День опричника [Володимир Сорокін] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

Володимир Сорокін ДЕНЬ ОПРИЧНИКА Роман


©   http://kompas.co.ua  — україномовна пригодницька література





Серія «Карта світу» заснована у 2010 році

Книгу видано за підтримки мецената Олександра Савченка

Перекладено за виданням: Сорокин В. Г. День опричника. — М.: Захаров, 2006

Переклад з російської О. Л. Ушкалова

Художник-оформлювач Є. В. Вдовиченко


Вихід у світ українською мовою двох книжок Володимира Сорокіна «Цукровий Кремль» та «День опричника», безперечно, є подією в культурному житті України. Знаковим є і час цієї події — 2010 рік — рік закінчення помаранчевої революції та падіння народжених нею політичних кумирів, рік, який знову для однієї половини України ховає надії, а для іншої — народжує нові. Сумно констатувати, але це факт: віра української нації у щось правильне, цивілізоване, прогресивне зараз вмирає.

Річ у тому, що Україна ще навіть не знайшла відповідь на питання: навіщо вона прийшла в цей жорсткий і цинічний світ великих імперій і малих успішних країн? Навіщо до багатьох «убогих малих держав центральної Європи» ми додали ще одну колись велику, а зараз не малу, але дуже недолугу країну?

Та необхідно не лише знайти відповідь, яка б давала нам право перебувати на цьому «святі життя», це право потрібно реалізувати і захистити. І принаймні мені, сподіваюсь, і багатьом думаючим українцям, твори В. Сорокіна можуть суттєво допомогти.

В. Сорокін — геній «уявного експерименту» над історичними реаліями, який він з холодним розумом науковця екстраполює на найближче майбутнє, на 10–15 років, та показує своїм читачам, що їх чекає. Найбільш просунуті із них просто бачать фрагменти майбутнього, якщо, звісно, мають мужність дивитися правді в очі.

На перший погляд здається, що йдеться про Росію, де змішалися всі народи, а насилля є необхідним елементом життя, і не тільки політичного. Але для тих, хто вміє екстраполювати не лише в часі, але й у просторі, особливо соціальному, стає зрозуміло, що сторінки найближчого майбутнього В. Сорокіна мають для України, чи Сербії, чи навіть

Білорусії майже таку саму вірогідність, як і для Росії. Зрозуміти логіку таких соціальних експериментів, які готують нам уже народжені, але ще не обрані чи призначені Президенти, і є інтелектуальним завданням читачів творів В. Сорокіна.

А в якості «цукерки» ви — шановний читачу — отримаєте задоволення від гротескних сюжетів дійсно нової російської літератури, я навіть скажу більше — культури. Саме за такі культурні шедеври навіть найнаціоналістичніший українець, я вже не кажу про просто культурного українця, любить і буде любити Росію…


Проф. Олександр Савченко


Григорію Лук'яновичу

Скуратову-Бєльському, на прізвисько Малюта


Сон той самий: іду по полю безкрайньому, російському, що ген за обрій тікає, бачу білого коня попереду, іду до нього, відчуваю, що кінь цей особливий, усім коням кінь, красень, відун, прудконогий; поспішаю, а наздогнати не можу, пришвидшую крок, кричу, кличу, розумію зненацька, що в тому коневі — усе життя, уся доля моя, усе щастя, що потрібен він мені як повітря, біжу, біжу, біжу за ним, а він усе так само поволі віддаляється, нічого й нікого не помічаючи, навіки йде, іде від мене, іде навіки, іде безповоротно, іде, іде, іде…


Моє мобіло будить мене:

Удар батога — крик.

Ще удар — зойк.

Третій удар — хрип.

Поярок записав це в Таємному Приказі, коли катували далекосхідного воєводу. Ця музика розбудить і мертвого.

— Ком’яга слухає, — притуляю холодне мобіло до сонно-теплого вуха.

— Доброго здоров’я, Андрію Даниловичу. Коростильов турбує, — оживає голос старого дяка з Посольського Приказу, і відразу ж біля мобіли в повітрі зринає його вусато-стурбована пика.

— Чого треба?

— Насмілюсь вам нагадати: сьогодні під вечір прийом албанського посла. Потрібна неабияка пильність.

— Знаю, — невдоволено бурчу, хоч, якщо чесно — забув.

— Вибачте за клопіт. Служба.

Кладу мобіло на тумбу. Якого біса посольський дяк нагадує мені про пильність? Ага… тепер же посольські справляють обряд обмивання рук. Забув… Не розплющуючи очей, звішую ноги з ліжка, струшую головою: важка після вчорашнього. Намацую дзвіночок, трясу. Чутно, як за стіною Федько зістрибує з лежанки, метушиться, торохтить посудом. Сиджу, опустивши не готову прокинутись голову: учора знов довелося прийняти по повній, хоч зарікся пити й нюхати тільки зі своїми, клав 99 поклонів покаянних в Успенському, молився святому Воніфатію. Собаці під хвіст! Що поробиш, коли окольничому Кирилу Івановичу я не можу відмовити. Він розумний. І майстер на мудрі поради. А я, на відміну від Поярка й Сиволая, ціную в людях розумне начало.

Слухати премудрі слова Кирила Івановича я можу безконечно, а він без кокоші неговіркий…

Заходить Федько:

— Доброго здоров’я, Андрію Даниловичу.

Розплющую очі.

Федько стоїть із підносом. Пика його, як завжди зранку, пом’ята й безглузда. На підносі традиційне для похмільного ранку: склянка білого квасу, чарка горілки, півсклянки капустяного розсолу. Випиваю розсіл. Щипає в носі й зводить вилиці. Видихнувши, перекидаю в себе горілку. Навертаються сльози, розмиваючи Федьчину пику. Згадується майже все — хто я, де й задля б чого. Зволікаю, обережно вдихаю. Запиваю горілку квасом. Минає хвилина Непорушності Великої. Відригую гучно, зі стогоном нутряним. Витираю сльози. І тепер згадую вже все.

Федько забирає піднос і, ставши на коліно, підставляє руку.

Спираюся, встаю. Від Федька зранку пахне гірше, ніж увечері.

Це — правда його тіла, і від неї нікуди не дінешся. Різки тут безсилі. Потягуючись і крекчучи, іду до іконостаса, засвічую лампадку, стаю на коліна. Читаю молитви ранкові, б’ю поклони. Федько стоїть позаду, позіхає й хреститься.

Помолившись, зводжуся, спираючись на Федька. Іду до ванної.

Умиваю обличчя приготованою криничною водою з плаваючими крижинками. Дивлюся в дзеркало. Обличчя запухло трішки, краї носа в синіх прожилках, волосся скуйовджене. На скронях перша сивина. Ранувато, як на мій вік. Але — служба наша така, нічого не вдієш. Тяжке діло державне…

Справивши велику й малу нужду, залажу в джакузі, вмикаю програму, відкидаю голову на теплий, зручний підголівник. Дивлюся в стелю на розпис: дівки збирають вишні в саду. Це заспокоює. Дивлюсь на дівочі ноги, на кошики зі стиглими вишнями.

Вода наповнює ванну, спінюється повітрям, вирує довкола мого тіла. Горілка всередині, піна ззовні поступово повертають мене до тями. За чверть години бурління припиняється. Лежу ще трохи.

Натискаю кнопку. Входить Федько з простирадлом і халатом. Допомагає мені вилізти з джакузі, обгортає простирадлом, закутує в халат. Проходжу до їдальні. Там Тетянка вже сервірує сніданок.

На стіні трохи далі — булька вістова. Даю голосом команду:

— Новини!

Спалахує булька, переливається блакитно-біло-червоним прапором Батьківщини із золотим орлом двоголовим, дзвенить дзвонами Івана Великого. Сьорбнувши чаю з малиною, переглядаю новини: на північно-кавказькій ділянці Південної Стіни знову крадіжки приказних і земських, далекосхідна Труба так і буде перекрита до чолобитної від японців, китайці розширюють поселення в Красноярську й Новосибірську, суд над міняйлами з Уральського казначейства триває, татари будують до Ювілею Государя розумний палац, миршавці з Лікарської академії завершують роботи над геном старіння, муромські гуслярі дадуть два концерти в Білокам’яній, граф Трифон Багратіонович Голіцин побив свою молоду дружину, у січні у Свято-Петрограді на Сінній шмагати не будуть, рубль щодо юаня зміцнів іще на півкопійки.

Тетянка подає сирники, парену ріпу в медові, кисіль. На відміну від Федька, Тетянка благоліпна й благопахуча. Спідниці її приємно шелестять.

Міцний чай і журавлинний кисіль остаточно повертають мене до життя. Рятівний піт пробиває. Тетянка простягає мені нею ж таки вишитий рушник. Я витираю лице своє, встаю з-за столу, хрещуся, дякую Господові за харч.

Пора братися за справи.

Захожий цирульник уже чекає в платтяній. Іду туди. Мовчазний, присадкуватий Самсон з поклоном всадовлює мене перед дзеркалами, масажує обличчя, натирає шию лавандовою олією. Руки в нього, як і в усіх цирульників, не дуже приємні.

Але я принципово не згоден із циніком Мандельштамом — влада аж ніяк не «отвратительна, как руки брадобрея»[1]. Влада чарівна й приваблива, як лоно незайманої гаптарки. А руки цирульника… що ж тут вдієш — бабам наших борід голити не годиться. Самсон пускає мені на щоки піну з оранжевого балончика «Чингісхан», якомога акуратніше розтирає, не торкаючись моєї вузької й красивої бороди, береться за бритву, розмашисто гострить її на ремені, націлюється, піджавши нижню губу, і починає рівно й плавно знімати піну з мого обличчя. Дивлюсь на себе. Щоки вже не дуже свіжі. За ці два роки я схуд на півпуда. Синці під очима стали звичними. Усі ми хронічно недосипаємо. Минула ніч — не виняток.

Змінивши бритву на електричну машинку, Самсон вправно поправляє сокироподібний острівець моєї бороди.

Я суворо підморгую сам собі: «Доброго ранку, Комяго!»

Не дуже приємні руки кладуть на обличчя гарячу серветку, просякнуту м’ятою. Самсон ретельно витирає моє обличчя, румянить щоки, завиває чуб, лакує, щедро сипле на нього золоту пудру, вставляє в праве вухо важку золоту сережку — дзвіночок без язика. Такі сережки носять тільки наші. І жодна земська, приказна, стрілецька, думська або дворянська сволота навіть на маскарад різдвяний не осмілиться вдягти такий дзвіночок.

Самсон обприскує мою голову «Диким яблуком», мовчки кланяється й виходить, — він зробив свою цирюльну справу. Відразу ж з’являється Федько. Пика його, як і раніше, пом’ята, але він уже встиг змінити сорочку, почистити зуби й вимити руки. Він готовий до процесу мого вбирання. Прикладаю долоню до замка платтяної шафи. Замок пищить, підморгує червоним вогником, дубові двері від’їжджають убік. Щоранку бачу я всі свої вісімнадцять убрань. Вигляд їхній збадьорює. Сьогодні звичайний будній день. А отже — одяг робочий.

— Ділове, — кажу я Федькові.

Він виймає одян із шафи, починає вдягати мене: біле, шите хрестами спіднє, червона сорочка з косим коміром, парчева куртка з кунячою облямівкою, вишита золотими й срібними нитками, оксамитові штани, сап’янові червоні чоботи, куті міддю. Поверх парчевої куртки Федько вдягає на мене довгополий, підбитий ватою каптан чорного грубого сукна.

Глянувши на себе в дзеркало, зачиняю шафу.

Іду до вітальні, дивлюсь на годинник: 8.03. Час іще є. У вітальні на мене вже чекають провожаті: нянька з іконою Георгія Побідоносця, Федько з шапкою і поясом. Вдягаю шапку чорного оксамиту із соболиною облямівкою, даю себе підперезати широким шкіряним ременем. На ремені — зліва кинджал у мідних піхвах, справа — «Реброфф» у дерев’яній кобурі. Нянька тим часом хрестить мене:

— Андрюшенько, храни тебе Пресвята Богородиця, святий Миколай і всі оптинські старці!

Гостре підборіддя її здригається, блакитні слізливі оченята дивляться розчулено. Я хрещусь, цілую ікону святого Георгія.

Нянька тицяє мені в кишеню молитву «Живий у допомозі Вишнього», вишиту матушками Новодівичого монастиря золотом на чорній стрічці. Без цієї молитви я на діла не їжджу.

— Перемогу над супротивними… — белькоче Федько хрестячись.

Із темної світлиці визирає Анастасія: червоно-білий сарафан, руса коса на правому плечі, смарагдові очі. З розчервонілих ланіт видно: хвилюється. Опустила очі додолу, вклонилася стрімко, струснувши високими грудьми, зникла за одвірком дубовим. А в мене відразу сплеск сердечний від поклону дівочого: позаминула ніч темрявою парною розкрилася, стогоном солодким у вухах ожила, теплим тілом дівочим пригорнулася, зашепотіла палко, крівцею по жилах побігла.

Але — справа перш за все.

А справ сьогодні — сила-силенна. Ще й посол цей албанський…

Виходжу в сіни. Там уже вся челядь вишикувалась: скотарки, куховарка, кухар, двірник, псар, сторож, ключниця:

— Доброго здоров’я, Андрію Даниловичу!

Кланяються низько. Киваю їм, проходячи. Риплять мостини.

Відчиняють двері куті. Виходжу на подвір’я. День сонячний видався, з морозцем. Снігу за ніч підсипало — на ялинах, на паркані, — на вежці сторожовій. Гарно, коли сніг! Він сором земний прикриває. І душа чистішою від нього стає.

Мружачись на сонце, оглядаю подвір’я: комора, сінник, хлів, стайня — усе справне, добротне. Рветься пес кудлатий на ланцюзі, скавчать хорти в псарні за будинком, кукурікає півень у хліву.

Подвір’я підметене чисто, кучугури снігу акуратні, ніби паски великодні. Біля воріт стоїть мій «мерин» — червоний-червоний, як моя сорочка, приземкуватий, чистий. Виблискує на сонці кабіною прозорою. А біля нього конюх Тимоха із собачою головою в руці чекає, кланяється:

— Андрію Даниловичу, затвердіть!

Показує мені голову собачу на сьогоднішній день: кудлатий вовкодав, очі закотилися, язик памороззю вкритий, зуби жовті, сильні. Годиться.

— Валяй!

Тимоха спритно пристібає голову до бампера «мерина», мітлу — до багажника. Прикладаю долоню до замка «мерина», дах прозорий вгору підіймається. Всідаюся на напівлежаче сидіння з чорної шкіри. Пристібаюся. Заводжу двигун. Тесові ворота переді мною відчиняються. Виїжджаю, мчу вузькою прямою дорогою, оточеною старим, засніженим ялинником. Краса! Чудова місцина.

Бачу в дзеркало свою даленіючу садибу. Гарний будинок, з душею.

Тільки сім місяців живу в ньому, а відчуття таке, ніби народився і виріс тут. Раніше маєток належав товаришу міняйла з Казначейського Приказу Горохову Степану Гнатовичу. Коли він під час Великої Чистки Казначейської впав у неласку й оголився, ми його і прибрали до рук. Того літа спекотного багато казначейських голів полетіло. Боброва з п’ятьма поплічниками в клітці залізній Москвою возили, потім шмагали батогами й зняли голову на Лобному місці. Половину казначейських вислали з Москви за Урал.

Роботи багато було… Горохова тоді, як і годиться, спочатку мордою по гівну потягали, потім рот асигнаціями набили, зашили, у сраку свічку вставили та на воротях садиби й повісили. Родину чіпати було не велено. А маєток мені відписали. Справедливий Государ наш. І слава Богу.


Дорога праворуч повертає.

Виїжджаю на Рубльовий тракт. Гарна дорога, двоповерхова, десятисмугова. Вирулюю в ліву червону смугу. Це — наша смуга. Державна. Доки живий і при ділі Государевому — буду по ній їздити.

Розступаються машини, побачивши червоний «мерин» опричника із собачою головою. Розтинаю зі свистом повітря підмосковне, тисну на педаль. Постовий коситься з пошаною. Командую:

— Радіо «Русь».

Оживає в кабіні м’який голос дівочий:

— Доброго здоров’я, Андрію Даниловичу. Що хочете послухати?

Новини я всі вже знаю. З похмілля гарної пісні душа просить:

— Заспівайте-но мені про степ та про орла.

— Буде зроблено.

Вступають гуслярі плавно, бубонці розсипаються, дзвіночок срібний дзвенить, і:


Ой, ты степь широкая,
Степь раздольная,
Широко ты, матушка,
Протянулася.
Ой, да не степной орел
Подымается.
Ой, да то донской казак
Разгуляется.[2]

Співає Червонопрапорний Кремлівський хор. Потужно співає, гарно. Бринить пісня так, що сльози навертаються. Мчить «мерин» до Білокам’яної, миготять села та садиби. Сяє сонце на ялинах засніжених. І оживає душа, очищається, високого просить…


Ой, да не летай, орел,
Низко по земле,
Ой, да не гуляй, казак,
Близко к берегу![3]

З піснею так би і в’їхав у Москву, та не дають. Дзвонить Посоха. Його пещена пика з’являється в райдужній рамці.

— А, щоб тебе… — бурмочу, прибираючи пісню.

— Ком’яго!

— Чого тобі?

— Слово й Діло!

— Ну?

— Осічка в нас з природженим дворянином.

— Як це?

— Крамолу йому вночі не зуміли підкинути.

— Та ви що?! Чого ж ти мовчав, куряча голово?

— Ми до останнього чекали, та в нього охорона гарна, три ковпаки.

— Батя зна?

— Нє-а. Ком’яго, скажи ти Баті сам, мені стрьомно. Він на мене ще за посадських гнівається. Страшно. Зроби, буду твоїм боржником.

Викликаю Батю. Широке рудобороде обличчя його з’являється праворуч від керма.

— Здрастуй, Батю.

— Здорово, Ком’яго. Готовий?

— Та я-то завжди готовий, Батю, а ось наші в дурні пошились.

Не зуміли дворянину крамолу підкинути.

— Та й не треба тепер… — Батя позіхає, показує здорові, міцні зуби. — Його й без крамоли валити можна. Голий він. Тільки ось що: сім’ю не калічити, зрозумів?

— Зрозумів, — киваю я, прибираю Батю, умикаю Посоху. — Чув?

— Чув! — із полегшенням шкіриться він. — Слава тобі, Господи…

— Господь тут ні до чого. Государеві дякуй.

— Слово й Діло!

— І не запізнюйся, гульвісо.

— Та я вже тут.

Повертаю на Перший Успенський тракт. Тут ліс іще вищий за наш: старі, вікові ялини. Багато вони побачили на своєму віку.

Пам’ятають вони, пам’ятають Смуту Червону, пам’ятають Смуту Білу, пам’ятають Смуту Сіру, пам’ятають і Відродження Русі. Пам’ятають і Преображення. Ми на порох розсиплемось, у світи інші відійдемо, а славетні ялини підмосковні будуть стояти та гіллям величним погойдувати…

Та-а-к, он воно як з дворянами буває! Тепер уже й крамоли не треба. Минулого тижня так із Прозоровським вийшло, тепер з оцим… Круто Государ наш за дворян узявся. Ну, і правильно.

Стявши голову, за волоссям не плачуть. Узявся за гуж — не кажи, що не дуж. А як замахнувся — то вже рубай!

Бачу двох наших попереду на червоних «меринах». Наздоганяю, зменшую швидкість. Їдемо цугом. Повертаємо. Їдемо ще трішки й упираємося у ворота садиби дворянина Івана Івановича Куніцина. Біля воріт вісім наших машин. Посоха тут, Хруль, Сиволай, Погода, Охлоп, Зябель, Нагул і Кріпло. Батя корінних на діло послав. Правильно, Батю. Куніцин — міцний горішок. Щоб його розколоти — кмітливість потрібна.

Паркуюсь, виходжу з машини, відкриваю багажник, дістаю свою палицю тесову. Підходжу до наших. Стоять, чекають наказу. Баті немає, значить, я за старшого. Вітаємось по-діловому.

Дивлюсь на паркан: по периметру в ялиннику — стрільці з Таємного Приказу, нам на підмогу. Оточено садибу зусібіч іще з ночі за наказом Государевим. Щоб миша капосна не прослизнула, щоб комар підступний не пролетів.

Але міцні ворота в дворянина. Поярок дзвонить у хвіртку, повторює:

— Іване Івановичу, відчиняй. Відчиняй по-хорошому!

— Без думських дяків не ввійдете, душогуби! — лунає з динаміка.

— Гірше буде, Іване Івановичу!

— Гірше мені вже не буде, псе!

Що правда — то правда. Гірше тільки в Таємному Приказі. Але туди Івану Івановичу вже й не треба. Самі впораємось. Чекають наші. Пора!

Підходжу до воріт. Завмирають опричники. Б’ю по воротях палицею перший раз:

— Горе дому цьому!

Б’ю другий раз:

— Горе дому цьому!

Б’ю третій раз:

— Горе дому цьому!

І заворушилась опричнина:

— Слово й Діло! Гойда!

— Гойда! Слово й Діло!

— Слово й Діло!

— Гойда! Гойда! Гойда!

Плескаю Поярка по плечу:

— Верши!

Заметушився Поярок із Сиволаєм, приліпили вертуху на ворота. Відійшли всі, позатикали вуха. Гахнуло, від воріт дубових — тріски довкола. Ми з палицями — в пролом. А там охорона дворянина — зі своїм паліччям. Вогнепальною зброєю заборонено відбиватися, а то стрільці із променестрілів своїх холодновогненних усіх покладуть. А за Думським законом — з паліччям із челяді хто вистоїть проти наїзду, тому опали не буде.

Вриваємось. Садиба багата в Івана Івановича, подвір’я просторе. Є де помахатися. Чекає на нас купа охорони та челяді з паліччям. З ними три пси цепні, рвуться на нас. Битися з такою оравою — тяжка справа. Домовлятися доведеться. Треба по-хитрому справу державну вершити. Піднімаю руку:

— Слухай сюди! Вашому хазяїну все одно не жити!

— Знаємо! — кричить охорона. — Та від вас все одно відбиватись доведеться!

— Стривай! А давай поєдинників виберемо! Як ваш подужає — підете живі-здорові зі своїм добром! А як наш подужає — все ваше нам дістанеться!

Замислилась охорона. А Сиволай їм:

— Погоджуйтесь, поки ми добрі! Все одно вас виб’ємо, коли підмога приїде! Проти опричнини нікому не встояти!

Порадились ті, кричать:

— Гаразд! На чому битись будемо?

— На кулаках! — відповідаю.

Виходить від них поєдинник: здоровенний скотар, пика гарбузом. Скидає кожух, вдягає рукавиці, шмарклі втирає. Та ми до такого повороту готові — Погода Сиволаєві на руки каптан свій чорний кидає, шапку з кунячою облямівкою струшує, куртку парчеву скидає, поводить плечем молодецьким, шовком червоним обтягнутим, мені підморгує, виходить уперед. Проти Погоди в кулачному ділі навіть Масло — підліток. Невисокий Погода, та широкий у плечах, костистий, чіпкий та повороткий. Влучити в його пику гладку важко. А от від нього в м'ясо отримати — легше не буває.

Задерикувато дивиться Погода на суперника, примружившись, бавиться паском шовковим:

— Ну що, сиволапий, готовий битим бути?

— Не хвалися, опричнику, на рать ідучи!

Погода й скотар ходять колами, приміряються. І вбрані вони по-різному, і становища в них різні, і панам різним служать, а як пригледітись — з одного російського тіста зліплені. Російські люди, рішучі.

Стаємо в коло, змикаємось із челяддю. На кулачному поприщі — так заведено. Тут усі рівня — і смерд і дворянин, і опричник і приказний. Кулак — сам собі государ.

Посміюється Погода, підморгує скотареві, виграє плечима молодецькими. І не витримує чолов’яга, кидається із замахом кулака пудового. Присідає Погода, а сам скотаря — під груди, коротким стусаном. Гикнув той, але витримав. Погода знов довкола танцює, плечима, як дівка гуляща, погойдує, підморгує, язик рожевий показує. Скотар танці не поважає, крекче та й знов розмахується. Але Погода випереджає — зліва у вилицю, справа по ребрах — хлясь! хлясь! Аж ребра тріснули. А від кулака пудового знов ухилився. Заревів скотар ведмедем, замахав кулачищами, рукавиці гублячи. Та все марно: знову під груди, та в нюхало — хрясь! Спотикається здоровань, як ведмідь-шатун. Зчепив руки в замок, реве, розсікає повітря морозяне. Та все марно: хлясь! хлясь! хлясь! Швидкі кулаки в Погоди: от уже й пика скотарева в крові, і око підбите, і ніс червону юшку пустив. Летять червоні краплі, рубінами виблискують на зимовому сонці, падають на сніг утоптаний.

Хмурнішає челядь. Переморгуються наші. Хитається скотар, шморгає носом розбитим, плюється зубними уламками. Іще удар, іще. Задкує здоровань, відмахується, як ведмідь від бджіл. А Погода не відстає: іще! іще! Точно й міцно б'є опричник. Свистять наші, улюлюкають. Удар останній, зубодробильний. Падає скотар навзнак. Наступає йому Погода чобітком фасонистим на груди, ніж з піхов виймає, та й по пиці з розмаху — чирк! Ось так. Для науки. Інакше тепер не можна.

На крові — усе як по маслу пройде.

Знітилась челядь. Сиволапий за пику різану схопився, крізь пальці — крівця жебонить.

Ховає ніж Погода, спльовує на переможеного, підморгує челяді:

— Тю! А морда ж бо в крові!

Це — слова відомі. Їх завжди наші кажуть. Склалося так.

Тепер пора крапку ставити. Піднімаю палицю:

— На коліна, сиволапі!

У такі хвилини все відразу видно. Ой, як добре видно людину російську! Лиця, лиця оторопілої челяді. Прості російські лиця.

Люблю я дивитись на них у такі хвилини, у момент істини. Зараз вони — дзеркало. У якому відбиваємось ми. І сонечко зимове.

Слава Богу, не помутніло дзеркало це, не потемніло від часу.

Падає челядь на коліна.

Наші розслабились, заворушилися. І тут — дзвінок Баті: стежить зі свого терема в Москві:

— Молодця!

— Служимо Росії, Батю! Що з будинком?

— На злам.

На злам? Це щось нове… Зазвичай садибу чавлену берегли для своїх. І колишня челядь залишалася під новим хазяїном. Як у мене. Перезираємось. Батя білозубо посміхається:

— Чого задумались? Наказ: чиста місцина.

— Зробимо, Батю!

Ага. Чиста місцина. Це означає — червоний півень. Давненько такого не бувало. Але — наказ є наказ. Його не обговорюють.

Командую челяді:

— Кожен по мішку барахла взяти може! Дві хвилини даємо!

Ті вже зрозуміли, що будинок пропав. Підхопились, побігли, розсипались по своїх закутках, хапати нажите, а заразом — що під руку потрапить. А наші на будинок позирають: ґрати, двері куті, стіни з червоної цегли. Добротність у всьому. Гарна кладка, рівна. Штори на вікнах завішені, та не щільно: позирають у щілини швидкі очі. Тепло домашнє там, за ґратами, прощальне тепло, що трепетом смертельним зачаїлося. Ох, і солодко ж проникати в цей затишок, солодко виколупувати звідти той трепет прощальний!

Челядь набрала по мішку барахла. Бредуть покірно, як каліки перехожі. Пропускаємо їх до воріт. А там, біля пролому, стрільці з променестрілами чатують. Покидає челядь садибу, озирається.

Озирніться, сиволапі, нам не шкода. Тепер — наш час. Оточуємо будинок, стукаємо палицями по ґратах, по стінах:

— Гойда!

— Гойда!

— Гойда!

Потім обходимо його тричі по сонцевороту:

— Горе дому цьому!

— Горе дому цьому!

— Горе дому цьому!

Ліпить Поярок вертуху до дверей кутих. Відходимо, вуха рукавицями прикриваємо. Рвонула вертуха — і нема дверей. Та за першими дверима — другі, дерев’яні. Дістає Сиволай різак променевий. Вискнуло полум’я синє, несамовите, вперлося в двері тонкою спицею — і впав проріз у дверях.

Заходимо всередину. Спокійно заходимо. Тепер уже поспішати не варто.

Тихо всередині, супокійно. Гарний будинок у дворянина, затишний. У вітальні все на китайський лад — лежанки, килими, столики низькі, вази на зріст людини, сувої, дракони на шовку і з нефриту зеленого. Бульки новинарські так само китайські, гнуті, чорним деревом облямовані. Східними пахощами відгонить.

Мода, нічого не вдієш. Піднімаємось нагору широкими сходами, килимом китайським застеленими. Тут рідні запахи — олією лампадною тягне, деревом добірним, книгами старими, валеріаною.

