Шерлок M&M's [Наталія Старченко] (fb2) читать постранично, страница - 3


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Квартира належить його батькам — от і хай у ній залишається. А нас із Богданчиком чіпати не треба!

— Донечко, яка муха тебе укусила? У вас же така любов! Така родина славна.

— Не знаєте ви нічого. І я раніше не знала. Так йому вірила!

— То чому не віриш тепер? Що сталося? Санько — хороший хлопець, я його знаю, як своїх п’ять пальців.

— Погано, значить, знаєте свої пальці. Ходили ми з Богданчиком у поліклініку. Півдня у цих чергах простояли. А повернулися — татка немає вдома, зате на комп’ютерному столикові — отакенна волосина!

— Може, то твоя?

— Ні, не моя. Волосина чорна-чорнісінька. І довжелезна. А у мене стрижка. І він же ж казав, що це найкраща на світі зачіска. Що я — найгарніша!

— Так, ти не спіши із висновками. Я зрозумів твої припущення. Але фактів же поки що немає. Лише аргументи. І то слабенькі. Може, у тролейбусі хтось до твого Санька випадково притулився, та й усе!

— У Вас хоч раз у житті таке було?

— У мене — ні.

— Отож. Тому ми з Богданчиком поки що поживемо у моїх батьків. А може, й справді більше не повернемося, — на очах Ірини з’явилися сльози.

— Так, не сумуй, донечко, усе буде добре. Ми зараз обміняємося номерами телефону, я за твоїм чоловіченьком трохи поспостерігаю і зрозумію, що до чого. І ти мене набирай, коли схочеш, я завжди на зв’язку. От побачиш, усе буде добре.

— Це ви про що? — до вітальні зайшла Аделаїда Степанівна із Богданчиком на руках. — Ходімте-но пити чай та істи лимонні кекси!

— Та ні, нам ніколи, ми поспішаємо. Правда-правда, — сумно посміхнулася Іринка.

— Ну ма-а-а-ам…

— Ні, Богданчику, ні, нас чекають бабуся з дідусем.

Зачекайте, я миттю, — Аделаїда Степанівна побігла на кухню, назбирала у пакет всіляких гостинців та вручила його Богданчикові, цьомкнувши його у чоло.

IV

— Донечко, ви провідати нас вирішили? От і молодці! Та тільки навіщо ж ти такого парубка на собі тягнеш, він же уже важкий! — Іринка зустріла біля під’їзду маму, що якраз поверталася із магазину. — Треба ж було попередити, я б щось смачненьке приготувала чи купила.

— Мам, не треба, я принесла дитяче харчування. І трохи смаколиків також. Богданчика пригостила моя вчителька, пам’ятаєш Аделаїду Степанівну?

— Звісно ж. Бач, яка молодчина, дай їй Бог здоров’я. А як же це ви з нею здибалися?

— Так вийшло, мам, ми ж сусіди, в одному під’їзді і теж на першому поверсі.

— Ну то й добре. Треба з людьми спілкуватися, а то ти як заміж вийшла, тільки із своїм чоловіком і пропадаєш.

— Ой, мам, нічого я не пропадаю, не вигадуй!..

— Ну як скажеш, доню. Ходімте краще до діда, ото він зрадіє, як вас побачить!

Дід, звичайно, зрадів. Він саме дивиться футбол у кімнаті, що раніше була Іринкіною. І прямо на ліжкові, не знімаючи капців, обіпершись на цілих чотири подушки, смакує смажену картоплю із солоними огірочками та салом.

— О! Привіт, козак! Ану дай дідугану «п’ять»! Молодець, а тепер ще раз! Мій же ти хороший! Здоров, доню, що це ти нарешті до батьків завітати надумалась? Та ще з такою сумкою? Мабуть, машина правильна у вас зламалась, то я зараз сходжу відремонтую, я ж майстер, не те, що твій…

— Ну, Васю, — інтонація дружини прояснила для дідуся ситуацію і він допетрав: краще не лізти туди, куди не просять. Ще трохи, і доня сама все розповість.

— Та ні, таточку, все нормально. Ми з Богданчиком хочемо трохи пожити у дідуся з бабусею, ви ж не проти? Скучила я за вами, і взагалі…

— І правильно, ми теж за вами дуже скучили! — малюк уже на руках дідуся, грається його носом.

— Боляче, козаче! Ти ще й нігтики, певно, давно не підрівнював! Бабусю, неси-но сюди свій манікюрний набір, а то я зараз увесь смугастий стану!

За мить дідусь уже розповідав Богданчикові різні цікаві історії-забавлянки, а заразом ще й обрізав йому нігтики.


— Татку, може, давай краще я? — посміхнулася Ірина. Їй було незвично бачити батька у такій ролі.

— Впораємося самі! Іди, займайся своїми справами, доню. Відпочинь з дороги. Ти хіба забула, як я тобі, маленькій, теж нігті обрізав? Матері ти не давалася, плакала, а от я з тобою запросто спільну мову завше знаходив!

— Було таке, — чомусь почервоніла Іра.

— А що такого? Це все дрібниці. Для мене то щастя — піклуватися про донечку. І про онука також, еге ж, Богданчику? Правда ж, добре, що я твоїй матінці колись телик у кімнату купив? А тепер удвох із тобою тут будемо мультики і футбол дивитися!

— Фудбол, — посміхнувся хлопчик і погладив лисувату дідову потилицю. Іринка відчула себе напрочуд спокійно, ніби у своє щасливе дитинство повернулася, на душі їй стало так якось хороше, як не було уже давненько.

— Доню, іди сюди, — гукнула із кухні мати, — я чекаю на тебе.

V

— Донечко-красунечко, ти мене чуєш?

— Це Ви… Миколо Миколайовичу? — Іринка здивувалася, що її фізрук зателефонував, та ще й так швидко. Здається, минуло не більше трьох годин, як вони бачилися. Зараз Богданчик спить у її