Користь незавершених справ [Марина Блохіна] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

Марина Блохіна Користь незавершених справ

Глава 1 Користь давніх знайомств

В каструлю полетів останній компонент зілля — сушене ромашкове коріння, і з тихим шипінням розчинився у коричнювато-рожевій жижі. Я зацікавлено прослідкувала поглядом за тим, як велика бульбашка з’являється на поверхні, а потім лопається, окропляючи мене рідиною. Вибуху не відбулося.

Тепер можна й відпочити, адже ризик підняти у повітря всю квартиру тепер зведений до мінімуму. Хоча, знаючи свої таланти у області зіллєваріння, я б не здивувалася, якби мій імпровізований казанок розірвало від абсолютно нешкідливих ліків від кашлю.

Подумки дорахувавши до тридцяти, я помахом руки погасила вогонь на плиті, і тільки потім зрозуміла, що робити цього не варто було. Адже саме через таку маленьку, непомітну і необхідну кожній поважаючій себе відьмі магію в мене і відібрали ліцензію!

І всі роки виснажливих тренувань, всі години, проведені над старезними, повними пилюки і давніх заклинань підручниками пішли коту під хвіст, і тепер я, Яросвіта Черепко, змушена заробляти собі на життя простенькими зіллями, що не потребують жодних талантів…

Я сумним поглядом обвела кімнату, яку язик просто не повертався назвати лабораторією. Звичайнісінька кухня однокімнатної квартири на окраїні Кременчука, і єдине, що може навести на думку про те, що тут живе відьма, так це павутиння під стелею і чорний кіт Скелет, якого я забрала з вулиці ще років п’ять тому. Коли мені довелося переїхати з родинного гнізда Черепків через той сором, що я накладала на рід, я з усіх сил намагалася надати своєму новому помешканню вигляд таємничий і давній, але я сумніваюсь, що в мене щось вийшло.

Сусіди вважали мене шарлатанкою, яка за гроші передбачає долю, чи щось у такому дусі, люди, що бачили мене на вулиці, просто не звертали уваги на чудернацький одяг: двадцять перше століття — це не той час, коли можна кого-небудь здивувати косою по пояс та довгими сукнями на давній манер.

Нічого, ще зовсім трошки — і ліцензію повернуть, і можна буде знову літати на шабаші, повернутися до аспірантури Полтавської Академії Нечистої Сили, зверхньо дивитися на чортів і мавок, бігати на побачення з волхвами і відьмаками… Всього півроку ідеальної поведінки, тридцять шість годин громадських робіт і публічне вибачення перед Морозом, який через мене вилетів на вулицю через вікно третього поверху — і життя знову ввійде у свою звичну колію.

Розмірковуючи про свою тяжку долю, я, тим не менш, не забувала працювати руками, і розлила по пляшечкам приготоване зілля. Тепер залишився останній етап — вкинути у кожен флакончик по декілька ягід горобини — вона повинна прибрати болотний запах і підсилити основні властивості ліків. За рецептом ця добавка була необов’язковою, але якщо я хочу якнайшвидше продати цю партію, то вона має мати товарний вигляд.

Горобини в мене у квартирі не було — останню витратила вчора, а значить, доведеться за нею сходити. Найближче дерево росте всього у декількох вулицях звідси, але ягоди знаходяться настільки високо, що без магії їх не дістати. Тож доведеться йти туди, куди жодна порядна відьма не ходить без особливої необхідності — на кладовище.

Горобина росла прямо над могилою моєї прабабусі — відомою на всю Україну відьмою Анастасією Черепко. Саме вона, помираючи, передала мені свій чародійський дар. З того часу, як вона померла, мабуть-то, все і пішло шкереберть.

Ніхто у моїй родині навіть уявити не міг, що я колись зможу стати сильною відьмою — адже для цього потрібен особливий характер — вигадливий, безрозсудний, трішечки капосний і хитрий. А я… Я була зовсім не такою, та й зараз не збиралася змінюватися. Я — книжковий черв’як, тихоня, завжди спочатку думаю, і тільки потім роблю.

І ось — раз, і сила однієї з наймогутніших відьом нашого часу передається не моїй двоюрідній племінниці, а мені! Мене ніхто не вчив контролювати настільки сильний дар, і, як наслідок, тримати його в узді було зовсім непросто. Я стримувалася, скільки могла, але моїх можливостей не вистачило — і Мороз, знову пожартувавши про мою силу, таки пробив головою вікно.

Я натягнула на голову в’язану шапку — все ж таки на вулиці вже середина осені, і прошмигнула в двері, ледве не прищемивши Скелета, який теж чомусь зібрався йти зі мною.

— Ні! Залишайся вдома — на вулиці холодно, і робити нічого. Краще прослідкуй за зіллям — мало що може статися…

Я вже давно зверталася до кота як до думаючої істоти, яка розуміє мене з півслова, і значною мірою так воно й було. Не дивлячись на те, що спочатку Скелет був дворовим котом, характер в нього виявився м’яким і дуже схожим на мій власний.

Кіт ображено мявкнув, але слухняно залишився по іншу сторону дверей. Я, злодійкувато озирнувшись і не побачивши сусідів, нишком приклала палець до замкової щілини — і механізм сам собою спрацював, зачиняючи двері. Такий трюк я провертала кожного разу, коли виходила з квартири чи навпаки поверталася додому. Справа в тому, що ще однією невід’ємною рисою мого характеру є неуважність, і ключі я загубила в той же день, коли заселялась у квартиру.

Дорога до кладовища зайняла в мене хвилин десять, і вже зовсім скоро я пройшла під високою аркою головного входу. Відразу ж, як тільки я переступила через невидиму лінію, що відгороджувала цвинтар від усього іншого світу, я відчула цей удушливий, проникаючий під шкіру і м’язи запах смерті. Він був повсюди, втекти від нього неможливо, і чим більше ти вириваєшся, тим швидше він дістанеться тебе, поглине без залишку…

Ці відчуття виникають у мене кожен раз, коли я потрапляю у це місце, і відпускають вони тільки тоді, коли я опиняюсь біля могили прабабусі — вона єдина тут не бажає мені зла, єдина хоче допомогти. Я швидким кроком рушила вперед, орієнтуючись по непомітним для людей незнаючих знаках — похилена береза, яка своїми гілками ніби вказує напрям руху, величезний хрест, що виблискує на сонці, і навіть трава, що стає зеленішою з можним кроком, що наближує мене до неї…

Сьогодні на кладовищі було безлюдно і тихо — що й, взагалі-то, не дивно, адже сьогодні звичайний будній день. Я вже здалека побачила високу горобину і знову пришвидшила крок, намагаючись дістатися заповітного місця якомога швидше.

І ось вже я зовсім близько — настільки близько, що навіть можу розгледіти напис: «Анастасія Черепко 1915–2016 рр.». Квітник знову заріс бур’янами, біля надгробку в черговий раз з’явилися ці гидкі штучні троянди — і коли вже родичі зрозуміють, що не треба їх приносити, адже бабуся не любила несправжні квіти…

На те, щоб зібрати горобину у пакет, який я прихопила із собою, пішло зовсім небагато часу — всього через п'ятнадцять хвилин він наповнився мало не до країв.

Я присіла на маленьку лавочку біля могили і збиралася трохи відпочити, як раптом почула зовсім близько якісь дивні звуки — шкряботіння, тихі, майже нечутні стогони і звук лопати, яка входить у землю. Я точно знала, що всього хвилину тому у радіусі ста метрів нікого поряд не було, а зараз здавалося, що той, хто видає ці звуки, знаходиться зовсім поруч.

Якби я була скептиком, який не вірить у паранормальні явища, я б залишилася сидіти на місці, як ні в чому не бувало; якби я була нормальною відьмою, я б відразу кинулася до джерела звуку, щоб з’ясувати, що ж там відбувається. Але я — це я, тому я прихопила пакет, і тихо, навколішках почала просуватися у протилежному напрямі від тої істоти, що знаходилася всього у декількох метрах від мене.

Я поняття не мала, хто то був, хоча здогадок в мене було багато: починаючи від посталого мреця і закінчуючи капосним бісом, що не може заподіяти ніякої шкоди і тільки лякає довірливих людей.

За великим рахунком, мені було все одно, хто то був, і якби він продовжив копирсатися десь далі, я б спокійно пішла додому. Але ні, ця потвора точно просувалася до мене, ламаючи усе на своєму шляху — маленькі парканчики, що відділяли могили одну від одної, надгробки, столики, дерева, квіти…

І коли я зрозуміла, що наступною на шляху почвари буде могила моєї бабусі, щось у моєму плані пішло не так. Пакет з горобиною сам випав з занімілих пальців, і ягоди беззвучно розсипалися по землі, волосся, що під час ходьби вибилося з туго заплетених кіс, встало дибом і по ньому почали перебігати ледве помітні іскри, кров загустіла і я вже фізично відчувала, як по ній ллється чародійська сила.

Я затаїлася за кущем, готова напасти в кожну мить, але все-таки сподіваючись, що це не знадобиться — адже плакала тоді моя ліцензія… Істота, продовжуючи видавати незрозумілі звуки, неспішно з’явилася з-за дерева, і я гидливо скривилася — все ж таки мрець. Піднімати з могил людей, що не знайшли місця у тому світі, міг кожен, хто володів достатньою силою, але сам по собі ритуал був до того мерзенний, що я не розуміла, ким треба бути, щоб вирішитися на таке.

Мрець виглядав страшно, і я була впевнена, що якщо я до нього наближусь, то він зламає мене як билинку одним своїм мізинцем. А наблизитись доведеться, адже закляття упокоєння діє тільки при прямому контакті.

В мозок відразу ж закралася підла і зрадницька думка переміститися у Відомство Незвичайних Чародійських Ситуацій і просто передати інформацію про мерця, але я відразу ж відкинула її — могилу я тоді вже не врятую.

Треба просто зібрати всю свою волю і сміливість в кулак і вийти таки з-за цього куща. Ось зараз, дорахую до трьох, і відразу ж!..

— Один… Два… Два з половиною… Два і три четверті… Два з волосиною… — я чомусь рахувала не про себе, а пошепки, але це зовсім не допомагало — страх і сумніви тільки більше заволодівали мною, і я вже зовсім не була впевнена, що все ж таки наважусь вийти з укриття.

А потвора, здається, зовсім не збиралася йти далі — вона зупинилася біля надгробку і встромила свої пазурі у землю, розкидаючи її навколо. Ну все — далі чекати не можна!

На те, щоб вистрибнути з-за куща, знадобилося всього декілька секунд. На те, щоб зрозуміти, що перед цим варто було б продумати який не який план дій, десь стільки ж. Але змінити щось було вже неможливо, адже мрець помітив мене.

Потрібне заклинання миттєво прийшло у голову, і я, не чекаючи ні секунди, зашепотіла формулу. Всього три коротких слова на старослов’янській мові — і в мене в руках горить невеличка кулька чистого полум’я — єдиних дієвих чар проти мерців.

Взагалі-то кулька мала бути більшою, але я рідко практикувала бойові заклинання, так як не збиралася зв’язувати своє життя з такою небезпечною і непередбачуваною роботою. Я, незважаючи на величезний магічний потенціал, була все ж більше теоретиком. І навіть прочитавши сотні книжок з бойової магії, я не могла нормально створити навіть такого відносно простого заклинання, як це.

Моєю заповітною мрією було після закінчення аспірантури працювати у Чародійському науково-дослідницькому відомстві, один з філіалів якого був і в нас у Кременчуці. Звичайно, родина не схвалить такого вибору професії, але з недавнього часу мені, здається, начхати на їхню думку.

Я спробувала влити ще трохи сили в кульку, щоб збільшити її у розмірі, але замість цього якимсь неймовірним чином зіштовхнула її з рук. Короткий політ — і кулька влучає у надгробок, пролетівши десь за півметра від чудовиська. Промазати з відстані у два метра! Ні, так точно вмію тільки я.

І що у результаті? Увага монстра остаточно прикута до мене, могила зруйнована, причому не мерцем, а мною!

Я не знала, що робити, голова була пустою, але, на щастя, спрацював інстинкт самозбереження — і я побігла. Я навіть не відразу зрозуміла, чому все, що було навколо мене, злилося у одну ледве помітну пляму — адреналін бурлив у крові, я ще ніколи не бігала так швидко! В той момент я абсолютно забула про те, що в мене є магія, що я можу просто переміститися у будь-яку точку планети всього за одну мить.

Я не знаю, скільки це продовжувалося. Здавалося, що вічність, але насправді, мабуть, тільки декілька хвилин. Раптом позаду мене почувся якийсь дивний звук, схожий на удар, а потім усе стихло. Я зупинилася, не знаючи, що робити далі. Обертатися було страшно, але стояти спиною до невідомої небезпеки — ще страшніше. Ноги ніби заклякли, я відчувала, що не зможу зробити й кроку. Адреналін та магія, які зовсім недавно вирували у крові, спали, наче лавина, і я відчувала цілковите спустошення, навіть страх уже відчувався не так гостро, як хвилину тому.

Я повільно, намагаючись не здійснювати різких рухів, повернулася обличчям до мерця, але замість нього якимсь неймовірним чином переді мною з’явився Він. Сірий кардинал Чародійського Відомства — Кирило Костянтинович Калиновський. Характерник[1].

Одягнутий, що незвичайно, в джинси, джинсову ж сорочку і смішну шапку з в’язаним помпоном. Він не любив одяг звичайних людей, і майже завжди, окрім випадків крайньої необхідності, носив широчезні сірі штани і того ж кольору футболку, що своїми розмірами більше нагадувала балахон чи переносну палатку. Кардинал завжди любив бути непомітним. Хоча, чесно кажучи, в такому дивному вбранні йому це вдавалося нечасто. Ось і зараз, напевно, хотів не виділятися у натовпі — і одягнув на початку жовтня шапку, і при цьому зовсім забув про куртку.

Що тут сказати? Кардинал — геній, а усі генії мають свої дивацтва.

— Якого біса? — вигукнув він, причому звертався точно не до мерця. — Яро, скажи на милість, що ти витворяєш?! Що ти взагалі тут забула? І чому, поясни мені, чому, кожен раз ти з’являєшся у самий невідповідний момент?!

Ех, от зовсім, зовсім не так я уявляла собі зустріч із старим другом! І чому ми не могли побачитися за інших обставин? Наприклад, за горнятком кави у якомусь кафе?..

— Е-е… Як би тобі пояснити… — я зам’ялася — таке зі мною ставалося майже завжди, коли Кір починав вичитувати мене, як мале дитя. Але потім, оцінивши ситуацію, я з подивом зрозуміла, що насправді-то не зробила якраз нічого поганого! — Та я взагалі ні в чому не винна! Я просто сиділа біля могили бабусі, і тут цей монстр… Я спочатку хотіла кинути в нього вогняною кулькою, але промазала, і побігла. Я так злякалася!.. — я сказала все це буквально на одному диханні, і раптом відчула, що на очі навертаються сльози, втримати які я просто не могла при всьому бажанні.