Хороми гарні, рублені, шпаровані. З рушниками, кіотами, скринями, комодами, самоварами та печами кахляними. Розходимось по кімнатах. Нікого. Невже втік, гнида? Ходимо, під ліжка палиці засовуємо, ворушимо білизну, шафи платтяні ламаємо. Нема ніде хазяїна.

— Не в трубу ж він вилетів? — бурчить Посоха.

— Мабуть, хід потайний у будинку є, — шукає Кріпло палицею в комоді.

— Паркан оточений стрільцями, куди він дінеться?! — заперечую я їм.

Піднімаємося в мансарду. Тут — зимовий сад, каміння, стінка водяна, тренажери, обсерваторія. Тепер у всіх обсерваторії… Ось чого я збагнути ніяк не можу: астрономія з астрологією, звісно, науки великі, але до чого тут телескоп? Це ж не книга гадальна!

Попит на телескопи в Білокам’яній просто шалений, у голові не вкладається. Навіть Батя собі в садибі телескоп поставив. Правда, дивитись йому в нього ніколи.

Посоха наче думки мої читає:

— Заходились дворяни та міняйли на зірки витріщати очі.

І що вони там розгледіти хочуть? Смерть свою?

— Може, Бога? — посміхається Хруль, стукаючи палицею по пальмі.

— Не богохульствуй! — уриває його голос Баті.

— Вибач, Батю, — хреститься Хруль, — лихий попутав…

— Що це ви по-дідівському шукаєте, простаки! — не вгамовується Батя. — Вмикайте «нишпірку»!

Вмикаємо «нишпірку». Пищить, на перший поверх показує.

Спускаємось. «Нишпірка» підводить нас до двох китайських ваз.

Великі вази, підлогові, вищі за мене. Перезираємось. Підморгуємо один одному. Киваю я Хрулю та Сиволаю. Розмахуються вони й — палицями по вазах! Розлітається порцеляна тонка, ніби шкаралупа яєць велетенських, драконячих. А з яєць тих, ніби Кастори та Поллукси — діти дворянина! Розсипались по килиму горохом — і давай рюмсати. Троє, четверо… шестеро. Усі біляві, погодки, одне одного менше.

— Он воно що! — регоче Батя невидимий. — Ич, що вигадав, злочинець!

— Зовсім з глузду з’їхав від страху! — шкіриться Сиволай на дітей.

Недобре він шкіриться. Ну, ми дітлахів не чіпаємо… Ні, коли наказ придушити потрух — тоді ясна річ. А так — нам зайвої крівці не треба.

Ловлять наші діток верескливих, як куріпок, виносять під пахвами. Там, зовні, уже з притулку сирітського приїхав кульгавий цілувальник Овер’ян Трохимович на своєму автобусі жовтому.

Прилаштує він малечу, не дасть пропасти, виростить чесними громадянами великої країни.

На крики дитячі, як на блешню, дружини дворян і ловляться: не витримала дружина Куніцина, заголосила у схованці своїй.

Серце бабське — не камінь. Ідемо на крик — на кухню доріжка веде. Заходимо повільно. Роззираємось. Гарна кухня в Івана Івановича. Простора й розумно обладнана. Тут тобі і столи обробні, і плити, і полички сталеві та скляні з посудом і приправами, і печі хитромудрі з променями гарячими та холодними, і хай-тек заморський, і витяжки вигадливі, і холодильники прозорі та з підсвіткою, і ножі на будь-який лад, а посередині — піч руська, широка, біла. Молодець Іван Іванович, яка ж бо трапеза православна без щів та каші з пічки руської? Хіба ж у духовці заморській пироги спечуться так, як у печі нашій? Хіба ж молоко так упріє?

А хліб-батечко? Руський хліб у руській печі пекти треба — це вам останній жебрак скаже.

Зів пічний заслінкою мідною прикритий. Стукає Поярок у заслінку пальцем зігнутим:

— Сірий вовк прийшов, пиріжків приніс. Стук-стук, хто в пічці ховається?

А з-за заслінки — виття бабське та лайка чоловіча. Сердиться Іван Іванович на жінку, що виказала криком. Ясна річ, а як же?

Чутливі жінки серцем, за те їх і любимо.

Знімає Поярок заслінку, беруть наші рогачі пічні, коцюбу, та ними з пічки на світ Божий і витягують дворянина з дружиною. Обоє в сажу вимазані, опираються. Дворянину відразу ж руки в’яжемо, в рота — кляп. І під лікті — на подвір’я. А дружину… з дружиною по-веселому обійтись доведеться. Заведено так. Прив’язують її мотузками до стола обробного, м’ясного.

Гарна дружина в Івана Івановича: струнка тілом, лицем вродлива, цицьката, сраката, поривчаста. Але спершу — дворянин. Всі виходимо з будинку на подвір’я. Там уже чекають-стоять Зябель і Кріпло з мітлами, а Нагул з мотузком намиленим. Тягнуть опричники дворянина за ноги від ґанку до воріт в останню путь.

Зябель із Кріплом за ним мітлами слід замітають, щоб слідів супротивника Ділу Государевому в Росії не зосталося. На ворота вже Нагул заліз, спритно мотузку прилаштовує, не вперше ворогів Росії вішати. Стаємо всі під ворітьми, піднімаємо дворянина на руках своїх:

— Слово й Діло!

Мить — і загойдався Іван Іванович у зашморгу, засмикався, захрипів, засопів, запердів прощальним пердіжем. Знімаємо шапки, хрестимось. Одягаємо. Чекаємо, доки дворянин дух випустить.

Третину діла зроблено. Тепер — дружина. Повертаємось до будинку.

— Не до смерті! — як завжди, попереджає голос Баті.

— Ясне діло, Батю!

І діло це — пристрасне, нам дуже потрібне. Від нього сили для боротьби з ворогами держави Російської додаються. І в ділі цьому соковитому своя розважливість потрібна. По старшинству слід починати й кінчати. А отже — я перший. Б’ється вдовиця вже покійного Івана Івановича на столі, кричить та стогне. Зриваю з неї сукню, зриваю білизну мереживну, вигадливу. Заламують Поярок із Сиволаєм їй ноги білі, гладенькі, пещені, тримають.

Люблю я ноги бабські, особливо стегна та пальці. У дружини Івана Івановича стегна бліді, з холодком, а пальчики на ногах ніжні, гарненькі, з нігтиками пещеними, рожевим лаком покритими.

Смикаються безсилі ноги її в сильних руках опричних, а пальчики від напруги й страху тремтять дрібно-дрібно, наїжачуються. Знають Поярок із Сиволаєм слабкості мої — от і затремтіла ступня жіноча ніжна біля мого рота, і беру я губами тремтячі пальчики, а сам запускаю в лоно її лисого тхора свого.

Солодко!

Як живе рожеве поросятко на рожні розпеченому, здригається та повискує вдовиця. Впиваюсь я зубами в ступню її. Верещить вона й б’ється на столі. А я статечно й неухильно соковите діло вершу.

— Гойда! Гойда! — бурмочуть опричники, відвертаючись.

Важливе діло.

Потрібне діло.

Хороше діло.

Без цього діла наїзд все одно, що кінь без наїзника… без вузди… кінь білий, кінь… красивий… розумний… зачарований… кінь… ніжний кінь-вогонь… солодкий… цукровий коник без наїзника… І без вузди… біс вузди… з бісом білим… з бісом солодким… з бісом цукрової вузди… з бісом цукрової вузди… з бісом цукрової вузди… з бісом цукрової вузди… чи далеко ж до пи-и-и-и-и-и-иииииизди-и-и-и-и-и-и-и-и-и!

Солодко залишати сім’я своє в лоні дружини ворога держави.

Солодше, ніж рубати голови самим ворогам.

Випадають ніжні пальчики вдовиці з мого рота.

Кольорові райдуги пливуть перед очима.

Поступаюся місцем Пососі. Прутень його із вшитими річковими перлинами на палицю Іллі Муромця схожий.

Оха-ха… добре натоплено в дворянина. Виходжу з будинку на ґанок, сідаю на лавку. Дітлахів уже повезли. Від скотаря побитого-підрізаного на снігу лиш криваві бризки зосталися.

Стрільці топчуться довкола воріт із повішеним, розглядають.

Дістаю пачку «Батьківщини», закурюю. Борюсь я з цією звичкою шкідливою, басурманською. Хоч і скоротив число сигарет до семи на добу, а кинути остаточно — сил нема. Отець Паїсій відмолював, велів покаянний канон читати. Не допомогло… Стелиться димок по вітерцю морозяному. Сонце як сяяло, так і сяє, зі снігом переморгується. Люблю зиму. Мороз голову прочищає, кров бадьорить. Узимку в Росії справи державні швидше робляться.

Виходить Посоха на ґанок: губи розкотив, ледь слина не крапає, очі посоловілі, прутень свій багряний, натруджений ніяк у ширінку запхати не може. Стоїть розчепірою, заправляється.

З-під каптана книжка випадає. Піднімаю. Відкриваю — «Заповітні казки». Читаю зачин вступний:


У ті стародавні часи
на Русі Святій ножів не було,
тому мужики яловичину хуями рубали.

А книжечка — зачитана до дір, засмальцьована, ледь сало зі сторінок не скрапує.

— Що ж ти читаєш, бешкетнику? — шльопаю Посоху книгою по лобі. — Батя побачить — з опричнини витурить тебе!

— Пробач, Ком’яго, лихий попутав, — бурмоче Посоха.

— По ножу ходиш, довбуре! Це ж паскудство крамольне. За такі книжки Друкарський Приказ чистили. Ти там її підчепив?

— Мене на ту пору в опричнині ще не було. У воєводи того самого в будинку й притирив. Нечистий з путі збив.

— Зрозумій, дурню, ми ж охоронна зграя. Повинні розум тримати в холоді, а серце в чистоті.

— Розумію, розумію… — Посоха знуджено чухає під шапкою своє чорняве волосся.

— Государ же слів лайливих не терпить.

— Знаю.

— А як знаєш — спали книгу паскудну.

— Спалю, Ком’яго, от тобі хрест… — Він розмашисто хреститься, ховаючи книжку.

Виходять Нагул і Охлоп. Поки двері за ними зачиняються, чую стогін вдови дворянина.

— Гарна, стерво! — Охлоп спльовує, зсовує на потилицю магерку.

— Не закачають її до смерті? — питаю, гасячи недопалок об лавку.

— Ні, не повинні… — широколиций усміхнений Нагул сякається в кимось любовно вишиту білу хустку.

Невдовзі з’являється Зябель. Після круговухи він завжди схвильований і багатослівний. Зябель, як і я, з вищою освітою, університетський.

— Усе-таки як славно знищувати ворогів Росії! — бурмоче він, дістаючи пачку «Батьківщини» без фільтра. — Чингісхан казав, що найбільше задоволення в світі — перемагати ворогів, плюндрувати їхнє майно, їздити на їхніх конях і любити їхніх дружин.

Мудрий був чоловік!

У пачку «Батьківщини» лізуть пальці Нагула, Охлопа й Зябеля. Дістаю своє кресало фасонне, холодного вогню, даю їм прикурити:

— Щось ви всі на чортове зілля підсіли. Знаєте, що тютюн навіки проклятий на семи каменях святих?

— Знаємо, Ком’яго, — посміхається Нагул, затягуючись.

— Сатані кадите, опричники. Диявол навчив людей курити тютюн, щоб люди куріння робили йому. Кожна сигарета — фіміам на славу нечистого.

— А мені один розстрига казав: хто курить табачок, той Христів мужичок, — заперечує Охлоп.

— А в нас у полку сотник повторював завжди: «Копчене м’ясо довше зберігається», — зітхає Посоха й теж бере сигарету.

— Дурні ви несусвітні! Государ наш не курить, — кажу їм. — Батя теж кинув. Треба й нам чистоту легень пильнувати. І вуст.

Мовчки курять, слухаючи.

Двері відчиняються, вивалює решта з дружиною дворянина.

Виносять її голу, непритомну в кожусі овечому. Нашим бабу закачати — діло звичне.

— Жива?

— Від цього рідко помирають! — посміхається Погода. — Це ж не диба!

Беру її руку безвольну. Пульс є.

— Так, бабу — рідні підкинути.

— Ясне діло.

Несуть її. Пора й крапку ставити. Поглядають опричники на будинок: багатий, добра повний. Але, коли садибу на злам за Государевим указом списують, грабувати не можна. Закон. Усе добро — Государевому червоному півневі дістанеться.

Киваю Зябелю, він у нас по вогненних справах:

— Верши!

Дістає він із кобури свій «Реброфф», насаджує на ствол насадку в формі пляшки. Відходимо від будинку. Цілиться Зябель у вікно, стріляє. Дзенькнуло віконце. Іще далі відходимо від будинку. Стаємо півколом, виймаємо кинджали з піхов, здіймаємо вгору, опускаємо, на будинок ворога спрямувавши:

— Горе дому цьому!

— Горе дому цьому!

— Горе дому цьому!

Вибух. Полум’я густе клубками — з вікон. Летять уламки, рами та ґрати, падають на сніг. Зайнялася садиба. От і прийшов до неї в гості Государів червоний півень.

— Молодця! — Батине обличчя з’являється в морозяному повітрі в рамці райдужній. — Стрільців відпустити, а самі — на молебень в Успенський!

Кінець — ділу вінець. Зробив діло — молись сміло.

Виходимо за ворота, ухиляючись від повішеного. А за ворітьми стрільці новинарів відштовхують. Стоять ті зі своїми апаратами, рвуться пожежу знімати. Тепер уже можна. З Новинарським Приказом у нас тепер, після достопам’ятного листопада, усе гаразд.

Махаю сотникові рукою. Ціляться апарати на пожежу, на повішеного. У кожному будинку, в кожній бульці новинарській знають і бачать люди православні силу Государя й держави. Розуміють Слово й Діло.

Як казав Государ наш: «Закон і порядок — ось на чому стоїть і стояти буде Свята Русь, відроджена із Сірого попелу».

Свята правда!


В Успенському соборі, як завжди, темно, тепло й урочисто. Горять свічки, блищать золоті оправи ікон, димить панікадило в руці вузькоплечого отця Ювеналія, лунає тонкий його голос, басить чорнобородий товстий диякон біля криласу. Стоїмо ми тісними рядами — уся московська опричнина.

Тут і Батя, і Єроха, права рука його, і Мосол, рука ліва. І корінні всі, зі мною включно. І кістяк основний. І молодь. Тільки Государя нема. Зазвичай по понеділках робить він нам милість — приходить помолитися з нами разом. Та сьогодні — нема сонця нашого.

Увесь Государ у справах державних. Або — у церкві Ризположення, храмі своєму домашньому, молиться за Святу Русь. Государева воля — закон і загадка. І слава Богу.

Звичайний день сьогодні, понеділок. І служба звичайна. Пройшла Водохреща, покатались на санях по Москві-ріці, опускали хрест в ополонку-ордань під альтанкою срібною, ялиновими лапами оповитою, хрестили немовлят, самі занурювались у крижану воду, стріляли з гармат, кланялись Государеві й Государині, бенкетували в Грановитій із почтом кремлівським і Колом Внутрішнім.

Тепер до Стрітення — жодних свят, суцільні будні. Справи треба робити. «Хай воскресне Бог і розсіються вороги його…» — читає отець Ювеналій.

Хрестимось ми й кланяємося. Молюсь улюбленій іконі своїй — Спасові Ярому Оку, трепечу під полум’яними очима Спасителя нашого. Грізний Спаситель, непохитний у Суді своєму. З його очей суворих сили для боротьби черпаю, дух свій зміцнюю, характер виховую. Ненависть до ворогів накопичую. Ум-розум гострю.

Хай розсіються вороги Бога й Государя нашого. «Перемогу над супротивними даруй…»

Супротивних багато, це правда. Щойно встала Росія з попелу Сірого, щойно усвідомила себе, щойно шістнадцять років тому заклав Государів батечко Микола Платонович перший камінь у фундамент Західної Стіни, щойно стали ми відгороджуватися від чужого зовні, від бісівського зсередини — так і полізли супротивні з усіх щілин, як ті сколопендри шкідливі. Воістину — велика ідея породжує й великий опір їй. Завжди були вороги в держави нашої, зовнішні й внутрішні, та ніколи так запекло не загострювалася боротьба з ними, як у період Відродження Святої Русі. Не одна голова скотилась на Лобному місці за ці шістнадцять років, не один потяг віз за Урал супостатів та родини їхні, не один червоний півень кукурікав на світанку в дворянських садибах, не один воєвода пердів на дибі в Таємному Приказі, не один підкидний лист упав до скриньки Слова й Діла на Луб’янці, не одному міняйлові набивали рот злочинно нажитими асигнаціями, не один дяк скупався в крутому окропі, не одного посла іноземного випроваджували на трьох жовтих ганебних «меринах» з Москви, не одного вісника спустили з вежі Останкінської з крилами качиними в сраці, не одного баламута-борзописця втопили в Москвіріці, не одна вдовиця дворянська була підкинута батькам у кожусі овечому голою-непритомною…

І щоразу, стоячи в Успенському зі свічкою в руці, думаю я думу таємну, крамольну про одне: а якби не було нас? Чи впорався б Государ сам? Чи вистачило б йому стрільців, та Таємного Приказу, та полку Кремлівського?

І шепочу собі сам, тихо, під спів хору:

— Ні.


Трапеза сьогодні буденна, у Білій палаті. Сидимо за столами довгими, дубовими, непокритими. Подають слуги квас сухарний, щі добові, хліб житній, яловичину розварну з цибулею та кашу гречану. Їмо, про плани тихо перемовляємось. Погойдуються дзвіночки наші беззвучні. У кожного крила опричного плани свої: хто в Таємному Приказі сьогодні зайнятий, хто в Розумному, хто в Посольському, хто в Торговельному. У мене нині три справи.

Перша — із блазнями-скоморохамирозібратися, затвердити новий номер концерту святкового.

Друга — погасити зірку.

Третя — злітати до ясновидиці Параски Тобольської із дорученням.

Сиджу на своєму місці, четвертим від Баті праворуч. Почесне місце, нажите. Ближче за мене до нього справа тільки Шелет, Самося та Єроха. Міцний, ставний Батя, моложавий на лиці, хоч і сивий зовсім. Коли трапезує — дивитись приємно: неспішно їсть, повагом. Батя — фундамент наш, корінь головний, дубовий, на якому вся опричнина тримається. Йому Государ першому довірив Діло. На нього в часи складні, для Росії доленосні сперлася п’ята Государева. Першою ланкою в опричному ланцюзі залізному став Батя. А за нього й інші ланки вчепилися, спаялися, зрослися в опричне Кільце Велике, шипами гострими назовні спрямоване.

Цим Кільцем і стягнув Государ хвору, гнилу країну, яка розвалювалась, стягнув, ніби ведмедя пораненого, що кров’ю-сукровицею стікав. І зміцнів ведмідь кісткою й м’ясом, залікував рани, нажив жиру, відростив кігті. Спустили ми йому кров гнилу, ворогами отруєну. Тепер рик ведмедя російського на цілий світ чутно. Не тільки Китай з Європою, а й за океаном до рику нашого прислухаються.

Бачу — блимає червоним мобіло в Баті. За трапезою заборонені розмови опосередковані. Мобіли всі вимикаємо. Червоний сигнал — Государеве діло. Підносить Батя мобіло своє з червленого золота до вуха, дзенькає воно об дзвіночок:

— Слухаю, Государю.

Змовкли враз усі в трапезній. Тільки голос Баті:

— Так, Государю. Зрозумів. Зараз же будемо, Государю.

Зводиться Батя, обводить нас швидким поглядом:

— Вогул, Ком’яга, Тягло, зі мною.

Ага. По голосу Баті чую — щось сталося. Встаємо, хрестимось, виходимо з трапезної. За вибором Баті розумію — розумне діло на нас чекає. У всіх обраних — університетська освіта. Вогул у Свято-Петрограді вивчав казначейську справу, Тягло — у Нижньому Новгороді по книжковому виробництву подвизався, а я в опричнину пішов із третього курсу історичного відділення Московського державного університету імені Михайла Ломоносова. Та й не пішов… В опричнину не йдуть. Її не обирають. Вона тебе обирає.

Або, точніше, як каже сам Батя, коли вип’є-нюхне: «В опричнину заносить, як хвилею». Ох, як заносить! Так занесе, що в голові запаморочиться, крівця в жилах закипить, в очах блискавки червоні замиготять. Але й винести може хвиля та. Винесе миттю, безповоротно. Оце вже — гірше за смерть. Із опричнини випасти — все одно, що обидві ноги втратити. Усе життя потім не ходити, а плазувати доведеться…

На подвір’я виходимо. Від Білої палати до Червоних Государевих хоромів — рукою подати. Але повертає Батя до наших «меринів». Значить — не в Кремлі розмовляти будемо. Сідаємо в машини. Батин «мерин» неабиякий — широкий, окатий, присадкуватий, скло в три пальці завтовшки. Китайськими майстрами зроблений добротно, це в них називається тецзоде — виконаний за спецзамовленням. На бампері голова вівчарки, на багажнику мітла сталева. Вирулює Батя до Спаських воріт. Прилаштовуємось за ним. Виїжджаємо з воріт крізь кордон стрілецький. Їдемо по Красній площі. Сьогодні торговий день, яточники майже всю площу заполонили. Кликуни кричать, збитенники посвистують, калачники басять, китайці співають. Погода сонячна, морозяна, сніжку за ніч насипало. Весело на головній площі країни нашої, музично. Хлопчиком бачив я зовсім іншу Красну площу — сувору, строгу, жахаючу, із гранітним одоробалом, у якому лежав труп зачинателя Червоної Смути. А поруч тоді тулився цвинтар поплічників його. Похмура картина. Та Государів батечко одоробало гранітне зніс, труп баламута косоокого в землю закопав, цвинтар ліквідував. Потім стіни кремлівські побілити наказав.

І стала головна площа країни по-справжньому Красною, красивою. І слава Богу.

Вирулюємо до готелю «Москва», їдемо по Моховій повз «Національний», повз театри Великий і Малий, повз «Метрополію», виїжджаємо на Лубенську площу. Так і знав, що в Таємному Приказі розмова буде. Їдемо площею навколо пам’ятника Малюті Скуратову. Стоїть родоначальник наш бронзовий, снігом присипаний, сутулий, невисокий, крижастий, довгорукий, дивиться пильно з-під навислих брів. Із глибини віків дивиться на нашу Москву Невсипущим оком Государевим, дивиться на нас, спадкоємців опричного Діла Великого. Дивиться й мовчить.

Підрулюємо до лівих воріт, сигналить Батя. Відчиняють ворота, в’їжджаємо до внутрішнього двору Приказу, припарковуємося, вилазимо з «меринів». І заходимо в Таємний Приказ. Щоразу, коли входжу під склепіння його, сірим мармуром облицьовані, зі смолоскипами та хрестами суворими, серце перебій дає і стукає вже по-іншому. Інакшим стуком, особливим. Стуком Таємних Справ державних.

Зустрічає нас сотник бравий, підтягнутий, у мундирі блакитному, козиряє. Супроводжує до ліфтів, везе на найвищий поверх.

До кабінету начальника Таємного Приказу князя й близького друга Государевого Терентія Богдановича Бутурліна. Заходимо в кабінет — першим Батя, потім ми. Зустрічає нас Бутурлін. Батя з ним за руку вітається, ми — низько кланяємось. Серйозне обличчя в Бутурліна. Запрошує він Батю, всадовлює, сам навпроти сідає. Стаємо ми за спиною в Баті. Грізне обличчя в начальника Таємного Приказу. Не любить жартувати Терентій Богданович.

Зате любить пильнувати складну й відповідальну Справу, змови викривати, шпигунів-зрадників виловлювати, крамолу виводити.

Сидить він мовчки, на нас поглядаючи, чотки кістяні перебираючи. Потім каже:

— Пасквіль.

Мовчить Батя, вичікує. Завмерли й ми не дихаючи. Поглядає Бутурлін на нас допитливо, додає:

— На Государеву сім’ю.

Засовався Батя в кріслі шкіряному, насупив брови, захрускав пальцями міцними. Ми за ним стоїмо як укопані. Дає команду Бутурлін, опускаються штори на вікнах кабінету. Напівморок настає. Знову дає команду начальник Приказу Таємного. І в напівмороці зявляються-зависають слова, із Мережі Російської витягнуті. Горять, переливаються в темряві:


Доброжелательный Аноним
ОБОРОТЕНЬ НА ПОЖАРЕ
Ищут пожарные,
Ищет полиция,
Ищут священники
В нашей столице,
Ищут давно,
Но не могут найти
Графа какого-то
Лет тридцати.
Среднего роста,
Задумчиво-мрачный,
Плотно обтянут
Он парою фрачной.
В перстне
Брильянтовый еж у него.
Больше не знают
О нем ничего.
Многие графы
Задумчиво-мрачны,
Стильно обтянуты
Парою фрачной,
Любят брильянтов
Заманчивый дым, —
Сладкая жизнь
Уготована им!
Кто же,
Откуда
И что он за птица —
Граф тот,
Которого
Ищет столица?
Что натворил
Этот аристократ?
Вот что в салонах
О нем говорят.
Ехал
Однажды
«Роллс-ройс»
по Москве —
с графом угрюмым,
подобным сове:
Хмуро он щурился, мрачно зевая,
что-то из Вагнера
напевая.
Вдруг граф увидел —
Напротив в окне
Бьется маркиза
В дыму и огне.
Много столпилось
Зевак на панели.
Люди злорадно
На пламя смотрели:
Дом родовой
Был охвачен огнем —
Люди богатые
Жили ведь в нем!
Даром не тратя
Ни доли минуты,
Бросился граф
Из «роллс-ройса» уюта —
Мрачному быдлу
Наперерез —
И по трубе
Водосточной
Полез.
Третий этаж,
И четвертый,
И пятый…
Вот и последний
Пожаром объятый.
Жалобный крик
Раздается и стон —
Пламя лизнуло
Изящный балкон.
Бледно-нагая,
В окне, как на сцене,
Бьется маркиза
В причудливой пене
Сизого дыма;
И сполох огня
Белую грудь
Озаряет ея.
Граф подтянулся
На дланях нехилых
И головою в стекло
Что есть силы,
Грохнул с размаху.
Осколков разлет
Молча приветствовал
Нижний народ.
Снова удар —
Содрогается рама.
Граф переплет
Сокрушает упрямо,
Лезет в окно,
Разрывая свой фрак.
Шепчут зеваки:
— Безумец… дурак…
Вот и в окне
Он возник. Распрямился,
Обнял маркизу,
К манишке прижал.
Дым черно-серый
Над ними клубился,
Красный огонь
Языками дрожал.
Сдавлены пальцами
Женские груди,
К нежным губам
Граф со стоном припал.
Видела чернь,
Углядели и люди:
Фаллос чудовищный
В дыме восстал!
Видели люди,
Смотрящие снизу,
Как, содрогаясь,
Вошел он в маркизу,
Как задрожали,
Забились в окне
Граф и она,
Исчезая в огне!
С дымом мешается
Облако пыли —
Мчатся пожарные
Автомобили.
Пятится чернь, «фараоны» свистят,
Каски пожарных
На солнце блестят.
Миг — и рассыпались
Медные каски.
Лестницы тянутся ввысь.
Без опаски
Парни в тефлоне —
Один за другим —
Лезут по лестницам
В пламя и дым.
Пламя сменяется
чадом угарным,
гонит насос
водяную струю.
Старый лакей
Подбегает к пожарным:
«Барыню, братцы, спасите мою!»
«Нет, — отвечают
пожарные дружно, —
Барыня в доме не обнаружена!
Все осмотрели мы,
Все обошли,
Вашей маркизы —
Нигде не нашли!»
Плачет лакей,
Рвет обвислые баки,
Пялятся люди
На черный балкон…
Вдруг раздается
Визг старой собаки,
Переходящий
В мучительный стон.
Все обернулись —
«Роллс-ройс», отъезжая,
пса раздавил.
А в кабине… мелькнул
сумрачный профиль.
И тихо растаял.
Только
Брильянтовый ежик сверкнул
Замерло быдло
На мокрой панели.
Люди «роллс-ройсу»
Вдогонку глядели —
Вдаль уезжал
Дорогой лимузин
С шелестом нежно
Хрустящих резин…
Ищут пожарные,
Ищет полиция,
Ищут священники
В нашей столице,
Ищут давно.
И не могут найти
Графа какого-то
Лет тридцати.
Вы, господа, в Малахитовом зале
Этого оборотня не встречали?[4]

Згасає останній рядок. Зникає-розчиняється крамольна поема в темному повітрі. Піднімаються штори. Сидить мовчки Бутурлін. На Батю спрямовує очі карі. Озирається Батя на нас. Ясно, як день, на кого цей пасквіль націлено. По очах наших бачить Батя, що немає тут сумнівів жодних: похмурий граф оцей із діамантовим їжаком у персні — не хто інший, як граф Андрій Володимирович Урусов, зять Государя, професор суддівського права, дійсний академік Російської академії наук, почесний голова Розумної палати, голова Всеросійського кінного товариства, голова товариства сприяння повітроплаванню, голова товариства російського кулачного бою, товариш голови Східного казначейства, власник Південного порту, власник Ізмайлівського та Донського ринків, власник будівельного товариства «Московський підрядчик», власник підприємства «Московська цегла», співвласник Західної залізниці. А натяк на Малахітову залу теж зрозумілий: нове це приміщення, під Кремлівською залою концертною побудоване для відпочинку Внутрішнього Кола й наближених. Нове, а тому — модне. Та й будівництво зали Малахітової багато крамольних питань викликало. Були, були супротивники…

— Усе зрозуміло, опричники? — питає Бутурлін.

