Людство врятує штучний інтелект [Владимир Леонидович Кузьменко] (fb2) читать постранично, страница - 4


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

вважаєте, наша цивілізація вистоїть?

— Повинна. Просто зобов’язана, вижити! Існує одна математична формула: вірогідність допущення помилки… Є логічне допущення “і”: себто відбудеться і те, й інше. І є логічне допущення “або”: відбудеться те або те… Якщо за першого варіанта вірогідність примножується, що нас не влаштовує, то за другого варіанта ми повинні між “життя або смерть” обрати перше. У пошуках порятунку ми обов’язково прийдемо до створення олюдненого штучного інтелекту, який має відчувати себе часткою людства. При тому не може бути й мови про контроль над цією системою. Коли інтелектуальніша система починає відчувати над собою контроль, вона легко його позбувається і стає агресивною. І, перш ніж людство забажає відімкнути цю систему, вона все передбачить і вживе заходів. Тому треба створювати таку інтелектуальну систему, яка буде сприймати власне “я” як частку загальнолюського. Про це, сподіваюсь, буде наступна моя книга — “Думаючий Всесвіт”.

— Бажаю Вам наснаги до написання і щедрого видавця.

— О, тут у мене починаються найбільші проблеми…

Розпитував Ігор ГУРГУЛА


Це інтерв’ю, надруковане на сторінках травневого числа “Універсуму”, Володимир Кузьменко ще встиг прочитати, вже будучи прикутим до ліжка. Незважаючи на важку хворобу, планував розширити текст розмови, розраховуючи вже й на читачів “Світу пригод”.

Не судилося. На початку спекотного літа він назавжди пішов від нас — чудова Людина, мудрий Вчений, талановитий Письменник, сповнений творчих задумів і планів, чимало з яких були вже на стадії реалізації, на півдорозі до читача…

Вічная йому пам’ять.

Редакції “Світу пригод” та “Універсуму”