— О, ні… Ну, Яро, заспокойся… Тільки не треба тут рюмсати, ти ж не маленька дівчинка!

Ну, це спірне питання. Навіть у свої двадцять два я частенько відчувала себе саме маленькою дівчинкою, яку всі кинули, і яка опинилася одна-однісінька на незнайомій вулиці. Сльози все лилися із очей, і Кір не знайшов нічого кращого, окрім як обійняти мене і чекати, поки я сама не заспокоюсь.

Чекати довелося недовго. Всього лиш десять хвилин, і я знову була у порядку, а нагадуванням про недавню істерику були тільки червоні очі та мокрий від моїх сліз рукав сорочки друга.

— Пішли вже звідси… — втомлено сказав Кір, потираючи перенісся лівою рукою. — Тобі не здається, що кладовище — це не найкраще місце для розмови? А довгу розмову я тобі обіцяю, — друг кинув на мене грізний погляд, який на мене вже давно не діяв. — Що це за чутки про те, що краща аспірантка академії залишилася без ліцензії?

— Потім розповім, — я махнула рукою, не бажаючи прямо зараз вдаватися у подробиці. — А цього мерця ми тут так і залишимо?

— Я вже викликав патруль, так що з хвилини на хвилину вони вже будуть тут і приведуть все у порядок. А якщо ти не хочеш ще більших проблем, ніж ті, що в тебе й так вже є, то раджу тобі йти звідси якомога швидше.

— А ти залишишся?

— Ні… Щоб я ще звітував перед простими службовцями? Та ніколи. Я йду з тобою. Сподіваюся, ти запросиш мене у гості?

…Залишився таким же нахабним, як і півтора роки тому. Але при цьому змужнів, і якимось неймовірним чином з нескладного, худого авантюриста перетворився в справжнього красеня, і єдине, що не змінилося — це живі, якісь навіть трохи глузливі темно-сірі очі відтінку грозового неба. І як я могла йому відмовити?

Вже на підході до під’їзду я згадала про Скелета, якого ще не годувала вранці і пришвидшила крок, фактично тягнучи Кіра на буксирі. Він не пручався, тільки посміювався, мовляв, кіт-то дворовий, він може декілька днів не їсти, і нічого йому не станеться. Але морити Скелета голодом я все ж таки не збиралася, так що на свій третій поверх я злетіла всього за декілька секунд, і звичним помахом руки відчинила вхідні двері.

Кіт сидів під дверима і дивився на мене як на зрадницю. І правда, раніше я ніколи не забувала його погодувати, а сьогодні — як переклинило. Я збиралася його погладити, але він зашипів і відступив на декілька кроків назад, натомість на руки Кіру застрибнув сам, тільки-но той переступив через поріг квартири. І хто з нас ще після цього зрадник!

Чайник весело посвистував на плиті, чашки самі літали по кухні, ложки вистрибнули з шухляди і слухняно вляглися на стіл, Кір диригував всім цим оркестром, а я сиділа на стільчику у куточку і з заздрістю дивилася, як друг чаклував, розуміючи, що на найближчі півроку мені ця розкіш недоступна.

— Може, вже досить? — нарешті не витримала я, коли Кір, лукаво подивляючись на мене, почав перемішувати цукор у чашці за допомогою магії. — Це вже зайве! Невже тобі так тяжко взяти ложку у руку? Не треба мене дражнити! — після кожного слова я вдаряла рукою по куточку стола, але коли я закінчила і збиралася підвести риску останнім ударом, ніжки стола раптом підігнулися, і він, прямо як маленьке козенятко, відстрибнув від мене, так що моя рука потрапила тільки у повітря.

— Гр-р!.. Мій запас терпіння не безкінечний, не треба випробовувати його на міцність, — попередила я, стискаючи руку у кулак. Чари знову давали про себе знати, іскри пробіглися по волоссі й рукам, збираючись у ледве помітні сяючі зірочки. Це було небезпечною ознакою, яка зазичай передувала неконтрольованим сплескам магії. Саме таке зі мною відбувалося перед тим, як я викинула Мороза через вікно.

— Ну добре, добре… Більше так не буду, — Кір раптом посерйознішав і схопив мене за руку. Я майже відразу ж відчула, що магії стає менше, що вона кудись зникає, передається… Кіру?

— Що ти зробив? — здивувалась я, миттєво заспокоюючись.

— Забрав надлишок сили. Вибач, звичайно, але інакше було просто ніяк.

— Та ні, я не серджуся… Дякую, інакше я б могла рознести півкухні, - я сумно посміхнулася і налила собі чаю. Переборола спокусу як і Кір, перемішати цукор магією, і продовжила: — Таке частенько траплялося останнім часом. Сила просто виходить з берегів, і я нічого не можу з цим зробити. Ні медитації, ні зілля, ні чари не допомагають.

— Гм… Цікаво… Силу ж ти отримала півроку назад? — Кір увесь підібрався, і відразу став схожим на готового до стрибка хижого звіра.

— Ну, десь так. Ні, все ж таки трохи більше. Рівно через тиждень буде все сім місяців, — я не знала, навіщо другу це потрібно, але на всяк випадок пригадала як можна чіткіше.

— Кепсько. Дуже кепсько… — довгі музичні пальці хлопця забарабанили по столу. — І сила виходить з під контролю тільки коли ти хвилюєшся чи щось подібне?

— В основному так, але іноді це стається без причини, і якраз такі сплески контролювати набагато важче, навіть майже неможливо.

— Ну, тоді все ясно, — якось не дуже радісно підсумував Кір. — Твоя прабабуся не померла. Точніше, померла, але не до кінця, — виправився він, побачивши мій вкрай здивований погляд. Невже?.. Невже це можливо, і моя бабуся все ще ходись по землі, нехай і всього лиш безтілесним духом?

— Вона стала мороком? — прямо запитала я, одночасно стараючись задавити у собі надію на нову, останню зустріч з нею.

— Певно, що так. Але знаєш, ти марно радієш. Навпаки, справи наші дуже і дуже погані… І в нас є всього тиждень, щоб все виправити.

— Ти про що? Привиди ж абсолютно безпечні і нешкідливі?

— Ну… Як тобі сказати… Чесно кажучи, дивно, що ти сама цього не знаєш — ти ж постійно читаєш все наперед…

— Я вже більше місяця не вчуся, і підручники в мене забрали разом з ліцензією, та і в публічну бібліотеку доступу більше немає. Загалом, я повністю відрізана від нашого світу.

— Зрозуміло. Тоді слухай: привиди у більшості своїй дійсно ніякої справжньої шкоди вчинити людині не можуть, але з кожного правила, як відомо, завжди є виключення. У нашому випадку дух твоєї прабабусі і є тим самим виключенням. Ти ж знаєш, чого деякі з наших залишаються тут, на землі, а не відправляються після смерті у Вирій?

— Звісно. Є декілька причин: або вони бояться смерті і готові на все, лиш би її відтягнути, або просто ще не готові до подальшого шляху, — я відповідала так, ніби була на якійсь лекції в академії, та і Кір розказував прямо як наш вчитель з видів нечисті.

— В основному вірно, але є ще одна причина — незакінчена справа. Причому, як сама розумієш, ця справа має бути дуже і дуже важливою для померлого, не щось на кшталт недочитаної книги чи не вимкненої праски, а що-небудь справді доленосне. У такому разі душі дається рівно сім місяців і не годиною більше щоби завершити її, а потім все ж таки піти за всіма померлими.

— То значить, раз бабуся все ще тут, то справа її так і залишилася незавершеною? І чим це погано саме для мене? Ну, не вийде в неї, то й що? Вона ж має просто полетіти у Вирій, хіба не так?

— Насправді все не так просто. У відьом, знахарів і всіх інших, хто передає свою силу із покоління у покоління через смерть діють зовсім інші закони. Ти ж знаєш, що станеться, якщо передаси силу до своєї смерті?

— Я просто зійду з глузду. Та й не тільки я, а й та, якій я передам дар, також стане божевільною, — це знають усі, і як би сумно це не було, популяція відьом не зростала вже багато років саме через те, що для того, щоб на світ з’явилася нова відьма, якась мала б загинути. А ставалися й такі, що не хотіли ділитися силою, і навіть після смерті залишали її собі, обрікаючи себе на страшні муки.

— Ну, тут буде те саме. Власне, до чого я веду… В нас є тиждень на те, щоб розібратися, яку ж саме незакінчену справу залишила Анастасія Черепко, завершити її і відправити твою бабусю у Вирій. Ми впораємося.

— Ти так думаєш? — я була налаштована зовсім не так оптимістично, як Кір, і чудово розуміла, наскільки непроста намічена справа. Але іншого виходу все одно не було, так що… Який сенс налаштовуватися на погане? Можливо, мені все-таки пощастить…

Глава 2 Корись справжніх друзів

Ранок почався з незрозумілого чорного вихору, що пронісся по тілу в невдалій спробі звалити мене з ліжка. На те, щоб зрозуміти, що чорна потвора — це мій кіт, знадобилося майже півхвилини. Вчора я дуже довго не могла заснути — з кожного кутка невеликої кімнати мені вчувалися дивні голоси, шерех, величезні тіні танцювали на стелі якийсь свій чудернацький танець, та ще й Скелет серед ночі звалив зі столу на кухні пусту каструлю, наробивши галасу та додавши мені сивих волосин у косі.

І тільки я встигла скинути з себе знахабнівши тварину, як почувся стук у двері. Саме стук, а не дзвінок, адже останній у мене працював виключно на магії, а після того, як заклинання втратило силу, я вже не змогла його підновити.

Я, як була, у одній піжамі з намальованими на ній маленькими зеленими відьмами на мітлах, прошкандибала до дверей, по дорозі декілька разів привітавшись зі стінами, а один раз — навіть з підлогою, коли перечепилась об нерозібрану коробку з речами, яка стояла тут з самого переїзду.

Я — сова. Вставати рано вранці для мене — справжній кошмар, і без горнятка міцної кави я не можу прокинутися до самого обіду. Та це, взагалі-то, й не дивно для таких як я — більшість ритуалів проводиться вночі, і з роками у старих родах відьом почав вироблятися якийсь ген, чи що… Не знаю, як це називається, але саме через цю спадковість я ніколи не можу заснути раніше дванадцятої ночі.

Підійшовши до дверей, я ще декілька хвилин провозилася з поламаним замком, який постійно заїдав і не хотів випускати мене з квартири. Скоріш за все, він просто заржавів, і я навіть знала, яке заклинання могло б допомогти у цьому випадку, але… Ця клята ліцензія, точніше, її відсутність не давали мені зробити хоч що-небудь. Ні, можна було, звичайно, скористатися простішим способом — викликати майстра, але в мене не було на це грошей, адже моя родина не тільки вигнала мене з маєтку, а ще й залишила без коштів, які раніше мені щомісяця виділялися.

Поки я копирсалася в замку, людина по той бік дверей ледве не підстрибувала і кожні десять секунд починала знову тарабанити. Я знала, хто там стоїть — варіантів було не так і багато, але навіщо приходити так рано? Я ще не прокинулася, не випила кави, не одяглася…

Я уявила собі, як я виглядаю, і скривилася. Ні, коса по пояс — це, звичайно, красиво, але хто б тільки знав, як важко розплутати вранці хвилясте густе волосся! І майже всі мені казали, що коротка стрижка підійде мені набагато більше, і мороки з нею менше, але я все одно вперто продовжувала видирати цілі пасма волосся кожного дня, лиш би не переступати поріг перукарні. Так кардинально змінювати свій образ було відверто страшно, тому у найближчий час я і не збиралася цього робити.

Нарешті замок здався, і я змогла без перешкод відкрити двері, за якими — хто б сумнівався — стояв Кір. Бадьорий, веселий, з великою картонною коробкою у руках.

— Доброго ранку! Я бачу, ти вже прокинулась? — ледве не проспівав він.

— Я не впевнена, що він добрий… Може, пройдеш? Не варто стояти на порозі.

Я швидко зачинила за Кіром двері і, всадивши друга на кухні, гордо пішла у ванну. В цей раз я постаралася не затягувати водні процедури, і вже через двадцять хвилин, вмита, одягнена і навіть причесана, зайшла на кухню. А там мене чекав приємний сюрприз — величезна чашка кави і печиво, вочевидь, знайдене десь у кутку буфета.

— Дякую! Ті мене просто рятуєш! — я вгризлася зубами у підсушене часом печиво, яке ще не встигло стати зовсім неїстівним, і запила цей сумнівний продукт чудово звареною кавою. Ех, і чому я так не вмію? В мене завжди вона чи википала, чи не хотіла підніматися, і результат виходив відповідним. — Що це за коробка? — вона все ще стояла на столі — новенька, з коричневого картону, з кожної сторони обліплена скотчем.

— О-о… Добре, що ти запитала. Це не просто коробка, це — ключ до нашого ребусу, — Кір хвастливо поплескав долонею по картонній поверхні. Я у відповідь тільки скептично підняла брів, не забуваючи про сніданок. Часу в мене зовсім небагато — знаючи характер друга, зараз він мене потягне кудись у саме пекло, по якійсь ну от зовсім невідкладній справі.

— Ти питаєш що там? Ну, багато чого, взагалі… Свічки, мило, гречка, мотузка….

— Ми готуємося до апокаліпсису? — ледве не поперхнувшись кавою, запитала я.

— Та ні, дурненька! Це для ритуалу. Коли я був на стажуванні в Англії, ми декілька разів використовували його як раз у подібних випадках. Правда, тоді часу залишалося значно більше… Але повинен попередити, тобі доведеться чаклувати, а значить, переступити закон. І здійснити це буде зовсім непросто, і, не хочу тебе лякати, але навіть небезпечно…. Ти готова до цього?

— Ти кажеш так, ніби в мене є вибір, — пробурчала я. Звісно, перспектива проводити незрозумілий і не дуже безпечний ритуал мене не радувала, але й інших варіантів не було.

— Правильно, немає… Так, перейдемо до справи. Ритуал проведемо сьогодні вночі — Марс і Венера стоять у сприятливих точках, до того ж місяць старий… Для виклику мертвих умови майже ідеальні.

— Стій… Перед тим, як я погоджусь на це безумство, ти не міг би мені пояснити, що саме це нам дасть?

— Ми викличемо дух Анастасії Черепко. Як думаєш, що це нам дасть? Та вона ж просто розповість нам, яку справу залишила, і нам не доведеться бігати по всьому місту, або навіть за його межами, у пошуках того, не знаю чого.

— Ти правий. Якісь особливі приготування для нього потрібні? Ну там, не їсти після обіду, пити тільки настоянку папороті, натертися слиною вовкулаки… Ні? От і чудово.