— Зрозуміло, князю, — відповідає Батя.

— Залишається дрібниця: знайти пасквілянта.

— Знайдемо гниду, нікуди не дінеться, — киває Батя.

І замислено смикаючи невеличку бороду свою, запитує:

— Государ знає?

— Знає, — лунає державний голос, і ми всі схиляємося в низьких поклонах, торкаючись правою рукою паркету.

Лик Государя з’являється в повітрі кабінету. Краєм ока помічаю золоту, переливчасту рамку довкола любого вузького обличчя з темно-русявою борідкою й тонкими вусами. Випрямляємось.

Государ дивиться на нас своїми виразними, пильними, щирими й проникливими сіро-блакитними очима. Погляд його неповторний. Його не сплутаєш із жодним іншим. І за цей погляд я готовий не вагаючись віддати життя своє.

— Читав, читав, — каже Государ. — Дотепно написано.

— Государю, ми знайдемо пасквілянта, запевняю вас, — каже Бутурлін.

— Не сумніваюсь. Хоча, маю зізнатися, Терентію Богдановичу, мене не це хвилює.

— Що ж вас хвилює, Государю?

— Мене, любий мій, хвилює — чи правда все те, що написано в поемі цій?

— Що саме, Государю?

— Усе.

Замислюється Бутурлін:

— Государю, важко сказати відразу. Дозвольте проглянути звіт пожежної управи?

— Та не треба ніякого пожежного звіту, князю, — прозорі очі Государя пронизують Бутурліна. — Потрібні свідчення очевидця події.

— Кого ви маєте на увазі, Государю?

— Героя поеми.

Замовкає Бутурлін, перезирається з Батею. Жовнами ходять широкі вилиці Баті.

— Государю, ми не маємо права допитувати членів родини вашої, — каже Батя.

— А я й не змушую вас нікого допитувати. Я просто хочу знати — чи правда все те, що там написано?

Знову мовчанка сповнює кабінет. Тільки переливається фарбами райдужними світлий образ Государя.

— Ну, що ж ви примовкли? — посміхається пан наш. — Без мене діла не буде?

— Без вас, Государю, жодного діла не буде, — схиляє лисувату голову досвідчений Бутурлін.

— Гаразд, нехай буде по-вашому, — зітхає Государ. І голосно каже: — Андрію!

Секунд п’ятнадцять минає, і праворуч від лику Государя у фіолетово-синій рамочці з’являється невелике зображення графа Урусова. Зі змарнілого, важкого обличчя графа зрозуміло, що вже читав він поему цю, і читав не раз.

— Здрастуйте, батечку, — граф схиляє свою велику, вухату голову на короткій шиї, з вузьким чолом і великими рисами обличчя; каштанове волосся на його маківці рідке.

— Здрастуй, здрастуй, зятьку, — сіро-блакитні очі дивляться незворушно. — Читав поему про себе?

— Читав, батечку.

— Непогано написано, чорти б його взяли? А мої академіки торочать — нема в нас гарних поетів!

Мовчить граф Урусов, міцно стуливши вузькі губи. Рот у нього, як у жаби, широкий надто.

— Скажи нам, Андрію, чи правда це?

Мовчить граф, опустивши очі, вдихає, сопе й видихає обережно:

— Правда, Государю.

Тепер і сам Государ замислився, насупив брови. Стоїмо всі, чекаємо.

— То, значить, ти і справді любиш їть на пожежах? — питає Государ.

Киває головою важкою граф:

— Правда, Государю.

— Он воно що… Чутки до мене й раніше доходили, та я їм не вірив. Думав — наклепи зводять твої заздрісники. А ти, значить, он який…

— Государю, я вам зараз усе поясню…

— Коли це в тебе почалося?

— Государю, присягаюсь вам усіма святими, присягаюсь могилою матері моєї…

— Не присягайся, — каже Государ раптом так, що в нас в усіх волосся ворушиться.

І не крик це, і не скрегіт зубовний, а діє — як щипці розпечені.

Страшний гнів Государя. А ще страшніше, що ніколи Государ наш голосу не підвищує.

Граф Урусов не боязкого десятка чоловік, муж державний, верховода, мільйонщик із мільйонщиків, мисливець завзятий, на ведмедя принципово тільки з рогатиною ходить, але й той перед голосом цим блідне, ніби гімназист другого класу перед директором.

— Розказуй, коли ти вперше віддався пороку цьому.

Облизує граф свої пересохлі губи жаб’ячі:

— Государю, це… це почалося зовсім випадково… навіть якось вимушено. Хоч, звісна річ, я винен… тільки я… тільки я… це мій гріх, мій, пробачте…

— Розказуй по черзі.

— Я розкажу. Все розкажу, нічого не приховаю. У сімнадцятилітньому віці… Ішов я Ординкою, бачу — будинок горить, а в будинку — жінка кричить. Пожежники ще не приїхали. Люди мене підсадили, заліз я у вікно, щоб допомогти їй. А вона мені як кинеться на груди… Не знаю, Государю, що зі мною сталося… затьмарення якесь найшло… та й жінка, правду кажучи, не красуня, середнього віку… словом… я… словом…

— Ну?

— Словом, я оволодів нею, Государю. Ледь нас витягли потім із полум’я. А після пригоди тієї я сам не свій зробився — тільки про те й згадував. А через місяць у Свято-Петроград поїхав, іду Литейним — квартира горить на третьому поверсі. Тут мене ноги самі понесли — виламав двері, звідки сили взялися — не знаю.

А всередині там — мати з дитиною. Притискає її до грудей, кричить у вікно. Ну, я до неї ззаду й прилаштувався… А потім через півроку в Самарі казначейство зайнялося, а ми з батечком покійним на ярмарок приїхали, і, словом…

— Годі. Чий будинок востаннє горів?

— Княгині Бобринської.

— А чому цей віршомаз називає княгиню російську маркізою?

— Не знаю, Государю… Може, через ненависть до Росії.

— Зрозуміло. Тепер скажи чесно: ти цей будинок навмисно підпалив?

Завмирає граф, ніби змією вкушений. Опускає рисячі очі свої.

Мовчить.

— Я тебе питаю — ти будинок цей підпалив?

Зітхає тяжко граф:

— Не смію брехати вам, Государю. Підпалив.

Мовчить Государ. Потім каже:

— Порокові твоєму я не суддя — кожен із нас перед Богом за себе відповідає. А от підпалу я тобі не пробачу. Згинь!

Зникає лице Урусова. Залишаємось ми вчотирьох наодинці з Государем. Сумне чоло його.

— Та-а-к… — зітхає Государ. — І отакій худобині я довірив доньку свою.

Мовчимо ми.

— Ось що, князю, — веде далі Государ. — Діло це сімейне.

Я сам з ним розберусь.

— Як накажете, Государю. А що з пасквілянтом робити?

— Дійте за законом. Хоча… не треба. Це може викликати нездоровий інтерес. Скажіть йому просто, щоб він відтепер не писав нічого такого.

— Слухаюсь, Государю.

— Дякую всім за службу.

— Служимо батьківщині! — кланяємось ми.

Образ Государя зникає. Ми полегшено перезираємось. Бутурлін походжає кабінетом, хитає головою:

— Мерзотник Урусов… Так осоромитись!

— Слава Богу, що не нам це розхльобувати, — погладжує бороду Батя. — А хто все-таки автор?

— Зараз дізнаємось, — Бутурлін підходить до столу, сідає в робоче крісло. Дає команду голосом: — Письменників до мене!

І миттю в повітрі кабінету виникають 128 облич письменників. Усі вони в строгих коричневих рамочках і розташовані-вишикувані акуратним квадратом. Над квадратом цим висить трійко більшеньких: сивобородий голова Письменницької Палати Павло Олегов із незмінно страдницьким виразом одутлого обличчя і два його ще більш сивих і похмуро-заклопотаних заступники — Ананій Мемзер і Павло Басиня. І зі страдницького виразу всіх трьох мармиз розумію, що непроста розмова чекає на них.

— Ми підемо, Терентію Богдановичу, — Батя князеві руку простягає. — Письменники — ваш клопіт.

— На все добре, Борисе Борисовичу, — подає Бутурлін Баті руку свою.

Кланяємось ми князеві, виходимо за Батею. Ідемо коридором до ліфта в супроводі того ж таки бравого сотника.

— Слухай, Ком’яго, а чого цей Олегов завжди з такою сумною пикою? У нього що — зуби болять? — питає мене Батя.

— Душа в нього болить, Батю. За Росію.

— Це добре… — киває Батя. — А що він написав? Ти ж знаєш, я далекий від книжок.

— «Російська піч і XXI століття». Важка штука. Я до кінця не подужав…

— Піч — це славно… — замислено зітхає Батя. — Особливо, якщо в ній пироги з печінкою… Ти куди тепер?

— У Кремлівську.

— Ага! — киває він. — Розберись, глянь. Там скоморохи щось нове затіяли…

— Розберемося, Батю, — у відповідь киваю я.


Кремлівська зала концертна завжди в мене захват викликала. І коли двадцять шість років тому я тут уперше з батьками моїми покійними опинився на «Лебединому озері», коли їв млинці з ікрою червоною в антракті, коли дзвонив із буфету по батьковій мобілі другу Пашці, коли пісяв у просторому туалеті, коли дивився на загадкових балерин у пачках білосніжних, та й тепер, коли вже скронь моїх перша сивина торкнулася-присипала.

Пречудова зала! Усе в ній урочисто, усе для свят державних облаштовано, усе правильно. Одне кепсько — не завжди на сцені зали цієї могутньої правильні речі відбуваються. Просочується крамола й сюди. Ну, на те і ми, щоб за порядком стежити й крамолу нищити.

Сидимо в порожній залі. Праворуч від мене — постановник.

Ліворуч — доглядач із Таємного Приказу. Попереду — князь Собакін із Внутрішнього Кола. Позаду — столоначальник із Культурної Палати.

Серйозні люди, державні. Дивимося концерт святковий, майбутній. Потужно він починається, розкотисто: пісня про Государя стрясає напівтемну залу. Гарно співає хор Кремлівський. Уміють у нас на Русі співати. Особливо, коли пісня — від душі.

Завершується пісня, кланяються парубки в розшитих сорочках, кланяються дівки в сарафанах та кокошниках. Схиляються снопи пшениці, веселкою переливаючись, схиляються верби над рікою застиглою. Сяє сонце натуральне, аж очі сліпить. Хороше. Схвалюю. І всі інші схвалюють. Задоволений постановник довговолосий.

Наступна пісня — про Росію. Тут теж питань нема. Сильна річ, обкатана. Далі — історична постановка: часи Івана III. Суворі, доленосні. Боротьба точиться не на жарт за цілісність держави Російської, молодої, незміцнілої, щойно на ноги посталої. Гримлять громи на сцені, мерехтять блискавки, кидаються в пролам ратники війська Іванового, здіймає митрополит хрест, що вогнем переливається, підкоряють крамольний Новгород, який став на заваді єдності Росії, падають на коліна відступники землі Руської, але милостиво торкається мечем винуватих голів їхніх великий князь Іван Васильович:

— Я не ворог вам, не супротивник. Я обава ваша, батько й заступник. Вам і всьому царству Руському великому.

Дзвонять дзвони. Сяє веселка над Новгородом і над усією Руссю. Співають птахи небесні. Кланяються й плачуть від радощів новгородці.

Добре, правильно. Тільки ратників слід плечистіших підібрати й митрополита вищого, ставнішого. І метушні багато зайвої на задньому плані. І птахи надто низько ширяють, увагу відволікають. Погоджується постановник із побажаннями, робить позначки в блокноті.

Номер наступний — сторінка з недавнього минулого сумного. Площа трьох вокзалів у Москві, роки Білої Смути Прокля тої. Стоять прості люди, винесені на площу смутною хвилею із будинків своїх і змушені торгувати всім поспіль, щоб заробити на кусень хліба, злочинними правителями в них забраного. Пригадує моя пам’ять дитяча рання ті гнійні часи. Часи Білого Гною, що отруїв нашого Ведмедя руського… Стоять на площі люди російські з чайниками, сковородами, кофтами й милом-шампунем у руках. Стоять біженці й погорільці, що в Москву від горя насунули-наїхали. Стоять старі й інваліди війни, ветерани й герої праці. Гірко бачити юрбу цю. Похмуре, затхле небо над нею. Сумна музика лунає з ями оркестрової. І — ніби блідий промінь надії розітнув раптом картину похмуру, зажеврів у центрі сцени: троє дітей безпритульних, світом знехтуваних. Двоє дівчаток у сукенках обірваних і хлопчик замурзаний із ведмедиком плюшевим на руках. Оживає несмілива флейта надії, звучить-прокидається, лине тонким голосом угору. Здіймається над площею похмурою, гнійною зворушлива пісня дитяча:


Слышу голос из прекрасного далёка —
Голос утренний, в серебряной росе.
Слышу голос, и манящая дорога
Кружит голову, как в детстве карусель.
Прекрасное далёко, не будь ко мне жестоко,
Не будь ко мне жестоко, жестоко не будь!
От чистого истока в прекрасное далёко,
В прекрасное далёко я начинаю путь.
Слышу голос из прекрасного далёка —
Он зовёт меня в чудесные края.
Слышу голос, голос спрашивает строго:
А сегодня что для завтра сделал я?
Прекрасное далёко, не будь ко мне жестоко,
Не будь ко мне жестоко, жестоко не будь!
От чистого истока в прекрасное далёко,
В прекрасное далёко я начинаю путь…[5]

Сльози навертаються. У мене, звісно, це похмільне. Але ставний князь Собакін цілком природно носом шморгає. У нього родина велика, онуків малих багато. Здоровань-доглядач із Таємного Приказу сидить, як статуя. Зрозуміло — у них нерви залізні, до всього готові. Повненький столоначальник якось знизує плечем мерзлякувато, схоже, теж зі сльозою бореться. Взяло за живе людей закоренілих. Це здорово…

Розбудив Государ у нас не тільки гордість за свою країну, а й жаль до тяжкого минулого її. Стоять трійко дітей руських, простягають до нас руки з минулого, з приниженої й ображеної країни. І не можемо ми нічим допомогти їм.

Затверджуємо.

Далі — День Сьогоднішній. Чаша повна, щедротна. Ансамбль імені Моїсеєва танцює танцями всіх народів великої Росії. Тут і татарський плавний танець, і козацька завзята круговерть із шаблями наголо, і тамбовська луб’яна кадриль під тальянку, і нижегородський ликовий танок із тріскачками-свистульками, і чеченська кругова з гиканням-ухканням, і якутські бубни, і чукотські песцеві хутра, і коряцькі олені, і калмицькі барани, і єврейські сюртуки, і — російський, російський, російський танок до упаду, танок шпаркий, задерикуватий, що всіх об’єднує й примирює.

Нема питань до легендарного ансамблю.

Ще два номери: «Літаючі балалайки» і «Дівчина поспішає на побачення». Ну, це вже класика — усе відточено, вивірено, обкатано. Не номери, а чудо. Дивишся — ніби на санчатах з гірки крижаної з’їжджаєш. Доглядач аплодує. Ми теж. Молодці артисти Государеві!

Невеликий літературний номер: «Здрастуй, душе моя, Орино Родіонівно!». Старуватий номерок, задовгий дещо. Але — народ його любить і Государ поважає. Мляво радить столоначальник Пушкіна омолодити — уже років з дванадцять грає його один і той самий літній актор Хапенський. Та знаємо — марно. Актор — серед фаворитів Государині. Знизує плечима постановник, розводить руками:

— Не в моїй волі, панове, зрозумійте…

Розуміємо.

І ось дійшли до головного. Новий номер на злобу дня: «Накось, выкуси!»[6]

Напружилися всі в кріслах, засовались. Темно на сцені, тільки вітер виє та домбри з балалайками бринькають. Виповзає місяць із хмар, освітлює все тьмяним світлом. Посеред сцени — Третя Західна труба. Та сама, через яку останні півтора року стільки галасу, стільки клопоту та турбот. Тягнеться-повзе труба сценою через ліси-поля руські, виблискує в напівтемряві, впирається в Західну Стіну, проходить крізь вентиль-засувку із написом «Закрито», пірнає в Стіну й іде далі — на Захід. Стоїть на Стіні наш стрілець-прикордонник з автоматом променевим, дивиться в бінокль в їхній бік. Раптом занепокоїлись домбри з балалайками, загули баси тривогою — біля вентиля із землі купа кротяча виростає. Мить — і з купи тієї кріт-диверсант в окулярах чорних вилазить, роззирається, принюхується, підстрибує, хапається за засувку, впивається в неї щосили, зубами величезними допомагає, — ось-ось поверне, пустить газ! Та — промінь убивчий зблиснув зі Стіни, перерізав крота навпіл. Випали-розповзлися тельбухи кротячі, завив, випустив дух злодюга-диверсант. Спалахує світло, зістрибують зі Стіни троє молодців-завзятців-прикордонників. Зістрибують хвацько, з переворотами, зі свистом молодецьким. В одного в руках гармошка, у другого — бубон, у третього — ложки дерев’яні. А за спинами — автомати вірні, влучні. Танцюють молодці-прикордонники та співають:


Мы задвижку перекрыли —
Как велел нам Государь.
Ну а недруги решили
Газ у нас сосать, как встарь.
Мы им «нет!» сказали разом,
Навострили зоркий глаз —
Насосался русским газом
Дармоед «Европа-газ».
Но неймется киберпанкам
Из озябшей стороны —
Разветвленья, как поганки,
Вырастают у Стены.
Все наглеют раз от раза…
Но учтите — можем мы
Вам поддать такого газу —
Задохнетесь сразу вы![7]

Відкриває один із прикордонників засувку, двоє інших підскакують до торця труби, притуляють до неї зади свої і пердять.

Грізно завиваючи, проходить бздо молодецьке по трубі, тече крізь Стіну й… чутно виття та крики на Заході. Лунає фінальний акорд, троє молодців застрибують на трубу й переможно здіймають автомати. Завіса.

Заворушились глядачі високі. Дивляться на князя Собакіна.

Підкручує він свій вус, замислившись. Каже:

— Ну ж бо, які будуть думки, панове?

Столоначальник:

— Я бачу явний елемент безсоромності. Хоча річ актуальна і зроблена з «вогником».

Доглядач:

— По-перше, мені не подобається, що ворожого розвідника вбивають, а не захоплюють живцем. По-друге, чому прикордонників тільки троє? Застава, як мені відомо, складається із дюжин. То нехай їх і буде дванадцятеро. Тоді й бздо вийде потужніше…

Я:

— Згоден щодо складу прикордонників. Номер потрібний, злободенний. Та елемент безсоромності є. А Государ наш, як відомо, бореться за цнотливість і чистоту на сцені.

Мовчить князь Собакін, киває. Потім каже:

— Скажіть, панове, а сірководень, яким бздять наші доблесні воїни, горить?

— Горить, — упевнено киває доглядач.

— А коли горить, — веде далі князь, вус підкручуючи, — тоді чого Європі боятися нашого бзда?

Ось що значить — Внутрішнього Кола людина! Відразу в суть дивиться! Адже бздом російським можна і міста європейські опалювати! Замислились усі. І я на свій розум нарікав: не докумекав такої очевидної речі. З іншого боку — гуманітарій я за освітою…

Блідне постановник, нервово кахикає.

— Та-а-к… неувязка… — чухає підборіддя доглядач.

— Хиба в сценарії! — застережливо підіймає пухкого пальця столоначальник. — Хто автор?

У темряві зали зринає худорлявий чоловік в окулярах і толстовці.

— Що ж ви, шановний, так маху дали? Адже тема наша газова стара як світ! — питає його столоначальник.

— Винуватий, виправлю.

— Виправляй, виправляй, голубчику, — позіхає князь.

— Та пам’ятай, що післязавтра — генеральна! — суворо каже доглядач.

— Встигнемо, як же.

— І ще, — князь додає. — У тебе, коли променем крота розтинають, тельбухи з нього вивалюються. Забагато.

— Чого, ваше ясновельможносте?

— Тельбухів. Натуралізм тут недоречний. Зроби, братику, тельбухів менше.

— Слухаюся. Усе виправимо.

— А що з безсоромністю? — питаю.

Коситься на мене князь упівоберта:

— Це не безсоромність, пане опричнику, а здоровий армійський гумор, який допомагає нашим стрільцям нести сувору службу на далеких рубежах Батьківщини.

Лаконічно. Не заперечиш. Розумний князь. І судячи з погляду його косого, холодного — недолюблює нас, опричників. Ну, це й зрозуміло: ми Колу Внутрішньому на пяти наступаємо, в потилицю дихаємо.

— Що там далі? — питає князь, дістаючи пилочку для нігтів.

— Арія Івана Сусаніна.

Це вже можна не дивитись. Встаю, прощаюсь, прямую до виходу. Раптом у темряві хтось хапає мене за руку:

— Пане опричнику, благаю!

Жінка.

— Хто ти? — висмикую руку.

— Благаю, вислухайте мене! — гарячий, уривчастий шепіт. — Я дружина заарештованого дяка Корецького.

— Іди геть, земське поріддя!

— Благаю! Благаю! — Вона падає на коліна, хапає мене за чоботи.

— Геть! — штовхаю її чоботом у груди.

Вона падає на підлогу. І тут-таки ззаду — іще одні жіночі руки гарячі, шепіт:

— Андрію Даниловичу, благаємо, благаємо!

Вихоплюю кинджал із піхов:

— Геть, бляді!

Зникли в темряві худі руки:

— Андрію Даниловичу, я не блядь. Я — Уляна Сергіївна Козлова.

Ого! Прима Великого театру. Фаворитка Государева, найкраща з усіх Одиллій і Жизелей… Не пізнав у темряві. Придивляюсь.

Точно — вона. А земське стерво лежить ниць. Забираю кинджал:

— Пані, що ви хочете?

Козлова наближається. Обличчя її, як і лиця всіх балерин, у житті не таке привабливе, як на сцені. І вона зовсім невисока.

— Андрію Даниловичу, — шепоче вона, косячись на напівтемну сцену, де Сусанін із палицею і в кожусі повільно починає арію свою, — благаю про заступництво, благаю заради всіх святих, благаю сердечно! Клавдія Львівна — хрещена мати моїх дітей, вона найближча, найдорожча подруга, вона чесна, чиста, богобоязлива людина, ми разом збудували школу для сиріт, сирітський притулок, акуратна, простора школа, у ній навчаються сироти, я благаю, ми благаємо вас, Клавдію Львівну післязавтра відправляють на поселення, залишився день, я вас благаю як християнина, як чоловіка, як театрала, як людину культури, ми будемо довічними боржницями вашими, ми будемо молитися за вас і вашу родину, Андрію Даниловичу…

— У мене немає родини, — уриваю я її.

Вона замовкає. Дивиться на мене великими вологими очима.

Сусанін співає «Настало время мое!»[8] і хреститься. Земська вдова лежить на підлозі. Питаю:

— Чому ви, фаворитка родини Государевої, звертаєтесь до мене?

— Государ страшенно злий на колишнього голову й на всіх його помічників. Він і чути не хоче про помилування. А дяк Корецький особисто писав того самого листа французам. Про Корецьких Государ і чути не хоче.

— Тим більше — що я можу зробити?

— Андрію Даниловичу, опричнина здатна творити чудеса.

— Пані, опричнина творить Слово й Діло Государеві.

— Ви один із керівників цього могутнього Ордену.

— Пані, опричнина не Орден, а братство.

— Андрію Даниловичу! Благаю! Згляньтесь над нещасною жінкою. У ваших чоловічих війнах найбільше страждаємо ми.

А від нас залежить життя на землі.

Голос її тремтить. Земська ледь чутно схлипує. Столоначальник зиркає в наш бік. Що ж, заступаються і просять нас майже щодня. Та Корецький і вся банда колишнього голови Суспільної Палати… двоєдушники! У їхній бік краще взагалі не дивитись.

— Скажіть їй, щоб ішла, — кажу я.

— Клавдіє Львівно, голубонько… — схиляється над нею балерина.

Схлипуючи, Корецька зникає в темряві.

— Ходімте на світло. — Я рушаю до дверей, на яких світиться слово «вихід».

Козлова поспішає за мною. Ми мовчки покидаємо будівлю через службовий вхід.


На площі я підходжу до свого «мерина». Козлова підходить слідом. При денному світлі найкраща в Росії Жизель ще більш субтильна й непоказна. Вона ховає худеньке обличчя своє в розкішний песцевий комір коротенької горжетки. На примі-балерині вузька й довга спідниця чорного шовку, з-під якої визирають гостроносі чорні чобітки зі вставками зі зміїної шкіри. Очі в прими красиві — великі, сірі, неспокійні.

— Якщо вам незручно — можемо поговорити в моїй машині, — вона киває в бік бузкового кадилака.

— Краще в моїй, — показую свою долоню «мерину», він слухняно відкриває скляний дах.

У чужих машинах тепер не домовляються навіть цілувальники. Занюханий піддячий з Торговельного Приказу не сяде в чужу машину говорити про чорну чолобитну.

Всідаюся. Вона сідає праворуч на одне-єдине місце.

— Проїдемось, Уляно Сергіївно, — я заводжу двигун, виїжджаю з державної стоянки.

— Андрію Даниловичу, я геть замучилася за цей тиждень… — Вона дістає пачку дамської «Батьківщини», закурює. — Якась приреченість із цією справою. Виходить, що я нічим не можу допомогти своїй подрузі юності. А в мене ще завтра спектакль.

— Вона вам справді дорога?

— Страшенно. У мене немає інших подруг. Ви ж знаєте звичаї нашого театрального світу…

— Чув. — Я виїжджаю з Боровицьких воріт, вирулюю на Великий Кам’яний міст, мчу червоною смугою.

Затягуючись сигаретою, Козлова дивиться на білокам’яний Кремль із ледь помітним снігом на ньому:

— Знаєте, я дуже хвилювалася перед зустріччю з вами.

— Чому?

— Ніколи не думала, що просити за інших так важко.

— Згоден.

— Крім того… мені сьогодні дивний сон наснився: ніби на головному куполі Успенського собору все ще ті самі чорні смуги.

І Государ наш, як і раніше, у жалобі по першій дружині.

— Ви знали Анастасію Федорівну?

— Ні. Тоді я ще не була примою.

Ми виїжджаємо на Якиманку. У Замоскворіччі, як завжди, галасливо й людно.

— То я можу розраховувати на вашу допомогу?

— Я нічого не обіцяю, але можу спробувати.

— Скільки це буде коштувати?

— Є цілком стандартні ціни. Земська справа тепер коштує тисячу золотих. Приказна — три тисячі. А вже справа Суспільної Палати…

— Але я ж не прошу вас закрити справу. Я прошу за вдову!

Зволікаю, проїжджаючи по Ординці. Скільки тут китайців.

Боже мій…

— Андрію Даниловичу! Не мучте!

— Ну… для вас… дві з полтиною. І акваріум.

— Який?

— Ну, не срібний же! — посміхаюся.

— Коли?

— Якщо вашу подругу висилають післязавтра, то — чим швидше, тим краще.

— Отже, сьогодні?

— Правильно думаєте.

— Добре… Будь ласка, відвезіть мене додому, якщо вам не важко. А за своєю машиною я потім сходжу… Я живу на вулиці Нежданової.

Розвертаюся, жену назад.

— Андрію Даниловичу, а гроші вам потрібні які?

— Бажано червінці другого карбування.

— Гаразд. Гадаю, до вечора зберу. А акваріум… Знаєте, я не ловлю в золотих акваріумах, ми, балерини, отримуємо не так багато, як здається… Проте Льоша Воронянський сидить на золоті. Він мій гарний приятель. Я дістану в нього.

