Артеміс Фаул. Парадокс часу [Йон Колфер] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

УДК 82-92

ББК 84-445

К60

Є авторизованим перекладом і ліцензійним виданням творів,


опублікованих PUFFIN BOOKS LTD.

Title of the original edition: Artemis Fowl and the Time Paradox.

Колфер, Йон

К 60 Артеміс Фаул. Парадокс часу. — X.: Видавництво «Ранок», 2017. — 448 с.

І8ВМ 978-617-09-2916-7

Після череди випробувань Артеміс Фаул намагається розпочати нове життя, в якому не буде місця для афер і шахрайства. Та раптом з’ясовується, що його мати смертельно хвора і жити їй залишилося кілька днів. Артеміс вирушає у найнеймовірнішу у своєму житті подорож — подорож часом. Там, у минулому, йому доведеться віднайти протиотруту для матері та протистояти неочікуваному во­рогу — самому собі, тільки молодшому.

УДК 82-92

ББК 84-445

УДК 82-92

ББК 84-445

Разом дбаємо


про екологію та здоров’я

© Text copyright © Eoin Colfer, 2004,2008 © TOB Видавництво «Ранок», 2017

ISBN 978-617-09-2916-7

ISBN 978-617-09-2916-7




Для Грейс. Нової доньки, онуки, племінниці і кузини.



ПРОЛОГ



Маєток Фаулів, Дублін, Ірландія


ПРИБЛИЗНО за годину їзди на північ від сла­ветного міста Дублін лежить маєток Фаулів, межі якого майже не змінились за останні п’ятсот років.

Садибу, оповиту смугою дубів і обнесену з усіх боків мурами, майже не видно з головного шосе. На стовпах міцних сталевих воріт встановлені камери. Якщо вам буде дозволено пройти через ці електрич­ні ворота, ви опинитесь на гравійній алеї, що лагід­но в’ється там, де колись був доглянутий газон, який зараз поступово занепадає і перетворюється на ди­кий сад.

Наближаючись до самого будинку, ви побачите щільно насаджені дуби та кінські каштани, перепле­тені з більш стрункими ясенами і вербами. Єдиними ознаками цивілізації є під’їзна дорога без бур’янів та світні лампи, що гойдаються над головами нібито без жодного дроту чи іншої підтримки.

Маєток Фаулів протягом сторіч був місцем бага­тьох грандіозних пригод. Останніми роками пригоди мали досить магічний характер, хоча більшість чле­нів родини Фаулів нічого про це не знали. Вони не здогадувались, що головний вестибюль був повніс­тю зруйнований, коли міфічний Народ відправив троля на бій з Артемісом, старшим сином у сім’ї та генієм кримінальних справ. У той час йому було де­сять років. Однак сьогодні діяльність Фаулів у бу­динку є цілком законною. Там немає чарівних спеці­альних загонів, що штурмують стіни маєтку. Немає ельфійських поліцейських, узятих у полон і схова­них у підвалі. Жодних слідів кентавра, що налаш­товує свої підслуховуючі пристрої або запускає теп­лове сканування. Артеміс уклав мир з Народом і налагодив міцні дружні стосунки в їхніх рядах.

І хоча його злочинна діяльність була дуже успіш­ною, та все ж Артемісу довелось чимало заплатити за це. Люди, яких він любив, або збожеволіли, або були поранені чи навіть викрадені через його махі­нації. Упродовж трьох минулих років його батьки думали, що він мертвий, у той час як Артеміс боров­ся з демонами у втраченій колонії. А коли повернув­ся, то був дуже здивований, побачивши, що все на­вколо продовжувало своє існування і без нього, і що тепер він був старшим братом дворічних хлопчиків-близнюків, Беккета і Майлза.


ГЛАВА 1: ЕСПРЕСО І ПАТОКА

АРТЕМІС сидів у криваво-червоно­му шкіряному кріслі та дивився на Беккета і Майлза. Його мати трохи застудилась і тому зараз була у ліжку. Його батько розмовляв з лікарем у її кімнаті, тож Артеміс зголо­сився допомогти і трохи розважити малюків. А що може бути кращим для малечі, аніж кілька уроків? Він вирішив одягнути небесно-блакитну шовкову сорочку, світло-сірі вовняні штани і мокасини від Гуччі. Його чорне волосся було зачесане назад. Арте­міс зробив радісний вигляд, який був до вподоби ді­тям. Принаймні, так йому казали.

— Артемісу треба до туалету? — поцікавився Беккет, який сидів на туніському килимі, будучи одягне­ним лише у забруднений травою жилет, який він на­тягнув на коліна.

— Ні, Беккете, — сказав Артеміс, яскраво посміха­ючись. — Я намагаюсь здаватися веселим. А хіба ти не маєш носити підгузок?

— Підгузок, — пирхнув Майлз, який сам привчив себе до туалету у віці чотирнадцяти місяців, будуючи драбину з енциклопедій, щоб дістатися до унітазу.

— Ніяких підгузків, — надувся Беккет, ляскаючи муху, що дзижчала, потрапивши у пастку його сплу­таних світлих локонів. — Беккет ненавидить підгузки.

Артеміс сумнівався, що няня знехтувала необхід­ністю надіти підгузок на Беккета, і він хотів знати, де цей підгузок тепер.

— Дуже добре, Беккете, — продовжував Артеміс. — Давай поки що відкладемо питання про підгузок і пе­рейдемо до