Я все ще пам’ятала, як на третьому курсі академії ми проводили обряд з ловлі та підкорення вовкулак. Взагалі-то, нічого такого прямо складного у ньому не було — всього лиш розпалити багаття і пострибати навколо нього, вистукуючи на бубні особливу мелодію курячою кісткою. Але для того, щоб усе це спрацювало, потрібно було цілий день проходити, з голови до ніг обмазаною слиною цього ж вовкулаки. Приємного, чесно кажучи, малувато.

— Я буду тобі допомагати, так що нічого страшного не станеться. Він простий: запам’ятаєш декілька слів, запалиш свічки, я розсиплю крупу, і все. В Англії, звичайно, використовують не гречку, а вівсяне зерно, але я вважаю, в нашому випадку покійниця швидше відізветься саме на гречку.

— Е-е… Ну, якщо ти так думаєш, то звісно… — чесно кажучи, я ніколи не відходила від правил проведення обрядів, і якщо було сказано, що потрібно одне, я б нізащо не стала замінювати його на інше навіть за крайньої необхідності. В школі, а згодом і в Академії нам розказували чимало моторошних історій про тих чаклунів і відьом, які, загордившись, починали вважати себе модернізаторами чи там науковцями і міняли ритуали як заманеться, а потім магія, неправильно використана, починала змінювати вже їх.

Але я все ж таки сподіваюсь на професіоналізм і кваліфікацію Кіра, і, думаю, переживу цей ритуал. Не дарма ж він отримав Червоний диплом у Академії, з блиском закінчив аспірантуру і півтора роки пробув на стажуванні у Англії. А Велика Британія — це вже рівень! Звідти виходять всі найкращі чаклуни, які час від часу докорінно змінюють наше уявлення про магію.

Ось, наприклад, два-три століття тому відбулася магічна революція — перехід від обрядів і ритуалів до чар і заклинань. Раніше ними майже не користувались, дрімучі маги навіть думали, що без допоміжних артефактів магія не діє.

Але декілька англійських науковців, Стоун і Уотсон, зібравши I Магічний з’їзд, довели, що безпаличкова, безпосохова, та й взагалі безартефактна магія можлива. Звісно, повністю відмовитися від обрядів не вдалося, адже вони часто підсилюють і примножують сили того, хто чаклує, та тепер все ж таки магія набагато доступніша, ніж у дев’ятнадцятому столітті.

— Кір… А тепер скажи мені, будь ласка, ось що… Якщо чаклувати будемо вночі, навіщо ти прийшов до мене о шостій годині ранку? — я сердито вперла руки у боки, готова у кожний момент вперіщити одному надокучливому хлопцю по макітрі.

— У нас ще є справи на день. Ритуал ритуалом, але ми повинні хоча б щось спробувати дізнатися власними силами. І саме тому ми їдемо в Старий черепок.

Старий черепок — назва нашого маєтку за містом. Взагалі-то він зовсім не старий, будівля постійно підтримується магією і чудовими майстрами з ремонту. На власну домівку моя мати грошей не жаліє, на відміну від доньки. Можливо, назва не зовсім поетична чи велична, але іншої у цього дому вже не буде. «Старий черепок» колись був шинком, яким володіли мої предки, але пізніше став родинним гніздом.

— Що? Ні, нікуди ми не їдемо! Ти забув, мене вигнали з дому! Мати мене навіть на поріг не пустить…

— Невже це так серйозно? І вона навіть не залишила умови повернення?

Ну звісно. Умова повернення. Повністю відлучити від родинного маєтку члена сім’ї не можна, треба обов’язково залишити один, хоча б зовсім примарний шанс на повернення. І мама його залишила…

— Ця умова нездійсненна, так що можеш вважати, що її немає, - я нервово повела плечем, намагаючись забути, з якою усмішкою, презирством мені оголосили її, ніби точно знаючи, що це не більше, ніж пуста формальність, яка нічого не змінить.

— Та кажи вже! Зрозумій, ми не маємо права випустити цей шанс. Можеш називати це як хочеш: безумством, затьмаренням розуму, інтуїцією, але я точно знаю, що ми маємо сьогодні бути у Черепку.

Інтуїції Кіра я довіряла, і точно знала, що вона не підводить, але від цього розуміння легше не ставало. А все ж… Може, друг зможе вигадати, як обійти умову…

— Добре, як знаєш. Для того, щоб повернутися додому, я маю побратися з кимось. Тепер ти розумієш, що нічого не вийде?

— Що? Чого ж це не вийде? Навпаки, все стає куди простішим. Навіть дивно, що твоя мати виставила таку просту умову. Навіть не вийти заміж, просто побратися… Легшого й не придумаєш. Та при достатньому бажанні ти могла б зробити це у той же день, як залишилася без ліцензії…

— Ні, не могла б… — мій голос звучав дуже тихо, мені було ніяково признаватися у цьому другові. — Сила накладає свій відбиток на усе моє життя. Ти ж знаєш, кому багато дано, з того багато і вимагається…

— А точніше? — трохи напружено поцікавився Кір. Звісно, він про це не чув, це прокляття передається виключно по жіночій лінії.

— Ти чув про суджених? Так от, у моєму випадку це не просто міф чи легенда, а дійсність. Чари підпускають до мене тільки тих, з ким можуть повністю взаємодіяти, а таких осіб можна перерахувати по пальцям однієї руки. Часто навіть родичі не входять у цей вузький круг. Ось, наприклад, моїй матері не пощастило. Раніше, коли ще бабуся була жива, ми були близькі одна одній, але потім… Я не знаю, як це сталося. Ми просто стали чужими.

— Невже це так… реально? І магія може міняти наші почуття, емоції?.. — Кір виглядав наляканим. Але я знала, що він хвилюється не за себе, а за мене. Як добре, що чари визнали його гідним! Не знаю, як би я жила без жодного друга…

— Ну… Скажемо так, вона не зовсім змінює почуття, вона скоріше відкриває правду. Я відразу відчуваю фальш, брехню… Але знаєш, ідеально чесних і добрих людей не буває, всі ми колись обманюємо. Набагато краще було б, якби все залишилося як раніше. Іноді правду краще просто не знати.

— Зрозуміло. Але ж… Зі мною цього не сталося? Я ж тобі не чужий? — дивно, Кір говорить в унісон моїм власним думкам.

— Ні. Ні, звичайно ж… Ти ніяк не міг би стати мені чужим.

— Ну тоді все має спрацювати! Сама подумай! — Кір усерйоз захопився ідеєю зробити з мене наречену.

— Я подумала. І не тільки подумала, а і прочитала все, що можна було дізнатися з книг, які в мене є. Це… такі випадки трапляються дуже рідко, адже магія такої сили просто ненормальна. Могутність, що я отримала, більше шкодить мені, ніж допомагає. Ти ж знаєш, силу можна отримати за допомогою ритуалу. Забороненого, звичайно. Я думаю, що під час війни або ще з іншої причини якась з відьом змогла провести який-небудь обряд, зараз напевне втрачений, аби збільшити свої здібності. Я навіть припускаю, що вона могла звернутися до богів… Можливо, до Дажбога, або навіть до Перуна… А потім ця дурепа передала силу іншій, вважаючи, що це дар, а насправді ж — це справжнє прокляття! — Я була зла. Ні, я була розлючена! І це не була та сліпа яскрава лють, яку мені доводилося останнім часом частенько відчувати. Це була та лють, при якій розум залишається чистим, прозорим і холодним, як гірський потік, і я з жахом розуміла, що якби побачила ту відьму зараз, то я б запросто могла її вбити голими руками.

— І що з того? — Кір дивився на мене спокійно і трохи скептично, і це допомогло мені трохи вгамуватися, рівно настільки, щоб продовжити:

— Боги не розуміють напівмір і недомовок. Якщо умовою допомоги було те, що в мене буде тільки один суджений, то він і буде один! Один — на весь величезний світ! І шансів його зустріти майже немає…

— Хм… Так, це значно ускладнює справу. Тоді… В нас є ще один варіант — пробратися у Черепок таємно. Залізти у вікно там, чи ще щось. Ти ж знаєш, як дістатися додому непомітно? — Кір лукаво посміхнувся, чудово знаючи, що у цьому на мене можна легко покластися.

Я не любила постійно миготіти у рідні перед очима, тим паче що в маєтку жили не тільки найближчі родичі, а й якісь двоюрідні тітки, брати, сестри, яких я навіть ніколи не бачила і не знала… Загалом, величезний трьохповерховий будинок так і кишів людьми, які, здається, приїжджали туди виключно для того, об поглузувати з мене, невдало маскуючи це під співчуття.

А як же, дівчинка ж жодного разу не літала на шабаші! Яка ж вона після цього відьма? А ось така! Я ще розумію, чому відьми і інша нечисть літали на зборища три століття тому — це був єдиний спосіб спілкування і обміну досвідом, такий собі магічний семінар. Але зараз… Буквально за декілька сотень років шабаші з цивілізованих зборів перетворились на таке!.. Там творилися усілякі безумства і в основному те, що описували у Середньовіччі несвідомі люди, прості смертні, що не мали хоч крапельки дару.

Тож, чесно кажучи, я ані краплі не шкодувала, що не була схожа на жодну знайому мені відьму. Головне — талант, який у мене безсумнівно був, це підтверджували усі викладачі, а все інше… Усе інше додасться, і з часом я ще покажу, чого варта Яросвіта Черепко! Адже добре сміється той, хто сміється останнім…

— Я, звичайно ж, можу це зробити, але ти точно впевнений, що це необхідно? — я з сумнівом подивилася на Кіра, бо до сих пір не зовсім розуміла, навіщо нам йти на такі складнощі, якщо не пізніше, як сьогодні вночі ми дізнаємося все, так сказати, з перших уст?

— Так! Я впевнений, що Анастасія залишила якісь підказки! Я добре її знав, вона ж була моєю наставницею!.. — друг раптом замовк і подивився на мене. Я навіть у першу мить не зрозуміла, що ж саме його стривожило — мозок все ще не міг переварити тієї кількості інформації, що випала на мене. Але потім… Потім до мене дійшло:

— Що?! Як це — наставницею? Вона ж… І ти… — я ніяк не могла підібрати потрібних слів. — Ви обидва нічого мені не сказали!

— Ну… Твоїй бабусі, певно, здавалося, що це очевидно — я постійно бував у вас вдома, спілкувався з нею, і це зовсім не було таємницею, до того ж я сильний характерник, вона ж була могутньою відьмою… Я почав навчатися у неї, коли мені було чотирнадцять, а тобі.. дванадцять, здається?

— Одинадцять, — з посмішкою виправила я. — Я ж на три роки молодша за тебе.

Як не дивно, звістка про те, що Кір — учень бабусі, мене не розізлила і не засмутила. Вони не намагалися приховувати це від мене, просто я була достатньо неуважною, щоб нічого не помічати. У той час, коли чарівний світ почав у повній мірі відкриватися мені, книги і артефакти, що зберігалися вдома, цікавили мене набагато більше, ніж те, як друг проводить час, коли я зайнята. Навпаки, я раптом відчула, як ще одна непомітна прозора ниточка поєднала мене з ним. Цих ниточок і без того було безліч — ми і справді були кращими друзями, тож довелося б довго перелічувати, скільки у нас спільних секретів, витівок, бійок… Так, і таке траплялося!

— То що, вважаєш, бабуся залишила нам підказки? — повернулася я до теми розмови.

— Я майже у цьому впевнений. Я знаю про одне сховище, де зберігалися її найцінніші артефакти. Одного разу Анастасія сказала мені, що про нього не знає ніхто у цьому домі. А я — знаю. І зможу показати тобі, - Кір провокаційно посміхнувся, і я зрозуміла, що програла. Мене просто замучить цікавість, якщо я відмовлюсь. Якою б я не була поміркованою і обачною, все ж іноді, досить рідко, треба сказати, але все ж таки в мені прокидалися родинні гени, і у цей час я могла зробити будь-яку дурницю. І авантюра, на яку я зараз погоджувалася, без усяких сумнівів, саме дурницею і була.

— Ну припустимо. Припустимо, ми прокрадемося в будинок. Але там купа родичів, які розсіяні по всьому домі. Хоч хтось, але все ж таки наткнеться на нас! — я була налаштована скептичніше, ніж Кір, і чудово розуміла, що вся ця затія обернеться великими неприємностями для нас обох. Але відступати було вже пізно. Я чудово розуміла, що скільки б я не відмовлялася, і яку б кількість розумних аргументів не навела, Кір буде вигадувати сотні і тисячі причин, щоб заманити мене у Черепок. Краще вже тоді зекономити наш час і погодитися відразу.

— Я все продумав! Ви ж усі обідаєте о четвертій годині, чи щось близько до того, у великій їдальні, правда? Ось тоді-то ми і прокрадемося…

— Але все одно залишається купа непередбачуваних ситуацій. Ну ось, наприклад, бабуся Христя майже завжди залишається у своїй спальні — в неї чомусь саме в цей час починає боліти голова. А її кімната — сусідня! Тітка Сильвія, — я скривилася, сказавши придумане ім’я Галини. Вона просто терпіти не могла, коли хтось її так називав, і придумала собі більш красиве і таємниче, на її погляд, ім’ячко. — Теж любить з’являтися у будь-якій частині будинку у самий невідповідний момент… Ти ж розумієш, який це ризик?

— Ну… Хто не ризикує, той не п’є амброзії? — з усмішкою проголосив Кір перероблену на магічний лад приказку. Амброзією називали алкогольний напій з запаморочливими властивостями. Видіння, які він викликав, були настільки справжніми і прекрасними, що чимало чаклунів підсіли на амброзію, як на наркотик. Хоча, як не дивно, у Греції, звідки і привезли це магічне вино, його майже не вживали, обходячись звичайним, з мале-енькою крапелькою магії.

— Ну… Якщо ти так вважаєш… — на обличчя без мого на те бажання полізла змовницька усмішка. — Тоді я не проти. Сподіваюся, все пройде гладко…

Глава 3 Користь родинних зв’язків

Третя година дня. Я, при повному параді, тобто у подертих старих джинсах, довгій безформній футболці, купленій нещодавно у секонд-хенді і осінній куртці, стою під під’їздом і чекаю Кіра. Він, здається, запізнюється. Дивно, раніше такого з ним не було — навпаки, мій друг завжди був дуже пунктуальним, а іноді навіть занадто.

Раптом у невеликий двір закотилася… Ем-м… Ну, навіть не знаю, як це правильно назвати… Розвалюха? Драндулет? Музейний експонат? Ну, мабуть, щось типу того. Машина невпевнено хиталася з правої на ліву сторону, ніби вирішуючи, на який бік краще падати. Потім з граціозністю п’яного зайця петлями проїхала відносно короткий відрізок до мого під’їзду і зупинилася у небезпечній близькості від мене.