Воронянський — перший тенор Великого театру, кумир народний. Він, мабуть, не тільки сидить, а й їсть на золоті… Пролітаю знов по Кам’яному мосту, по червоній смузі. Праворуч і ліворуч у безконечних пробках тісняться машини. Після Народної бібліотеки імені Нестора минаю Воздвиженку, університет, повертаю на опальну Нікітську. Минула третя зачистка — і принишкла ця вулиця. Навіть збитенники та яточники з калачами ходять тут крадькома й покрикують боязко. Чорніють вікна спалених квартир, так і не відновлених. Боїться земська сволота. Так їй і треба…

Вирулюю на вулицю Нежданової, зупиняюся біля сірого будинку артистів. Він обнесений триметровою цегляною стіною з незгасаючим променем угорі. Це правильно…

— Почекайте мене, Андрію Даниловичу, — прима залишає машину, зникає в прохідній.

Викликаю Батю:

— Батю, півсправи купують.

— Кого?

— Дяка Корецького.

— Хто?

— Козлова.

— Балерина?

— Так. Відмажемо вдову?

— Можна спробувати. Сильно ділитись доведеться. Гроші коли?

— До вечора збере. І… серцем відчуваю, Батю, зараз вона мені винесе акваріум.

— А оце добре, — підморгує мені Батя. — Коли винесе відразу — в лазню.

— Звісна річ!

Козлова довго не йде. Закурюю. Вмикаю чисте телерадіо.

Воно дозволяє бачити-чути те, що з великими труднощами дивляться-слухають ночами наші вітчизняні відщепенці. Спершу проходжуся по підпіллю: «Вільна Слобода» передає списки заарештованих минулої ночі, розповідає про «справжні причини» справи Куніцина. Дурні! Кому зараз потрібні ці «справжні причини»… Радіо «Надія» удень мовчить — відсипаються, гади опівнічні. Натомість не спить сибірський «Ушкуйник», голос каторжан-утікачів:

— На прохання Вована Півтора-Івана, що відкинувся три дні тому, передаємо стару каторжну пісню.

Вступає соковита гармошка, і хриплуватий молодий голос починає:


Лежали на нарах два рыла —
О прошлом вздыхали друзья.
Один был по кличке Бацилла,
Другой был по кличке Чума.[9]

Цього «Ушкуйника», що стрибає по Західному Сибіру, ніби блоха, прибирали до рук двічі — одного разу тамтешній Таємний Приказ притис, а ще раз — ми. Від приказних вони втекли, від нас відіпхнулися китайськими акваріумами. Доки йшов торг щодо викупу справи, трьом дикторам наші встигли викрутити руки на дибі, а дикторшу Сиволай зробив вагітною від ведмедя.

Але кістяк радіостанції залишився цілий, купив нову студію на упряжці, і знову кайданники вийшли в ефір. Государ, на щастя, на них не звертає уваги. Ну й хай собі виють свої каторжні пісні.


И вот вся округа завыла —
Узнала про них Колыма.
В снега оторвался Бацилла,
Во мхи возвратился Чума…[10]

Ловлю Захід. Ось де оплот головної крамоли антиросійської.

Тут, ніби слизькі гади в помийній ямі, кишать ворожі голоси: «Свободу Росії!», «Голос Америки», «Вільна Європа», «Свобода», «Німецька хвиля», «Росія у вигнанні», «Російський Рим», «Російський Берлін», «Російський Париж», «Російський Брайтон-Біч», «Російський Лазуровий берег».

Обираю «Свободу», найлютішу із гадин, і миттю наштовхуюсь на свіжоспечену крамолу: у студії поет-емігрант, вузькогрудий очкарик-іуда, наш старий знайомий із розтрощеною правою кистю (Поярок на допиті ногу приклав). Поправляючи старомодні окуляри знівеченою рукою, відщепенець читає тремтливим, напівістеричним фальцетом:


Где пара граф — там и параграф!
Где правый суд — там и неправда!
И не «пора, брат», а «пора брать!»,
Коль ты по праву не оправдан![11]

Іуда! Рухом пальця віддаляю від себе бліду пику нашого ліберала. Мерзенні вони, ніби черви, ті, що падлом живляться.

М’якотілість, звивистість, ненажерливість, сліпота — ось що ріднить їх з червою нікчемною. Від неї відрізняються ліберали наші тільки багатослів’ям, яким, ніби отрутою та гноєм смердючим, бризкають вони довкола себе, отруюючи не тільки людей, а й сам світ Божий, запаскуджуючи, забризкуючи його святу чистоту й простоту до самісінького блакитного горизонту, до піднебесся зміїною слиною свого глуму, насмішництва, презирства, дворушництва, сумніву, недовіри, заздрості, злості й безсоромності. «Свобода Росії!» хниче про «замордовануволю», старообрядницька «Посолонь» белькоче про продажність вищих ієрархів РПЦ, «Російський Париж» читає книгу Йосафа Бака «Істерична жестикуляція як спосіб виживання в сучасній Росії», «Російський Рим» передає верескливий мавпячий джаз, «Російський Берлін» — ідеологічну дуель двох непримиренних виродків-емігрантів, «Голос Америки» — програму «Російський мат у вигнанні» із сороміцьким переказом безсмертного «Злочину й кари»: Охуєнний удар нев’їбенної сокири ліг на самісіньке тім’я тричірозперейобаної старої, чому пиздато посприяв її мандаблядський малий зріст. Вона задрочено скрикнула й раптом уся якось пиздопровушено осіла на непройобану підлогу, хоч і встигла, засцянка гнилосрака, звести обидві свої злоїбучі руки до хуйової, по-блядськи простоволосої голови…


Мерзота — нічого не скажеш.

Злістю і скреготом зубовним захлинаються ліберали після славнозвісного 37-го Указу Государевого про кримінальну відповідальність з неодмінним публічним тілесним покаранням за нецензурну лайку в громадських і приватних місцях. І що найдивніше — народ наш миттю з розумінням сприйняв Указ 37. Після кількох показових процесів, після протягування на головних площах міст російських, після свисту бичачого батога на Сінній і криків на Манежній миттю перестав люд простий вживати паскудні слова, нав’язані йому колись давно іноземцями. Тільки інтелігенція ніяк не може змиритись і все вивергає й вивергає нецензурну отруту на кухнях, у спальнях, у відхожих місцях, у ліфтах, у коморах, у підворіттях, у машинах, не бажаючи розлучатися з цим мерзенним поліпом на тілі російської мови, який отруїв не одне покоління співвітчизників. А Захід гнилий підіграє нашим підпільним лихословам. «Російський Лазуровий берег» голосом нахабного ганьбителя наважується критикувати розпорядження Государя про добове перекриття Труби № 3. Скільки злості накопичили панове європейці! Десятки років смоктали наш газ, не замислюючись над тим, як непросто дістається він нашому працьовитому народу. Чи ж не новина: у Ніцці знову холодно! Доведеться вам, панове, бодай двічі на тиждень їсти холодне фуа-гра. Bon appetite! А Китай розумнішим за вас виявився…

Удар-дзвінок. Той самий дяк із Посольського Приказу:

— Андрію Даниловичу, Коростильов. Прийом албанського посла переноситься на завтра, на 14.00.

— Зрозумів, — вимикаю совину пику дяка.

І слава Богу, а то сьогодні справ хоч відбавляй. На прийомі Государем іноземних грамот вірчих ми, опричні, тепер стоїмо поруч із посольськими. Раніше чашу срібну з водою тримали тільки ми.

А посольські стояли дюжиною півколом. Після 17 серпня Государ вирішив посольських наблизити. Тепер тримаємо чашу навпіл з посольськими: Батя і Журавльов на чаші, я або хтось із правого крила на рушнику, дяк посольський на ліктьовій підтримці, решта — на килимі й на поклонах. Щойно Государ посла нового за руку привітає, грамоти вірчі прийме, то зразу ж — обряд обмивання рук Государеві робимо. Звісно, шкода, що посольські так піднялися після серпня злоповісного. Але — це воля Государева…

Козлова нарешті виходить.

По очах її бачу — дістала. У мене відразу — поштовх крові, серцебиття.

— Андрію Даниловичу, — у вікно вона простягає мені пластиковий пакет з китайської закусочної. — Гроші будуть до 18.00. Я подзвоню.

Киваю, намагаючись бути стриманим, недбало кидаю пакет на вільне сидіння, закриваю вікно. Козлова йде. Від’їжджаю, вирулюю на Тверську. Біля Московської Міської Думи стаю на червону стоянку для державних машин. Засовую руку в пакет.

Відчуваю пальцями прохолодну гладеньку кулю. Ніжно обнімаю її пальцями, заплющую очі: акваріумі Давно, ой давно-давно не тримали мої пальці пречудової кулі. Майже чотири доби. Жах…

Спітнілими від хвилювання пальцями дістаю кулю з пакета, кладу на ліву долоню свою: є! Золоті!

Куля прозора, з найтоншого матеріалу виготовлена. Наповнена поживним розчином прозорим. І в розчині цьому плавають сім малесеньких (5 міліметрів) золотих чечужок. Розглядаю їх, наблизивши кулю до обличчя. Крихітні, мікроскопічні рибки! Божественні, чарівні створіння. Люди великого розуму створили вас на радість нам. Схожі ви, рибки золотисто-моторні, на казкових риб, що за часів стародавніх приносили щастя простим руським Іванам-дурням у вигляді теремів різьблених, доньок царських та пічок самохідних. Але щастя, яке приносите ви, божественні крихітки, годі порівняти з жодними теремами, жодними печами-самоходами, з жодними жіночими пестощами…

Розглядаю кулю. Бачу й без лупи — не надурила Жизель! Сім золотих чечужок у моїх руках. Дістаю лупу, дивлюсь уважніше: чудові, явно китайського виробництва, не Америка вбога й точно вже не Голландія. Бавляться вони в рідній стихії, виблискують на скупому зимовому сонці московському. От і славно!

Телефоную Баті. Показую кулю.

— Молодця, Ком’яго! — підморгує Батя і на знак схвалення клацає по своїй сережці-дзвіночку.

— Куди везти, Батю?

— У Донські.

— Лечу! — вирулюю зі стоянки.


По дорозі в Донські лазні прикидаю — як справи розподілити на решту дня-вечора, як усе встигнути. Та думки плутаються, не дають зосередитись — золоті чечужки поруч у кульці плещуться! Заскреготавши зубами, змушую себе думати про справи державні. Ніби все встигаю — і зірку погасити, і до ворожки злітати.

На Донській вулиці машин багато. Вмикаю рев Государевий.

Здригаються корпуси машин від звуку невидимого, поступаються мені дорогою, звертають. Великий і могутній рев Государевий.

Дорогу розчищає, як бульдозер. Мчу з останнього, поспішаю як на пожежу. Але чечужка золота — сильніша за пожежу буде! Та сильніша й за землетрус.

Підлітаю до жовтої будівлі Донських лазень. На стіні до самого даху — фігура бородатого банщика з густою русявою бородою й двома віниками в м’язистих руках. Ворушить віниками велетень-банщик, підморгує пустотливим блакитним вічком кожні півхвилини.

Засупонивши кулю з рибками під каптан у кишеню куртки поглибше, входжу. Воротарі низько кланяються. Нашу залу Батя вже замовив. Даю зняти із себе каптан чорний, проходжу кори дором склепінчастим. Цокають об камінь мої підківки мідні. Біля дверей, що до зали ведуть, чергує ще один воротар — високий, широкоплечий Коляха. Старий знайомий, щоразу наш спокій опричний оберігає. Повз Коляху татуйованого чужинцеві до покоїв наших ніколи не пройти.

— Здоров, Коляхо! — кажу йому.

— Доброго здоров’я, Андрію Даниловичу, — кланяється він.

— Чи є вже хтось?

— Ви першим будете.

Ну й добре. Найкраще місце собі оберу.

Впускає мене Коляха до зали. Неширока вона, з низькою стелею. Але затишна, звична, обжита. Посередині — купіль кругла.

Праворуч — парна. Тільки зачинена вона, бо непотрібна. Адже у нас тепер особлива пара, хитромудра. Для неї й віника не знайдеться на землі…

Довкола купелі лежаки ромашкою виставлені. Сім. За числом рибок у кульці заповітній. Дістаю її з кишені куртки моєї парчевої, сідаю на краєчок лежака. Лежить на долоні кулька з рибками.

Бавляться чечужки золоті в стихії своїй. Красиві вони дуже, і без лупи видно. Неабиякий розум створив забавку цю. А може — і не людський. Тільки ангелу, впалому з Престолу Господнього, могло таке на гадку спасти.

Підкидаю кулю на долоні. Недешева забавка. Одна така кулька мою платню місячну перетягне. Шкода, що чарівні кульки ці заборонені якнайсуворіше в країні нашій православній. Та й не тільки в нашій. В Америці за срібних рибок дають десять років, а за золотих — десь утричі більше. У Китаї — одразу вішають.

А Європі гнилій такі кульки не по зубах — тамтешні кіберпанки дешевій кислусі перевагу надають. Наш Таємний Приказ уже чотири роки відловлює рибок цих. Але пливуть вони до нас, як і колись, із Китаю суміжного. Пливуть і пливуть, оминаючи сіті прикордонні. І будуть пливти…

А коли говорити відверто — нічого антидержавного я в цих рибках не бачу. Для народу простого вони недоступні, а в людей багатих та високопосадовців мають бути слабкості свої. Бо слабкість від слабкості — різниться. Государів батько Микола Платонович свого часу великий указ видав «Про вживання підбадьорливого та розслаблювального зілля». Згідно з наказом цим кокоьиа, фенічка й трава були раз і назавжди дозволені для широкого вжитку. Адже шкоди державі вони не завдають, а лиш допомагають громадянам працювати й відпочивати. У будь-якій аптеці можна купити золотник кокоші за стандартною державною ціною — два рублі з полтиною. У кожній аптеці обладнано й стійки для того, щоб робоча людина могла зранку або під час перерви обідньої нюхнути й бадьоро піти працювати на благо держави Російської. Там-таки продаються і шприци з фенічкою підбадьорливою, і цигарки з травою розслаблювальною. Траву, щоправда, продають тільки після 17.00. А от герасим, кислуха, гриби — справді народ труять, ослаблюють, розріджують, обезволюють, тим самим державі шкоду завдаючи. Заборонені вони через те на всій території Росії. Правильно все це придумано, мудро.

Але рибки… це вище за всі кокоші-герасими, разом узяті. Вони як райдуга небесна — прийшла, порадувала й пішла. Після райдуги чечужної похмілля й ломки немає.

Розчиняються двері від удару чобота кутого. Так тільки наш Батя заходить.

— Комяго, ти вже тут?

— Де ж мені ще бути, Батю!

Кидаю Баті кулю. Ловить, розглядає на світлі, примружившись:

— Ага… норма!

Слідом за Батею входять Шелет, Самое я, Єроха, Мокрий і Правда. Уся права рука Батіна. З лівою Батя в інших місцях захват давить. Та й правильно — ліве з правим у такій справі змішувати негоже.

Усі вже трішки скуйовджені. Аякже — до рибок рукою подати.

У Самосі очі чорняві бігають, кулаки стиснуті. Єроха жовна ганяє по вилицях широких, поскрипує зубами. Мокрий своїми баньками з-під брів навислих так витріщився, ніби просвердлити мене хоче. Останнього разу він рибок діставав. А Правда завжди за ніж тримається — звичка така. Сильно побілів кулак його, руків’я кістяне стискаючи. Усі праві в опричнині такі — вогонь-хлопці.

У разі чого — і свого порішать, не вагаючись.

Але укорочує наших Батя:

— Отрись, отрись!

Кладе кулю на підлогу камінну й першим із себе одяг знімати починає. Слуги тут зайві — самі роздягаємось, самі одягаємось.

Скидають із себе опричники куртки парчеві, здирають сорочки шовкові, зривають спіднє. Розбрідаємось голі, лягаємо кожен на свій лежак.

Лягаю, страм долонями прикривши, а самого вже тремтіннядрижаки беруть: радість золота не за горами. Батя як завжди на запуску. Оголившись, бере він кулю з рибками, підходить… звісно, до мене. Я ж сьогодні добувач. Отже — перший із семи. І перша рибка — моя. Простягаю я ліву руку Баті, стискаю-розтискаю кулак, пальцями правої руки перетиснувши собі передпліччя.

Схиляється Батя над рукою моєю, як той Саваоф. І прикладає кулю божественну до набряклої вени моєї. Бачу, завмерли рибки, гойднулись в акваріумі своєму. І одна з них кинулась у бік вени, кулею притиснутої. Вильнула хвостиком крихітним і крізь скло податливе проникла, впилась мені у вену. Є! Хвала тобі, Рибко Золота!

Батя до Єрохи переходить. Той уже тремтить, скрегоче зубами, стискає кулак, вену тугу накачуючи. Схиляється над ним Батя-Саваоф голосракий…

Та не на них спрямований погляд мій. Вену лівої руки своєї бачу я. Чітко бачу І на згині блідому ліктьовому, прямо із середини набряклої вени моєї стирчить-визирає крихітний, міліметровий хвостик золотої чечужки.

О, божественна мить входження золотої рибки до річища кровяного! Незрівнянна ти ні з чим земним і схожа лиш на насолоду прабатька нашого Адама у кущах райських, коли їв він плоди небачені, для нього одного сивобородим Саваофом створені.

Вильнув хвостик золотий, і зникла рибка в мені. І попливла річищем кров’яним. А з крихітної дірочки — струмочок кривавий найтоншим фонтанчиком вистрілив. Затискаю я вену, відкидаю голову на підголівник м’який, заплющую очі. Відчуваю, як пливе в мені чечужка золота, як рухається вгору веною, ніби по Волзіматінці навесні, на нерест до верхоріччя прямуючи. Угору, угору, угору! Є куди прямувати золотій чечужці — до мозку мого. Завмер він увесь в чеканні великому: в ньому й відкладе небесну ікру свою чечужка-чарівниця. О, пливи, пливи, золота рибко, прямуй безперешкодно, відклади ікру свою золоту в стомлений мозок мій, і нехай вилупляться з тих ікринок Світи Великі, Прекрасні, Вражаючі. І нехай прокинеться зі сну мозок мій.

Рахую вголос пересохлими губами: Раз.

Два.

Три…


Ох, як і відкривалися-розкривалися очі мої,
Та й очі мої, жовті віченьки,
Жовті віченьки та на моїй голові,
На моїй голові та на могутній.
А сидить голова моя голівонька
Та на міцній шиї довгастенькій,
На довгастенькій та на звивистій,
Та зміїною лускою вкритій.
А з моєю з голівонькою поруч
Шість подібних голів та гойдаються,
Гойдаються та звиваються,
Жовтим золотом очей переморгуються.
Переморгуються, пересварюються,
Перепирхуються та перехаркуються.
Розкривають-відкривають пащі червонії,
Пащі червонії та прекраснії,
Ясна рожевії та всі з зубами гострими.
А із пащ тих дим ядучий валить,
Дим ядучий валить та вогонь іде,
Та могутній рик та рев виривається.
А в кожної голови та своє ім’я є,
Своє ім’я є нареченеє:
А першу голову зовуть-кличуть Батею,
А другу голову зовуть-кличуть Ком ягою,
Ну а третю голову кличуть Шелетом,
А четверту голову звуть Самосею,
А вже п’яту голову звуть Єрохою,
А шосту голову зовуть Мокрою,
А сьому голову зовуть Правдою.
Ну а всіх же нас семиголових
Називаю страшним Змієм Гориничем —
Вогнедишним Драконом Згубником.
І сидять ці сім голів та на тулубі,
На широкому, товстобокому, на присадкуватому,
На присадкуватому, здоровенному,
Із хвостом важенним та звивистим.
А несуть той тулуб безприкладний
Дві могутні ноги, товстелезнії,
Товстелезнії-претовстеннії,
У пухку землю пазурами спрямовані.
А з боків на тулубі присадкуватому
Два крила ростуть-стирчать перетинчасті,
Перетинчасті, міцножилаві,
Міцножилаві та розмашисті.
Загрібають повітря славним помахом,
Напружуються, надимаються.
Від землі та від рідної відриваються.
Піднімаємось ми тут та над землею всією,
Над землею всією та над руською.
Летимо по небу та по синьому,
Перешкод не знаючи — куди хочеться.
Та й питає ж бо голова сьома:
— А куди летимо, куди шлях верстаємо?
Та й питає ж бо голова шоста:
— В який край ми сьогодні прямуємо?
Та й питає ж бо голова п’ята:
— Чи далеко нам летіти по небу синьому?
Та й питає голова четверта:
— Куди крила нам повертати хвацькії?
Та й питає ж бо голова третя:
— За вітрами якими нам хвостом вимахувать?
Та й питає ж бо голова друга:
— На якії землі нам примружитись?
Ну а перша голова» найповажніша,
Найповажніша — та й говорить їм:
— Полетімо нині та й по небові,
Все по небові та по синьому,
Все на захід прямо та до краю дальнього,
Краю дальнього та заможного,
Та за морем-океаном розпростертого,
Розпростертого та розквітлого,
Сріблом-золотом багатющого.
В тому краї дальньому терема стоять,
Терема стоять всі високії,
Всі високії, гостроверхії,
Небо синєє підпираючи.
А живе в теремах тих люд нахабний,
Люд нахабний та безчесний,
Страху Божого та не маючи.
І живуть собі ті безбожники,
У гріхах своїх ницих купаються,
Все купаються, насолоджуються,
Над усім священним знущаються.
Знущаються, насміхаються,
Сатанинськими ділами прикриваються.
Все плюють вони на Русь Святу,
На Русь Святу православную,
Все глузують вони та й над правдою,
Все ганьблять вони ім’я Господа.
Полетімо ж нині та вільно ми,
По безкрайньому небу синьому
Над краями прилеглими торговими,
Над гаями та лісами дрімучими,
Над вільними полями-луками зеленими,
Над ріками й озерами прозорими,
Над старими містами європейськими.
А потому летімо напористо
Над морями-океанами в путь далекую,
В путь далекую, до краю безбожного.
Розпростерли ми крила перетинчасті,
Помахали ми хвостом та й по семи вітрах,
Та піймали ми в крила швидкий вітер восьмий,
Швидкий вітер восьмий, нам попутний.
Приладнались ми до вітру до того,
Осідлали його як коня баского,
Та на ньому, на буйному вітрі переметному
В путь далеку небезпечну рушили.
Пролетіли ми перші десять днів,
Пролетіли перші десять ночей.
Десять днів-ночей над гладінню водною,
Над крутими хвилями розкотистими.
Та й заслабли наші крила перетинчасті,
Потомились наші голови горинні,
Заморивсь-повис наш могутній хвіст,
Пазуристі лапи наші розтислися.
Глядь, побачили в морі-океані ми
Дім на палях на стійких залізних,
Щоб смоктати з матінки-землі сирої
Кров глибинную, віками накопичену.
Приземлились ми на той на залізний дім,
Розідрали ми дах та залізний,
Нечестивців дванадцять із’їли,
Кісточки їхні в море сплюнули.
Відпочили там три дні й три ніченьки,
На четверту ніч дім вогнем спалили,
Та й на Захід знов рушили.
Пролетіли ми другі десять днів.
Пролетіли другі десять ночей.
Десять днів-ночей над гладінню водною,
Та й заслабли наші крила перетинчасті,
Потомились наші голови горинні,
Заморивсь-повис наш могутній хвіст,
Пазуристі лапи наші розтислися.
Глядь, побачили в морі-океані ми
Велетенський корабель шестипалубний.
На схід пливе корабель той великий,
Із країни безбожної, підступної.
Він везе товари всі поганії,
Він везе людей все безбожників,
Він везе крамольнії грамоти,
Він везе бісівські потішища,
Він везе сатанинськії радощі,
Він везе блядюг-гнилих-лебідоньок.
Налетіли ми як вихор та на корабель той,
Палили-спопеляли його із семи голів.
Із семи голів, із семи ротів,
Та й спалили всіх поганих безбожників,
Та й пожерли всіх блядюг-гнилих-лебідоньок.
Відпочили там три дні й три ніченьки,
На четвертую — далі рушили.
Пролетіли ми треті десять днів,
Пролетіли треті десять ночей.
Глядь, побачили край той безбожний.
Налетіли мерщій, приловчилися,
Почали палить його із семи голів,
Із семи голів, із семи ротів,

Стали жерти-кусати безбожників, а нажершись, кістки їх випльовували, та й знов палить-спопеляти бралися, палить-спопеляти тих гадів, тих гадів-гадських, виблядків огидних, безбожних нахабних що все святе й трисвяте забули їх треба палити як нащадків асмодея як тарганів як пацюків смердючих палити нещадно палити дочиста вщент палити виблядків окаянних палити вогнем чистим і чесним палити й палити і коли головою вікно проламую вікно тверде зі скла цільного вдарив перший раз встояло вдарив другий раз тріснуло вдарив третій раз розлетілося засовую голову свою у квартиру напівтемну поховалися гади від кари небесної але бачать у темряві жовті очі мої бачать добре бачать пильно знаходжу першого гада чоловік сорока двох років забився в платтяну шафу обдаю шафу широким струменем дивлюсь як горить шафа але сидить всередині й не поворухнеться страшно йому а шафа горить потріскує дерево але сидить і я чекаю але не витримує розчиняє дверцята з криком і я йому в рот пускаю вузький струмінь полум’я мій вірний рожен вогняний і ковтає він вогонь мій ковтає і падає шукаю далі діти дві дівчинки шести й семи років забилися під ліжко під широке обливаю ліжко широким струменем горить ліжко горить подушка горить ковдра не витримують вискакують з-під ліжка біжать до дверей пускаю їм услід широкий струмінь віялом спалахують добігають до дверей палаючими шукаю далі найсолодше шукаю знаходжу її жінку тридцяти років блондинку полохливу забилася в ванній між пральною машиною і стіною сидить в одній сорочці натільній коліна голі розчепірилась від жаху заціпеніла дивиться очима круглими на мене а я повільно ніздрями запах її сонний втягую наближаюсь до неї ближче ближче ближче дивлюся лагідно носом колін торкаюся потихеньку розсовую розсовую розсовую а потім пускаю найвужчий струмінь мій вірний рожен вогненний пускаю їй у лоно вузько пускаю й сильно наповнюю тремтяче лоно її рожном вогненним кричить вона криком нелюдським а я повільно починаю її рожном вогненним їтьїтьїтьїтьїтьїтьїтьїтьїтьїтьїть.


Пробудження…

Схоже на воскресіння мертвих воно. Немов у старе тіло своє, давно померле й у землю закопане, повертаєшся. Ох, і не хочеться!

Розплющую повіки свинцеві, бачу голого себе на лежанці.

Ворушусь, кашляю, сідаю. Гаряче мені. Беру пляшку крижаного березового соку «Єсенін». Припас Коляха, не забув. Булькає сік березовий у пересохлій горлянці. Інші теж ворушаться, кахикають.

Гарно було. На рибках — завжди гарно. Ніколи облому гнилого або виру чорного не було на рибках. Це не герасим убогий.

Кашляють наші, прокинувшись. Батя жадібно сік п’є. Спітніло його лице бліде. Напитися після рибок — перше діло. Друге діло — поблювати. А третє —¦ розказати, хто що робив.

П’ємо, блюємо.

Ділимось пережитим. Ми на Горинича вже увосьме обертаємось. Рибки — колективне діло, поодинці їх використовувати — дурнем бути.

Батя, як завжди, не зовсім задоволений:

— Чого ви завжди мене квапите? Або палити, або жерти треба… А то засмикались — то туди, то сюди. Спокійніше треба, по порядку.

— Це все Шелету не терпиться, — відкашлюється Єроха. — Скрізь, братухо, встигнути хочеш.

— Та годі вам! — потягується Шелет. — Гарно ж було, правда?

З кораблем сподобалось… як вони з ілюмінаторів лізли, стрибали у воду!

— Гарно! А мені в місті більше сподобалось: як пустимо віяло на сім струменів, як вони в хмарочосі заверещать… круто! — киває Мокрий. — А Ком’яга в нас вигадливий, га? Як він її! У цієї американки зі сраки аж дим пішов!

— Ком’яга хитромудрий! В університетах учився, йобтвою! — посміхається Правда.

Батя його за мат — по губах.

— Пробач, Батю, лихий попутав, — кривиться Правда.

— Загалом і в цілому — було гарно, — підсумовує Батя. — Правильні рибки!

— Правильні! — погоджуємось.

Одягаємося.

Чим іще чечужки золоті гарні — після них сили не зменшується, а навпаки — додається. Ніби на курорті побував, у Криму нашому сонячному. Ніби зараз надворі — кінець вересня, а ти, значить, три тижні в Коктебелі на піску золотому провалявся і під татарський масаж звивистий члени різні підставляв.

