Хвала гніву. Чому ми повинні гніватися частіше і більше [Сальваторе Ла Порта] (fb2) читать постранично, страница - 54


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

в запеклій боротьбі з кращими боксерами того часу. Після завершення спортивної кар’єри займався громадською та благодійною діяльністю, був Послом доброї волі ЮНІСЕФ (1998—2008).

(обратно)

43

Малкольм Ікс (відомий також як Ел-Хадж Малік Ел-Шабаз; 1925—1965) — американський політичний діяч, ісламський проповідник, борець за права афроамериканців у 50-х — 60-х роках ХХ століття. Був одним з лідерів організації «Нація ісламу», але в березні 1964 року він залишив організацію. Звинувачував білу Америку в злочинах проти чорних американців. Сам він неодноразово звинувачувався у проповідуванні чорного расизму (ідеї вищості чорних), антисемітизму й насильства. Його називають одним із найвпливовіших афроамериканців в історії. У лютому 1965, менш ніж через рік після виходу з «Нації ісламу», був вбитий членами угрупування.

(обратно)

44

Герніка — баскійське місто, яке у квітні 1937 року без жодного попередження бомбардували німецькі літаки з легіону «Кондор», надісланого Адольфом Гітлером на допомогу Франко. Вражений цією подією, Пікассо лише за три тижні у 1937 році створив велике в прямому (3,5 × 7,8 метра) і переносному сенсі полотно, у якому передав жахи війни й негуманного ставлення людини до собі подібних.

(обратно)