Ні, дійсно, ще трохи, і спущене переднє колесо переїхало б мені пальці! А я була настільки здивована, що навіть не подумала відійти або хоча б просто зробити крок назад. Потім скло спереду почало повільно розчинятися у повітрі (так-так, не опускатися, а саме розчинятися), і з-за дверей машини на мене визирнуло горде обличчя друга.

І чому я не здивована? Я давно знала, що ще одним з багатьох хобі Кіра було збирання магічних речей з різного мотлоху, що знаходився всюди. Одного разу я навіть бачила, як друг, що, до речі, походив, як і я, далеко не з останнього чародійського роду, як справдешній безхатько рився у смітнику, вишукуючи чергову деталь для чергової дурниці. Ну, це з мого погляду дурниця, а сам Кір називав це мистецтвом.

Причому трималося все те, що він збирав виключно на чарах. Як кажуть, без єдиного гвіздка! Мені важко було зрозуміти, скільки ж терпіння, магічних та технічних знань і вмінь довелося докласти Кіру, щоб зібрати це страховисько, але я по-справжньому ним пишалася. Зробити щось подібнедля мене було чимось неможливим, хоча я й мала майже всі якості, необхідні для цього, окрім, звичайно, технічних знань.

— Ти вже готова? Ось і чудово! — Кір, як і звичайно, прямо-таки світився оптимізмом і задавав питання, не чекаючи моєї відповіді. Та і навіщо? Все було зрозуміло і без того. — Сідай скоріше! Ми можемо запізнитись!.. — можливо, мені це тільки здалося, але Кір аж підстрибував на сидінні від нетерплячки. Ну нічого, нехай почекає, йому корисно…

Я без спіху обігнула машину і сіла на переднє сидіння, адже сісти позаду мені не дозволяв інстинкт самозбереження — на кожному ледве помітному горбочку чи ямі, яких у дворі було достатньо, задня частина машини так підстрибувала, що здавалося, ніби вона ось-ось відчепиться від передньої.

— Ми точно не вб’ємося? — на всякий випадок спитала я, пристібаючись. Взагалі-то за мною не водилося такої, безсумнівно, корисної і правильної звички, але зараз їхати без додаткової, хай і не дуже надійної страховки, було б просто самогубством.

— Що ти! Ні, звичайно. Ця крихітка надійніша за всі інші машини світу разом узяті! — з запалом промовив Кір, але, зніяковівши під моїм поглядом, додав: — я наклав на неї захисні чари, так що нічого не станеться. Все абсолютно безпечно!

— Кір! Можна тебе запитати? Чому ти взяв саме цей… транспорт, якщо в тебе є нормальна, я маю на увазі, сучасна і працююча машина?

— Ну, Яро, розумієш… Це не так просто, адже мені довелося зняти з тієї машини двигун і деякі інші деталі…

— Почекай. — Я просто не знаходила слів від здивування. — Ти хочеш сказати, що розібрав на запчастини новеньку машину, аби тільки змусити поїхати цей допотопний драндулет?!

— Чому б і ні? — досить байдуже відгукнувся Кір, намагаючись непомітно від мене відремонтувати магією зламані дверцята машини. — Зате такої більш ні в кого немає…

— Це точно, що немає, - все ще трохи ошелешена, пробурмотіла я.

Всю останню дорогу ми проїхали мовчки. На щастя, це було не те напружене мовчання, коли кожен судорожно намагається знайти тему для розмови, а тепла, спокійна тиша, яку не хотілося порушувати безглуздими словами. До того ж, навіщо? Ми й так, здається, чудово розуміли один одного.

Я дивилася на краєвиди, що швидко змінювали один одного, і дивувалася, що всього за декілька місяців окремого самостійного життя майже встигла забути дорогу додому. І як подібне могло статися?.. Декілька разів Кірова машина ледве не виїхала на узбіччя, і друг лише в останній момент встиг виїхати назад на проїжджу частину.

Нарешті я відчула, що ми наближаємося до Черепка. Так, саме відчула, а не побачила, адже маєток, у якому стільки поколінь жили відьми і чаклуни, просто не міг залишитися звичайним будинком і не ввібрати у себе хоч трохи магії. З часом він став нашим джерелом сили, місцем, куди усі члени роду з’їжджалися, коли ставалася хоч яка-небудь важлива подія у їхньому житті. Народження дитини, смерть одної і поява іншої відьми або відьмака, хвороба, з якою не можна впоратися без чар — в усіх цих випадках Черепок запам’ятовував, благословляв чи лікував, залежно від ситуації. Загалом, дім був майже живим, хоча сказати нічого не міг.

В мене з домом відносини завжди були теплі. Мабуть, тільки через те, що в мене не було звички, як у інших, окропляти його стіни кислотою і якимись хімічними реагентами, чи залишати у кімнаті безлад і зникати на кілька місяців, чи, як мої молодші брати і сестри, тягнути до будинку усіляку гидоту, типу мертвих кошенят чи пташечок.

Якими б не були причини хорошого до мене ставлення, в моїй кімнаті завжди було тепло, стеля ніколи не протікала, навіть коли Ксеня, що іноді теж жила в нас вдома, затоплювала свою кімнату; і на мій особистий простір ніколи не міг зайти ніхто, окрім мене, що теж, звичайно, було позитивним моментом.

Відлучати від родинного гнізда молодих відьом, особливо так надовго, як мене, взагалі-то вважалося неправильним, адже контролювати магію у такому випадку ставало ще складнішою задачею, і далеко не усі відьми могли впоратися з нею. Ось як я, наприклад. Тільки за останній місяць — шість сплесків, два з яких сталися за один день, тобто вчора.

— Яро! Вставай давай, вже приїхали! — Кір потряс мене за плече, і я озирнулася по сторонам, одночасно намагаючись відкрити дверцята машини.

Ну, як — приїхали. Взагалі-то до Черепка ще десять хвилин ходьби швидким кроком, але зупинятися прямо під його стінами було б і справді безумством.

— То що, йдемо? — Кір вже теж виліз із машини і був готовий йти на подвиги. Шкода, що в мене не було такого позитивного настрою. Біля Черепка я відчувала себе… дивно. Так, мабуть, це найкраще слово. Будинок приймав мене, я це знала, він ніколи і не відмовлявся від мене, на відміну від родичів. А ось з ними була справжня проблема. Мене дійсно вважали зрадницею, яка викинула людину з вікна тільки для того, аби похизуватися силою. Ну, тут вже точно матуся постаралася. Хто ж, як не вона?

Я похитала головою із сторони в сторону, намагаючись позбавитися від невчасних думок, і впевненим кроком пішла у напрямку дому. Спочатку — п’ять хвилин по стежці, яка потім різко звертає вправо, прямо до воріт Черепка, але нам туди не потрібно. Ми звертаємо наліво, і далі йдемо по густій пожовклій траві. Я помахом руки наклала заклинання, яке відлякує змій — не просто так, тут і справді водяться вужі і гадюки, а мені б зовсім не хотілося бути вкушеною.

Кір, побачивши мої маніпуляції, робить те саме, але все ж йде з набагато більшою обережністю, ніж я — все ще пам’ятає, як декілька років тому потрапив ногою в нору лисиці.

— Ще довго? — раптом запитав Кір, і я здивовано обернулась — невже він забув? Ми ж стільки разів ходили тут? А через мить мені захотілося вдаритися об щось головою — я забула про захист будинку! Звичайно, Кір не пізнає цих місць, і не бачить Черепка, який вже зовсім поруч, адже сам дім захищає себе від непрошених гостей!

«Черепочку, миленький, він зі мною! Пропусти його, будь ласка!» — я подумки зверталася до будинку, не впевнена, що він відповість мені після такої довгої відсутності. Він і справді не відповів, але я почула за своєю спиною Кірове полегшене зітхання і зрозуміла, що все вийшло.

— І який наш план дій? — запитав друг, і я, трохи подумавши, відповіла:

— Взагалі-то, у нас є кілька варіантів, і у кожного з них є свої мінуси.

— І? Що за варіанти?

— Ну… По-перше, ми можемо перелізти через паркан, а потім зайти через льох, у такому разі ми вийдемо у комірчині на першому поверсі. В будинок стовідсотково потрапимо непоміченими, але ж треба ще й дістатися другого поверху, і пройти при цьому прямо біля дверей їдальні… Шансів не попастися майже немає. А ось другий варіант… Він трохи складніший за виконанням, але одночасно безпечніший. Ми так само перелазимо паркан, а потім йдемо до яблуні, що росте під моїми вікнами. Залазимо по ній до мене в кімнату — ти ж знаєш, це зовсім просто, а потім йдемо в кімнату бабусі. Вона навпроти моєї, так що нас точно ніхто не побачить.

— А як ми повернемося назад? Так само, зліземо по яблуні? — зацікавлено спитав Кір, а я посміхнулася.

— Ні, що ти. Можна ж вчинити набагато простіше — ми просто перенесемося магією. Звісно, у домі здійметься галас, але нас вже там не буде, правда?

— А ти настільки впевнена, що вони не звернуться до Відомства? — Кір, звісно, не був проти моєї ідеї, але все ж таки хотів переконатися, що я знаю, що саме збираюся зробити.

— Ну, я гадаю, що ні. Вони ж не хочуть ще більше погіршити репутацію родини? До того ж, вигнання з дому — це лиш звичай, не підтверджений законом, так що нічого мені не зроблять. — Я повела плечем і спокійно продовжила: — В нас буде, мабуть, хвилин сорок. Хоча ти ж розумієш, що сорок хвилин — це в ідеалі, насправді в нас буде значно менше часу. Півгодини від сили…

— Так-так… Ну що, пішли? — Кір тепер йшов попереду мене, значно випереджаючи, і мені іноді доводилося навіть бігти, щоб наздогнати його.

Паркан опинився перед нами якось раптово, незважаючи на те, що саме до нього ми й ішли. Я вже зачепилася ногою за зручний виступ і збиралася перелізти через нього, але несподівано мене зупинила рука Кіра, що лягла мені на плече.

— Стривай… На огорожу накладені чари, і я зовсім не заздрю тому, хто на них наразиться. Але, на щастя, з тобою зараз є неперевершений майстер з нейтралізації чар, який може розвіяти заклинання, — Кір дозволив собі самовпевнену усмішку, але я анітрохи не образилася, бо друг мав повне право на подібну зухвалість — все ж таки він дійсно був майстром своєї справи.

— Ну, тоді давай, розвіюй, — дозволила я, відходячи у сторону, щоб не заважати. Взагалі-то, якщо зовсім на чистоту, то я і сама без особливих складнощів впоралася б з цією проблемою, але якщо це бажає зробити хто-небудь інший — то прапор йому в руки.

Кір возився над чарами хвилин п’ять, не більше. Досить швидко, варто відмітити. Після цих його маніпуляцій ми вже без будь-яких перешкод змогли перелізти через паркан і швидко, маленькими перебіжками, дістатися старої яблуні.

Я лізла першою, тому що треба було ще й відчинити вікно, замкнене зсередини, особливим словом-відмичкою, яке я вигадала, щоб будь-коли забиратися до себе у кімнату таким способом.

— Калиновий цвіт, — прошепотіла я, направивши вказівний палець на вікно. Трохи поскрипівши у роздумах, воно все ж таки відчинилося, ледве не вдаривши мене при цьому по носі. Не дуже граціозно перелізши через підвіконня у приміщення, я спершу озирнулася по сторонам, очікуючи побачити голі стіни і чималенький шар пилюки, але мене чекала несподіванка. І я не можу сказати, що вона була приємною.

Невелика кімната, що ще так недавно була моєю, тепер перетворилася на якийсь дивний гібрид складу усілякого мотлоху і лабораторії. Гарні шпалери, які я так довго підбирала, тепер були вкриті плямами кіптяви і якимись жахливими розводами блідувато-рожевого і зеленого кольору, а туалетний столик з темного дерева, подарований мені на вісімнадцятиріччя, тепер був завалений коробками і старими іграшками.

Поки я роздивлялася весь той кошмар, що родичі встигли зробити з мого помешкання, Кір встиг залізти в кімнату і тепер вже визирав з-за дверей у коридор.

— Яро! Досить вже хандрити! Ти забула, навіщо ми сюди прийшли? Давай… — друг говорив пошепки, але від цього голос зовсім не ставав біднішим на інтонації, і я легко могла розрізнити в ньому азарт, співчуття і саму крапельку роздратування.

— Гаразд, я вже йду, — я в останній раз кинула сумний погляд на стіни кімнати, у якій прожила майже все своє життя, виключаючи останні півтора місяці, і перша вислизнула у коридор.

Всього два швидких кроки, декілька коворотів ключа, що стирчав у замку — і ми з Кіром вже у кімнати навпроти. А ость там, як не дивно, все залишилося у точнісінько такому ж вигляді, як і при житті прабабусі. На якусь мить мені навіть стало трішечки заздрісно — як так, мою кімнату перетворили на казна-що, а ось її залишили без змін.

Взагалі-то, за звичаями, у помешканні померлої відьми оселялася та, що унаслідувала її силу, а так як власницею Старого Черепка була Анастасія, то я зараз могла би з легкістю заявити, що ніхто не має права не те що виганяти мене, але й взагалі вказувати мені, що робити. Але тоді, на жаль, я цього не знала, а пізніше щось змінювати вже, здається, не було сенсу.

— Ну що, почнемо? — Кір з ентузіазмом потер руки і пішов прямісінько до ліжка з чудовою різьбленою спинкою. — Ти поки що роздивись усе інше. Шухляди там, на столі речі переглянь…

— Ну добре… — Чесно кажучи, мені було трохи ніяково фактично ритися у речах рідної бабусі, нехай та і померла, але водночас з тим я розуміла, що заради порятунку власного життя була здатна ще й не на таке.

Так… З чого б почати? Мабуть, дійсно, з шухляд. Я підійшла до шафи і обережно відкрила дверцята, все-таки трохи побоюючись, що мене зараз вб’є якесь капосне заклинання, накладене на речі.

Але ні, нічого подібного не сталося, і я з полегшеним зітханням взялася за справу. Полички з одягом я лише мигцем проглянула, не вважаючи за потрібне копирсатися у чужій нижній білизні, а ось на книжкових полицях зупинилася надовше. Книги тут були, варто сказати, вельми цікаві. Один лише том «Звернення до богів: переваги й недоліки» ввігнав мене у ступор. Невже… Невже мої здогадки підтверджуються, і хтось з наших предків і справді просив силу в бога?

Так, саме так! Бабуся була достатньо мудрою, щоб здогадатися про це. Мабуть, вона просто не встигла сказати мені, як позбавитися цього «дару»! Ну нічого, нічого, ми впораємося. Викличемо її дух ритуалом і вона… Вона допоможе!

Ця думка настільки захопила і обрадувала мене, що руки затремтіли, і по волоссі знову, вже у черговий раз, пробігли іскри магії. Як же невчасно! Ось тільки у Черепку магії не вистачало!