І от повернувся ти в Білокам’яну, приземлився у Внукові, з літака сріблястого зійшов, вдихнув на повні груди повітря підмосковне, затримав у собі — і враз так гарно стало, так правильно, так цілокупно в душі, так спокійно-бентежно, так відповідально, — і розумієш, що і життя вдалося, і силонька є, і до діла великого ти причетний, і чекають на тебе спільники, хлопці завзяті, і роботи гарячої сила, і ворогів не поменшало, і Государ наш живий-здоровий, а головне — Росія жива, здорова, багата, величезна, єдина, і нікуди вона, матінка, за ці три тижні не зрушила з місця свого, а навіть навпаки — міцніше корінням своїм віковим у м’ясо земне вросла.

Правий Батя: після рибок жити й працювати хочеться, а після герасима — бігти за новою дозою.

Дивлюсь на годинник — всього сорок три хвилини відгоринив я, а всередині відчуття таке, ніби ціле життя прожив. І дало мені це життя силу нову на супротивників та на крамольників. Багато питань у мене щодо рибок: якщо вони для нас, опричників, такі корисні — то чого б не узаконити їх хоча б для нас, виняткової Батя вже не раз Государеві наші думки з цього приводу виказував, але той непохитний: закон один для всіх.

Виходимо з лазні бадьорі й ніби помолоділі. Кожен соває Колясі татуйованому по полтинику. Кланяється Коляха задоволений.

На вулиці морозяно, але сонце вже за хмари зникло-закотилося. Час до справ повертатися. У мене тепер — зорепад. Діло це потрібне, державне.

Сідаю у свого «мерина», вирулюю на Шаболовку, дзвоню: чи все готове? Ніби — все.

Лізу за сигаретами — після рибок завжди на куриво тягне.

А сигарети ж бо й скінчилися. Гальмую біля «Народної ятки».

Торговець червонопикий, як Петрушка з балагана, висовується:

— Чого зводите, пане опричнику?

— Зволю сигарет.

— Є «Батьківщина» з фільтром і «Батьківщина» без нього.

— З фільтром. Три пачки.

— Будь ласка. Куріть на здоров’я.

Схоже, хлопець із гумором. Дістаючи гаманець, розглядаю вітрину. Стандартний набір продуктової ятки: сигарети «Батьківщина» і цигарки «Росія», горілка «Житня» і «Пшенична», хліб чорний і білий, цукерки «Ведмедик клишоногий» і «Ведмедик на Півночі», повидло яблучне й сливове, масло коров’яче й пісне, м’ясо з кістками й без, молоко збиране й пряжене, яйце куряче й перепелине, ковбаса варена й копчена, компот вишневий і грушевий, і нарешті — сир «Російський».

Гарна була ідея батька Государевого, покійного Миколи Платоновича, щодо ліквідації всіх іноземних супермаркетів і заміни їх на російські ятки. І щоб у кожній ятці — по дві речі, для вибору народного. Мудро це й глибоко. Бо наш народ, богоносець, обирати з двох має, а не з трьох і не з тридцяти трьох. Обираючи з двох, народ спокою душевного набуває, впевненістю в завтрашньому дні насичується, зайвої суєти неспокійної уникає, а отже — задовольняється. А з таким народом, задоволеним, великі справи вершити можна.

Усе добре в ятці, тільки одного несила збагнути голові моїй — чому всіх продуктів по парі, як тварі в Ноєвому ковчезі, а сир — один, «Російський»? Логіка моя тут безсила. Ну, та не нашого ума це діло, а Государевого. Государеві з Кремля народ видніший, осяжніший. Це ми тут повзаємо, як воші, товчемось, вірних шляхів не знаючи. А Государ усе бачить, усе чує. І знає — кому й що треба.

Закурюю.

І зразу ж до мене яточник підвалює — з борідкою акуратною, у каптані акуратному, з акуратними манерами. Ятка в нього нагрудна, книжкова, ясна річ.

— Чи не бажає пан опричник придбати останні новинки російського красного письменства?

Розкриває переді мною тристулкову ятку свою. Книжкові ятки теж стандартні, схвалені Государем і затверджені Словесною Палатою. Народ у нас книгу поважає. У лівій стулці — православна література, у правій — класика російська, а посередині — новинки сучасних письменників. Спершу розглядаю новинки прози вітчизняної: Іван Коробов «Береза біла», Микола Воропаївський «Батьки наші», Ісаак Епштейн «Підкорення тундри», Рашид Заметдінов «Росія — батьківщина моя», Павло Олегов «Нижегородські десятини», Саватій Шаркунов «Будні Західної Стіни», Іродіада Дєнюжкіна «Друг мій сердечний», Оксана Подробська «Звичаї дітей нових китайців». Цих авторів я добре знаю. Відомі вони, заслужені. Любов’ю народною і Государевою обласкані.

— Так… а це що тут? — у куточку ятки помічаю підручник Михайла Швеллера зі столярного виховання для церковнопарафіяльних шкіл.

А під ним — підручник зі слюсарного виховання, того самого автора.

— Тут дві школи неподалік, пане опричнику. Батьки беруть.

— Зрозуміло. А молода проза?

— Новинки молодих письменників чекаємо, як завжди, навесні, до Великоднього книжкового ярмарку.

Зрозуміло. Переводжу очі на поезію російську: Пафнутій Сибірський «Рідні простори», Іван Мамонт-Білий «Яблуневий цвіт», Антоніна Іванова «Росії вірнії сини», Петро Іванов «Заливні луки», Ісай Берштейн «За все тобі спасибі!», Іван Петровський «Живи, живе!», Салман Басаев «Пісня чеченських гір», Владислав Сирков «Дитинство Государя».

Беру останню книжку, розгортаю: поема про дитинство Государя. Про юність і зрілість поет Сирков уже давно написав.

Ошатно видана книжка: палітурка дорога з телячої шкіри, золоте тиснення, рожевий обріз, папір білий, цупкий, закладочка з блакитного шовку. На авантитулі — рухоме зображення поета Сиркова: похмурий, сивий, сутулий. Стоїть на березі морському, на обрій дивиться, а біля ніг його об камінь хвилі морські б’ються і б’ються, б’ються і б’ються. На пугача чимось схожий. Мабуть, дуже в себе занурений.

— Украй духопідйомна поема, пане опричнику, — акуратним голосом каже яточник. — Такий виразний образ Государя, така жива мова…

Читаю:


Как ты бегал, подвижный, веселый,
Как тревожил леса и поля,
Как ходил на Рублевке ты в школу,
Как шептал: «О, родная земля!»,
Как стремился быть честным и стойким,
Как учился свободе у птиц,
Как в ответах был быстрым и бойким,
Как ты за косы дергал девиц,
Как спортивным ты рос и упрямым,
Как хотел побыстрей все узнать,
Как любил свою тихую маму,
Как отца выходил провожать,
Как с борзыми носился по лугу,
Как гербарий впервые собрал,
Как зимой слушал белую вьюгу,
Как весною взял яхты штурвал,
Как готовил ты змеев воздушных,
Как учился водить вертолет,
Как скакал на Абреке послушном,
Как с отцом поднимал самолет,
Как китайский язык ты освоил,
Как писал иероглиф «гоцзя»[12],
Как ты тир по утрам беспокоил,
Как нырял, не жалея себя,
Как Россия в тебе отозвалась,
Как проснулась родная страна,
Как Природа с тобой постаралась,
Как пришли вдруг твои времена…[13]

Ну що ж, непогано. Надто емоційно, як і завжди в Сиркова, зате справді — виразно. Правий яточник. Треба купити книжульку — сам спершу прочитаю, потім Пососі подарую, щоб він цю поему замість сороміцьких «Заповітних казок» почитував. Дивись, отямиться, бовдур…

— Скільки? — питаю.

— Для всіх — три карбованці, але для пана опричника — два з полтиною.

Недешево. Ну, та на Государевій історії гріх заощаджувати.

Даю гроші. Яточник бере з поклоном. Сунувши книгу в кишеню, сідаю в «мерина».

І даю по газах.


«Зірки гасити — не мед водою розводити», — любить Батя наш казати. І то правильно — важливе це діло, державне. Але вправності вимагає, підходу особливого. Розумне діло, одне слово. І розумних виконавців потребує.

Щоразу щось вигадувати-винаходити треба. Це вам не земські садиби палити…

Отже, знову в центр їду. Знову Якиманкою переповненою, знову червоною смугою. В’їжджаю на Кам’яний міст. Сонце з-за хмар зимових визирнуло, Кремль освітило. І засяяв він. Славно, що ось уже 12 років як він білокам’яним став. І замість бісівських пентаклів на вежах Кремля Московського сяють золотом державні орли двоголові.

Дивний Кремль при ясній погоді! Сяйво лине від нього. Сліпить очі Палац Влади Російської так, що аж дух перехоплює. Рафінадом біліють стіни й вежі кремлівські, сухозолотицею палають куполи, стрілою здіймається в небо дзвіниця Іоанна Ліствичника, суворими стражниками стоять кругом ялини блакитні, вільно й гордо майорить прапор Росії. Тут, за стінами білокам’яними, сліпучими, зубчастими — серце землі Російської, престол держави нашої, средостіння й осереддя всієї Росії-матінки. За ра фінад Кремля, за державних орлів, за прапор, за мощі правителів російських, у соборі Архангельському впокоєні, за меч Рюрика, за шапку Мономаха, за Цар-гармату, за Цар-дзвін, за бруківку площі Красної, за Успенський собор, за вежі кремлівські не шкода й життя своє віддати. А за Государя за нашого — і другого життя не шкода.

Сльози навернулися…

Повертаю на Воздвиженку. Смикає мене мобіло трьома ударами батога: тисячник із загону «Добрі молодці» доповідає, що все готове в них до гасіння. Але хоче деталі уточнити, утрясти, обмізкувати, обкумекати. Не впевнений, ясна річ. Так для того ж я до тебе і їду, капустяна ти голово! Цим загоном молодий граф Ухов із Внутрішнього Кола верховодить, а підкоряються вони особисто Государеві. Повна назва їхня: «Союз російських добрих молодців в ім’я добра». Хлопці вони молоді, запальні, правильні, але нагляду потребують. Оскільки з керівництвом у них від самого початку щось не склалося — не щастить на мізкуватих, хоч заріжся! Щороку Государ тисячника їхнього змінює, а толку, як і раніше, мало. Містика… Ми в опричнині цих архарівців «добромольцями» звемо. Не все в них виходить, ох, не все… Ну, та нічого, допоможемо. Поділимось досвідом, не вперше.

Під’їжджаю до їхньої управи, багато прикрашеної. Мізків у них мало, а ось грошей — хоч сракою їж. Аж тут — червоний дзвінок на мобіло. Справа важлива. Батя:

— Ком’яго, ти де?

— У «добромольців», Батю.

— Кидай їх до біса, дуй в Оренбург. Там наші з митниками зчепились.

— Так це ж лівого крила клопіт, Батю, я ж у цій справі колишній.

— Чапиж матір ховає, Сірий із Воском у Кремлі в графа Савельева на нараді, а Самося-дурень в’їхав у когось зі Стрілецького Приказу на Остоженці.

От тобі й на.

— А Балдохай?

— У відрядженні, в Амстердамі. Давай, Ком’яго, дуй, поки нас не взули. Ти ж працював на митниці, знаєш ‘їхню кухню. Там кусень тисяч на сто, серйозна тяга. Зірветься — не пробачимо собі.

Митники й так знахабніли за останній місяць. Розберись!

— Слово й Діло, Батю!

Та-а-к. Оренбург. Це значить — Дорога. А з Дорогою не жартують. За неї битися треба до крові. Дзвоню «добромольцям», даю відбій до вечора:

— На виття приїду!

Вирулюю на бульвари, потім — знову через міст Кам’яний у підземну Калузьку-2. Широка вона, рівна. Витискаю 260 верст на годину. І через вісімнадцять хвилин під’їжджаю до Внуковського аеропорту. Ставлю свій «мерин» на державну стоянку, проходжу до зали. Зустрічає мене дівиця в синій формі «Аерофлоту» з аксельбантами, із шиттям срібним, у ботфортах і рукавичках із білої шкіри, запрошує до коридору безпеки. Притуляю праву руку до квадрата скляного. Зависає в повітрі, смолою сосновою ароматизованому, усе моє життя: рік народження, звання, місце проживання, громадянський стан, реєстр, звички, тілесно-душевні прикмети — родимки, хвороби, психосома, ядро характеру, смаки, вади, розміри членів і органів. Дивиться дівиця на душевність і тілесність мою, розрізняє, порівнює. «Прозорість у всьому», — як каже наш Государ. І слава Богу: ми в себе на батьківщині, чого соромитись. © http://kompas.co.ua

— Куди зволите летіти, пане опричнику? — питає службовка.

— Оренбург, — відповідаю. — Перший клас.

— Ваш літак вилітає за двадцять одну хвилину. Вартість квитка — 12 карбованців. Час у польоті — п’ятдесят хвилин. Як будете платити?

— Готівкою.

Ми тепер завжди й скрізь платимо тільки справжньою монетою.

— Якою?

— Другого карбування.

— Чудово, — вона оформляє квиток, розмішуючи повітря руками у світляних рукавичках.

Я даю гроші: золоту десятку зі шляхетним профілем Государя й два карбованці. Вони зникають у матовій стіні.

— Прошу вас, — легко вклонившись, вона запрошує мене пройти до палати очікування для пасажирів першого класу.

Проходжу. Одразу ж чоловік у папасі білій і білій козачій формі з найнижчим поклоном бере верхній одяг. Віддаю йому чорний каптан із шапкою. У просторій палаті для першого класу народу небагато: дві родини багато виряджених казахів, четверо тихих європейців, старий китаєць із хлопчиком, дворянин з трьома слугами, якась самотня пані й двоє гучноголосих, п’яненьких купців. І всі, за винятком пані й китайців, щось їдять. Трактир тут гарний, знаю, їв не раз. А після чечужок золотих завжди закусити кортить. Сідаю за стіл. Миттю з’являється прозорий служка, ніби зійшовши з гоголівських сторінок безсмертних — повнощокий, червоногубий, завитий, усміхнений:

— Чого зволите-с?

— Зволю я, братику, випити, закусити й попоїсти легенько.

— Горілочка житня із золотим і срібним пісочком, ікорка осетрова шанхайська, баличок тайюаньський, груздики солоні й у сметанці, холодець яловичий, заливний судачок підмосковний, окіст гуандунський.

— Давай-но срібної житньої, груздів у сметані й холодець.

Чим погодуєш?

— Юшечка чечужна, борщ московський, качка з ріпою, кролик у локшині, форель на вугіллі, підсмажка яловича з картоплею.

— Юшку. І склянку солодкого квасу.

— Слухаюсь.

Прозорий зникає. З ним можна було поговорити про що завгодно, хоч би й про супутники Сатурна. Пам’ять у нього в принципі безмежна. Якось напідпитку я спитав у місцевого прозорого формулу живородного волокна. Назвав. А потім якнайдокладніше переказав технологію процесу. Батя наш, коли вип’є, любить ставити прозорим одне-єдине питання: «Скільки часу залишилось до вибуху Сонця?» Відповідають з точністю до року… Але зараз — нема часу на кураж, та й їсти хочеться.

Замовлення миттю з’являється зі столу. Отакі от столи тут гостинні. Горілки подають завжди графин. Випиваю чарку, закушую солоними груздями в сметані. Краще за цю закуску поки що нічого не вигадано людством. Навіть нянчині малосольні огірки тьмяніють поруч із цим. З’їдаю пречудовий шматок холодцю з гірчицею, випиваю залпом склянку солодкуватого квасу, беруся за юшку. Її завжди не поспішаючи їсти треба. Їм, у різні боки поглядаю. Купці закінчують другий графин, теревенять про якісь «протягування третього ступеня» і «стосильні паракліти», якими вони отоварилися в Москві. Європейці неголосно перемовляються по-англійськи. Казахи белькочуть по-своєму, поїдаючи тістечка і запиваючи їх чаєм. Китаєць із хлопчиком жують із пакетиків щось своє. Пані відчужено курить. Доївши юшку, прошу чашку кави по-турецьки, дістаю сигарети, закурюю. Викликаю наших на Дорозі: треба в курс справи ввійти. З’являється обличчя Потрохи. Переводжу мобіло на таємну розмову. Потроха швидко торохтить:

— Дванадцять трейлерів, «Висока мода», Шанхай-Тирана, зробили їм «малий тіп-тіріп», зупинили відразу ж після Воріт, на відстійник відрулили, а страхувальники вперлися — їм проплатили за старим ярликом, нову угоду вони партолити не хочуть, ми натисли через Палату, а начальник каже — в них із тими купцями свій інтерес, там мокра чолобитна, ми — знову до митників, а ті з ними в долі, старший закриває справу, дяк згорнувся, коротко кажучи — їх через дві години відпустять.

— Зрозумів, — замислююсь.

У таких справах гарним шахістом треба бути, далеко прораховувати. Не проста справа, але зрозуміла. Судячи з того, що дяк із Митного Приказу згорнувся, виходить, що в них коридор з поклоном, а угоду вони відразу ж після застави підновили. Значить, у казахів вони пройшли чисто. Зрозуміло: митники закрились, щоб на Західних Воротах посміхнутися. Другу угоду вони здадуть, проплатять по-білому, потім порвуть страховку, а західні дяки складуть акт про чотири години, потім крота сховають, чисту угоду підпишуть — і попливли дванадцять трейлерів із «Високою модою» до албанського міста Тирана. І знову митники над нами гору візьмуть.

Думаю. Чекає Потроха.

— Ось що, хлопче. Візьми сердечного, домовся з дяком про білу нараду, візьми на зустріч обсаленого піддячого й постав поруч своїх лікарів. Гнила угода є у вас?

— Звісно. А на котру зустріч призначати?

Дивлюсь на годинник:

— За півтори години.

— Зрозумів.

— І скажи дякові, що я маю.

— Зрозумів.

Прибираю мобіло. Гашу недопалок. Уже оголосили посадку.

Притуляю долоню до стола, дякую прозорому за обід, проходжу коридором ніжно-рожевим, акацією квітучою пахнучим, до літака. Невеликий він, але затишний — «Боїнг-іценді-797».

Написи скрізь китайською, ясна річ: хто «Боїнги» тепер будує, той і музику замовляє. Проходжу в салон першого класу, сідаю.

Першокласників, окрім мене, всього троє — старий китаєць із хлопчиком і та пані самотня. Лежать усі наші три газети: «Русь», «Коммерсантъ» і «Возрождение». Новини я всі знаю, а читати з паперу охоти нема.

Літак злітає.

Замовляю собі чай, замовляю кіно старе: «Смугастий рейс».

Я на справу коли лечу — завжди старе веселе кіно дивлюся, звичка така. Гарне кінце, веселе, хоч і радянське. Дивишся про те, як левів-тигрів на кораблі везуть, а вони з кліток вириваються й людей лякають, і думаєш — жили ж люди руські і тоді, за часів Смути Червоної. І не надто, скажемо, від нас відрізнялися. Хіба тільки тим, що майже всі безбожниками були.

Поглядаю, що інші дивляться: китайці — «Річкові заводі», ясна річ, а пані… о, цікаво… — «Велика Російська Стіна». Ніколи б не сказав із вигляду цієї пані, що полюбляє вона таке кіно. «Велика Російська Стіна»… Років із десять тому це знято великим нашим Федором Лисим на прізвисько Федя-З’їв-Ведмедя. Найважливіше кіно в історії Відродженої Росії. Про змову Посольського Приказу й Думи, про закладини Західної Стіни, про Государеву боротьбу, про перших опричних, про героїчних Валуя і Звєрога, що загинули тоді на дачі міністра-зрадника. Сама справа ввійшла до історії російської під назвою «Розпиляти й продати». А скільки галасу викликала ця фільма, скільки суперечок, скільки питань і відповідей! Скільки машин і пик побили через неї! Актор, який зіграв Государя, пішов після цього в монастир. Давненько, давненько цю фільму не переглядав. Але — напам’ять знаю, оскільки для нас, опричних, це щось на зразок навчального посібника.

Бачу, на бульці блакитній обличчя міністра закордонних справ і помічника його, голови Думи. Укладають вони на дачі міністра страшну угоду про розподіл Росії.


ГОЛОВА ДУМИ: Ну, владу ми візьмемо. Ну, а з Росією що робити, Сергію Івановичу?

МІНІСТР: Розпиляти й продати.

ГОЛОВА: Кому?

МІНІСТР: Схід — японцям, Сибір — китайцям, Краснодарський край — хохлам, Алтай — казахам, Псковську область — естонцям, Новгородську — білорусам. А вже серединку — собі залишимо. Усе готове, Борисе Петровичу.Людці-бо вже не тільки підібрані, а й розставлені. (Пауза багатозначна, свічка горить.) Завтра! Ну?

ГОЛОВА (озираючись): Щось лячно, Сергію Івановичу…

МІНІСТР (обнімає голову, гаряче дихаючи): Не боїсь, не боїсь! Разом зі мною Москвою заправляти будеш!

Га? Москвою (любострасно примружує очі): Вдумайся, рідний! Уся Москва в нас отут буде (показує пухку долоню)! Ну, підпишеш?


І тут-таки крупним планом — очі голови Думи. Забігали вони спершу лякливо, зацьковано, як у вовчари загнаного, а потім раптом у них злість прокинулась, у лють шалену переростаючи. І відразу ж — музика грізна насунулась, тінь пролягла коса, тривожна, фіранка від вітру нічного гойднулася, свічку задуло, собака загавкав. І в темряві стискаються кулаки в голови — спочатку від страху затремтівши, а потім — від злості й ненависті до держави Російської.


ГОЛОВА (скрегочучи зубами): Усе підпишу!


Гарний постановник Федя Лисий. Недарма відразу після фільми цієї Государ його головою Кіношної Палати поставив. Але ця пані… На вигляд вона із дворян. А для дворян ця фільма — як баранові ніж. Дивиться пані в бульку з фільмою, ніби й не бачить нічого. Неначе крізь бульку дивиться. Обличчя холодне, байдуже. Не вельми красиве, але породисте. Видно, що не в притулку Новослобідському зростала.

Не витримую:

— Пані, вам подобається ця фільма?

Повертає до мене пещене обличчя своє:

— Надзвичайно, пане опричнику.

Жоден м’яз обличчя не здригнеться. Спокійна, як змія:

— Ви питаєте зі службового обов’язку?

— Аж ніяк. Просто в цій фільмі багато крові.

— Ви гадаєте, що російські жінки бояться крові?

— Жінки взагалі бояться крові. А російські…

— Пане опричнику, дякуючи вам російські жінки давно звикли до крові. До малої й до великої.

Он як! Голими руками її не візьмеш.

— Можливо, але… мені здається, що є кіно більш приємне для жіночого ока. А в цій фільмі багато страждань.

— У всіх свої смаки, пане опричнику. Згадайте романс «Мне все равно — страждать иль наслаждаться»[14].

Якась вона надто пишномовна.

— Пробачте, але я спитав просто так.

— А я вам просто так і відповідаю, — вона відвертається, знову втуплюється в бульку холодним поглядом.

Заінтригувала. Знімаю її на мобілу, даю сигнал, щоб наша служба безпеки пробила пані цю. Відповідь приходить миттєво: Анастасія Петрівна Штейн-Сотська, донька думського дяка Сотського. Матір Божа! Це ж той самий дяк, що складав із головою Думи шкідницький план «Розпиляти й продати». Мене в ті роки бойові ще в опричнині не було, я тихо працював на митниці з антикваріатом та коштовними металами… Розумію, розумію, чому вона так дивиться фільму цю. Це ж історія її родини, йолкипалки! Адже дякові Сотському, якщо мені пам’ять не зраджує, стяли голову тоді на Красній площі разом із дев’ятьма головними змовниками…

На моїй бульці — тигри в клітках, радянські куховарки, а я ‘їх геть не бачу. Тут поруч — жертва держави Російської сидить. Як же з нею вчинили? Прізвища навіть не змінила, взяла подвійне.

Горда. Замовляю докладну біографію: 32 роки, одружена з Борисом Штейном, торговцем текстилем, у той час 6 років прожила на засланні разом із матір’ю й молодшим братом, за освітою юрист, ядро характеру — «Сестра-бігунка, 18», лівша, ламала ключицю, слабкі легені, погані зуби, двічі пережила викидень, на третій раз народила хлопчика, живе тепер в Оренбурзі, любить стріляти з лука, грати в шахи й співати під гітару російські романси.

Вимикаю своїх тигрів, намагаюсь задрімати.

Але думки самі в голову лізуть: от сидить поруч людина, яка назавжди образу зачаїла. І не тільки на нас, опричних, але й на самого Государя. І з людиною цією вже нічого вдіяти не можна.

Але ж вона сина виховує, і, мабуть, щочетверга в них зі Штейном сімейні прийоми, інтелігенція оренбурзька збирається. Співають вони романси, п’ють чай із вишневим варенням, а потім — розмови ведуть. І не треба бути Параскою-ясновидицею, щоб здогадатися, про що й про кого вони говорять…

І таких от людей після всього — сотні сотень. А з дітьми та з чоловіками-дружинами — тисячі тисяч. А це вже сила неабияка, що обліку потребує. Тут думати наперед треба, прораховувати ходи. І те, що ‘їх із місць нажитих столичних позганяли, та по оренбургах-красноярськах порозпихали, це не вихід, не рішення.

Одне слово: милостивий Государ наш. Ну, і слава Богу…

Усе-таки задрімати пощастило.

Навіть уві сні щось мерехтливе й вислизаюче бачив. Але не білого коня — дрібне щось, розсипчасте, тужливе…

Отямився, коли вже посадку оголосили. Зиркнув краєм ока на бульку з фільмою історичною: а там уже розв’язка, допит у Таємному Приказі, диба, щипці розпечені, спотворене злістю обличчя міністра:

— Ненавиджу… як я вас ненавиджу!

I — фінал, останні кадри: стоїть Государ, іще молодий, на тлі пейзажу рідного, залитого сонцем світанковим, стоїть із першою цеглиною в руках, дивиться на Захід і промовляє заповітне:

— Велика Російська Стіна!

Приземляємось.

Зустрічає мене біля літака Потроха: молодий, червонощокий, кирпатий, із чубом перезолоченим. Сідаю в його «мерина», і як завжди відчуття таке, що це моя машина. Dcji vu. Машини в опричників у всіх однакові — що в Москві, що в Оренбурзі, що в Оймяконі: чотирьохсотсильні «мерини»-купе кольору стиглого помідора.

— Здорово, Потроха.

— Здорово, Ком’яго.

Усі ми один з одним завжди на «ти», одна родина опрична. Хом і разів у півтора я за Потроху старший.

— Що ви тут мишей не ловите? Варто було Чапизі поїхати, все у вас зупинилось.

— Не гарячкуй, Ком’яго. Тут справа сальна. У них гак у ГІриказі. Чапиж із Приказом до останнього в гарних був. А я для них — ніхто. Плече потрібне.

— Так тобі ж ліве плече потрібне, а я з правого!

— Тепер не має значення, Ком’яго. Головне — у тебе Печатка.

При спірній потрібен опричник із повноваженнями.

Знаю, проходили. Опричник із повноваженнями. А це — Печатка. Тільки у дванадцяти опричних Печатка є. У лівій руці вона, у долоні, під шкірою. І забрати її в мене тільки з рукою можна.

— Дякові призначив?

— Авжеж. За чверть години біла нарада.

— Лікарі?

— Усе в нормі.

— Поїхали!

Потроха хвацько вирулює, виїжджає з воріт аеропорту на тракт, дає газу. Мчимо ми з аеропорту не в Оренбург, своїми пуховими хустками та красунями вузькоокими, російсько-китайськими славний, а в протилежний бік. По дорозі Потроха мені справу детальніше викладає. Давненько не працював я з митницею, давненько. Багато нового за цей час з’явилося. Багато такого, про що ми раніше й не здогадувались. З’явилися, наприклад, прозорі нелегали. Виник таємничий «експорт порожніх просторів».

Субтропічне повітря тепер у Сибіру дорого коштує, — женуть обсяги з цим повітрям. Женуть із Піднебесної якісь приставки зі згорнутими бажаннями. Загадка! Слава Богу, нинішня справа простіша.

За чверть години домчав Потроха до Дороги. Я її вже, мабуть, років зо три не бачив. І щоразу, коли бачу, — подих перехоплює.

Дорога! Потужна це річ. Іде вона з Гуанчжоу через Китай, повзе через Казахстан, через Південні Ворота в Південній Стіні нашій, потім — через Росію-матінку й до самого Бреста. А там — прямісінько до Парижа. Дорога Гуанчжоу-Париж. Відтоді як усе світове виробництво всіх головних речей-товарів потихеньку в Китай Великий перетекло, збудували цю Дорогу, що поєднує Європу з Китаєм. Десятисмутова вона, а під землею — чотири лінії для швидкісних потягів. Цілодобово по Дорозі повзуть важкі трейлери з товарами, свистять підземні потяги сріблясті. Дивитися на це — просто диво.

