У цьому химерному світі [Олександр Анатолійович Мірошниченко] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

У цьому химерному світі

Що не кажіть, а конторська служба — справа малоприємна й до біса одноманітна. І нічого особливого не вигадаєш, щоб одноманітність ту подолати. Дехто, щоправда, пробує зарадити лихові, заглиблюючись у розв’язання кросвордів, вивчення турнірних таблиць, філателію. Шукають розради у пустопорожніх балачках, пересудах, телефонних розмовах. Мене все це ніколи не приваблювало. Якщо ти порядна людина, то на будь-якому місці маєш робити свою справу сумлінно, не відволікаючись на всілякі дурниці.

У боротьбі з одноманітністю конторського побуту я маю свою методу. Головне — вміння зосередитися і, звичайно, добре розвинена уява. Виглядає це приблизно так.

Працюю, скажімо, я над складанням якогось малоцікавого, але потрібного керівництву документа. Довкола гомонять співробітники. Щоб виконати завдання вчасно, відключаюся від того гомону. Залишаю в свідомості лише оте невиразне, заколисуюче мурмотіння. Намагаюсь порівняти його з чимось. Ну, хоча б з плюскотом хвиль, шарудінням листя в осінньому лісі, шамотінням дощових крапель.

Увімкнувши звук, вмикаю зображення. В уяві зринають картини, одна привабливіша за іншу. Морське узбережжя десь у районі Гагри. Тендітні берізки, що оточили привітну лісову галявину. Затишна кав’ярня в міському парку.

Коли звук і зображення співпадають, я непомітно разом із своїм робочим столом опиняюся в тій точці, де вони перехрещуються. Зникають конторські стіни, набридлі за багато років обличчя співробітників. Залишаюся наодинці з природою і паперами. Милуючись красою пейзажів, працюю, виконую термінові й не дуже термінові завдання. Виконавши їх, так само непомітно вимикаю уяву й повертаюся назад у контору.

Спочатку ці свої мандрівки я сприймав без належної серйозності. Відносив їх на рахунок добре розвинутої уяви і вміння відключитися від конторського гармидеру.

Так тривало, доки одного разу я не наважився одірватися від столу. На хвильку, на якусь мить. Робота була не спішною, а травичка на галявині, величезні сосни виглядали мов справжні. Вони кликали до себе, спокушаючи на порушення службової дисципліни.

Я сподівався, що, тільки-но залишу своє робоче місце, все зникне, розвіється, розсиплеться. А воно не зникало.

Підійшов до сосни, притулився спиною до нагрітого сонцем могутнього стовбура і звідти подивився на стіл з паперами. Він спокійнісінько, наче лісовий звір, стояв посеред галявини і терпляче чекав на моє повернення. Це мене трохи заспокоїло, бо ж, якби він зник, я міг би й не потрапити назад до своєї контори, заблукав би в незнайомому лісі, в химерному, витвореному моєю уявою світі. Чим би тоді пояснив свою відсутність колегам і керівництву? Тож про всяк випадок біля сосни я довго не затримався. Знову повернувся до паперів, а, виконавши чергове завдання, — й до службового приміщення. Як завжди, ніхто в гаморі і сум’ятті моєї відсутності не помітив.

Наступного разу я діяв сміливіше. Навіть випив чашечку кави, опинившись із своїм столом у затишній кав’ярні міського парку. Для цього довелося нафантазувати ще й буфетницю. Про всяк випадок наділив її феноменальною байдужістю (це було зовсім нескладно). До того ж тицьнув їй у руки якесь в’язання, і вона не звернула жодної уваги на мій стіл. Він терпляче чекав на мене, поки я ходив за духмяною, міцною кавою.

З кавою працювалося особливо приємно й легко. Запрацювавшись, я ледве не забув повернути посуд перед стрибком до своєї контори.

Ну, а далі все пішло мов по писаному. Я навіть якось засмагав на гагринському пляжі, захопивши з дому плавки й гумову шапочку (це щоб не здивувати колег мокрим волоссям).

Потім я дещо розширив географію своїх мандрівок. Адже міг дозволити собі що завгодно — від африканських джунглів до Північного полюса. На такі крайнощі я не спокусився, однак у Карпатах побував і Ризьке узбережжя відвідав. Пробував навіть працювати на камчатських вулканах, але їх грізний вигляд негативно впливав на продуктивність і якість моєї роботи.

Попервах мене влаштовувало безлюддя, в якому доводилося працювати. Буфетницю не рахую, вона виконувала чисто службові функції. Хоч, як не дивно, гроші за каву в цьому уявному світі доводилося платити справжні. Та згодом у мене з’явилася забаганка, яка все ускладнила.

Забаглося мені, бачте, мати в отих, можна сказати, суто службових щоденних відрядженнях чарівну супутницю. Таку собі жінку моєї мрії.

«Якщо мені вдалося відтворити вулкани, — міркував я легковажно, — то з жінкою клопоту буде менше. Навіть із чарівною жінкою».

Від роздумів перейшов до практики. І нафантазував.

Як і годиться, вперше ми зустрілися з нею під гагринськими пальмами. Вона мені сподобалася, а я їй. Далі все було простіше. Зустрічався я з нею в парковій кав’ярні, і на моїй улюбленій лісовій галявині, в квітучих весняних садах, біля карпатських потоків, під литовськими соснами і склепіннями старовинних соборів.

Довелося затримуватися на роботі, бо