— Кір! Допоможи… — безпомічно пробурмотіла я, простягаючи руку другові. Він міг допомогти, і я вже навіть знала, як він це робить. Просто поєднує ті канали, по яким течуть чари, і перенаправляє їх до себе.

— Зараз, — його очі злякано розширилися, і він всього у декілька кроків опинився поряд зі мною, хоча всього мить назад був у іншому кутку кімнати. І як в нього виходить так швидко рухатись? Магія, не інакше…

В цей раз, чесно кажучи, сплеск, який щойно ледве не відбувся, відчувався зовсім по-іншому. Мені не хотілося нічого розколотити чи знищити, і страху було зовсім трошки, адже я знала, що Кір будь-що допоможе. І я розуміла, що нічого по-справжньому непоправного я не зроблю — навіть не знаю, звідки взялася ця впевненість… Мабуть, це все-таки дім. Він допомагає контролювати силу, ось чому у Черепку ніколи не відбувалося таких «сюрпризів».

Моя рука майже миттєво опинилася у гарячій долоні Кіра, і відчуття, що магія повністю покидає моє тіло, залишаючи за собою тільки пустоту, стало майже нестерпним. Руки аж засвербіли затримати силу, повернути її назад, але я зусиллям волі зупинила цей порив.

— Спасибі тобі, - вдячно посміхнулась я, і лише потім помітила у нього в руках конверт з старовинною сургучевою печаткою. Такими вже давно ніхто не користується, але бабуся у багатьох речах була людиною звички, і з неабиякою впертістю продовжувала відправляти справжні паперові листи, повністю ігноруючи електронну пошту. — Що це таке?

— Ще не знаю, — зацікавлено відізвався Кір і без усяких сумнівів надломив печать.

У конверті виявилося декілька листків, кожен з яких був підписаний. На одному з них я точно помітила напис «Яросвіті». Ну, значить, точно бабуся — тільки вона називала мене повним ім’ям, всі інші скорочували його до простішого «Яра». Кір віддав мені цей складений учетверо листочок, а сем задумливо розгортав той, що з надписом «Кирилові».

«Дорога онучко, — охайні, каліграфічні літери бабусиного почерку стрибали перед очима, і я декілька разів кліпнула, намагаючись відігнати непрошені сльози. — Я багато чого не встигла тобі розповісти, але перш за все, я не зробила найголовнішого — я не попросила вибачення. Пробач мені, Яросвіто! Я впевнена, ти вже здогадалась, а може, зовсім скоро дізнаєшся, що цим прокляттям, цією божественною карою, тебе нагородила саме я, твоя рідна бабуся! Ти не уявляєш, які муки совісті довелося мені пережити, але все ж я не могла зізнатися тобі у вічі — я завжди була слабкодухою, хоч і намагалася це приховати…

Але все ж я просто не могла вчинити інакше, в мене не було вибору! Ні, я не виправдовуюсь, лише хочу донести до тебе правду. Ти — найсильніша з усіх у нашому роду. Знаю, це звучить для тебе дивно, адже все життя тебе переконували в зворотному, але це так. Твоя сила при народженні й справді була мізерною, але коли це було важливо? Сила духу, ось що вирізняло тебе серед однолітків. Я завжди це бачила, той металевий стержень, ту особливу іскру, що не давала тобі зливатися з сірою масою.

Гадаю, тобі цікаво, до чого ця передмова? Я не можу померти просто так, не залишивши тобі шансу на нормальне життя. Я шукала можливість обійти умову, і нарешті знайшла її. Ти, певно, пам’ятаєш, я завжди носила на вказівному пальці лівої руки каблучку? З маленьким зеленим смарагдом? Це не звичайна прикраса, а оберіг, що стримує магію. Коли вона на тобі, магії стає значно менше, але вона не може вийти з-під контролю, і умова про судженого також не діє. Забери її. Коли я відчую, що настав мій час, я залишу її у скриньці з прикрасами, на самому дні.

І ще одне… Можливо, це зовсім не моя справа, і навіть скоріш за все, що так воно й є, але я маю тобі сказати. Я шукала твого судженого. Просто на всяк випадок — мало що може статися?.. І знаєш, ця задачка виявилася значно простішою, ніж здавалося на перший погляд…»

Тут текст обривався. Я перегорнула листок на іншу сторону, сподіваючись знайти продовження, але там було пусто, не вважаючи мого імені, написаного тим самим каліграфічним почерком з завитушками. Ну ось як це можна назвати? Хіба люблячі прабабусі чинять так? Спочатку викликають богів, просячи у них небезпечну силу, потім передають її онучці і помирають, залишаючи після себе купу таємниць?..

Чесно кажучи, лист мене приголомшив. Бабуся! Наймудріша жінка з тих, яку я знала! Вона сама тисячі разів казала, що боги — це останні, з ким варто зв’язуватися, а тут виявляється, що вона й сама…

Хоча, звісно, я не могла сердитися на неї. Я вірила, що в неї дійсно не було іншого виходу, до того ж, вона сама чесно все розповіла, нехай і після своєї смерті, ще й залишила можливість обійти цю дику умову… Але ця її витівка з незакінченим реченням… злила. Так, це було цілком у її дусі, але ж не тоді, коли на кону стоїть моє щастя?

Тим часом Кір теж закінчив читати, але все одно досить розгублено дивився на лист, зрідка пробігаючи деякі рядки очима. Потім він несподівано серйозно подивився на листок паперу і сказав:

— Обіцяю.

До чого це було, я так і не зрозуміла. Але по незвичного для нього серйозному виразі обличчя я здогадалася, що бабуся і його заплутала своїм листом.

— Ну як, хоч щось прояснилося? — запитала я, обережно складаючи листок і ховаючи його у кишеню.

— Так. Тепер все ясно, як день, — відповів Кір, і я не зрозуміла, говорив він серйозно чи з сарказмом, але перепитувати не стала. — А ти? Дізналася, що хотіла?

— Частково, — зітхнула я, а потім стрепенулася: скринька!

— Яка ще скринька? — спитав Кір. Видно, останнє слово я сказала вголос.

— Там… У ній має бути каблучка, маленька така, з зеленим камінцем. Це артефакт, який допоможе стримувати магію.

— Чудово, — відповів друг і запустив обидві руки в немаленьку скриню, а я ж повернулася до книжкових полиць, довіривши Кіру таку важливу справу, як пошуки оберега. Що ж, подивимось, що ще цікавенького може тут бути…

«Гадання на судженого», «1000 і одні корисні чари на кожен день», «Закляття бадьорості: вплив на пам'ять та підсвідомість», і так далі у такому ж дусі…. Загалом, книга про богів виявилася найцікавішою серед усіх. Я повернулася обличчям до друга, бажаючи сказати, що в нас залишилося зовсім мало часу, і треба якнайшвидше змиватися, і побачила вельми цікаву картину: Кір, скринька, вже чомусь порожня, і купа прикрас, що неохайною гіркою звалені поруч.

— Що ти… — почала я, але закінчити запитання так і не встигла: з коридору почувся якийсь дивний шерех, а потім слова:

— …В однокімнатній квартирі, уявляєш? І куди вона тепер подасться, без роду без племені?

О, розмова, очевидно, ведеться про мене. Яка приємна несподіванка! Добре, обманюю. Набагато краще було б, якби про мене просто забули.

— Тікаємо, — одними губами промовила я, виразно дивлячись на Кіра. Зараз вже було неважливо, знайшли ми щось, чи ні, треба було якомога швидше забиратися з цього будинку, поки хтось занадто допитливий не зайшов до цієї кімнати.

Друг усе правильно зрозумів, і, швидко прихопивши два наші листи, взяв мене за руку. Я взяла книгу, і теж приготувалася до переносу. Всього мить — і ось ми вже знову стоїмо на узбіччі розбитої вщент дороги, біля такого самого побитого життям автомобіля.

Без слів сіли кожен на своє сидіння, так само мовчки почали їхати. Кожен думав про своє. Я — про несподівані відкриття і ті таємниці, що доведеться розгадати на шляху до правди, про судженого, який має бути десь поряд, про Кіра, який несподівано знов увірвався у моє життя, наче вихор, і впевнено, без жодних зусиль чи спротиву з моєї сторони став займати в ньому все більше і більше місця.

Пройшло всього два дні, а я вже забула ті півтора роки, що він провів у Англії на стажуванні, і здається, що нікуди він не від’їжджав, а завжди був поряд. І, як не дивно, життя, яке вже досить давно пішло шкереберть, з його появою, здається, почало потроху налагоджуватись.

Про що думав Кір?.. Не знаю, але, здається, лист від бабусі збентежив його не менше, ніж мене. Цікаво, що в ньому було? А втім, яка різниця? Все одно я цього не запитаю. Кожен має право на власні секрети.

Але раптом думки з філософських тем зіскочили на речі більш приземлені та прозаїчні: каблучка! Ми ж її так і не дістали!

— Кір, — я тихенько покликала його, намагаючись не сполохати думок. — Ти не знайшов каблучки? — в моєму голосі не було й краплі докору.

— Ні, - сумно зітхнув Кір. Тоді я з вдаваним ентузіазмом запитала:

— Тож нам доведеться знову туди повернутися, щоб забрати її?

— В цьому немає сенсу. Я впевнений на всі сто відсотків, що маленької каблучки з зеленим камінчиком у скриньці не було.

Глава 4 Користь ненадійних ритуалів

Я була пригнічена. Як це — не було? Бабуся написала, що каблучка має бути саме там!

— І що нам тепер робити? — без особливої надії на конкретну інструкцію запитала я.

— Ну… Спочатку заїдемо до мене у гості. Бо поки твої родичі сорок хвилин сиділи за столом, ми вдвох тяжко працювали, а в мене з самого ранку й макової зернинки у роті не було… А потім відпочинемо, і почнемо готуватися до ритуалу. Не забувай, в нас залишилося всього шість днів, і краще не відтягувати все це до останньої хвилини, бо може опинитися запізно.

Мене такий план дій цілком влаштовував, тож я не стала протестувати і знову замовкла, вдивляючись у пейзажі за вікном, що швидко змінювали один одного. Ось іще одна особливість — при всій моторошній незграбності і старовині, рухався автомобіль із швидкістю не меншою ста кілометрів за годину. Як при цьому він не розвалювався на запчастини, залишалося для мене загадкою.

При в’їзді до міста Кір все ж таки скинув швидкість, але все одно без жодних зусиль обганяв новенькі іномарки. Магія, одним словом. Ми їхали аж до центру — все ж друг мав квартиру значно кращу, ніж я.

Старенька п’ятиповерхівка у затишному районі виглядала домашньою і привітною. Картина була просто ідилічною: жовтенькі яскраві листочки кленів, щойно пофарбовані у синій колір двері домофону і зграйка бабусь-пліткарок під під’їздом.

— І чому у старих будинках немає ліфтів?.. — стогнала я, піднімаючись до п’ятого поверху. З одної сторони, жити фактично під стелею — класно, але з іншої… Жах просто!

— Терпи, дівко, відьмою будеш, — філософськи сказав Кір, але я не прийняла прислів’я:

— Я й так відьма! Не хочу терпіти!.. — скиглила я, але друг підступно ігнорував мене.

Коли все-таки долізли по потрібного поверху, і Кір відчинив двері квартири, по під’їзду раптом поширився якийсь дивний запах. Не те, щоб неприємний, але і не трояндовий.

— Що це? — Запитала я, помахуючи долонею перед носом.

— Та так… Деякі магічні реагенти. Почекай, зараз приберу, — легкий помах рукою, і аромат дійсно зникає, залишаючи після себе приємну прохолоду та той особливий запах озону, що буває після теплої літньої зливи. — Проходь, — запрошує Кір, але трохи запізно: я вже роззулася і розляглася поперек ліжка, що стояло чомусь не у спальні, а в вітальні.

Хоча як це «чомусь»? Звісно, другу доводилося ночувати у великій кімнаті через те, що у іншій знаходився кабінет, поєднаний з лабораторією. Шкода, що в моїй квартирі так зробити не вийде. Хіба що простелити собі у ванній чи коридорі…

— Хочеш чаю? — гостинно запитує хлопець, всідаючись у глибоке і на вигляд дуже зручне крісло.

— Ні, дякую… — ліниво, і навіть не відриваючи голови від подушки, відповіла я. Насправді їсти все ж хотілося, але спати, мабуть, хотілося більше. Всі ці пригоди так несподівано увірвалися у моє життя і перевернули його шкереберть, що я просто не встигала за подіями, так швидко вони змінювали одна одну, і мій мозок не міг витримати такої кількості нових вражень і відкриттів за один день.

Я все ще не звиклася з думкою, що це прабабуся накликала на нас цей дар-прокляття, що її морок до сих пір бродить по землі і не може заспокоїтись, поки не зробить… що? Це залишалося загадкою.

Звісно, я здогадувалася, що раз ми не знайшли каблучки на вказаному місці, то скоріш за все саме це тримало її на цьому світі. Але що, як ми помиляємося? Потрібно впевнитися на всі сто відсотків, адже не хотілося б через власну дурість попрощатися зі здоровим глуздом.

А тут ще й Кір… Як вчасно він з’явився! Так завжди траплялося — ми допомагали один одному, коли виникала потреба, і ніхто ніколи не рахував, хто там що кому винен. Я подумала, що б могло статися, якби друг все ще був у Англії, або якби ми не зустрілися вчора на кладовищі… Я б так і не дізналася, яке прокляття наді мною висить, і через тиждень, ну, може трошки пізніше відправилася в будинок до санітарів у білих халатиках.

Раптом я підхопилася на ноги, і, опинившись перед Кіром, рвучко обійняла його. Не знаю, що на мене найшло, але тоді це здавалося правильним і єдино вірним рішенням.

— Гей, Яро, ти чого? З тобою все у порядку? — занепокоєно і трохи розгублено запитав він.

— Так. Завдяки тобі, - пробурмотіла я кудись у його плече, і відчула, що руки друга міцно обіймають мене у відповідь.

…Та чи друг він мені? Хіба від дружніх обіймів так калатає серце, що здається, ніби зараз воно вистрибне з грудей? Хіба хочеться так і стояти тут, у залитій сонцем вітальні, цілу вічність, не перериваючи цієї несподіваної близькості? Хіба хочеться одночасно плакати і сміятися, від тепла його рук і подиху, що ледь помітно лоскоче волосся на потилиці, і від розуміння, що зараз усі ці чари зникнуть?..

Якою ж дурепою я була! Ні, так і справді можу лише я — закохатися у хлопця, і не помітити, як це сталося, вважати це неймовірне почуття тільки дружбою! І скільки б ще це продовжувалося б, якби не ці неждані-негадані події? Скільки б ще часу я переконувала себе, що все, що я відчуваю до цього дивовижного юнака — просто вдячність, доброта, турбота?