Під’їжджаємо ближче.

Дорога вся потрійним захистом обнесена, охороняється від диверсантів, від кіберпанків відморожених. В’їжджаємо на відстійник. Красивий він, великий, скляний, для шоферів-дальнобійників спеціально обладнаний. Тут тобі й сад зимовий із пальмами, і лазня з басейном, і харчевні китайські, і трактири російські, і тренажерні зали, і будинок розпусти з блядями вправними, і готель, і кінозал, і навіть ковзанка льодяна.

Але ми з Потрохою до нарадної прямуємо. А там уже сидять-чекають-не дочекаються: дяк із Митного Приказу, піддячий звідти ж, нами обсалений, двоє зі Страхової Палати, сотник із Подорожнього Приказу і двоє китайців-представників. Сідаємо з Потрохою, починаємо розмову. Входить китаянка чайна, заварює чай білий, що бадьорість тіла підвищує, розливає з посмішкою кожному. Дяк митний упирається слонярою:

— Потяг чистий, у казахів претензій немає, угода наскрізна, правильна.

Ясна річ, дякові просалили весь потяг, усі дванадцять трейлерів, до самого Бреста. Наше діло — затримати китайців, щоб вони подорожню страхову прострочили, а тут і наша страховка навалиться. А наша страховочка — 3 %. Це на Дорозі кожен собака знає. На ці ось 3 % скарбниця опрична добре зростає. Та й не тільки опрична. Усім правильним вистачає, перепадає. Ці самі 3 % багато правильних витрат закривають. А витрат у нас, у слуг Государевих, безліч. Хіба ж дяк митний, юанями нашпигований, це розуміти хоче?

Сотник подорожній наш. Починає розгойдувати:

— У двох трейлерів китайський техогляд липовий. Потрібна експертиза.

Китаєць заступається:

— Техогляд правильний, ось висновок.

З’являються в повітрі світляні ієрогліфи підтвердження.

Я китайську розмовну опанував, ясна річ, куди тепер без неї. Але з ієрогліфами — болото. Потроха зате вправний у китайській, викопав висновок про заміну другої турбіни, висвічує його хаврошечкою:

— Де сертифікат якості? Адреса виробництва? Номер партії?

— Шаньтоу, завод «Червоне Багатство», 380-6754069.

Та-а-к. Турбіна «рідна». З техоглядом не виходить. Складно стало працювати на Дорозі. Раніше ці трейлсри просто калічили: то шину проколють, то стукнуть, то водилі в харчевні до локшини дурі підсиплють. Тепер за цим пильнують. Ну, та нічого. У нас є своє, старе-добре. Чай же подає обсалена сяоцзе[15].

— Панове, вважаю розмову закінченою, — каже дяк, а сам — за серце.

Заметушилися: що таке?

— Напад серцевий!

От тобі й на. А сяоцзе навіть не почервоніла. Кланяється, забирає свій чайний столик. Лікарі з’являються, виносять дяка.

Стогне, блідий. Ми заспокоюємо:

— Одужаєте, Савелію Тихоновичу!

Звісно, одужає, аякже. Китайці встають — справу завершено.

Та ні. Тепер — наша черга: останнє питання до обсаленого піддячого:

— До речі, пане піддячий, а подорожню, схоже, заднім числом підписано.

— Що ви кажете? Не може бути! Ну ж бо, ну ж бо… — витріщає піддячий баньки на подорожню, наводить хаврошечку на документ. — Точно! Синя мітка змазана! Ах, розбійники! Обвели довкола пальця довірливого Савелія Тихоновича! Надурили! У дурні пошили! Цзуйсін![16]

Ось так тепер справа обертається. Забелькотів китаєць:

— Не може бути! Подорожню завірено обома прикордонними управами!

— Якщо представник російської митниці помітив невідповідність, потрібна двостороння експертиза, — відповідаю. — У разі виникнення спірної ситуації нашу сторону представляю я, опричник із повноваженнями.

Китайці в паніці: часу на це сила-силенна піде, страховка китайська закінчиться. А нову подорожню скласти — це вам не пиріг із визигою приготувати. Тут і санінспекція потрібна, і техогляд, і знову ж таки прикордонний огляд, і віза Антимонопольної Палати. Усе одне до одного:

— Страхуйтеся, панове.

Китайці як завиють. Погрози. Кому, кому ти погрожуєш, шабі?[17] Скаржся кому завгодно. Сотник із Подорожнього Приказу китайців сопливить:

— Російська страховка — найкращий захист від кіберпанків.

Китайці скрегочуть:

— Де Печатка?!

То якого біса я, питається, летів сюди? Ось Печатка: ліва долоня моя лягає на квадрат матового скла, залишаючи на ньому Малу Державну Печатку. І немає більше питань. Переморгуємося з Потрохою: 3 % наші! Вимітаються китайці з пиками перехнябленими, іде піддячий, свою сальну справу зробивши. Виходять і всі решта. Залишаємося тільки ми з Потрохою.

— Дякую, Ком’яго, — стискає мені зап’ястя Потроха.

— Слово й Діло, Потрохо.

Допиваємо чай, виходимо на повітря. Тут у них холодніше, ніж у Москві. З митниками в нас, опричних, стара війна. І кінця їй не видно. А все тому, що митні під братом Государевим Олександром Миколайовичем ходять. І будуть іще довго ходити. А Олександр світ Миколайович нашого Батю на дух не переносить. Щось там у них було таке, що сам Государ помирити їх не в силі. І нічого не вдієш — була війна, є й буде…

— Відпочити б слід, — Потроха чеше свій чуб перепозолочений, збиває шапку соболину на потилицю. — Поїхали в лазеньку.

Там масажист вправний. Є дві гуняночки[18].

Дістає мобіло, показує. У повітрі з’являються дві чарівні китаянки: одна гола їде на буйволі, друга гола стоїть під струменями водоспаду.

— А? — підморгує Потроха. — Не пошкодуєш. Кращі за ваших московських. Незайманки вічні.

Дивлюсь на годинник: 15.00.

— Ні, Потрохо. Мені сьогодні ще в Тобол летіти, а потім у Москві зірку гасити.

— Ну, як знаєш. Тоді — в аеропорт?

— Туди.

Поки він мене везе, дивлюсь розклад рейсів, обираю. Потрапляю на годинну перерву, проте затримую відлітаючий літак: зачекають, чорт забирай. Прощаємося з Потрохою, сідаю в літак Оренбург-Тобол, зв’язуюся зі службою безпеки Парасковії, попереджаю, щоб зустріли. Вставляю навушники, замовляю «Шахерезаду» Римського-Корсакова. І засинаю.


Ніжним дотиком руки будить стюардеса:

— Пане опричнику! Ми вже сіли.

Чудово. Ковтнувши джерельної водички «Алтай», покидаю літак, ступаю на доріжку саморухому, і привозить вона мене у величезну будівлю аеропорту «Єрмак Тимофійович». Новий аеропорт, щойно китайцями побудований. Бував я тут уже тричі. І все за однією і тією самою справою — через ясновидицю.

Біля величезної фігури Єрмака зі світляним мечем чекають на мене два мордовороти зі служби безпеки великої віщунки. Незважаючи на те, що кожен із них вищий за мене на голову й удвічі ширший, поруч із чоботом гранітного Єрмака Тимофійовича вони — дві мишки-полівки в червоних каптанах.

Підходжу. Кланяються, ведуть до машини. На виході встигаю ковтнути тобольського повітря: іще холодніше, ніж в Оренбурзі. Аж цілих мінус 32. Ось вам і глобальне потепління, про яке чужоземці товкмачать. Є ще сніг-мороз у Росії, панове, не сумнівайтесь.

Садовлять мене в потужний китайський позашляховик «Чжу-Ба-Цзе» з бампером, що на свиняче рило схожий. Такі позашляховики тепер по всьому Сибіру їздять. Надійні вони, безвідмовні і в люті морози, і в спеку. Сибіряки їх «кабанами» називають. Їдемо спершу автострадою, потім на вужчий тракт звертаємо. «Стукає» мені тисячник із Москви: до гасіння зірки все готове, концерт о 20.00. Зрозуміло, але до початку ще встигнути треба.

Тракт тягнеться через переліски, потім заповзає в тайгу. Їдемо мовчки. Стоять довкола сосни, ялини та модрини, снігом укриті.

Гарно. Але сонечко вже сідати почало. Ще годинка — і стемніє. Проїхали верст із десять. Повертає наш «Чжу-Ба-Цзе» на польову дорогу засніжену. Мій столичний «мерин» тут відразу сяде. А «кабанові» хоч би що — колеса півторааршинні місять сніг, як мясорубка. Пре кабан китайський по російському снігу. Їдемо версту, другу, третю. І розступається враз тайга вікова.

Приїхали! На галявині широкій височить терем чудернацький, із вікових сосен рубаний, із башточками вигадливими, із віконцями ґратчастими, із лиштвами різьбленими, із мідним дахом лускатим, півнями й флюгерами оздобленим. Обнесений терем тином десятиаршинним, з товстелезних і загострених догори колод складений. Такий тин ані людина, ані звір не перелізуть. Хіба що камінний Єрмак Тимофійович переступити спробує, та й той яйця свої гранітні пообдирає.

Під’їжджаємо до воріт тесових, широчезних, залізом кутим оббитих. Посилає «Чжу-Ба-Цзе» сигнал невидимий, нечутний.

Розходяться стулки воріт. В’їжджаємо на подвір’я садиби Нарасковії. Обступає машину сторожа в костюмах китайських, з мечами та палицями шипастими. Усі внутрішні стражники в ясновидиці — китайці, майстри кунг-фу. Виходжу з «кабана», піднімаюся по сходах ґанку різьбленого, дерев’яними звірами сибірськими прикрашеного. Але всі звірі тут — тільки в гармонії любові перебувають. Не ґанок — диво дивне! Тут і рись, що козулі лоб вилизує, і вовки, які з кабаном граються, і зайці, що з лисицею цілуються, і рябчик, що на горностаєві сидить. Два ведмеді підтримують стовпи ґанку.

Заходжу.

Усередині — зовсім інакше. Нема тут нічого різьбленого, дерев’яного, руського. Голі рівні стіни, каменем-мармуром облицьовані, кам’яна підлога, зеленим підсвічена, стеля з чорного дерева. Горять світильники, куряться пахощі. Жебонить водоспад по стіні гранітній, біліють лілії у водоймі.

Нечутно наближаються до мене слуги ясновидиці. Ніби тіні вони зі світу потойбічного: прохолодні 'їхні руки, непроникні обличчя. Забирають у мене зброю, мобіло, каптан, куртку, шапку, чоботи. Залишаюсь я в сорочці, у підштаниках та в шкарпетках козячих. Простягаю руки назад. Вдягають на мене слуги безшумні шовковий халат китайський, застібають ґудзики матерчаті, взувають ноги в м’які капці. Так тут заведено з усіма. І графи, і князі, і вельможі столичні з Кола Внутрішнього в халати перевдягаються, коли ясновидицю відвідують.

Проходжу всередину будинку. Як завжди — порожньо й тихо. Стоять у напівмороці вази китайські, звірі, з каменя виточені.

Видніються на стінах ієрогліфи, що про мудрість і вічність нагадують.

Голос китайця:

— Пані чекає на вас біля вогню.

Значить, знову в камінній говорити будемо. Любить вона перед вогнем розмови вести. Чи — просто мерзне? Хоча на вогонь дивитися — задоволення велике. Як наш Батя каже — три речі є, на які хочеться дивитися й дивитися невідривно: вогонь, море й чужа робота.

Проводять мене безшумні стражники в камінну палату. Сутінки тут, тихо. Тільки дрова в каміні широкому горять, потріскують.

Але це не тільки дрова, а й книги. Книги впереміш із дровами березовими — як завжди в ясновидиці. І поруч з каміном — купка дров та купка книг. Цікаво, що сьогодні палить ясновидиця?

Минулого разу вона поезію палила.

Двері відчиняються, лунає шурхіт. Прийшла.

Обертаюся. Іде до мене ясновидиця Парасковія на незмінних своїх милицях, що синім світяться, тягнучи ноги тонкі по підлозі, втупившись у мене непорушно-веселими очима своїми. Шурх, шурх, шурх. Це ноги її по підлозі гранітній тягнуться. Це її звук.

— Здрастуй, голубе.

— Здрастуй, Парасковіє Мамонтівно.

Плавно рухається вона, ніби на ковзанах по льоду ковзає. Підходить зовсім близько, завмирає. Дивлюся в обличчя її. Незвичайне це обличчя. Іншого такого нема в усій Росії. Не жіноче воно й не чоловіче, не старе й не молоде, не сумне й не веселе, не зле й не добре. А ось очі її зелені — веселі завжди. Ну, та ці веселощі нам, простим смертним, не збагнути. Що стоїть за ними — одному Богу звісно.

— Прилетів?

— Прилетів, Парасковіє Мамонтівно.

— Сідай.

Сідаю в крісло перед каміном. Вона опускається на свій стілець із темного дерева. Киває слузі. Той бере книгу з купки, кидає у вогонь.

— Знову зі старим ділом?

— Із тим самим.

— Старе, воно як камінь у воді. Риби довкола каменя того плещуться, а вгорі птахи небесні літають, у повітрі білому грають, птахи пригожі, на людей схожі. А люди обертаються та назад не повертаються. Живуть собі славно та бурмочуть несправно, падають рядами, обкладаються гробами, під землю ходять, із жінок знову виходять.

Замовкла вона, у вогонь дивиться. Мовчу і я. Перед нею завжди якась боязнь у душі прокидається. Я перед Государем так не торопію, як перед Парасковією.

— Знову волосся привіз?

— Привіз.

— І сорочку?

— І сорочку натільну привіз, Парасковіє Мамонтівно.

— Сорочка натільна — від усього вільна, живе-поживає, розуму наживає, прокисне-зістариться, в окропі звариться, просушиться, пропрасується, на коханому покрасується, до тіла пригорнеться, добром відгукнеться.

Дивиться у вогонь. А там горить книга Федора Михайловича Достоєвського «Ідіот». Зайнялася з країв, обкладинка вже димиться. Знову робить ясновидиця знак слузі. Кидає він у вогонь іще одну книгу: Лев Миколайович Толстой «Анна Кареніна». Падає книга важка у вугільний жар оранжевий, лежить, лежить, а потім одразу вся й спалахує. Дивлюсь зачаровано.

— Чого дивишся? Чи книжок ніколи не палив?

— У нас, Парасковіє Мамонтівно, тільки шкідливі книги палять. Сороміцькі та крамольні.

— А ці, по-твоєму, корисні?

— Класика російська корисна для держави.

— Голубе, книги мають бути тільки ділові: із теслярської справи, із пічної, із будівельної, із цегельної, із корабельної, із механічної, із ткацької, із шацької, із токарної, із ливарної, із трошної та із брошної, із електричної та з пластичної.

Не сперечаюся з нею. Остерігаюся. Вона завжди права. Розгнівається — їй людину втришия вигнати нічого не варто. А мені — діло важливе зробити треба.

— Чого мовчиш?

— А що… тут казати?

— Ну, розкажи, що там у вас у Москві коїться?

Знаю, що в домі у ясновидиці немає ні бульок новинарських, ні радіо. Це по-перше. А по-друге — не любить вона нас, опричних. Ну, та не одна вона. І слава Богу…

— У Москві життя благополучне, люди живуть заможно, бунтів нема, будують новий тракт підземний від Савеловського вокзалу до Домодєдова…

— Я не про те, голубе, — уриває вона мене. — Скількох убили сьогодні? Я ж відчуваю — від тебе парною кров’ю несе.

— Придавили одного дворянина.

Дивиться вона на мене пильно, каже:

— Придавили одного, а вивели десять. Кров кров’ю не покриється. Кров на крові закриється. Закриється, знеможе, упріє — переможе. Загоїться кіркою, обернеться міркою, прорветься, розтане, новою кров’ю повстане.

І знов у вогонь витріщається. Її не збагнеш: минулого разу мене ледь не вигнала, дізнавшись, що на Лобному місці шістьох дяків із Торговельної Палати відчухрали. Сичала, що кровопивці ми темні. А позаминулого разу, дізнавшись про страту далекосхідного воєводи, сказала — мало…

— Государ ваш — біла береза. А на березі тій сучок сухий. А на сучку шуліка сидить, білку живу в спину клює, білка зубами скрегоче, якщо послухати вухом чистим — у скреготі тому два слова чутно: «ключ» і «схід». Розумієш, голубе?

Мовчу. Їй говорити будь-що дозволено. Б’є вона мене своєю рукою кістлявою по лобі:

— Думай!

Що тут думати? Думай — не думай, все одно ні чорта не збагнеш.

— Що між словами цими міститься?

— Не розумію, Парасковіє Мамонтівно. Може… дупло?

— Розумом ти скорботний, голубе. Не дупло, а Росія.

Он воно як… Росія. Коли — Росія, я очі додолу зразу опускаю. У вогонь дивлюсь. А там горять «Ідіот» і «Анна Кареніна».

І маю сказати — добре горять. Узагалі, книги добре горять. А вже рукописи — як порох. Бачив я чимало вогнищ із книжок-рукописів — і в нас на подвір’ї і в Таємному Приказі. Та й сама Письменницька Палата палила на Манежній, від власних крамольників очищаючись, нам роботи відбавляючи. Одне можу сказати — біля книжкових багать завжди якось тепло дуже. Теплий вогонь цей.

А ще тепліше було вісімнадцять років тому. Тоді на Красній площі палив народ наш свої закордонні паспорти. Ото було багаття!

На мене, підлітка, тоді це сильне враження справило. У січні, по лютому морозу несли люди на заклик Государя свої закордонні паспорти на головну площу країни та й жбурляли у вогонь. Несли й несли. З інших міст приїздили, щоб у Москві-столиці спалити спадщину Білої Смути. Щоб присягнути Государеві. Горіло те багаття майже два місяці…

Поглядаю на ясновидицю. Витріщились її очі зелені у вогонь, про все забувши. Сидить, як мумія єгипетська. А діло ж не чекає.

Кахикнув.

Заворушилася:

— Коли ти молоко пив востаннє?

Став згадувати:

— Позавчора за сніданком. Але я, Парасковіє Мамонтівно, молоко окремо ніколи не п’ю. Я його з кофієм уживаю.

— Не пий молока коров’ячого. Їж тільки масло коров’яче. Знаєш — чому?

Нічого я не знаю, чорти б мене взяли…

— Молоко коров’яче — співає добряче: на серці побуду, знайду отруту, розведу водою, накрию собою, помолюсь теляті, моєму дитяті, телячі кості завітають у гості, кісточки білі, на витівки вмілі, прогримлять, помруть, силу заберуть.

Киваю:

— Не буду, не буду молока пити.

Бере вона мою руку кістлявою, але м’якою рукою своєю:

— А масло їж. Бо в коров’ячому маслі сила не згасла, колотінням збирається, довкола обертається, в грудку стискається, на приполок влягається, жиром зійде, в печінку ввійде, під шкірою відкладеться, силою набереться.

Киваю. Масло коров’яче я люблю. Особливо, коли його на гарячий калач намажеш, а потім на нього згори — ікорки білугової…

— Ну, давай твоє діло.

Лізу за пазуху, виймаю кисет із синього шовку з ініціалами Государині. Дістаю з кисета натільну чоловічу сорочку найтоншої роботи й у папірець загорнуті два пасма волосся: чорне й русяве.

Бере Парасковія спочатку волосся. Кладе на ліву долоню, перебирає пальцем, дивиться, ворушить губами, запитує:

— Як звати?

— Михайло.

Шепоче вона щось над волоссям, змішує його, затискає в кулаці. Потім наказує:

— Чашу!

Шарудять слуги ледь помітні. Приносять глиняну чашу з олією кедровою, ставлять на коліна ясновидиці. Кидає вона в олію волосся, бере чашу в кістляві руки свої, підносить до обличчя. Починає:

— Причепися-приліпися-присохни на віки вічні серце доброго молодця Михайла до серця красної дівиці Тетяни. Причепися-приліпися-присохни. Причепися-приліпися-присохни. Причепися-приліпися-присохни. Причепися-приліпися-присохни.

Причепися-приліпися-присохни.

Бере Парасковія сорочку молодого сотника Кремлівського полку Михайла Юхимовича Скобла, кладе її в олію. А чашу слугам віддає. От і все діло.

Переводить свої очі ясновидиця на мене:

— Скажи Государині, що сьогодні вранці причепиться до її серця серце Михайлове.

— Спасибі, Парасковіє Мамонтівно. Гроші будуть, як завжди.

— Скажи, щоб грошей мені більше не присилала. Що мені їх — у діжці солити? Нехай пришле мені насіння папороті, оселедців балтійських і книг. А то я свої вже всі попалила.

— А яких саме книг? — питаю.

— Російських, російських…

Киваю, встаю. І починаю хвилюватися: тепер і про своє спитати не гріх. Але від Парасковії нічого приховати не можна.

— Чого засмикався? Про своє вирішив заїкнутися?

— Вирішив, Парасковіє Мамонтівно.

— З тобою все ясно, соколе, навіть рота не розкривай: дівка від тебе вагітна.

От тобі й на.

— Яка?

— А та, що живе з тобою в одному будинку.

Анастасія! Мати Божа… Я ж їй дав пігулки. Ах, тиха сапа… ряжка…

— І давно?

— Понад місяць. Народить хлопчика.

Мовчу, до тями приходжу. Ну, а що… буває. Вирішимо питання.

— Ти про службу хотів спитати?

— Та я…

— Усе поки що в нормі в тебе. Але заздрісники є.

— Знаю, Парасковіє Мамонтівно.

— А коли знаєш — остерігайся. Машина в тебе зламається за тиждень. Хворобу підчепиш невеличку. Ногу тобі просвердлять. Ліву. Грошей отримаєш. Небагато. Будеш по пиці битий.

Несильно.

— Ким?

— Начальником твоїм.

Відлягло від серця. Батя для мене — батько рідний. Сьогодні віддубасить — завтра обласкає. А нога… це справа звична.

— Усе з тобою, голубе. Іди геть.

Усе та не все. Останнє питання. Не ставив я їй його ніколи, а сьогодні щось пробило на нього. Настрій серйозний. Збираюся з духом.

— Ну, чого тобі ще? — дивиться просто у вічі Парасковія.

— Що з Росією буде?

Мовчить, дивиться уважно.

Чекаю з трепетом.

— Буде нічого.

Кланяюсь, правою рукою підлоги кам’яної торкаюсь.

І виходжу.


Назад долетів непогано, хоч і народу в літаку було вже більше. Пив пиво «Єрмак», жував солоний горох, дивився фільму про наших доблесних міняйл із Казначейства. Як вони з China Union Pay билися чотири роки тому. Гарячі були часи. Знову китайці хотіли нас за горлянку взяти, але не вийшло в косооких. Казначейство наше витримало, відповіло другим карбуванням. Заблищали тоді нові червінці руським золотом в очах розкосих. Дяодалянь![19] Дружба дружбою, як то кажуть, а казначейський табачок — нарізно.

У Москві вечір. Їду із «Внуково» в місто, вмикаю радіо вороже.

Ловить вірний «мерин» мій шведську радіостанцію «Парадигма» для наших інтелектуалів-підпільників. Сильний ресурс, семиканальний. Проходжуся по каналах цих. Сьогодні в них ювілейний випуск: «Російський культурний андеграунд». Усе двадцяти-, а то й тридцятирічної давнини. Щоб наша стара, блядська колона П’ята сльози проливала.

Перший канал передає книгу якогось Рикуніна «Де обідав Дерріда?» із найдокладнішим описом місць харчування західного філософа під час його перебування в пострадянській Москві.

Особливе місце в книзі посідає розділ «Недоїдки великого». На другому каналі — двадцятип’ятирічний ювілей виставки «Обережно, релігія!». Медаллю «Потерпілим від РПЦ» нагороджують якусь стару, учасницю легендарної мракобісної виставки. Тремтячим голосом старенька вдається у спогади, белькоче про «бородатих варварів у рясах, які рвали й трощили наші чудові, чисті й чесні роботи». По третьому каналу йде дискусія Віпперштейна та Онуфрієнка про клонування жанру Великого Гнилого Роману, про поведінкову модель Цукрового Буратіно, про медгерменевтичний адюльтер. На четвертому якийсь Ігор Павлович Тихий всерйоз розмірковує про «Заперечення заперечення заперечення заперечення» в романі А. Шестигорського «Дев’ята дружина». На пятому басить Борух Гросс про Америку, що стала підсвідомістю Китаю, і про Китай, що став несвідомим Росії, і про Росію, що дотепер ще й досі є підсвідомістю самої себе. Шостий канал віддано цуценятам людини-собаки, відомого «художника» в роки Білої Смути. Цуценята виють щось про «свободу тілесного дискурсу».

І нарешті сьомий канал цього паскудного радіо назавжди відданий поезії російського мінімалізьму й кінь-септ-уалізьму. Свої вірші, які складаються переважно з покахикувань, покректувань і вигуків, похмуро-приреченим голосом читає Всеволод Некрос:


бух бах бох —
вот вам Бог.
бих бух бах —
вот вам Бах.
пиф паф пах —
вот вам Пах.
И этого достаточно.[20]

Та-а-к… Що тут скажеш. Оцим ось гноєм, цим блювотинням, цією порожнечею лункою і живляться наші інтелектуали-підпільники. Поліпи вони гидкі на тілі нашого здорового російського мистецтва. Мінімалізьм, парадигма, дискурс, кінь-септ-уалізьм…

З раннього дитинства чую я слова ці. Але що вони означають — так досі й не збагнув. А ось що таке «Бояриня Морозова» — як дізнався в п’ятирічному віці, так і досі знаю. Усе це «сучасне» мистецтво не варте й одного мазка нашого великого Сурикова. Коли на душі кепсько, коли вороги перемагають, коли кола підступні звужуються — забіжиш на хвилинку у Третьяковку, підійдеш до великого полотна, глянеш: санчата з бояринею непокірною їдуть снігом російським, хлопчик біжить, юродивий двоперстя підіймає, ямщик шкіриться… І війне на тебе зі стіни Руссю. Та так, що забудеш про все злободенне, марнотне. Руське повітря вдихають легені. І більше нічого не треба. І слава Богу…

Дзвонить-батогобоїть прима Козлова:

— Андрію Даниловичу, я зібрала гроші.

Це добре. Домовляюсь, зустрічаюсь біля Народної бібліотеки, забираю шкіряний гаманець, набитий червінцями першого карбування. Зійде й перше, їду по Моховій.

Зирк, навпроти Університету старого когось шмагати збираються. Цікаво. Пригальмовую, підрулюю. На цьому місці шмагають інтелігенцію. На Манежній, подалі, належить земських шмагати, на Лобному — приказних. Стрільці самі себе шмагають у гарнізонах. А іншу сволоту парять на Смоленській, Міуській, на Можайському тракті й у Ясеневі на ринку.

Під’їхавши, опускаю скло, закурюю. Народ розступається, щоб мені видніше було: поважають нас, опричників. На помості дерев’яному стоїть Шка Іванов — відомий кат московської інтелігенції. Тут він постійно шмагає по понеділках. Народ його знає й поважає. Шка Іванов здоровий, білошкірий, широкий у грудях, присадкуватий, кучерявий і в круглих окулярах. Гучним голосом зачитує Шка вирок. Слухаю краєм вуха, поглядаю на народ. Розумію тільки, що шмагати будуть якогось піддячого Данилкова зі Словесної Палати за «злочинну недбалість». Щось важливе він не так переписав, наплутав, а потім приховав. Довкола інтелігентний народ юрмиться, багато студентів, гімназисток. Згортає Шка вирок, ховає в кишеню, свистить. З’являється підручний Шка Іванова — Мишаня Лапки. Високий, вузькоплечий, бритоголовий здоровань із вічно глузливим виразом обличчя. Нарекли його так за те, що все каже ніби в лапках і після кожного слова двома руками біля голови своєї лапки показує, стаючи в цю мить дуже схожим на зайця русака. Виводить Мишаня на ланцюзі караного Данилкова: звичайний піддячий з довгим носом. Хреститься він, бурмоче щось.

Мишаня до нього голосно звертається:

— Зараз, земляче, ми тебе випаримо!

І миттю — лапки пальцями робить.

— Випаримо так, що тобі стане краще!

І знову — лапки. Регоче народ, аплодує. Студенти підсвистують. Хапають кати піддячого, прив’язують. Шка посміхається:

— Лягай, лягай, йобаний компот!

Катам і армійським старшинам у Росії матюкатись дозволено. Зробив Государ наш для них виняток з огляду на важку професію.

