Рушниці Авалона [Роджер Желязни] (fb2) читать постранично, страница - 2


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Він мене не впізнав. Не дивно. Якби я йому відкрився, він, можливо згадав би мене — адже ми були знайомі, хоча ніколи не зустрічалися.

Я вирушив у далеку подорож на пошуки Відображення, яке колись добре знав. Правда, воно було знищене, але я міг відтворити його, оскільки Амбер відкидає нескінченну кількість Відображень і будь-яка людина королівської крові може керувати ними, як йому заманеться. У моїх жилах же текла королівська кров. Якщо вам більше подобається, можете називати Відображення паралельними світами, альтернативними всесвітами або плодом уяви розстроєного мозку. Особисто я — втім, як і всі мої брати і сестри — називаю їх Відображеннями. Таким чином, можна сказати, що кожен з нас вибирає потрібну йому ймовірність і може потрапити в потрібне йому Відображення або створити власне. І досить про це.

На вітрильнику, а потім пішки я відправився в Авалон.

Я жив там багато століть тому. Це довга, складна, дивовижна і хворобливо-болісна історія, і, може, я розповім її колись, якщо залишуся в живих і встигну закінчити свою розповідь.

Я підходив усе ближче і ближче до Авалона, коли побачив пораненого лицаря і шість трупів. Я, звичайно, міг пройти мимо і на іншій ділянці дороги зустрітися з лицарем, які вбили шістьох бандитів і не отримали ні подряпини, або, навпаки, з шістьма цілими і неушкодженими бандитами, які весело сміялися б, стоячи над трупом лицаря. Втім, багато хто скаже, що це не має значення, так як я перераховую лише ймовірності, кожна з яких існує лише в моїй уяві на одному з Відображень.

Будь на моєму місці будь-який з членів нашої родини — хіба, мабуть, за винятком Жерара чи Бенедикта, — він пройшов би мимо, не зупиняючись, ні на секунду не задумавшись. А я останнім часом став справжнім пацифістом. Раніше я таким не був. Можливо, перебування на Відображенні Земля пом'якшило мій характер, а можливо, тривале ув'язнення в темниці Амбера змусило по-іншому ставиться до людських страждань. Не знаю. Знаю тільки, що не зміг залишитися байдужим, зустрівшись з важко пораненою людиною, двійник якого був колись моїм другом. Але якби я прошепотів йому на вухо своє ім'я, то швидше за все почув би у відповідь прокляття і напевно придбав би смертельного ворога.

Що ж, борги треба віддавати. Я допоможу йому, чим зможу, а потім піду своєю дорогою. Навряд чи я затримаюся тут надовго, і мені буде приємно залишити про себе добру пам'ять.

Через кілька годин він прокинувся.

— Привіт, — сказав я, виймаючи пробку з фляжки з водою. — Хочете пити?

Він простягнув руку і, напившись, полегшено зітхнув.

— Спасибі. А тепер прошу пробачити мене за погані манери, адже я не встиг представитися. Але…

— Я вас знаю, — перебив я. — Мене звуть Корі.

Він запитливо підняв брову, немов на язиці в нього крутився питання: «Корі, хто?», Але промовчав, розуміюче кивнувши.

— Дуже радий, сер Корі, — звернувся він до мене, як до рівного. — Прийміть мою глибоку вдячність за все, що ви зробили.

— Кращої вдячністю для мене є те, що вам стало легше, — не вдарив я в бруд обличчям. — Хочете перекусити?

— Так, якщо можна.

— Можу запропонувати в'ялене м'ясо і хліб, щоправда трохи черствий. І більшу частину з кругу сиру. Їжте на здоров'я.

Він не змусив себе довго просити.

— А ви не складете мені компанію, сер Корі?

— Я пообідав, поки ви спали. — Я багатозначно подивився на мертвих бандитів. Він посміхнувся. — … Невже ви впоралися з ними один? — Запитав я. — Він кивнув. — Чудово! Так що ж мені з вами робити?

Він спробував зазирнути мені в очі, але в нього нічого не вийшло.

— Не розумію, що ви хочете цим сказати.

— Куди ви йдете?

— Мої друзі живуть приблизно в п'яти лігах на північ. Зустріч з бандитами позбавила мене можливості дістатися до них. Сильно сумніваюся, що знайдеться на світі людина, яка змогла б звалити мене на спину і пронести п'ять ліг. Це і дияволу не під силу! Якби я випростався на весь зріст, ви б зрозуміли, що я маю на увазі, сер Корі.

Я мовчки встав, витягнув шпагу і одним ударом звалив молоде деревце приблизно двох дюймів товщини. Потім я зрубав у нього гілки і вкоротив до потрібної довжини. Зробивши те ж саме з другим деревцем, я спорудив якусь подобу носилок, використовуючи ремені і плащі мерців.

— Удари вашої шпаги смертельні, сер Корі. До того ж вона, здається, срібна.

— Ви в змозі зробити невелику подорож? — Запитав я.

Грубо кажучи, п'ять ліг — приблизно п'ятнадцять миль.

— А що буде з небіжчиками?

— Може, ви хочете зрадити їх землі згідно християнським звичаєм? Чорт з ними! Природа подбає про те, що їй належить. Нам пора йти. Трупи вже почали смердіти.

— Добре б їх чим-небудь прикрити. Вони чесно билися і заслуговують поваги.

Я зітхнув:

— Будь по-вашому, якщо це допоможе вам спокійно спати. Лопати в мене немає, так що доведеться завалити їх камінням. Не осудіть, але могила буде загальною.

— Звичайно, — сказав він. — І спасибі вам велике.

Я уклав шість тіл поруч, одне біля