— Ти можеш не залишати мене зараз? — я запитую тихо-тихо, точно не знаючи, чи хочу, щоб він мене почув. А, будь що буде! Почує — то, значить, доля.

А я завжди вірила у долю. Всі непримітні знаки, що вона мені давала, приймала на віру, і ні разу не помилилася! Ось і зараз: почує — значить судилося, а як ні… Але він почув:

— Звичайно, не залишу. І як ти могла лишень подумати про таку дурницю? — А у голосі — ні краплі звичної жартівливості, тільки рівне тепло, що зігріває усе довкола.

Ми ще деякий час стоїмо разом, укупі, але за ці кілька хвилин моя впевненість у тому, що я таки кохаю Кіра, нікуди не поділася, а, здається, тільки більше утвердилася в мозку.

— То що, ти точно не хочеш їсти? — все ж таки перериває тишу він, заглядаючи мені у очі.

— Хочу! — швидко відповіла я. Раз вже змогла піднятися з ліжка, треба цим скористатися.

Щоправда, слово «поїсти» виявилося занадто гучним. Максимум, що можна було зробити з продуктами, що були у наявності, так це заморити черв’ячка. Довелося Кіру перенести з найближчого магазину декілька картоплин, моркву, цибулину(так, не дуже правильно, але йти на вулицю за продуктами було зовсім ліньки), і ми з ним нашвидкуруч приготували суп з гречкою, яка невідомо як все ж знайшлася на дні одної з шухляд.

Після пізнього обіду — вже було близько шостої, ми знов розсілися у вітальні, але тепер Кір розвалився на ліжку, а я тулилася у кріслі, зацікавлено гортаючи забрану з дому книжку. Але моєї уваги вистачило зовсім ненадовго: після ситного обіду мене почало ще більше хилити в сон, тож я й сама не зчулася, як задрімала. А прокинулася вже на ліжку, і за вікном стояла непроглядна темінь, тільки старий місяць хитро підморгував, та зорі виблискували, відбиваючись у стеклах вікна.

Я протерла очі і подивилася на годинник у формі чорної кішки, що висів на стіні. Стрілки впевнено показували пів на дев’яту. То непогано я так подрімала…

Я почала озиратися по сторонам у пошуках Кіра. Та довго видивлятися не довелося — він сидів прямо на підлозі і теж, здається, заснув, прихилившись головою до бильця ліжка. На колінах у нього лежала книга, сторінки якої гортав вітер, що вривався у квартиру через відчинене вікно.

— Кір!.. Прокидайся давай! Вже час, нам ще ритуал проводити! — я вхопила його за плече і легенько потрусила.

— Га?.. Що, пора вже? І котра година? — заспано спитав хлопець, потираючи очі, як і я всього декілька хвилин назад. Потім сам відшукав поглядом годинник і рвучко підхопився на ноги, наче його підкинула якась невидима пружина. — Яро, вставай! Запізнюємось! Опівночі все має бути готово!..

Я теж хутко підхопилася, і тільки-но встигла в черговий раз за день прихопити книгу та натягти на одне плече куртку, як була схоплена за руку і буквально протягнута на буксирі до самісіньких дверей. Перед ними Кір, видно, згадав, що ми вміємо переміщатися, і нікуди бігти, взагалі-то, не треба, і зупинився так різко, що я врізалася лобом йому у спину. І не встигла я й оком зморгнути, як зрозуміла, що стою вже у себе у квартирі.

— А кросівки? Кір, ти забув забрати моє взуття! — звинуватила я хлопця.

— Потім перенесу, — відмахнувся він, сідаючи на диван. Я ж тим часом пішла годувати кота, про якого у цьому вирі подій зовсім забула.

— Ну що, Скелетику, ходімо їстоньки? — лагідно промовляла я, дістаючи з холодильника маленькі рибинки. Кіт пронизливо занявчав під ногами, шкрябаючи джинси пазурами, у марній надії якнайшвидше отримати свою законну порцію.

Я дістала з буфету одну з тарілок, поклала на неї рибу і поставила перед Скелетом. Спеціальної кошачої миски для нього в мене не було, та й, чесно кажучи, я не вважала, що це прямо-таки вже й потрібно.

Кіт — розумний, він жодного разу не побив тарілки, не зробив своєї брудної справи у капці і не дер меблі та шпалери, за що я йому була дуже вдячна, і зовсім не збиралася принижувати його котячу гідність якоюсь там мискою.

— Яро! — погукав Кір з вітальні. — Одягайся давай скоріш!

Що? Та я й так… одягнена.

— Що ти маєш на увазі? — голосно запитала я, щоб він почув мене, але мої старання виявилися марними: Кір вже підійшов до кухні і тепер підпирав двері плечем.

— Одяг для ритуалу має бути світлим, легким і якимось… повітряним, ось. Ну, сукня там якась, чи сарафан. Як тільки одягнешся, відразу ж піднімемося на дах — треба ще дещо підготувати…

— Постривай! Як це — на дах? Мова начебто йшла про те, щоб проводити обряд у мене в квартирі?

— У квартирі? — посміхнувся Кір. — Ото насмішила! Та там же той ритуал — одні танці, вогнища та магія, як такий проведеш у приміщенні?

— Взагалі-то я ще нічогісінько не знаю про нього, бо ти як обіцявся мені розповісти, так ще і не зібрався, — набурмосилася я, впираючи руки у боки. Ні, тепер вже нікуди від відповіді не втече! І хай розповідає усе, що знає.

— Нічогісінько складного у ньому нема, — заспокійливо відповідає Кір. — Ми вийдемо на дах, розставило свічки — не звичайні, а ті, що лежать у коробці, бо їх не зможе згасити вітер. Потім намалюємо візерунок крейдою, і ти скажеш, а точніше навіть, прочитаєш ті слова, що я напишу тобі на листочку. Гаразд?

— Домовились, — погодилася я, але тут же стрепенулася: — Там же холодно! Що це я, в одній сукні буду на морозі витанцьовувати?

— Так… — задумливо нахмурився хлопець. — Це, здається, проблема. Тоді одягай поверх сукні пальто, та таке, щоб потепліше. Не вистачало тобі тільки зараз захворіти… А там, вже коли все підготуємо, доведеться все ж таки його зняти, але я дуже сумніваюся, що ти замерзнеш.

Ну й добре. Я кивнула головою, щоб Кір зрозумів, що я згодна, і, залишивши його на кухні, пішла перевдягатися. Сукня в мене була — просто біла, без усяких візерунків, звичайного крою, легка — саме те, що потрібно. А ось з пальтом було вже трохи гірше — була тільки куртка, та й та не дуже довга, але я сподівалася, що й справді не встигну замерзнути.

— То йдемо? — запитала я, підходячи до кухні. Кір тим часом вже встиг розрізати скотч на коробці і переглядав, чи не забув чого взяти.

— Так, ходімо. Вже час, здається…

Ми досить швидко і тихо дісталися п’ятого поверху і вдерлися на дах. Я була у самих лиш домашніх капцях, адже хлопець попередив, що під час обряду доведеться не тільки скинути куртку, а й роззутися. Нагорі було досить холодно, але все ж не настільки, щоб відразу замерзнути, тож ми обидва хутко прийнялися до роботи, щоб закінчити усе пошвидше і повернутися у тепло.

Я сиділа на Кіровій куртці, яку він чомусь скинув, нібито вона «заважала вимальовувати візерунок» і запалювала маленьким вогником із пальця свічки, що тут же ставила на вказані місця. Щоправда, користуватися магією не варто було, але я вже давненько зрозуміла, що маленькі, непомітні побутові чари ніхто не відслідковує, і заборона фактично діє на насправді сильну магію.

Провозилися ми досить довго: свічок було близько півсотні, та й візерунок був дуже складним, так що навіть такому знавцеві, як Кір, довелося декілька разів звірятися з фотографією у телефоні. Хоча, звісно, тримати інформацію про магію в усіляких гаджетах заборонялося, хлопець легко нехтував цим правилом.

Тож коли ми закінчили усі приготування, я все ж встигла добряче змерзнути і тепер щосили зжимала щелепи, щоб зуби не цокотіли один об одного. Пальці на ногах побілішали від холоду, адже капці, нехай навіть і пухнасті, не дуже то і гріли.

— Починаємо? — невпевнено запитав Кір, і я так само з сумнівом кивнула головою. Повільно, нехотя я стягнула з себе курточку, підвелася, помахом ноги скинула капці. Ступні відразу закололо крихітними голочками, але я з усіх сил намагалася на це не зважати.

Я встала усередину своєрідної пентаграми, що вийшла з чудернацького переплетення давньослов’янських, суто українських символів. Ось журавлі сплелися у польоті, а там річечка розкидає свої рукава, наче сонце промені… Це ж не ті прямі, відривчасті лінії, що малюють на Туманному Альбіоні! Обрядова магія — це те, чим завжди пишалися українці, тут ми могли дати фору будь-якому іншому народові.

Свічки мерехтіли теплим світлом, відкидаючи на дах химерні тіні. І раптом я, сама навіть не знаючи від чого, почала повторювати їх рухи, зливаючись чи то з тінню, чи то з вогнем. Руки рухались настільки плавно, що мені на якусь мить здалося, що вони не мої, бо я сама ніколи не володіла подібною грацією лебідки. Ноги тепер не боялися жовтневого холоду, і ступали так легко, наче я була легшою за пір’їнку. Я вже не володіла своїм тілом, була в ньому стороннім спостерігачем, і це відчуття… лякало.

Я постаралася зупинитись, або хоча б за власною волею поставити ногу туди, куди хочу я, а не якась дивна істота, що поселилася всередині, але з жахом зрозуміла, що не можу поворухнути й кінчиком мізинця. Я зосередилася, напружила всю силу волі, що взагалі в мене була, і тільки тоді змогла перевести погляд з свічок на Кіра, що стояв осторонь і дивився на мене.

Дивився холодно, жодного тепла, що зовсім нещодавно було у його погляді, не відчувалося. Він не знав, що я дивлюсь на нього, а значить… значить, погляд був справжній, той, що відображає правду, не придурюється, намагаючись видати бажане за дійсне.

Похмурість, байдужість до мене Кіра чомусь не додали сил, не закликали до боротьби з невідомою потворою, що пробралася усередину, а навпаки, повністю спустошили. Я тепер не чинила опору, просто слухняно затихла десь у куточку власної свідомості, лиш механічно відмічаючи те, що відбувається.

Чудернацький танець, що почала та істота, продовжувався, набираючи темпу. Я тепер сама була схожа на той малий вогник, що рветься на небес, і тут же, сполоханий пустуном-вітром, пригинається до землі. Біла сукня чудово виділялася на чорному тлі осіннього неба, роблячи мою постать ще тоншою та химернішою.

І раптом звідкілясь почулися звуки, що одночасно нагадували мелодійну флейту та гучну пронизливу трембіту, тихий передзвін весняних дзвіночків та недільний шум церковних дзвонів. І тоді я заспівала. Та чи була то вже я?.. Навіть голос був чужим, занадто хрипким, зломленим старістю та хворобами. Якою ж дивною видавалася та давня пісня, що виривалася з уст юної дівчини! З моїх уст!

Остання, відчайдушна спроба прорватися назад до свого тіла, але той самий погляд, колючий, чіпкий, знов відкидає мене назад, залишаючи без сил.

— Чи це ти прийшла, Анастасіє? Чи то твоя душа щойно танцювала і співала під нічним небом, під яскравими зорями? — запитує чомусь в мене Кір. Голос його, незважаючи на поетичні слова, звучить суто по-діловому, і тоді я відповідаю:

— Так, то я. А чи в тілі моєї онуки, Яросвіти, опинилася я? — і знову цей голос. Не мій, зовсім не мій. Але і не бабусин. Чи то так смерть змінює людей?

Кір мовчить, вочевидь, не збираючись відповідати на питання, а потім продовжує:

— Та, що ховається серед трави, та, що ходить серед води, та, що в тілі моєї судженої, відповідай скоріш: де та каблучка з зеленим камінчиком, що ти Яросвіті обіцяла?

Було дивно чути таке від Кіра. Судженої? Я — його суджена? І саме тому він дивиться на мене так холодно, що будь я краплиною, перетворилася б на крижинку? Чи то не на мене направлений той гнів, та холодна лють? Може, то бабуся чимось завинила так перед Кіром, що тепер він звертається до мене, тобто до неї, так? І як же легко стало у ту мить, коли я це зрозуміла! Ніби крила з’явилися за спиною, що підняли мене вище неба, вище зірок, що визирали з-за хмар. Ось-ось мав розпочатися дощ…

А тим часом бабуся відповіла:

— Каблучечка та під землею, у труні кам’яній, та під замком залізним — чорта з два дістанете тепер!.. Поховали мене з нею, донька згадала, що я часто носила її, та й надягла на палець. Завершіть скоріш цю справу… Кхе-кхе… — я закашлялася. У горлі було сухо, як у пустелі, здавалося, що навіть шкіра покривалася ледве помітними оку зморшками і тріщинками. Повітря ставало все сухішим і гарячішим…

Це з кожною секундою ставало все нестерпніше. Все тіло свербіло та пекло, а потім раптом кидало у холод, і мені здавалося, що от-от втрачу свідомість.

— Вельми дякую за відповідь тобі, Анастасіє. А тепер — забирайся геть!

І жодного пієтету до померлих. Хоча, може, воно і на краще — ще декілька хвилин розшаркувань з духом бабусі я б, мабуть, не витримала.

Несподівано я відчула щось подібне до того, ніби з мене вийняли весь скелет — я була просто гіркою желе, що й пальцем поворухнути не може, і повільно осіла на дах, що знову був холодним, як лід. Почула якусь тиху Кірову лайку, яку він пробурмотів собі під ніс, коли кинувся до мене, але підхопити все ж таки не встиг.

І тут пішов дощ.

Глава 5 Користь справжнього кохання

Перші тяжкі великі краплини торкнулися даху у ту саму мить, коли до мене підлетів наляканий хлопець.

— Яро, з тобою все у порядку? — відразу ж запитав він, і я знову здивувалася, скільки різних інтонацій є у його голосі: від тепла і турботи до переляку.

— Тихо, — прошепотіла я, закриваючи йому рот долонею. Потім зібрала усі сили на те, щоб перевернутися з боку на спину, і так і лежала — обличчям до дощу, до грози, що скидувала блискавки і лякала громами, до неба, до усього світу.

Зовсім скоро дощ переріс у справжнісіньку зливу, але я не зважала на це, продовжуючи лежати, намагаючись розгледіти зорі за пеленою води, запахом озону, що окутав, наче кокон, за містом, що не хотіло випускати мене зі своїх меж… Кір лежав поруч. Настільки близько, що я боком відчувала тепло його тіла, а його рука давно заволоділа моєю долонею.