Прив’язаний Данилков, сідає Мишаня йому на ноги, спускає штани. Срака, судячи зі шрамів, уже шмагана не раз у піддячого.

Виходить, не вперше Данилкову паритись. Свистять студенти, улюлюкають.

— Ось так, земляче, — говорить Мишаня. — Красне письменство — це тобі не мотоцикл!

Розмахується Шка пужалном і починає шмагати. Та так, що замилуєшся. Знає своє діло кат, любить. Повагу народну гарною роботою своєю викликає. Гуляє батіг по сраці піддячій: спершу зліва, потім справа. Акуратна решітка на сраці утворюється. Верещить і виє Данилков, багровіє довгий ніс його.

Але — час рушати. Кидаю недопалок жебракові, повертаю на Тверську, їду далі. Путь моя лежить до концертної зали на Страсному бульварі. Там уже до кінця добігає виступ зірки. Під’їжджаю, зв’язуюсь з «добромольцями», уточнюю деталі. Усе в них нібито готове. Ставлю машину, проходжу зі службового входу. Зустрічає мене шістка від «добромольців», проводить до зали. Сідаю у четвертий ряд скраю.

На сцені зірка. Оповідач народний, боян і билинник Савелій Іванович Артамонов, а по-народному — Артамоша. Сивий він, білобородий, ставний, вродливий на обличчя, хоч і не молодий.

Сидить на своїй незмінній липовій лавочці в косоворотці з чорного шовку з незмінною пилкою в руках. Проводить Артамоша по пилці смичком — і співає пилка тоненьким голосом, що залу заворожує. І під заворожливе це виття пилки співучо, глибоким, грудним, неквапливим голосом продовжує Артамоша розповідати-наспівувати чергову билину свою:


Глядь, дошла Лиса свет Патрикеевна, охтиш ли, ох,
До кремлевской до псарни приземистой, охтиш мне ох…
Из могучих из бревен посложенной, охтиш ли.
Все окошки на псарне малехоньки, охтиш ли.
Все решетками крепкими забраны, охтиш ли.
Двери все там толстыя-дубовыя, охтиш ли!
Все замками пудовыми позамкнуты,
Любушка-голубушка моя…[21]

Закидає Артамоша білу голову свою назад, очі заплющує, плечима ставними знизує. Співає пилка його. А народ у залі вже дійшов — сірника кинь, враз спалахне. У передніх рядах старі шанувальники Артамоші сидять, розгойдуються в такт пилці, підвивають. У середині зали якась навіжена голосить. У задніх рядах схлипують, повискуючи, і хтось бурмоче злісно. Важка зала. Як «добромольці» тут працювати будуть — гадки не маю.


А и как замки те отомкнуть-открыть, мамечина моя?
Как те двери дубовые отпереть-растворить, бабечина моя?
Как в окошки те пролезть-проползти, засечина моя?
Как тот сруб подрыть-подкопать, овечина моя?[22]

Позираю в залу краєм ока, придивляюся: «добромольці» в центрі засіли. У перші ряди їх артамонівці не пустили, ясна річ.

Судячи з пик «добромольців» — чимало їх сюди наповзло. Мабуть, вирішили числом узяти, як у них зазвичай і буває. Дай-то Боже. Побачимо, подивимось…


А и отхаркивает Лиса свет Патрикеевна, охтиш ли,
Златой ключик да из себя изблевывает, охтиш ли,
Отмыкает им замок пудовый из черна железа, охтиш ли,
Отворяет дверь дубовую, охтиш ли мне ох,
Да и входит-пробирается во псарню во кремлевскую,
К кобелям крепко спящим да во тьме лежащим …[23]

Зала починає підспівувати: «К кобелям, к кобелям, к кобелям!»[24] Заворушились перші ряди, позаду скрикують, плачуть, голосять. Майже поруч зі мною багато вбрана товстуха хреститься, співає й розгойдується. Артамоша грає на пилці, голову назад так закидає, що кадик видно:


К кобелям крепко спящим, да во сне лежащим…
К кобелям холеным, хорошо кормленым.
К кобелям поджарым, к кобелям нестарым.
Теребит их блядским теребом!
Теребило им делает, охтиш ли ох…
Ох, теребило делает паскудное…[25]

Ще трішки — і зала вибухне. Відчуваю, що сиджу на діжці пороховій. А «добромольці» всі мовчать, барани…


Как проснулись кобели, охтиш ли,
Как очнулись кобели, охтиш ли…[26]

Артамоша розплющує очі, робить паузу, обводить залу своїм пильним поглядом. Пилка його повискує.


Как набросились на Лису на Патрикеевну!
Как зачали еть ее во псарне той!
Во калу собачьем!
Во углу во смрадном!
А она довольна!
Вы еще поддайте!
Горячей да чаще!
Много мне не будет!
Всех вас успокою!
Я на все готова!
Сраму не имею!
Все мои кобели!
Все мои кобели!
Все мои кобели![27]

Артамоша кричить хрипко, пилка його верещить. Зала вибухає. У перших рядах вигуки: «Так її, суку! Так, соромітницю!»; хто хреститься й плюється, хто голосить, хто підспівує «Все мои кобели!»[28]. І ось тут, нарешті, зводиться тисячник «добромольців» на прізвисько Хобот і кидає в Артамошу гнилий помідор. У груди бояну влучає овоч. І як за наказом зводяться разом усі «добрі молодці», уся середина зали, і засипають Артамошу червоним градом помідорів. Мить — і Артамоша весь червоний стає.

Зала ойкає.

А тисячник Хобот репетує так, що пика його добра багровіє від крику:

— Паску-у-у-удство!!! Накл-е-е-ееп на Госуда-а-а-ариню!!! «Добромольці» слідом за Хоботом:

— Наклеп! Крамола! Слово й Діло!

Завмирає зала. Я теж завмираю. Артамоша сидить на лавочці своїй увесь у помідорах. І раптом руку здіймає. Сам встає. Вигляд у нього такий, що змовкають «добромольці» як за командою. Лиш Хобот намагається кричати «Наклеп!», та голос його самотній.

І я вже нутром відчуваю — справу провалено.

— Ось вони, пси кремлівські! — голосно каже Артамоша й показує на середину зали червоним пальцем.

І ніби вибух атомний у залі відбувається: кидаються всі на «добрих молодців». Лупцюють їх, гамселять у хвіст і в гриву. Відбиваються вони, та марно. А ще як на гріх усілися, мудаки, в середину, то в оточення й потрапили. Плющать їх з усіх боків. Стоїть Артамоша на сцені в помідорах, ніби червоний Георгій Побідоносець. Товстуха, що біля мене сиділа, лізе з вереском у гущу:

— Пси! Пси!

Усе зрозуміло. Я встаю. І виходжу.


Не завжди кінці з кінцями сходяться. Не завжди все виходить у тяжкій і відповідальній роботі нашій. Моя провина — не проінструктував, не проінспектував. Не попередив. Ну, та ніколи було — за Дорогу бився. Так Баті й сказав у виправдання. Хотів був потому заїхати Хоботу по хоботу для науки, але пожалів — йому й так перепало. Від народу.

Та-а-к… Артамоша круто бере, з вогнем грається. Дійшов до крайнощів. До того, що пора гасити його. А починав-бо, негідник, як справжній боян народний. Співав спочатку старі російські билини канонічні про Іллю Муромця, про Буслая, про Солов’я Будимировича. Здобув славу по всій Русі Новій. Заробив добряче.

Побудувався у двох місцях. Знайшов вищих заступників. І тут би йому жити та поживати, та в славі народній купатися, так ні — попали віжки під хвіст Артамоші. І став він обличителем норовів. Та й не простим, а обличителем Государині нашої. Вище, як кажуть, падати нікуди. А Государиня наша… то історія окрема. Гірка.

За великим рахунком, за державним — не пощастило Государеві нашому. Не пощастило страшенно. Одна темна пляма в Новій Росії нашій — Государева дружина. І пляму цю ніяк не змити, не заліпити, не вивести. Тільки чекати, терпіти й сподіватись…

Свист-удар-стогін.

Червоний сигнал мобіли.

Государиня!

Про вовка промовка, прости Господи… Завжди дзвонить, щойно я про неї замислюся. Містика! Хрещусь, вмикаюсь, відповідаю, голову схиляючи:

— Слухаю, Государине.

З’являється в машині обличчя її дебеле, вольове, з вусиками над червоними вустами м’ясоїдними:

— Ком’яго! Ти де?

Голос у неї грудний, глибокий. Видно з усього, що тільки-но прокинулась матінка наша. Очі красиві, чорні, в оксамитових віях. Блищать очі ці завжди сильним блиском.

— Їду Москвою, Государине.

— У Парасковії був?

— Був, Государине. Усе зробив.

— А чому не доповідаєш?

— Вибачте, Государине, щойно прилетів.

— Лети сюди. Мухою.

— Слухаюсь.

Знову в Кремль. Повертаю на М’ясницьку, а вона вся забита — вечір, година пік, ясна річ. Сигналю держгіпертоном, розступаються перед моїм «мерином» із собачою головою, пробиваюсь неухильно до Лубенської площі, а там застрягаю намертво: пробище-уйобище, прости Господи. Постояти доведеться.

Сніжок падає, на машини сідає. Як і раніше, на площі Луб’янській стоїть-височіє Малюта наш бронзовий, сутулий, заклопотаний, сніжком присипаний, поглядає пильно з-під навислих брів. За його часів пробок автомобільних не було. Були тільки винні…

На будинку «Дитячого світу» велетенське скло з рекламою живою: байкові онучі «Святогор». Сидить на лавці кучерявый молодець,дівиця-краса в кокошнику опускається перед ним на коліно з новою онучею в руках. І під дринькання балалайки, під схлипи гармоніки простягає молодець босу ногу свою. Дівиця обертає її онучею, натягує чобіт. Голос: «Онучі торговельного товариства «Святогор». Ваша нога буде як у колисці!» І миттю — колискова, колиска плетена, з ногою, в онучу загорнутою, погойдується: баю-бай, баю-бай… І голос дівиці: «Як у колисці!»

Сумно стало чогось… Вмикаю телерадіо «Русь». Замовляю «хвилину російської поезії». Нервовий молодий чоловік декламує:


Туманом залиты поля,
Береза ранена.
Чернеет голая земля —
Весна не ранняя.
Березе раскровили бок —
Топор зазубренный.
По лезвию стекает сок,
Зовет к заутрени.[29]

Поет із нових. Нічого, з настроєм… Одного не збагну — чому сік березовий кличе до заутрені? До заутрені дзвони кликати повинні. Помічаю попереду регулювальника у світляній шинелі, викликаю його по держзв’язку:

— Старшина, розчисти мені шлях!

Удвох із ним — я держгіперсигналом, він жезлом — прокладаємо шлях. Вирулюю до Ільїнки, пробиваюся через Рибний і Варварку до Красної площі, в’їжджаю через Спаські, мчу до хоромів Государині. Залишаю машину воротарям у малинових каптанах, підіймаюся гранітним ґанком. Стражники в лівреях позолочених розчиняють перші двері, влітаю до вітальні, рожевим мармуром оздобленої, спиняюся перед другими дверима — прозорими, що ледь-ледь сяють. Двері ці — суцільний промінь, зі стелі до підлоги завислий. Стоять по боках двоє сотників із Кремлівського полку, дивляться крізь мене. Приводжу до ладу дихання й думки, проходжу крізь двері світляні. Від променя цього широкого нічого приховати не можна — ні зброї, ні отрути, ні наміру злого.

Заходжу до хоромів Государині нашої.

Зустрічає мене поклоном ставна служниця Государині:

— Государиня чекає на вас.

Веде через хороми, через кімнати й зали незліченні. Розчиняються двері самі, безшумно. І так само безшумно зачиняються. І ось — бузкова спальня Государині нашої. Заходжу. А переді мною на широкому ложі — дружина Государя нашого.

Низько схиляюся в довгому поклоні.

— Здрастуй, душогубе.

Вона так усіх нас, опричних, іменує. Але не з огудою, а з гумором.

— Доброго здоров’я, Государине Тетяно Олексіївно.

Зводжу очі. Лежить Государиня наша в нічній сорочці з шовку фіолетового, до ніжно-лілового кольору спальні підхожого. Волосся чорне її трішки розкуйовджене, по плечах великих спадає.

Ковдра пухова відкинута. На постелі — віяло японське, китайські нефритові кулі для перекочування в пальцях, золоте мобіло, спляча левретка Катерина й книжка Дарії Адашкової «Лиховісні мопси». Тримає в пухких білих руках своїх Государиня наша табакерку золоту, діамантовими прищами обсипану. Дістає з табакерки дрібку тютюну, запускає в ніздрю. Завмирає. Дивиться на мене своїми вологими чорними очима. Чхає. Та так, що бузкові підвіски на люстрі здригаються.

— Ох, смерть… — відкидає Государиня голову свою на чотири подушки.

Отирає їй служниця ніс хусткою батистовою, підносить чарку коньяку. Без цього ранок у Государині нашої не починається.

А ранок у неї — коли в нас вечір.

— Тань, ванну!

Служниця виходить. Государиня коньячок лимоном закушує, руку мені простягає. Підхоплюю руку її важку. Спираючись на мене, встає з ложа. Плескає в долоні важко, іде до дверей бузкових. Відчиняються двері. Впливає туди Государиня наша. Огрядна вона тілом, висока, ставна. Тілесами великими, білими не обділив її Господь.

Стоячи в опочивальні, проводжаю поглядом широку Государиню нашу.

— Чого став, іди сюди.

Іду покірно за нею до просторої біломармурової ванни. Тут уже дві інші служниці метушаться, ванну готують, відкривають шампанське. Бере вузький келих Государиня, сідає на унітаз.

Завжди так у неї — спершу трішки коньяку, потім уже шампанського. Справляє нужду Государиня, попиваючи з келиха.

Встає:

— Ну» чого мовчиш? Розказуй.

А сама руки білі свої догори зводить. Миттю знімають служниці з неї сорочку нічну. Опускаю очі додолу, встигаючи вкотре помітити, яке пишне й білошкіре тіло Государині нашої. Ой, нема такого іншого… Спускається вона сходами мармуровими у ванну наповнену. Сідає.

— Государине, усе зробив. Парасковія сказала — сьогодні вночі. Зробила все як слід.

Мовчить Государиня. П’є шампанське. Зітхає. Так, що піна у ванні погойдується.

— Уночі? — перепитує. — Це… по-вашому?

— По-нашому, Государине.

— По-моєму, значить — в обід… Добре.

Знову зітхає. Допиває келих. Подають їй новий.

— Чого просила ясновидиця?

— Оселедців балтійських, насіння папороті й книг.

— Книг?

— Так. Для каміна.

— А-а-а… — згадує вона.

Заходить без стуку головна служниця:

— Государине, діти прийшли.

— Уже? Клич сюди.

Служниця іде й повертається з десятирічними близнюками — Андрюшею та Агафією. Близнюки вбігають, кидаються до матері. Зводиться Государиня з ванної, оголюючись по пояс, груди широчезні прикриваючи, діти цілують її в щоки:

— Доброго ранку, матінко!

Обнімає вона їх, келих з шампанським не випускаючи:

— Доброго ранку, рідні. Запізнилась я сьогодні, думала, поснідаємо разом.

— Мам, ми вже повечеряли! — кричить їй Андрюша й б’є долонею по воді.

— Ну й славно… — витирає вона бризки піни з обличчя.

— Мамуль, а я в «Гоцзе»[30] виграла! Я знайшла баоцзянь![31]

— Хаоханьцзи[32], — Государиня цілує доньку. — Мінмін[33].

Китайська в Государині нашої доволі-таки старомодна…

— А я в «Гоцзе» вже давно виграв! — Андрюша хлюпає водою на сестру.

— Шагуа![34] — хлюпає у відповідь Агафія.

— Гашенько, Андрюшо… — морщиться, вигинаючи красиві чорні брови, Государиня, як і раніше прикриваючи груди й у ванну занурюючись. — Де тато?

— Тато у войнушкіних! — Андрюша витягає з кобури іграшковий пістолет, цілиться в мене. — Тью-у-у-у!

Червоний промінь прицілу впирається мені в лоб. Я посміхаюсь.

— Пу! — натискає Андрюша спуск, і крихітна кулька влучає мені в лоб.

І відскакує.

Я посміхаюсь майбутньому спадкоємцеві державності російської.

— Де Государ? — питає Государиня у наставника, що стоїть за дверима.

— У Воєнному Приказі, Государине. Нині ювілей Андріївського корпусу.

— Так. Значить, нікому зі мною поснідати… — зітхає Государиня, беручи із золотого підноса новий келих із шампанським. — Гаразд, ідіть усі…

Діти, слуги і я рушаємо до дверей.

— Комяго!

Обертаюсь.

— Поснідай із мною.

— Слухаюсь, Государине.


Чекаю на Государиню нашу в малій їдальні. Честь мені небачена випала — розділити ранкову трапезу з пані нашою. Снідає Государиня ввечері зазвічай якщо не з Государем, то з кимось із Внутрішнього Кола — із графинею Борисовою або ж із княгинею Волковою. Із нахлібницями своїми численними вона тільки підвечерює. А це вже далеко за північ.

Вечеряє Государиня наша завжди зі сходом сонця.

Сиджу за столом, до сніданку готовим, трояндами білими прикрашеним, золотим посудом і кришталем сервірованим. Стоять біля стін четверо слуг у каптанах смарагдово-сріблястих.

Уже сорок хвилин минуло, а Государині все нема. Довго робить вона ранковий туалет свій. Сиджу, думаю про пані нашу.

Складно їй із багатьох причин. Не тільки через жіночі слабкості.

Але й через кров. Государиня наша юдейка наполовину. І нікуди від цього не дінешся. Почасти через те стільки пасквілів на неї пишуть, стільки пліток і чуток розходиться по Москві та по Росії.

Я до євреїв завжди спокійно ставився. Батько мій покійний теж жидоїдом не був. Казав, бувало, що кожен, хто грає на скрипці понад 10 років, автоматично євреєм стає. Матінка так само, вічна пам’ять їй, євреїв спокійно сприймала, але казала, що для держави нашої небезпечні не жиди, а піджидки, які, бувши по крові руськими, ходять під жидами. А дідусь-математик, коли я підлітком не хотів німецьку мову вчити, декламував віршик, ним самим складений, пародію на відомий вірш радянського поета Маяковського[35]:


Да будь я евреем преклонных годов,
И то — nicht zweifelnd und bitter,
Немецкий я б выучил только за то,
Что им разговаривал Гитлер[36].

Але не всі були такими жидолюбами, як родичі мої. Траплялися й прояви, та й кров юдейська на землі російській проливалася.

Усе це тривало й жевріло аж до Указу Государевого «Про імена православні». За указом цим, усі громадяни російські, не хрещені в православ’я, повинні носити не православні імена, а імена, відповідні до національності ‘їхньої. Після чого чимало наших Борисів стали Борухами, Віктори — Агвідорами, а Льви — Лейбами.

Так Государ наш премудрий розв’язав остаточно й безповоротно єврейське питання в Росії, Узяв він під крило своє всіх розумних євреїв. А дурні розсіялись. І швидко з’ясувалося, що євреї доволі корисні для держави Російської. Незамінні вони в казначейських, торгових і посольських справах.

Але з Государинею — інакша річ. Тут навіть і не єврейське питання. А питання чистоти крові. Була б Государиня наша наполовину татарка або чеченка — проблема та сама лишалася б.

І нікуди від цього вже не дінешся. І слава Богу…

Розчиняються білі двері, залітає до малої їдальні левретка Катерина, обнюхує мене, дзявкає двічі, чхає по-собачому, застрибує на своє крісло. Я ж устаю, дивлюся у двері розчинені із застиглими по боках слугами. Статечні й упевнені кроки наближаються, наростають, і — у шелесті сукні з темно-синього шовку з’являється в дверному прорізі Государиня наша. Велика вона, широка, ставна. Віяло складене в сильній руці її. Волосся розкішне прибране, вкладене, заколоте золотими гребенями, що коштовним камінням переливаються. На шиї в Государині кільце оксамитове з алмазом «Падишах», сапфірами облямованим. Напудрене владне обличчя її, напомаджені чутливі губи, блищать глибокі очі під чорними віями.

— Сідай, — махає вона» мені віялом і всідається в крісло, підсунуте слугою.

Сідаю. Вносить слуга невелику морську мушлю з дрібно покришеним голуб’ячим м’ясом, ставить перед Катериною. Ковтає левретка м’ясо, Государиня погладжує її по спині:

— Їж, рибко моя.

Вносять слуги золотий глечик з вином червоним, наповнюють келих Государині. Бере вона келих у велику руку свою:

— Що вип’єш зі мною?

— Що накажете, Государине.

— Опричникам личить горілку пити. Налийте йому горілки!

Наливають мені горілки в шкалик кришталевий. Безшумно ставлять слуги закуски на стіл: ікра білугова, шийки ракові, гриби китайські, локшина гречана японська в льоді, рис розварний, овочі, тушковані в прянощах.

Піднімаю шкалик свій, встаю, неабияк схвильований:

— Доброго здоров’я, Го… гу… су… дадируня…

Від хвилювання язик заплівся: уперше в житті за столом Государині сиджу.

— Сідай, — махає вона віялом, відпиває з келиха.

Випиваю одним духом, сідаю. Сиджу, як бовдур. Не чекав від себе такої боязні. Я при Государеві так не знічуюсь, як при Государині нашій. А не найлякливіший же серед опричних…

Не звертаючи на мене уваги, Государиня закушує неспішно:

— Що новенького в столиці?

Знизую плечима:

— Особливого — нічого, Государине.

— А неособливого?

Дивляться пильно її очі чорні, нікуди від них не дінешся.

— Та й неособливого… теж. Оце, задушили дворянина.

— Куніцина? Знаю, бачила.

Виходить, коли прокидається Государиня наша, то їй відразу ж новинарську бульку підносять. А як же ж інакше? Справа державна…

— Що ще? — питає, ікру білугову на грінку житню намазуючи.

— Та… загалом… якось… — мимрю я.

Дивиться прямо в очі.

— А що ж ви так із Артамошею маху дали?

Он воно як. І про це знає. Набираю повітря в легені:

— Государине, це моя провина.

Дивиться уважно:

— Це ти гарно сказав. Коли б ти на «добрих молодців» валити став, я б тебе зараз же відшмагати наказала. Прямо тут.

— Пробачте, Государине. Затримався зі справами, не встиг вчасно, не попередив.

— Буває, — відкушує вона від грінки з ікрою й запиває вином. — Їж.

Слава Богу. Їсти в моєму становищі краще, ніж мовчати. Чіпляю шийку ракову, відправляю в рот, хлібцем житнім заїдаю. Государиня жує, вино попиваючи. І раптом посміхається нервово, ставить келих, перестає жувати. Завмираю я.

Дивляться очі її пильно:

— Скажи, Ком’яго, за що вони мене так ненавидять?

Набираю в легені повітря. І… випускаю. Нічого відповісти.

А вона дивиться вже крізь мене:

— Ну, люблю я молодих гвардійців. І що з того?

Наливаються сльозами чорні очі її. Витирає вона їх хусточкою.

Збираюся з духом:

— Государине, це жменька злісних відщепенців.

Зиркає вона на мене, як тигриця на мишу. Шкодую, що рота відкрив.

— Це не жменька відщепенців, дурню. Це народ наш дикий!

Розумію. Народ наш — не цукор. Працювати з ним важко. Але іншого народу нам Бог не дав. Мовчу. А Государиня, забувши про їжу, кінчик складеного віяла до губ своїх притискає:

— Заздрісні вони, бо раби. Підйолдикувати вміють. А посправжньому нас, владних, не люблять. І ніколи вже не полюблять. Нагода випаде — на шматки розірвуть.

Збираюся з духом:

— Государине, не хвилюйтеся — скрутимо ми в’язи цьому Артамоші. Розчавимо, як вошу.

— Та до чого тут Артамоша! — б’є вона віялом по столу, встає різко.

Я миттю схоплююсь.

— Сиди! — махає мені.

Сідаю. Левретка гарчить на мене. Походжає Государиня їдальнею, грізно сукня її шелестить:

— Артамоша! Хіба ж у ньому річ…

Ходить вона туди-сюди, бурмоче щось собі. Зупиняється, віяло на стіл кидає:

— Артамоша! Це дружини дворянські, що мені заздрять, юродивих підмовляють, а ті народ каламутять. Від дружин дворянських через юродивих у народ вітер крамольний дме. Нікола Волоколамський, Андрюха Загорянський, Афоня Останкінський — що про мене мелють, га? Ну?!

— Ці пси смердючі, Государине, ходять по церквах, розносять чутки мерзенні… Але Государ заборонив їх чіпати… ми б їх давно вже…

— Я тебе питаю — що вони кажуть?!

— Ну… кажуть вони, що ви по ночах китайською маззю тіло мажете, після чого на собаку обертаєтесь…

— І біжу до псів! Так?

— Так, Государине.

— То до чого тут Артамоша? Він же просто чутки переспівує! Артамоша!

Ходить вона, бурмочучи гнівно. Очі палають. Бере бокал, надпиває. Зітхає:

— Та-а-к… зіпсував ти мені апетит. Гаразд, іди геть…

Встаю, кланяюсь, задкую.

— Стривай… — замислюється вона. — Чого, ти сказав, Нарасковія хотіла?

— Оселедців балтійських, насіння папороті й книг.

— Книг. Ану ходімо зі мною. А то забуду…

Іде Государиня геть із їдальні, розчиняються двері перед нею.

Поспішаю слідом. Заходимо в бібліотеку. Зривається з місця свого бібліотекар Государині, очкарик замшілий, кланяється:

— Чого зволите, Государине?

— Ходімо, Терешо.

Дрібоче бібліотекар слідом. Проходить Государиня до полиць.

Багато їх. І книжок на них — безліч. Знаю, що полюбляє читати з паперу матінка наша. І не тільки «Лиховісних мопсів». Начитана вона.

Зупиняється. Дивиться на полиці:

— Оце буде добре й довго горіти.

Робить знак бібліотекарю. Знімає він із полиці зібрання творів Антона Чехова.

— Відправиш це Парасковії, — каже Государиня бібліотекарю.

— Слухаюсь, — киває той, книги перебираючи.

— Усе! — повертається матінка наша, іде геть із книгосховища.

Поспішаю за нею. Запливає вона до покоїв своїх. Двері позолочені розчиняються, дзвенять бубни, тринькають балалайки невидимі, заспівують голоси молодецькі:


Ты ударь-ка мине
Толстой палкой по спине!
Палка знатная!
Спина ватная![37]

Зустрічає Государиню зграя дармоїдів її. Виють вони радісно, верещать, кланяються. Багато їх. Різні вони: тут і блазні, і черниці-начотчиці, і каліки перехожі, і казкарі, і пустуни, і наукою скалічені пельмешки, і відуни, і масажисти, і дівчатка вічні, і колобки електричні.

— Доброго ранку, мамо! — зливається виття дармоїдів воєдино.

— Доброго ранку, душевні! — посміхається їм Государиня.

Підбігають до неї двоє старих блазнів — Павлушка-їжак і Дуга-лісовик, підхоплюють під руки, ведуть, розціловуючи пальці.

Кругловидий Павлушка бурмоче незмінне своє:

— В-асть, в-асть, в-асть!

Волохатий Дута йому підкректує:

— Єв-газія, Єв-газія, Єв-газія!

Інші пританцьовувати починають, змикаються довкола Государині звичним хороводом. І відразу ж бачу — подобрішало обличчя її, заспокоїлись брови, охололи очі:

— Ну, як ви тут без мене, душевні?

Виття й скиглення у відповідь:

— Погано, мамо! По-о-огано!

Падають дармоїди перед матінкою на коліна.

Задкую я до виходу. Помічає:

— Ком’яго!

Завмираю. Манить пальцем казначея, дістає з гаманця золотий, кидає мені:

— За труди.

Ловлю, кланяюсь, виходжу.


Вечір. Сніг іде. Їде «мерин» мій Москвою. Тримаю я кермо, а в кулаці золотий стискаю. Пече він мені долоню, ніби вуглинка. То не платня, то подарунок. Невеличкі гроші — усього червінець, а дорожчий за тисячу рублів він для мене…

Государиня наша в душі завжди бурю почуттів викликає. Описати їх важко. Ніби дві хвилі-цунамі зіштовхуються, стинаються: одна хвиля — ненависть, друга — любов. Ненавиджу я матінку нашу за те, що Государя ганьбить, віру народну у Владу підриває.

Люблю ж її за характер, за силу й цілісність, за непохитність. І за… білі, ніжні, незрівнянні, безрозмірні, розкішні груди її, бачити які мені часом, краєчком ока, слава Богу, щастить. А несподівані повечірні оглядини ці ні з чим не зрівняти. Побачити скоса груди Государині нашої… це захват, шановні панове! Одне шкода, що надає Государиня наша перевагу гвардійцям над опричниками.

