Артеміс Фаул. Зрада Опал [Йон Колфер] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

УДК 82-92

ББК 84-445 К 60

Є авторизованим перекладом і ліцензійним виданням творів,


опублікованих PUFFIN BOOKS LTD.

Title of the original edition: Artemis Fowl and the Opal Deception.


Колфер, Йон

K 60 Артеміс Фаул. Зрада Опал.— X.: Видавництво «Ранок», 2016.— 368 с.

ISBN 978-617-09-2914-3

Після того як юному генію криміналу Артемісу Фаулу стерли пам’ять, він начебто повертається до старого. Малий авантюрист ретельно готує новий зло­чин і втілює в життя ще один блискучий план, адже він так любить пригоди. Та насправді гидкий хлопчисько уже геть інший. Артеміс згадає все і знову допо­може своїм давнім друзям-ельфам, бо він стає справжнім господарем своєї долі.

УДК 82-92

ББК 84-445

УДК 82-92

ББК 84-445

Разом дбаємо


про екологію та здоров’я

© Text copyright © Eoin Colter, 2005

ISBN 978-617-09-2914-3

ISBN 978-617-09-2914-3

© TOB Видавництво «Ранок», 2016









Сарі.

Ручка могутніша за комп’ютер.



ПРОЛОГ

Наступна стаття була надрукована в ельфійському Інтернеті на сайті www.horsense.gnom. Вважають, що сайтом володіє кентавр Фоулі, технічний кон­сультант Легітимної Ельфійської Поліції, хоча до­стовірних фактів немає. Майже кожна деталь цього аккаунту суперечить офіційним релізам прес-офісу ЛЕП.

Ми всі чули офіційне пояснення трагічних подій, пов’язаних із розслідуванням «Зіто Проуб». У заяві ЛЕП дуже мало конкретних деталей, багато вигада­них фактів і сумнівів стосовно рішень певної жінки- офіцера.

Я абсолютно точно знаю, що згаданий вище офі­цер, капітан Холлі Шорт, поводиться зразково, і якби не її оперативні навички, було б загублено на­багато більше життів. Замість того, аби вішати усіх собак на шию капітана Шорт, Легітимна Ель­фійська Поліція мала б нагородити її медаллю.

У центрі цієї справи перебувають люди. Багато людей не надто розумні, аби попасти ногою в штанину, але саме цим Людям Бруду вистачає розуму, щоб змусити мене нервувати. Якщо вони дізнають­ся про існування підземного ельфійського міста, вони зроблять усе можливе, щоб експлуатувати мешкан­ців. Більшість людей навіть і не знатимуть, що ро­бити з високою ельфійською технологією. Але є такі, яким вистачить розуму зійти за ельфів. Особливо один чоловік. Думаю, ми всі знаємо, про кого мова.

За всю ельфійську історію нас перевершила лише одна людина. І що особливо зачіпає мої копита — це просто хлопчик. Артеміс Фаул — ірландський кри­мінальний геній. Маленький Арті змусив ЛЕП тан­цювати через увесь континент, доки ельфійські тех­нології не стерли спогади про існування ельфів із його пам’яті. Але навіть тоді, коли геніальний кентавр Фоулі натискав кнопку на приладі стирання пам’я­ті, він підозрював, що ельфів знову надурили. Чи не лишив ірландський хлопчик чогось такого, що повер­не спогади? Звісно, лишив, як ми всі дізналися згодом.

Артеміс Фаул відіграє визначну роль у наступних подіях, але цього разу він нічого не намагався вкрас­ти у ельфів, бо повністю забув про наше існування. Ні, злодієм у цій історії виявився саме ельф.

Тож, які дійові особи в трагічній історії двох сві­тів? Хто головні гравці з боку ельфів? Вочевидь, що Фоулі — справжній герой п’єси. Без його інновацій ЛЕП уже давно намагалися б вигнати Людей Бруду зі своїх домівок. Він невизнаний герой, що розплутує загадки віків, доки розвідка і групи захвату гасають над землею і спочивають на лаврах.

І є капітан Холлі Шорт — офіцер, чия репутація зараз під загрозою. Холлі одна з найкращих і най­розумніших у ЛЕП. Природжений пілот з хистом до імпровізації в бойових умовах. У неї не дуже добре ви­ходить підкорятися наказам — риса, яка вже не один раз привела її до проблем. Холлі перебувала в са­мому центрі усіх подій, пов’язаних з Артемісом Фаулом. Вони майже потоваришували, коли Рада нака­зала ЛЕП стерти пам’ять Артемісу, і це тоді, коли він став на шлях виправлення.

Як ми всі знаємо, свою роль у тому, що сталося, зіграв командир Джуліус Рут. Наймолодший діючий командир за всю історію ЛЕП. Ельф, що провів На­род через багато криз. З ним не дуже легко знайти спільну мову, але іноді з найкращих лідерів не вихо­дять найкращі друзі.

Уважаю, що варто згадати тут і Мульча Діггумса. Донедавна Мульч сидів у в’язниці, але, як завжди, йому вдалося звідти викарабкатися. Гном-клептоман, що страждає на гази, брав участь не в одній пригоді, пов’язаній із Фаулами. Але Холлі була рада його допо­мозі в останній місії. Якби не Мульч і його фізіологічні особливості, усе могло б закінчитися значно гірше. А воно і так закінчилося погано.

І в центрі цієї справи перебуває Опал Кобой, піксі, що контролювала