Книжкова обитель [Домінік Фортьє] (fb2) читать постранично, страница - 39


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

палали відблисками цих створінь, винайдених тільки для нього. Анна мала рацію, коли продовжувала вперто вишивати усіх тих своїх медуз і єдинорогів. За одну мить я зрозумів її, а ще зрозумів причину так робити: показати те, чого не існує. Ми віддаємо тільки те, чого нам самим бракує.

Ми довго залишалися схиленими над малюнком. Хлопчина дивився на камінь, який перетворився на птаха, я споглядав, як він дивиться. З нас двох мені випала цікавіша участь.


Цієї п’ятниці, 20 березня 2015 року, у надвечір’ї, Гора святого Михаїла знову стала островом. На фотографіях видно, як вода вкриває прорвану дамбу. Там зібралися невеличкі фігурки, які чекали невідомо на що. Сталося так через великі припливи, особливо сильні цієї весни. Води відступали протягом дня, а потім, цього вечора, колишня Гора-Могила знову стала належати морю.

Я не бачила її п’ять останніх років. Востаннє, коли ми були в Нормандії, я оминула її. Мої відмовки були ані ліпшими, ані гіршими від тих, що я мала попереднього разу: ми з донею хворіли; я була змучена; ми мали терміново повертатися до Парижа. Відтоді в мене склалося таке враження, що я шукала її навпомацки в книжках, на папері, у своїх спогадах, деякі з них такі далекі і такі нечіткі, що навіть і не знаю, чи вони належать мені.

Цього ранку я знову знайшла її. Вона стоїть посеред води, віддана на поталу морю.

Примітки

1

Новенна, або дев’ятина — традиційна католицька молитовна прак­­тика, що полягає у читанні певних молитов упродовж дев’яти днів.

(обратно)

2

Дерев’яна пантофля.

(обратно)

3

Книга Буття, 1:6–8 (пер. І. Огієнка).

(обратно)

4

В ім’я Господнє ми рушили, Щоб постати перед святим Михаїлом (нім.).

(обратно)

5

Матеріал для письма або книгодрукування зі шкіри ссавців.

(обратно)

6

Будь ласка, не переслідуйте овець (англ.).

(обратно)

7

Книга Вихід, 20:4 (пер. І. Огієнка).

(обратно)