Але у якийсь момент жар його тіла став аж надто сильним, а дощ — дуже вже холодним, і я відчула, що лежу на даху, у одній тільки сукні, яка вже набрякла від води. Холод пробирав до кісток, я почала тремтіти. Але при цьому в мене не було сил, щоб поворухнутися, і я продовжувала лежати, вчепившись нігтями у руку Кіра.

— Ти замерзла, — з зітханням констатував хлопець. Я промовчала. З часу обряду я перебувала у якійсь дивній прострації, видавати звуки і рухатися було для мене чимось надзвичайно складним і майже нездійсненним. — Ходімо-но назад, у квартиру… — сказав Кір, і одночасно зі словами підхопив мене на руки.

Всього хвилина, і я вже лежу у своєму ліжку, поверх покривала, Кір дістає з шафи мою піжаму — ту саму, з зеленими відьмами, залишає її на постелі і йде на кухню. Я ж тим часом швидко перевдягаюсь і кутаюсь у ковдру. Вона досить тепла, але я все одно мерзну і звертаюсь у клубочок, в надії зігрітися.

Кір повернувся з кухні, і в руках у нього горнятко з зіллям, що пахне луговими травами, шипшиною, і зовсім трішки — озоном. Законсервований літній дощ. Він з паром заходить всередину мене через ніздрі, і я подумки повертаюсь у той день: серпень, галявина, рясно вкрита квітами — збирай донесхочу, і злива, що так, як і зараз, зцілює собою усе, до чого лиш може доторкнутися.

На третьому ковтку я, здається, заснула. Мірний шум дощу за вікном заколисував, і хлопець ледве встиг забрати чашку з ліками з моїх ослабівших пальців, коли я задрімала. Сни снилися такі ж дивні, як і увесь сьогоднішній день — нібито я знову танцюю серед вогню, обличчя тріскається, розсипається на частини…

Декілька разів я з криком прокидалася, і неодмінно знаходила поруч Кіра, який то читав, то спав, як і в себе вдома — прихилившись головою до спинки дивану, то просто дивився на мене, і від того погляду на душі ставало так тепло, ніби сонечко визирало із-за хмар.

Наступний ранок почався… дивно. Дивним він, напевне, був через те, що то був і не ранок взагалі — третя година дня, і у відкриті розшторені вікна, попри вчорашній дощ, пробивалося сонячне світло. Я була у кімнаті одна, тож вислизнула з-під ковдри і накинула халат — у квартирі було прохолодно, а потім пішла на кухню. Звичний вранішній маршрут: вітальня — кухня — ванна кімната.

Все було настільки буденним, що на якусь мить я навіть злякалася, що всі події останніх двох днів мені тільки примарилися. Але горло все ще дерли кішки, та й усі інші звичні ознаки застуди, яку я вчора все ж підхопила, були на місці, тож я заспокоїлась. І з душу почувся якийсь шерех, а через хвилину переді мною з’явився і сам Кір, з мокрим волоссям та у іншому одязі.

— Вжепрокинулася? — запитав він, мимоходом цілуючи мене у щоку. Щось було не так. Щось точно було не так, і ще вчора Кір не робив би такого, але сьогодні… А нехай, я не проти, хай це безумство продовжується.

— Так. Прокинулася… — з затримкою відповіла я, потираючи щоку і стараючись втримати щасливу усмішку.

— А я тобі каву зварив. Правда, ще години зо дві тому, так що доведеться готувати нову, — похитав головою хлопець.

— Необов’язково. Буде достатньо, якщо ти просто підігрієш її чарами, — попрохала я і теж пішла митися.

Ось так, загалом, і пройшов весь день — ми пили каву, читали книги, я ковтала зілля, на жаль, вже не такі смачні, як вчорашнє. З Кіром було легко, не потрібно було щохвилини придумувати тему для розмови чи навпаки, чітко слідкувати за кожним словом, що збираєшся сказати.

І тільки о десятій годині вечора, коли очі знову почали злипатися, не зважаючи на те, що прокинулася я не так вже і давно, несподівано згадалося важливе:

— Кір, а що там з ритуалом? Як ми дістанемо каблучку? Я ж правильно зрозуміла, вона у труні?

— Та-ак… Це, звичайно, проблема, але я б не сказав, що її неможливо вирішити.

— Що ти маєш на увазі? — нахмурившись, запитала я.

— Все досить просто: ми підемо вночі на кладовище і розкопаємо могилу, — з посмішкою сказав Кір. І настільки ці слова не вкладалися в мене в голові, що спочатку мені навіть здалося, що він жартує.

— Ти ж несерйозно? — з надією запитала я, але, наткнувшись на впевнений погляд Кіра, зрозуміла: серйозніше нікуди, і вибору в мене немає. — Ти хочеш, щоб я осквернила могилу своєї прабабусі? — я перейшла на трагічний шепіт, але чомусь на хлопця це не подіяло:

— Ну, припустимо, могилу оскверняти буду я, так як лопату тобі у руки я не дам. Та й ти сама прекрасно розумієш, що нам так чи інакше доведеться це зробити, адже іншого виходу просто немає!

Я це розуміла. І навіть здогадувалася, що саме такий варіант запропонує Кір, але все ж таки… Як би то сказати… Сподівалася, що ми знайдемо альтернативний варіант. Не вийшло. Ну що ж, оскверняти, так оскверняти.

— І… Коли ми це будемо робити? — трохи нервово запитала я, одночасно позіхаючи. Година вже була пізня, і спати все ж хотілося.

— Завтра. Вночі, звісно. Ти будеш тримати закляття неуважності, ну а я — копати. То що, ти згодна?

— Ти знову питаєш так, ніби в мене є вибір, — зітхнула я. — То й добре, мабуть. Чим швидше ми з усім цим покінчимо, тим краще для всіх…

Незабаром Кір пішов, і я залишилася сама. Стіни квартири давили на мене, температура вночі різко піднялася, з усіх закутків мені чувся надломлений голос бабусі: «Скоріше завершіть цю справу!» і ввижалися різні тіні. Скелет лежав у ногах і цим трохи заспокоював мене, але все одно було досить моторошно, тож коли настав світанок, я хутенько одяглася і вислизнула на вулицю, хоч годинник і показував тільки шосту ранку.

До міського парку швидким кроком можна було дійти за хвилин десять, не більше, тож я направилася саме туди. Взагалі-то я любила гуляти одна, коли поруч не було жодної живої душі, але зараз, здається, мені потрібна була яка-небудь компанія.

В парку, як і очікувалося, виявилось безлюдно і тихо, тільки ворони перегукувалися десь на тополях, та двірничка ліниво замітала асфальт у самому кінці вулиці. Треба заспокоїтись, просто розслабитися. Адже це абсурд, безглуздя — не може ж бабуся й справді являтися до мене! Я застудилася, ото й ввижаються різні примари, тільки й всього.

Не буває ж справжніх привидів, таких, як у казках, які можуть справді, просто так являтися до живих, без жодних обрядів чи заклинань! То тільки у старих оповідках духи повертаються, щоб помститися чи щось подібне. А насправді ж вони живуть у іншому світі, у Наві, куди нам, смертним, ходу нема.

Це інший вимір реальності, і стрибати, мов воша, з Яві до Наві і назад не може ніхто! Навіть моя бабуся. Мабуть, просто мороки, видіння… А може, сни, чи через високу температуру в мене почалися глюки… Хто знає?

Треба покликати Кіра. Бо гуляти самій у такому настрої — не краща ідея. Я дістала з кишені телефон — старенький, такими вже ніхто майже не користується, називаючи «цеглиною». Але іншого я не заводила, бо такі речі, як магія і техніка рідко могли суміщатися. У Кіра це виходило. А ось у мене — ні.

— Алло, Кір? Ти не хочеш прогулятися? Де? У парку, я вже тут, але самій нудно. Ось і добре. Чекаю, — я швидко відтарабанила ці декілька речень і засунула телефон назад до кишені. Як же добре, що Кір — характерник! Не доведеться чекати, поки він добереться сюди на автобусі чи маршрутці, він зразу з’явиться прямо тут — вийде з-за якогось дерева, як ні в чому не бувало.

І справді, всього хвилини через дві я його побачила. Щоправда, він йшов по стежці, як будь-який інший чоловік, і здогадатися по його вигляду, що він — чаклун, не зміг би ніхто. От тільки одягнений у звичний для нього одяг — сірого кольору.

— Доброго ранку! — Кір ще здалеку почав махати мені рукою, і я рушила йому назустріч. Всього декілька моїх поспішних кроків — і я вже поряд з ним, посміхаюсь і намагаюсь стати так, щоб синці під очима були не дуже помітними.

— Як спалося? — запитав він, беручи мою руку. Робив він це невимушено, ніби все й має так бути, ніби кожного дня прогулювався ось так зі мною у вранішньому парку, міцно тримаючи мою долоню.

— Чудово, — з неабиякою іронією відповіла я, але все ж настрій від такої турботи трішечки, на одну щабельку, піднявся.

Ми мовчки йшли парком, тримаючись за руки, інколи штурхаючи ногами купи зметеного листя, роздивляючись, як воно яскравими клаптиками осені розлітається в усі боки. Вітер завивав десь у вершинах дерев, літаючи поміж голих гілок, качки біля річки зрідка перегукувалися, метушливо махаючи крилами і здіймаючи бризки води.

Мені було спокійно, як і зазвичай, коли поряд був Кір. Я вже не думала ні про моторошні видіння, ні про кладовище, на яке сьогодні таки доведеться вдертися, я просто насолоджувалася тим, що мала зараз: звуками осені, теплом Кірової долоні, стуком його і мого серця, спокоєм, коханням.

Раптом Кір спинився, і мені довелося зробити те саме. Ми стояли обличчям один до одного, дивилися прямо у вічі, я — у грозу і бурю, він — у спокійну зелень. Потім він нахилився до мене, все ще не відриваючи погляду — все ж він був значно вищий, і тоді… поцілував.

Ні, земля не пішла в мене з-під ніг, і світ не щез, і ми навіть не залишилися у ньому одні-однісінькі. Навпаки, ми стали його частиною, такою ж невід’ємною, як місяць чи там зорі. Ми й були цілісіньким світом, а він, у свою чергу, був нами.

Я ніколи ще не відчувала себе такою потрібною, такою щасливою, такою незвичайною. Я була сама собою, але в той же час у мені щось змінилося. Будь в гармонії зі світом — так говорять буддисти, та й наші боги теж бажають того ж. Я знайшла свою гармонію, і тепер точно знала, що навіть якщо ми не знайдемо тієї клятої каблучки, магія вже не вирветься з-під контролю, зараз я володію нею, а не вона мною.

Глава 6 Користь нічних прогулянок

Я знову подивилася у вікно. Ще світло. Кір сказав, що прийде, коли повністю стемніє, але була вже дев’ята вечора, а сонце, ніби у насмішку, все ще не бажало ховатися, незважаючи на пізній час. Чорт, до чого ж страшно! Кладовище — це останнє місце, де я б хотіла опинитися вночі.

Почувся відривчастий стукіт у двері, і я здригнулася від несподіванки. Тьху, сама себе налякала, а тепер буду полохатися кожного шереху! Я швидким кроком наблизилася до дверей і відчинила їх. Там, звичайно ж, стояв Кір, але я все одно зітхнула полегшено, коли впевнилася в цьому.

— Йдемо? — просто, без всяких передмов запитав він.

— Йдемо, — приречено погодилася я і вийшла з квартири. Закрила двері, вийшла з під’їзду, прислухалася. Начебто тихо. І вовкулаки не поспішають влаштовувати концертів, і мерці не вилазять з-за сусідніх будинків. Може, воно й обійдеться?

До цвинтаря йшли, балакаючи про різну нісенітницю, бо йти мовчки було просто нестерпно. А вже на підході до воріт мене знову окутало тим мертвим холодом, що не дає вільно вдихнути.

— Кір, — тихенько покликала я. — Я боюсь…

— Все буде добре, — хлопець заспокійливо зжав мою долоню, і тоді ми пішли.

Тепер все було ще жахливіше, ніж зазвичай: із-за могил з’являлися розмиті тіні, і тепер це вже були не просто жахи, придумані моєю уявою, а справжні мороки. Ні, вони не могли вчинити нам шкоди, але все ж лякали.

Але тепер, вночі, коли я майже нічого не бачила через темряву, я орієнтувалася фактично на один лиш слух. А звуки були моторошними. Осінній вітер, холодний і пронизливий, відчайдушно завивав між прихилених один до одного хрестів, зриваючи останнє, сіре через сутінки листя з дерев. Скрип незмазаних залізних воріт, каркання ворон, що видавалася ще гучнішим, ніж вдень, тихе виття чи то собаки, чи то справжнісінького вовка… Все це лякало до тремтіння.

І холод. Пронизливий, такий, що відчувається всім тілом, незважаючи на одяг, пробирає до кісток, такий, що має свій запах, свій звук, свій смак. Я відчуваю його усіма органами чуттів — здається, ще трохи, і я його побачу.

Ми йдемо повільно, тримаючись за руки, і мені постійно вчуваються чиїсь кроки, а на якусь мить мені навіть здалося, що я почула потріскування вогнища. Дивина, та й годі. Недарма ж ходить стільки легенд і оповідей про ті жахіття, що трапляються вночі на кладовищах…

— Накладай вже заклинання, — тихо шепоче Кір, але я навіть не розумію, навіщо це потрібно — який ще безумець піде на цвинтар уночі?

Я накидаю на нас невелику — діаметром метра зі два сітку, і всі звуки відразу ж зникають — чутно лише наше дихання та цвіркунів, що проводять свої концерти прямісінько в нас під ногами.

Могила вже зовсім близько. Я вже бачу силует похиленої до землі горобини, відчуваю терпкий запах її смоли, вдихаю його повні легені — після насиченого смертю повітря це видається справжнім блаженством. Тут можна знову дихати вільно, і я відразу ж користуюсь цим, а через мить від завеликої кількості кисню починає крутитися голова.

Я підходжу до розбурханої могили — все ж добряче я її тоді розгромила, та й мрець постарався, залишивши у землі величезні сліди своїх пазурів. І нащо я його тоді зупинила? Він же точно діяв за наказом бабусі! Дістав би відразу каблучку, і діло з кінцем! Але що сталося, те сталося, і раз нічого не змінити, то краще вже не нарікати на долю.

— Почнемо? — запитав Кір, дістаючи з наплічника лопату. Й гадки не маю, як він туди її запхав, навіть якщо і з допомогою магії.

— Добре… Що мені робити?

— Не заважати, — скупо відповів хлопець, і почав копати. Робив він це самотужки, без чар. Чому — незрозуміло, але думаю, на те були якісь причини.

