Усна історія російсько-української війни 2014-2015 (1 част.) (epub) читать постранично

Книга в формате epub! Изображения и текст могут не отображаться!


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

УДК 821.161.2'06-92+[94:355.4](477)"20014/2015"

ББК 84(4Укр)6-4+63.3(4Укр)64

У75

Рекомендовано до друку рішенням Вченої ради

Запорізького національного університету

(протокол №11 від 26.05.2015 р.)

Редакційна колегія серії:

к.і.н. Владислав Мороко, к.і.н. Роман Молдавський, к.і.н. Сергій Білівненко, к.і.н. Олексій Штейнле, Володимир Лініков, Михайло Волобуєв, Михайло Павленко

У75 Усна історія російсько-української війни (2014-2015 роки) / за ред. В. Мороко ; Укр. ін-т нац. пам’яті, Запоріз. нац. ун-т., Іст. ф-т, Запоріз. облдержадмін., Департамент культури, туризму, національностей та релігій. – Вип. 1. — Київ : К.І.С., 2015. — 176 с. : іл.

ISBN 978-617-684-120-3

У збірнику наведено результати опитувань учасників війни на Сході України 2014-2015 рр. дослідниками історичного факультету Запорізького національного університету. До першого випуску серії увійшли спогади бійців 79-ї та 55-ї бригад Збройних сил України, військовослужбовців Національної гвардії України, представників запорізької Служби з надзвичайних ситуацій та волонтерів.

Інтерв’ю доповнені фотографіями та картами зони бойових дій.

Для дослідників, студентів та усіх, хто цікавиться перебігом військового конфлікту на Донбасі. Російською та українською мовами.

© Український інститут національної пам’яті, 2015.

© Запорізький національний університет, 2015.

© Запорізька обласна державна адміністрація, 2015.

© Ольга Сало, дизайн, 2015.

Маю певні патріотичні вподобання, не дивлячись на те, що я етнічний москаль. Я росіянин, чого, «руський», треба казати, бо росіянин це політичний термін, а не етнічний. Я «руський». Батьки у мене «руські», але я є великим патріотом України.

(В’ячеслав, десантник)

Вступне слово

2014 рік став для України часом настільки радикальних змін, які ще буквально недавно здавалися неможливими. Став минулим режим Віктора Януковича, знесений Революцією гідності. Внаслідок агресії Росії було анексовано Крим. Розпочався військовий конфлікт на Сході України.

Український народ потрапив у ситуацію, що виходила за рамки досвіду його життя останніх років. Остання війна на українських теренах – Друга світова – відгриміла 70 років тому. Ціле покоління встигло вирости та піти з життя, не зазнавши, на щастя, воєнних лихоліть. Афганська війна зачепила частину чоловіків 1950-х – 1970-х років, народивши окрему соціальну групу – афганців. За цим словом ховався унікальний життєвий дослід, малозрозумілий суспільству загалом. Ця війна йшла надто далеко, щоб змінити життя цілої країни.

Тож російсько-український конфлікт 2014 року відкрив цілком нову сторінку вітчизняної історії. Першим його актом стала анексія Криму наприкінці лютого – у березні. 27 лютого російські диверсійні групи захопили приміщення Верховної Ради Криму, встановили контроль над ключовими об’єктами інфраструктури півострова. «Зелені чоловічки» без розпізнавальних знаків заблокували українські військові частини. На такому фоні відбувся незаконний референдум, за підсумками якого автономія була включена до складу РФ. Світ та Україна не визнали його результатів, однак завадити російській агресії на той момент були не в змозі.

Логічним продовженням експансії керівництва Російської Федерації стала війна на Сході України. Протягом березня чинилися спроби захоплення адміністративних будівель у Донецьку, Луганську, Харкові та інших містах Сходу та Півдня України. Наступного місяця за допомогою російських диверсійних груп, частина з яких була переправлена на Донбас із Криму, розпочинається кривава фаза протистояння. Її першими акордами стали захоплення будівель адміністрацій, управлінь СБУ, міліції в Донецьку, Луганську, Слов’янську, Краматорську та інших містах. Відкрився рахунок жертв серед українських силовиків та мирного населення. У відповідь українська влада 13 квітня 2014 року оголосила про початок антитерористичної операції, що триває й досі.

Практично одразу після початку конфлікту розгорнулися суперечки щодо його природи та рушійних сил. У інформаційному полі з’явилися назви «антитерористична операція», «війна на Сході України», «громадянська війна», «російсько-українська війна», «гібридна війна» тощо. Учасникам дослідницького колективу довелося спілкуватися з прихильниками різних точок зору на конфлікт, мати справу з даними різних за походженням джерел. Виходячи з сьогоднішнього рівня знань, можна з впевненістю говорити: на Сході України йде війна між Україною та Росією. Більшість її назв не суперечать одна одній. Ця війна є російсько-українською (за сторонами протистояння), на Сході (за географією боїв), гібридною (за формою). Масштаби боротьби та безпосереднє залучення регулярних збройних сил РФ не підпадають під офіційне визначення «антитерористична операція». У даному випадку юридична назва розходиться з життєвими реаліями.

Не відповідають дійсності й спроби втиснути події на Донбасі в рамки давно відомого поняття «громадянська