Призначення покарання за сукупністю злочинів та вироків (судова практика) [В М Білоконев] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

РЕЦЕНЗЕНТИ:

Багіров С.Р. — доцент кафедри кримінального права Інституту права імені Володимира Сташиса Класичного приватного університету, к.ю.н.;

Денисов С.Ф. — начальник кафедри кримінального права та кримінології факультету з підготовки слідчих Запорізького юридичного інституту ДДУВС, к.ю.н., доцент, полковник міліції.

ВСТУП

Про виникаючі труднощі і неправильне застосування правил призначення покарання за сукупністю злочинів і вироків суддями місцевих судів Запорізької області свідчить той факт, що друге місце з причин змін чи скасування вироків (після невідповідності призначеного покарання тяжкості злочину і особі винного) займає саме помилкове призначення покарання засудженим по цим підставам.

Про це свідчить і практика Верховного Суду України, яка була опублікована в період 2001–2009 рр. у Вісниках і в Рішеннях Верховного Суду України, а також в інших джерелах, зокрема у Кримінальному судочинстві (судова практика у кримінальних справах).

Верховний Суд України навів десятки рішень судів різних інстанцій, коли останні припускалися помилок, зокрема при відмежуванні призначення покарання за сукупністю злочинів від сукупності вироків, при обчисленні розміру невідбутої частини покарання за попереднім вироком, при складанні покарань, а також неправильно визначали як розмір так і вид остаточного покарання.

Даний науково-методичний посібник підготовлений на основі аналізу чинного кримінального та кримінально-процесуального законодавства України, судових помилок, а також на підставі рекомендацій наданих у постанові Пленуму Верховного Суду України № 7 від 24.10.2003 року “Про практику призначення судами кримінального покарання” (далі постанова Пленуму)[1]. Теоретичною основою посібника, є насамперед праці відомих харківських вчених М.І. Бажанова[2], І.О. Зінченко та В.І. Тютюгіна[3].

Метою даного посібника є насамперед надання юридичної та методичної допомоги суддям місцевих судів при призначенні покарання за сукупністю злочинів та вироків, що, на наш погляд, дозволить зменшити кількість їх помилок при застосуванні ст. ст. 70–73 КК України (далі КК).

При цьому звертаємо увагу суддів на те, що даний посібник ні є «істиною в останній інстанції», а є тільки тим «помічником» який дозволить суддям приймати законні і обґрунтовані рішення при призначенні покарання за сукупністю злочинів та вироків, усвідомлюючи всі труднощі та проблеми, які існують в теорії кримінального права та судової практиці по цим питанням.

Ми усвідомлюємо, що не розглянули (та і не могли розглянути) всі спірні питання, які виникають в судовій практиці при призначенні покарання за сукупністю злочинів або вироків. Тому просимо всіх суддів місцевих судів Запорізької області направляти на адресу апеляційного суду Запорізької області: 69000 м. Запоріжжя, пр. Леніна, 162, судді Білоконеву В.М. або за телефоном 8 (612) 289-45-27 питання, що виникають у них при призначенні покарання на підставі ст. ст. 70 та 71 КК по конкретним кримінальним справам, щоб вони могли бути враховані при перевиданні в майбутньому даного посібника.

Дана методична допомога відновлює раніше існуючу позитивну традицію видання «Бібліотечка судді», а тому і рекомендована в першу чергу суддям місцевих суддів. Разом з тим, вона може бути корисною як працівникам прокуратури, які підтримують державне обвинувачення в судах, так і адвокатам, які захищають інтереси підсудних, а також всім юристам, студентам юридичних факультетів які цікавляться питаннями призначення покарання за сукупністю злочинів та сукупністю вироків.

Розділ 1 Призначення покарання за сукупністю злочинів

Системний аналіз змісту статей 70–72 КК свідчить, що передбачені в них правила можуть бути розподілені на три групи.

Перша з них регламентує порядок призначення покарання за сукупністю злочинів, тобто у випадках, коли особа вчиняє декілька злочинів, за жоден з яких її ще не було засуджено (ст. 70 КК).

Друга встановлює порядок призначення покарання за сукупністю вироків, тобто у разі вчинення особою нового злочину після засудження за попереднім вироком, але до повного відбуття призначеного ним покарання (ст. 71 КК).

Нарешті, до третьої групи належать правила, сформульовані в ст. 72 КК, які мають, так би мовити, універсальний характер, бо застосовуються судом при призначенні покарання за сукупністю як злочинів (ст. 70 КК), так і вироків (ст. 71 КК)[4].

1.1 Загальні правила призначення покарання за сукупністю злочинів

Розглянемо першу групу правил призначення покарання за сукупністю злочинів. Сукупність злочинів є одним із видів множинності злочинів. Відповідно до ч. 1 ст. 33 КК сукупністю злочинів визнається вчинення особою двох