Година напруженої Кірової праці — і лопата нарешті вдарилася об щось тверде, і ми обидва вельми сподівалися, що то була саме труна, а не якийсь камінчик. Потім справа пішла вже веселіше — хвилин за п'ятнадцять остаточно відкопали кришку труни. І тоді Кір ножем якимось хитрим способом збив замок. І нащо робити замки на трунах?

Коли кришка була відкинута, я декілька хвилин збиралася з духом, щоб підійти і зазирнути усередину — все ж, як там не було, це мертве тіло, яке вже скоріш за все почало розкладатися. Бачити бабусю у такому стані не хотілося, але втримати цікавість не вдалося — я мала побачити її в останній раз.

Я повільно наблизилася до труни і ще повільніше нахилилася, вдивляючись у тіло, одягнене у красиву українську вишиту сукню. Така сама, як і при житті. Повіки ледве-ледве прикриті, губи рожеві, на щоках навіть є ледве помітний рум’янець — здається, що вона просто заснула, випадково переплутавши власне ліжко з холодною грубо сколоченою труною.

Запах розритої землі бив у ніздрі. Але я все ж змогла відчути ледь-ледь помітний аромат бабусиних парфумів. Лугові трави, жоржини і айстри, все це дивовижним чином поєднувалося в одному запаху.

Кір тим часом сів навпочіпки і почав обережно, тим самим ножем стягувати з бабусиного пальця перстень.

— Чому ти не можеш зробити цього руками? Невже бридко? — з подивом запитала я. Вона ж прямо як жива, чому не можна торкнутися?

— Ні, звичайно. Але якщо ми хочемо забратися звідси живими, то не маємо торкатися тут будь-кого. Тіней, тварин, а особливо — мерців. Тоді ж підніметься на вуха увесь цвинтар, і шанси повернутися неушкодженими суттєво знизяться.

Я уважно слідкувала за Кіровою роботою — як він сантиметр за сантиметром знімав каблучку з пальця. Але тут — я була впевнена у цьому на всі сто відсотків — рука покійниці поворухнулася! Зовсім трошки, вона зрушила лиш на кілька міліметрів у бік, та цього вистачило, щоб Кір від несподіванки занадто сильно провів рукою з ножем і трошки подряпав шкіру на пальці бабусі.

Я навіть не встигла нічого зрозуміти, як велика краплина нереально червоної крові виступила на місці ранки, і усе тіло спалахнуло таки самим червоним полум’ям. За декілька секунд від бабусі залишився тільки прах, що хутко вимітав вітер і розносив по усьому кладовищі.

Одягу не залишилося теж. Одна лиш каблучка лежала на дні труни, поблискуючи у місячному світлі маленьким смарагдом.

— Вляпалися, — вже не знижуючи голосу констатував Кір, підхопив перстень і тоді крикнув: — Тікаємо!

І тоді ми побігли. Вже не тією дорогою, якою прийшли сюди, а іншою, малопомітною стежкою, що вела до якогось приміського селища. Нам потрібно було у зовсім іншу сторону, але зараз було начхати, куди бігти, лиш би вибратись!

— Чому б… Нам… Не переміститися?.. — з перервами від швидкого бігу все ж вимовила я. Я чула, що за нашими спинами вже хтось був, хтось йшов, зовсім неспішно, навіть ліниво, але цей його помірний крок був у рази швидший від навіть найкращого бігу.

— Не вийде, — рівно відповів Кір. Його голос не переривався від бігу — все ж давалася взнаки добра фізична підготовка. — Кладовище окутане особливими чарами — вони блокують магію переміщення будь-яких тіл та предметів — саме тому мені довелося копати лопатою. Ми не маємо порушувати покій мертвих, — додав він, і ми побігли ще швидше.

Той, чи навіть ті, що були позаду, наближалися, я відчувала це усім своїм єством, мене охоплювало заціпеніння — так, ноги рухалися, і я бігла, але робила я це просто на автоматі, тому що треба. Страх був настільки сильний, що сил на будь-які інші почуття просто не залишалося.

Холодний розум? Продуманий відступ? Ха! То була просто боягузлива втеча, але я дуже сумніваюсь, що хоч хтось при своєму розумі зміг би нас звинуватити у такому вчинку — все ж зв’язуватися з цілим цвинтарем повсталих мерців — то треба бути або богом, або ідіотом.

Ні я, ні Кір богами не були, та й ідіотами, сподіваюсь, також, тож ми вибрали найкращий у цій ситуації варіант — накивати п’ятами.

— Звертаємо! — несподівано крикнув Кір, і ми, зійшовши з початкового маршруту, мов навіжені побігли у саму глиб кладовища. Я не знаю, чим керувався Кір, коли зробив це, але потвора, що була позаду, відстала, очевидно, дивуючись нашій дурості.

Ми, мов зайці, петляли між могилами, намагаючись заплутати того, хто йшов за нами, і нарешті все ж наблизилися до дороги. Я вже бачила її — треба лиш перетнути ворота, такі самі, що й з іншої сторони — і ми врятовані. Відчувши, що можливість врятуватися все ж є, моє друге дихання вирішило, що прийшла пора прокинутись, і я вдвічі швидше припустила до воріт.

Я настільки зосередилася на ідеї по скоріш втекти, що лиш у останню мить встигла зупинитися перед металевими стулками. Зачинені!

Паніка накочувалась бурхливими хвилями, поступово зароджуючи відчай. Я штовхнула ворота раз, другий, але вони не піддалися. Як же так? Загинути за півметра до порятунку? Ну де тут справедливість?!

Кір же тим часом не витрачав дорогоцінні секунди так само по-дурному, як я, і намагався відчинити ворота чарами. Але і цей спосіб не особливо допоміг. Металеві пластини здригнулися, і на цьому весь ефект закінчився.

— Не вийде. Вони відчиняються з іншої сторони, — вигукнув Кір, а тоді сказав неймовірне: — Чекай-но тут!

І тоді я вперше у своєму житті побачила другу особливість характерників, окрім здібностей до чар. Кір якось кумедно, наче птах крилами змахнув руками, і в наступну мить і справді став якоюсь пташкою — чи то соколом, чи яструбом, у темряві я не встигла розгледіти.

Та й не до того мені тоді було, якщо чесно. Почвара була вже поруч, вона стояла за моєю спиною, я точно це знала. Тікати? Так куди? Стояти спиною, сподіваючись, що пронесе? Безнадійно.

Я повільно обернулася, але переді мною виявилося лиш те саме кладовище, похилені хрести і притоптана мною і Кіром трава. І ніяких потвор. Але я була точно впевнена, що вона там була. Вона вичікувала, думала, що я розслаблюсь, забуду про небезпеку, але ж я не дурепа…

Я напала першою. Та ж сама вогняна куля, що й в перший раз, але тепер вона була більшою, яскравішою. Вся моя лють, весь мій страх, вся моя втома від швидкого бігу поєдналися у цьому заклинання. Ні, чари все ще не були ідеальними, Кір от, наприклад, зробив би це швидше і пазів у п’ять краще, але тепер моя магія хоча б мала право на існування.

Я розуміла, що іншого шансу в мене не буде. Потрібно влучити, бо інакше — смерть. Кіра вже поряд не було — він перелетів через паркан і там, обернувшись назад людиною, копирсався у замку. Треба протриматися зовсім недовго — всього хвилину, від сили дві. Якщо я використаю чари правильно, в мене буде цей час. Звісно, я не вб’ю потвору, але хоча б призупинити її зможу.

За моїм легким помахом руки вогняна куля зірвалася з пальців і полетіла у місце, де ніч здавалася найтемнішою, темрява — найгустішою, а хрести — трохи розмитими. І вгадала! В наступну мить дихати стало вже легше, і панічний страх трохи відступив, залишивши після себе тільки занепокоєність.

— Кір, то що там? Відчиняється? — запитала я, відступаючи максимально близько до воріт.

— Так, — відповів хлопець, одночасно з усієї сили плечем штовхаючи стулки воріт. І от диво — вони відчинилися!

Я, не гаючи марно часу, вислизнула з кладовища, і тоді Кір зачинив ворота знов, відрізавши нас від цього острівка смерті.

— Вибралися?.. — з неабияким полегшенням і ноткою недовіри запитала я.

— Так! Вибралися! — Кір обійняв мене, і я тоді зрозуміла — так, ми врятовані, вся та катавасія з каблучкою закінчилася!

— То… Значить, це кінець? — все ж запитала я.

— Ні, звичайно. Це тільки початок, — відповів хлопець, надягаючи мені на палець каблучку.

А потім він нахилився і поцілував мене.

Епілог

«Дивовижне відкриття! Вперше у світі було в проведено ритуал з виклику душі, що ще не пішла у Вирій і експериментально підтверджено його можливість! Новаторами стали працівник Кременчуцького відділення Чародійського Відомства Кирило Калиновський та аспірантка Полтавської Академії Нечистої Сили Яросвіта Черепко. Так-так, ви правильно зрозуміли! Яросвіта — правнучка тієї самої Анастасії Черепко, наймогутнішої відьми України!

Здається, онука збирається підтвердити славу свого роду і активно пише дисертацію на цю тему, результати ж обоє винахідників представлять на 26-му Всеукраїнському Магічному З’їзді.»

Я у черговий раз продивилася статтю в газеті і радісно посміхнулася. Хто ж міг подумати, що той обряд, що Кір запропонував провести, виявиться недавньою його вигадкою, ще навіть не перевіреною? Ось так і вийшло, що в одну мить я стала з відрахованої аспірантки та покараної відьми новатором, винахідником і Бог знає ще ким.

Ліцензію мені, звісно ж повернули, назад до Академії прийняли, і тепер я писала там дисертацію під Кіровим керівництвом, який неждано-негадано став викладати в нас обрядову магію. Це поки що було неофіційно, але він вже встиг прочитати в нас кілька лекцій, зокрема і про той самий ритуал.

Варто було тільки бачити, що сталося з мавками, відьмами і мольфарами, коли до класу зайшов Кір! Вони кидали на нього полум’яні погляди, а я за півтори години лекції ледве не позеленіла від ревнощів.

Це продовжувалося декілька днів — я потай від Кіра виривала патли дівчатам, що аж надто активно задивлялися на мого хлопця, а Кір, знову ж таки, потай від мене, відчіпляв від себе тих самих дівчат. Але потім ми раптом згадали, що ми суджені один для одного, тож покохати когось іншого просто не зможемо, і різко заспокоїлись.

А ще через місяць зеленіти почали вже одногрупниці — бо в Академію я прийшла з гарненькою такою каблучкою на безіменному пальці. Сумнівів, хто мені її подарував, ні в кого не виникло.

І ось тепер, через майже рік після мого вигнання з дому, перед самим з’їздом, Кір неочікувано заявив, що пора показатись на очі рідні. Мовляв, зараз, коли я побралася з ним, вже можна, і навіть потрібно це зробити — хоча б задля того, щоб втерти їм всім носа.

— Ти готова? — запитав Кір, відбираючи в мене газету. Я подивилася на себе — проста щоденна сукня, кеди і трішки розпатлана коса.

— Звісно, готова! — впевнено відповіла я.

— Ти впевнена? Не хочеш одягти що-небудь більш… відповідне? — з посмішкою спитав хлопець. Він вже знав, що я на це скажу, але я не полінилася повторити:

— Для чого? Взагалі-то, я зараз йду додому, а вони у мене в гостях, так що краще нехай самі подумають про належний вигляд.

— Ну тоді ходімо, — Кір подав мені руку, і в наступну мить ми вже були перед парадними дверима Старого Черепка.

— Подзвониш? — запропонував Кір, але я лиш похитала головою.

— Не маю звички заздалегідь повідомляти про прихід додому.

Я клацанням пальців відчинила двері і зайшла всередину як ні в чому не бувало. У передпокої було тихо — вочевидь, всі сиділи у вітальні. Я не стала роззуватися — мені ж тут не жити все-таки, і пішла по дому, тягнучи за собою Кіра. Той не пручався, але дивився весело, ніби споглядав якусь смішну виставу. Ну що ж, зараз я влаштую тут «завісу».

Двері у вітальню прочинені, і я, як і перед цим, заходжу без стуку. Всі, як і очікувалося, сидять і — ось несподіванка! — розглядають величезну статтю в газеті і фотографію, на якій ми з Кіром тримаємося за руки. Що ж, так навіть простіше — не доведеться нічого пояснювати.

— Привіт, я вдома! — сказала я, привітно посміхаючись. Я завжди казала це при поверненні коли ще жила тут. — А ось що тут робите ви, я, чесно кажучи, не розумію… — я у вдаваній розгубленості знизала плечима. Звісно, я блефувала — виганяти я нікого не збиралася, але добряче налякати — це святе.

Погляди всіх присутніх схрестилися на мені, але я навіть не подумала ніяковіти — я ніколи не була заляканою чи закомплексованою, але зараз почувала себе особливо розкуто.

Я не чекала від них вибачень чи виправдань, та й взагалі не збиралась сюди повертатись — якби не Кір — ноги моєї б тут не було! Тож, коли мовчанка затягнулася вже дуже надовго, я мовчки розвернулася і пішла назад. Я знала, що Кір був позаду, і, як не дивно, мені зовсім не було сумно чи образливо.

Врешті-решт, я завжди знала як до мене ставляться. Не хочуть любити такою, яка я є, то з чого ж я взяла, ніби полюблять, коли стала відомою? Тепер в мене є своя сім’я, так що не варто жалкувати…

Можливо, я все ж таки очікувала, що хтось покличе, чи прямо зараз наздожене й вибачиться, але цього не сталося. Мабуть, то й на краще.

— Пробач, Яро… Я не знав, що так вийде, — винувато сказав Кір.

— Ти ні у чому не винен. Це мало статися — якщо не зараз, то пізніше. Ходімо звідси…

Я полегшено посміхнулася. І справді полегшено — я раніше навіть не помічала, що мені так важливо знати думку рідних чи бодай побачити їх ще раз. Тепер побачила і — мов відрізало. Все стало на свої місця, і зараз хотілося лише одного — з’їсти величезне морозиво і сходити у кіно, про що я не полінувалася сказати Кіру.

Ще одна мить — і ми вже біля невеликого кафе, і Кір купляє морозиво. Кінотеатр зовсім поруч, можна піти туди, чи повернутися додому, і дивитись фільми там. Посмішка сама лізла на обличчя, і я зрозуміла, ось воно — щастя!


Примечания

1

Характерник — чаклун-перевертень, що не отримує свою силу від предків, а народжується з нею. Добре знається на травах та хороший воїн. Раніше характерники часто подавалися у козаки.

(обратно)

Оглавление

  • Глава 1 Користь давніх знайомств
  • Глава 2 Корись справжніх друзів
  • Глава 3 Користь родинних зв’язків
  • Глава 4 Користь ненадійних ритуалів
  • Глава 5 Користь справжнього кохання
  • Глава 6 Користь нічних прогулянок
  • Епілог
  • *** Примечания ***