І вибір її навряд чи зміниться. Ну, та це — Бог їй суддя.

Дивлюсь на годинник: 21.42.

Сьогодні понеділок, о 21.00 трапеза опрична почалася. Спізнивсь. Ну, та не страшно. Загальна трапеза повечірня у нас тільки по понеділках і четвергах у Батиних хоромах проходить. Це на Якиманці, у тому самому особняку купця Ігумнова, де потім майже ціле століття гніздився посол французький. Після відомих подій літа 2021 року, коли Государ французьку посольську грамоту привселюдно розірвав, а посланця, викритого в підбурюванні до бунту, із Росії вислав, особняк опричнина зайняла.

Тепер там не французи тонконогі дрібочуть, а Батя наш любий у чоботях сап’янових походжає. Щопонеділка й щочетверга влаштовує він нам усім вечерю. Будинок цей вигадливий, гарний, про старовину російську нагадує, ніби навмисне для Баті зведений був. Чекав, доки Батя наш любий у нього вселиться. І дочекався.

І слава Богу.

Під’їжджаю до особняка. А там уже все червоне-червонісіньке від наших «меринів». Як ті сонечка довкола шматка цукру, скупчились вони довкола особняка. Встаю, вилажу, підходжу до ґанку з каменю точеного. Мовчки впускають мене суворі воротарі Ватині. Заходжу всередину, кидаю каптан на руки слугам. Забігаю сходами до дверей широких. Біля них стоїть двійко придверників у світлих каптанах. Кланяються, відчиняють переді мною двері — і миттю — гомін! Ніби вулик гуде трапезна! Звук цей будь-яку втому зніме.

Велика зала вся заповнена, як завжди. Сидить тут уся московська опричнина. Сяють люстри, горять свічки на столах, золотяться чуби, хилитаються дзвіночки. Славно! Заходжу з низьким поклоном, як і належить тому, хто спізнився. Проходжу на своє місце, ближче до Баті. Столи довгі в залі так поставлені, що всі впираються в один стіл, за яким сидять Батя й обидва крила — праве й ліве. Сідаю на своє законне місце — четвертим від Баті праворуч, між Шелетом і Правдою. Підморгує мені Батя, а сам пиріжок надкушує. Запізнення тут гріхом не вважають: в усіх нас справи, буває, і після півночі тривають. Підносить мені слуга чашу з водою, мию руки, витираю рушником. І зирк — якраз зміна страв. Заносять слуги Баті індичок смажених. А на столах — тільки хліб та кисла капуста. У будні трапези Батя ласощів не любить. Із питва — кагор у глечиках, квас та вода джерельна.

Горілки в будні тут пити не заведено.

Наливає мені Правда кагору:

— Що, брате Ком’яго, заклопотаний?

— Заклопотаний, брате Правдо.

Цокаюся з Правдою, з Шелетом, випиваю келих свій одним духом. Й одразу згадую, що давно не їв як слід: у Государині, як завжди, від хвилювання шматок у горло не ліз. Голод — не тітка, пирогом із визигою не почастує… Вчасно, ох вчасно ставить слуга на стіл біля мене блюдо з індичкою, обкладеною картоплею печеною та ріпою пареною. Тягну собі ногу індичу, впиваюся зубами: гарна, упріла в Батиній печі славно. Шелет крило шматує, прицмокує:

— Ніде так добре не поїси, як у Баті нашого!

— Свята правда! — відригує Правда.

— Що так — то так, — бурмочу, соковите м’ясо індиче ковтаючи. — Батя наш і нагодує, і зігріє, і заробити дасть, і уму-розуму навчить.

Поглядаю краєм ока на Батю, а він, рідний, ніби відчувши схвалення наше, швидко підморгує, та й сам закушує, як завжди, неспішно. За ним, рідним, ми всі як за стіною кам’яною. І слава Богу. Їм, а сам Батин стіл розглядаю. По краях, там, де крила опричні закінчуються, як завжди, гості поважні сидять. І сьогодні теж: праворуч широкоплечий митрополит Коломенський із сивобородим параксиліархом із Єлоховського, десятипудовий голова Всеросійського Товариства Дотримання Прав Людини зі значком СМА[38], усміхнений отець Гермоген, духівник Государині, якийсь моложавий чин із Торговельної Палати, торгпред України Стефан Голобородько і старий друг Баті підприємець Михайло Трохимович Пороховщиков; ліворуч — незмінний головний лікар опричнини Петро Сергійович Вахрушев із вічним помічником Бао Цаєм, ставний одноокий командир Кремлівського полку, співак пісень народних Чурило Володьєвич, вічно невдоволений Лосюк із Таємного Приказу, чемпіон Росії з кулачного бою Жбанов, кругловидий голова Рахункової Палати Захаров, Батин єгер Вася Охлобистін, окольничий Говоров і головний кремлівський банщик Антон Мамона. Підіймає Батя келих свій з кагором, а сам встає. Стихає гомін. Каже Батя гучним голосом:

— За здоров’я Государя нашого!

Встаємо всі з келихами:

— За здоров’я Государя!

Випиваємо до дна. Кагор — не шампанське, швидко не вип’єш.

Цмулимо. Крекчемо, витираємо вуса й бороди, сідаємо. І раптом, як грім із неба: райдужна рамка на стелі зали, до болю рідне вузьке обличчя з темно-русявою борідкою. Государ!

— Спасибі вам, опричні! — лунає голос його залою.

— Слава Государю! — вигукує Батя.

Підхоплюємо, троєкратимо:

— Слава! Слава! Слава!

— Гойда! — відповідає Государ і посміхається.

— Гойда! Гойда! Гойда! — валом дев’ятим проноситься залою.

Сидимо, обличчя до нього звівши. Чекає сонце наше, доки заспокоїмось. Дивиться тепло, по-батьківськи:

— Як день минув?

— Слово й Діло! Добре! Слава Богу, Государю!

Витримує паузу Государ наш. Обводить нас поглядом прозорих очей своїх:

— Справи ваші знаю. За службу дякую. На вас сподіваюся.

— Гойда! — вигукує Батя.

— Гойда-гойда! — підхоплюємо ми.

Гуде стеля від голосів наших. Дивиться з неї Государ:

— Хочу порадитись.

Замовкаємо миттю. Такий Государ у нас: поради цінує. У цьому велика мудрість його, у цьому й велика простота. Тому й квітне під ним держава наша.

Сидимо, подих затамувавши.

Зволікає сонце наше. Мовить:

— З приводу заставних.

Ясна річ. Розуміємо. Китайська заставна. Старе марудиво.

Вузол плутаний. Скільки разів Государ розрубати його пробував, та все свої заважали, руку стримували. І не тільки свої, а й свої.

І чужі. Та й просто — чужі…

— Мав я півгодини тому розмову з Чжоу Шень-Міном. Друг мій, володар Піднебесної, стурбований становищем китайців у Західному Сибіру. Ви знаєте, що після того, як наклав я указом своїм заборону на перехід тамтешніх волостей під заставу до повітів, справа ніби налагодилась. Але, як з’ясувалося, ненадовго.

Китайці почали тепер заставлятися не волостями, а селищами без угідь під так званий таньху[39]-закуп з діловою чолобитною, щоб справники наші мали право прописувати їх як шабашних, а не тяглових. Скористались вони законом «Про чотири тягла», а цілувальники в управах, як ви розумієте, ними підкуповуються й прописують їх не як тяглових, а як тимчасово найманих зі скарбом. А тимчасово наймані — і є шабашні за новим статутом.

Виходить, що наділи вони обробляють, а платять податки тільки за шабашення, оскільки дружини 'їхні та діти числяться на наділах шестимісячними захребетниками. Отже, подать їхня всі шість безтяглих місяців ділиться не навпіл, а два до трьох. Таким чином, кожні шість місяців Китай втрачає одну третину податі.

І таньху-закуп допомагає китайцям, що проживають у нас, обманювати Піднебесну. Зважаючи на те, що китайців у Західному Сибіру 28 мільйонів, я добре розумію заклопотаність мого друга Чжоу Шень-Міна: майже три мільярди юанів втрачає Китай за ці шість місяців. Я мав сьогодні розмову з Цвєтовим і Зільберманом. Обидва міністри радять мені скасувати закон «Про чотири тягла».

Змовкає Государ. Он воно що! Знову тягловий закон комусь із приказних поперек горла став. Не поділили бариші, розбійники!

— Хочу спитати мою опричнину: що думаєте ви з цього приводу?

Гомін по залі. Зрозуміло, що ми думаємо! Кожному висловитись кортить. Але Батя руку свою піднімає. Замовкаємо. Говорить Батя:

— Государю, серця наші тремтять від гніву. Таньху-закуп не китайці вигадали. Ви, Государю, по доброті душевній про дружню нам Піднебесну піклуєтесь, а вороги з повітів західносибірських плетуть свої сіті підступні. Вони разом з рожевим міністром, і з посольськими, і з митними цей самий таньху-закуп і вигадали!

— Вірно! Правильно! Слово й Діло! — лунають вигуки.

Схоплюється Нечай, корінний опричник, що на посольських не одну собаку з’їв:

— Слово й Діло, Государю! Коли в минулому році Посольський Приказ чистили, дяк крайній, Штокман, зізнався на дибі, що Цвєтов особисто в Думі «чотири тягла» рухав, буравив засідателів! Питається, Государю: чого цей пес так у «чотирьох тяглах» зацікавлений був, га?!

Схоплюється Стерна:

— Государю, здається мені, що «чотири тягла» — правильний закон. Одне в ньому незрозуміло — чому «чотири»? Звідки взялася цифра ця? А чому — не шість? Чому — не вісім?

Загули наші:

— Ти, Стерно, говори, та не заговорюйся! Вірно, вірно він каже! Не в чотирьох діло! Ні, в чотирьох!

Встає літній і досвідчений Свирид:

— Государю, а що б змінилося, якби стояла в законі тому інша цифра? Наприклад, не чотири тягла брала б родина китайська, а вісім? Чи збільшилася б подать удвічі? Ні! А чому, питається?

А тому, що — не дали б збільшитись! Приказні! Он воно що!

Загули:

— Вірно! Діло кажеш, Свириде! Не в Китаї вороги сидять, а в Приказах!

Тут я не витримую:

— Государю! «Чотири тягла» — закон правильний, от тільки прогнули його не в той бік: справникам не ділові чолобитні потрібні, а чорні заставні! От вони на цьому законі і їдуть!

Схвалює праве крило:

— Вірно, Комяго! Не в законі річ!

А ліве перечить:

— Не в заставних річ, а в законі!

Схоплюється Бубон з лівого крила:

— Китаєць і шість тягол подужає! Від цього Росії тільки прибуток буде! Треба, Государю, закон іншим числом переписувати, подать збільшувати, тоді й заставлятися не поїдуть — ніколи буде спину розігнути!

Галас:

— Правильно! Неправильно!

Встає Потика, молодий, але на хитрість чіпкий:

— Государю, я так думаю: коли буде шість тягол або ж вісім, тоді ось що статися може: родини в китайців великі, почнуть вони ділитися й дробитися, і будуть прописуватись по двоє та по троє, щоб податі зменшити. А потім усе одно заставлятися рушать, але вже не як шабашники, а як безсімейні захребетники. Тоді за законом вони можуть тягло здавати навпіл нашим. А наші візьмуть два тягла, а на третьому відбудуються, та й продадуть назад китайцям. І вийде, що ті вже зі скарбом на тягло сядуть. Тоді такий китаєць ожениться на нашій — і взагалі ніякої податі китайської!

Громадянин Росії!

Галас, шум. Молодець Потика! Глибоко дивиться. Недарма він до опричнини на митниці далекосхідній служив. Батя від задоволення аж кулаком по столу грюкнув.

Мовчить Государ. Дивиться на нас зі стелі уважним сіро-блакитним поглядом своїм. Заспокоюємось ми. Знову тиша западає в залі. Мовить Государ:

— Ну що ж, я вислухав думки ваші. Дякую вам. Радий, що опричнина моя, як і раніше, на розум гостра. Рішення з приводу закону про тягла я ухвалю завтра. А сьогодні я ухвалюю інше рішення: почистити тамтешні повітові управи.

Рев захвату. Слава Богу! Дочекалися злодюги західносибірські!

Зриваємося з місць, ножі з піхов вихоплюємо, піднімаємо:

— Гойда! Чистка!

— Гойда! Чистка!

— Гойда! Чистка!

З розмаху встромляємо ножі в столи, плескаємо в долоні так, що аж люстри тремтять:

— Гойда! Мети, мітла!

— Гойда! Мети дотла!

— Гойда! Мети начисто!

Гримить розкотисто голос Баті:

— Вимітай! Вимітай!

Підхоплюємо:

— Вимі-тай! Вимі-тай!

Плескаємо, доки руки не заболять.

Зникає обличчя Государеве.

Піднімає Батя келих:

— Заздоров’я Государя! Гойда!

— Гойда-гойда!

П’ємо, сідаємо.

— Слава Богу, буде нашим робота! — крекче Шелет.

— Давно пора! — вкладаю я ніж у піхви.

— Тамтешні управи черв’яками кишать! — обурено трясе золотим чубом Правда.

Гул трапезну сповняє.

За Батиним столом розмова спалахує. Сплескує пухкими руками товстий голова Товариства Прав Людини:

— Отці мої! До якого часу Росії нашій великій гнутися-прогинатися перед Китаєм?! Як у смутні часи прогиналися ми перед Америкою поганою, так тепер перед Піднебесною горбатимося!

Це ж треба — Государ наш піклується про те, щоб китайці правильно свою подать платили!

Вторить йому Чурило Володьєвич:

— Правильно кажеш, Антоне Богдановичу! Вони до нас у Сибір понаїхали, а ми ще маємо про їхні податі думати! Нехай нам більше платять!

Банщик Мамона головою лисою хитає:

— Доброта Государя нашого меж не знає.

Погладжує сиву бороду параксиліарх:

— Добротою Государевою прикордонні хижаки живляться.

Жувальця їхні ненаситні.

Відкушує Батя від ноги індичої, жує, а сам ногу ту над столом здіймає:

— Оце ось звідки, по-вашому?

— Звідти, Батю! — посміхається Шелет.

— Правильно, звідти, — продовжує Батя. — І не тільки м’ясо.

Хліб, і то китайський їмо.

— На китайських «меринах» їздимо! — вишкіряється Правда.

— На китайських «боїнгах» літаємо, — вставляє Пороховщиков.

— Із китайських рушниць качечок Государ стріляти зболять, — киває єгер.

— На китайських ліжках дітей робимо! — вигукує Потика.

— На китайських унітазах нужду справляємо! — додаю я.

Сміються всі. А Батя мудро палець вказівний здіймає:

— Правильно! І доки становище в нас таке, треба з Китаєм нам дружити-мирувати, а не битися-рататися. Государ наш мудрий, глибоко бачить. А ти, Антоне Богдановичу, ніби й чоловік державний, а так поверхово мислиш!

— Мені за державу образливо! — крутить круглою головою голова так, що потрійне підборіддя його холодцем гойдається.

— Держава наша не пропаде, не бійсь. Головне, як Государ каже: кожному на своєму місці чесно трудитися на благо Батьківщини. Вірно?

— Вірно! — відгукуємося.

— А коли вірно — за Русь! За Русь!

— За Русь! Гойда! За Русь! За Русь!

Підхоплюються всі. Сходяться келихи з дзенькотом. Не встигаємо допити, як нова заздоровниця. Кричить Бубон:

— За Батю нашого! Гойда!

— Гойда-гойда!

— За рідного! Здоров’я тобі, Батю! Удачі на ворогів! Силоньки!

Ока зіркого!

П’ємо за керманича нашого. Сидить Батя, пожовує, квасом кагор запиває. Підморгує нам. А сам раптом два мізинці в замок зчіплює.

Лазенька!

Ух ти, матір Божа! Серце зойкнуло: чи не привиділося? Ні!

Тримає Батя мізинці замком, підморгує. Кому треба — бачить знак цей. Оце так новина! Адже лазня по суботах, та й то не кожної… Закалатало серце, глянув на Шелета з Правдою: для них теж новина! Вовтузяться, крекчуть, бороди чухають, вуса підкручують. Посоха веснянкуватий мені підморгує, шкіриться.

Славно! Втому як рукою зняло. Лазенька! Дивлюсь на годинник — 23.12. Цілих сорок вісім хвилин чекати. Нічого! Почекаємо, Ком’яго. Час іде, людина — терпить. І слава Богу…


Б’є годинник у залі північ. Кінець трапезі опричній повечірній. Устаємо всі. Громогласно дякує Батя Господові за їжу. Хрестимось, кланяємося. Прямують наші до виходу. Але не всі. Залишаються ближні, або по-нашому — оприч-опричні. І я серед них. Серце калатає в передчутті. Солодкі, ох і солодкі ж ці удари! У залі спорожнілій, де слуги швидкі снують, лишилися обидва крила, а ще наймоторніші й ті з молодих опричників, які відзначилися, — Охлоп, Потика, Комол, Йолка, Авіла, Обдул, Варений і Голка. Усі як один — кров з молоком, золоточубі вогонь-хлопці.

Іде Батя із зали великої до зали малої. Ми всі за ним ідемо — праве крило, ліве, молодь. Зачиняють слуги за нами двері. Підходить Батя до каміна з трьома богатирями бронзовими, тягне Іллю Муромця за палицю. Відкривається поруч із каміном проріз у стіні. Ступає Батя першим у проріз цей, а ми за рангом — слідом. Щойно входжу я туди — відразу ж запах лазневий у ніздрі б’є! І від запаху того в голові паморочиться, кров у скронях молоточками срібними стукає: лазня Баті!

Спускаємось кам’яними сходами напівтемними вниз, униз.

Кожен крок туди — подарунок, передчуття радості. Одного зро зуміти не можу — чому Батя вирішив сьогодні лазню влаштувати? Дива! Сьогодні й золотими чечужками насолодилися та ще, виходить, і — попаримось.

Спалахує світло: відчиняється передбанник. Зустрічають нас троє Батиних банщиків — Іван, Зуфар і Цао. Літні вони, досвідчені, довіряють їм. Різні вони й за характерами, і по крові, і за звичками лазневими. Тільки вади 'їх ріднять: Зуфар і Цао німі, а Іван глухий. Мудро це не тільки для Баті, але й для них — міцніше сплять банщики опричні, довше живуть.

Сідаємо, роздягаємось. Допомагають банщики Баті одяг скинути. А він часу дарма не гає:

— Про діло. Що в кого?

Лівокрипі миттю вперед: Воск із Сірим відбили, нарешті, у казначейських підземний Китай-город, тепер усе будівництво під нами, Нечай із двома доносами на князя Оболуєва, Бубон із грошима за відкуплену справу, Балдохай в Амстердамі правильно затерся з російською громадою, привіз чорні чолобитні, Замося просить грошей на особистий збиток — розбив стрілецьку машину. Батя без слова докору жодного дає йому п’ятсот золотом.

Наші, із правого крила не такі спритні сьогодні: Мокрий бився з торговими за «Одинцовський рай», але так нічого поки що й не домігся, Посоха катував із приказними злочинних повітроплавців, Шелет засідав у Посольському, Єроха літав до Уренгоя з приводу білого газу, Правда ставив ковпаки, палив квартиру опального. Тільки я один з прибутком:

— Ось, Батю, Козлова півсправи купила. Дві з половиною.

Батя гаман бере, на руці зважує, розв’язує, десять золотих відраховує, дає мені законне. Підбиває підсумок дня:

— Прибутковий.

Іще дні опричні бувають: святковий, багатий, гарячий, видатковий, збитковий і кислий. Молоді сидять, слухають, ума-розуму набираються.

Зникають гроші й папери в білому квадраті, що світиться в стіні старої кладки. Спускають банщики з Баті підштаники.

Ляскає він руками по колінах:

— А в мене для вас новина, панове опричні: граф Андрій Володимирович Урусов голий.

Сидимо отетеріло. Балдохай рота першим розкриває:

— Як так, Батю?

— А ось так, — чеше Батя яйця важкі, оновлені. — Знятий за указом Государевим з усіх посад, рахунки заарештовані. Але це ще не все.

Обводить нас командир поглядом допитливим:

— Дочка Государя, Анна Василівна, подала на розлучення з графом Урусовим.

Оце так! Це справді — новина! Государева родина! Не стримуюсь:

— Йоб твою мать!

Зразу ж мені Батя справа — кулаком у щелепу:

— Безсоромник!

— Вибачай, Батю, лихий попутав, не стримався…

— Їби свою матір, дешевше вийде!

— Ти ж знаєш, Батю, померла мати моя… — на жалість пробиваю.

— Їби в труні!

Мовчу, витираю спіднім губу розсічену.

— Я з вас дух сороміцький, смутний виб’ю! — погрожує нам Батя. — Хто вуста матом поганить — той в опричнині не затримується!

Нишкнемо.

— Так от, — веде він далі. — На розлучення, виходить, подала дочка Государева. Гадаю, патріарх їх не розлучить. А митрополит Московський розлучити може.

Може. Розуміємо. Дуже навіть може. Запросто! Але тоді Урусов буде зовсім голий. Навіть дуже голий. Мудро Государ внутрішню політику кроїть, ох, мудро! З сімейного боку коли глянути — що йому пасквіль цей? Мало чого там крамольники підпільні понаписують… Усе-таки, як-не-як, зять, чоловік доньки любої. А коли з державного боку пригледітися — завидне рішення. Круто! Недарма Государ наш з-поміж усіх ігор городкам та шахам перевагу надає. Прорахував він комбінацію багатоходову, розмахнувся та з усього плеча й жбурнув битку у своїх-таки. Вибив із Кола Внутрішнього жирного зятя. І відразу ж любов народну до себе вдвічі, утричі зміцнив! Кругових спантеличив: не заривайтесь. Приказних підтягнув: ось як державний чоловік робити має. Нас, опричних, підбадьорив: нема в Росії Новій недоторканних. Нема й бути не може. І слава Богу.

Сидять обидва крила, головами похитують, язиками прицмокують:

— Урусов — голий. Не віриться навіть!

— От тобі й раз! Москвою заправляв!

— У фаворі Государевому сяяв…

— Справи провертав, людців тасував.

— На трьох «роллс-ройсах» їздив.

Що правда, то правда — три «роллс-ройси» були в Урусова: золотий, срібний і платиновий.

— А тепер на чому ж він поїде? — питає Єроха.

— На кульгавій козі електричній! — відповідає Замося.

Регочемо.

— Ну, та й це не остання новина, — зводиться голий Батя.

Слухаємо.

— До нас він сюди під’їде. У лазеньку. Попаритись і захисту попрохати.

Хто звівся знов посідали. Це вже зовсім у жодні ворота!

Урусов — до Баті? З другого боку, коли добре подумати — куди ж йому тепер соватись, голому? З Кремля його Государ вибив, ділові від нього шарахнуться, приказні — теж. Патріархія його за блуд не пригріє. До Бутурліна? Вони одне одного терпіти не можуть. До Государині? Пасербиця її зневажає за «розпусту», вона пасербицю ненавидить, а чоловіка пасербиці, хоч уже й колишнього, і поготів.

До Китаю графові дорога закрита: Чжоу Шень-Мін — друг Государя, проти його волі не піде. Що ж графові робити? У маєтку відсиджуватися й чекати, коли ми з мітлами прикотимо? От він і наважився в розпачі — до Баті з поклоном. Правильно! Голому — тільки до лазеньки й дорога.

— Ось такі в нас пироги з тирсою, — підсумовує Батя. — А тепер — лазня!

Заходить Батя першим до лазневих хоромів. А ми, голі, як адами первородні, за ним. Лазня в Баті багата: стелі склепінчасті, колонами підперті, підлога мармурова, мозаїчна, купіль простора, лежаки зручні. Із парної вже хлібним духом тягне любить Батя із кваском попаритись.

І відразу ж команда від нього:

— Праве крило!

У лазні своїй Батя повний головнокомандувач. Рушаємо до парної. А там уже чекає Іван у шапці повстяній, у рукавицях, із двома віниками — березовим та дубовим. І починається карусель: лягаємо на полиці, піддає глухий Іван пари хлібної, крекче, та з незвично голосними жартами-приповідками починає опричних віниками лупцювати.

Лежу, очі заплющивши. Чекаю своєї черги, пару вдихаючи.

І дочекався: вжиг, вжиг, вжиг — по спині, по сраці, по ногах. Досвідчений Іван у лазневому лупцюванні до неможливості — доки не випарить як слід — не вгамується. Але в Баті перепарюватись не варто, бо ж чекають ще й інші задоволення. Від передчуття яких у мене навіть у парній серце холоне.

А Іван усе парить, примовляє:


Ай, чучу, ай, чучу!
Я горох молочу
Назло Явропя
На опричной жопя!
Будет жопа бяла
На большие дяла!
Жопу салом смажем,
Явропе покажем![40]

Стара приповідка Іванова, ну та й сам він не молодий: нікому в Європі вже руську сраку показати. Пристойних людей не лишилося за Західною Стіною. Дала дуба Європа Агенорівна, самі кіберпанки арабські по руїнах повзають. Їм що жопа, що Європа — без різниці…

Шарудить-шелестить віник дубовий у мене над потилицею, а березовий п’яти лоскоче:

— Готовий!

Сповзаю з полиці й потрапляю в чіпкі руки Зуфара: тепер його черга. Хапає він мене, ніби лантух, на спину собі звалює, витягає з парної. І з розгону — в купіль жбурляє. Ой, лихо мені!

Усе справне в Баті — і пара гаряча, і водиця крижана. До кісток пробирає. Плаваю, до тями приходжу. Та Зуфар перепочити не дає — тягне нагору, кидає на тапчан, застрибує мені на спину й ногами своїми починає по мені ходити. Хрущать хребці мої. Ходять ноги татарські по руській спині. Вміло ходять — не пошкодять, не зруйнують, не розчавлять… Зумів Государ наш згуртувати під крилом своїм могутнім усі народи російські: і татар, і мордву, і башкирів, і євреїв, і чеченів, і інгушів, і черемисів, і евенків, і якутів, і марійців, і карелів, і коряків, і осетинців, і чувашів, і калмиків, і бурятів, і удмуртів, і чукчів простодушних, і багатьох-багатьох інших…

Обливає мене Зуфар водицею, передає Цао. І от уже я в обмивальній напівлежу, у стелю розмальовану дивлюсь, а китаєць мене миє. Ковзають м’які та швидкі руки його по моєму тілу, втирають піну запашну в голову, ллють пахучі олії на живіт, перебирають пальці на ногах, розтирають литки. Ніхто так не вимиє, як китаєць. Знають вони, як з тілом людським обходитись. На стелі тут сад райський зображено, а в ньому — птахи та звірі, що голос Божий слухають. Людини в саду тому ще нема — не створена.

Приємно дивитися на сад райський, коли тебе миють. Прокидається в душі щось давно забуте, салом часу заплиле…

Обливає Цао водицею прохолодною з липової ряжки, допомагає встати. Бадьорість і готовність охоплюють після китайського миття. Проходжу до головної зали. Тут поступово всі збираються, через російсько-татарсько-китайський конвеєр пройшовши.

Чистими рожевими тілами на лежаки плюхаються, безалкогольні напої цмулять, словами перекидаються. Уже й Шелет із Самосеювипарились, і Мокрий став просто мокрим, і Воск із кректінням упав на лежак, і Єроха вдячно охає, і Чапиж із Бубном жадібно квас цмулять, до тями приходячи. Велика сила братерства лазневого! Усі тут рівні — і праві і ліві, і старі і молодь. Намокли чуби позолочені, розкуйовдились. Розв’язалися язики, розплелися:

— Самосю, а ти куди тому полковнику в’їхав?

— У бік теронув на повороті з Остоженки. Пика стрілецька перепудила, з кабіни не вилазила. Потім їхні приїхали з квадратом, із рукою, постовий згорнувся, я в хороші не пройшов, ну і з дрюччям буцатися не став…

— Братці, новий кабак відкрився на Маросєйці — «Кисільні береги». Любо-дорого: кисіль дванадцяти сортів, горілка на липовій бруньці, зайці в локшині, дівки співають…

— На Масницю Государ спортсменів обдаровувати буде: гирьовикам — по «мерину» водневому, городошникам — мотоцикли курдючні, бабам-лучницям — по шубі живородній…

— Коротше, замкнулись гади, а вертушку Батя заборонив використовувати — адже будинок не опальний. Газ і промені теж не можна. Ну, ми по-старовинному — до нижньої квартири: так і так, угорі вороги. Попрохали їх по-державному, вони з валізою та з іконами вийшли, ми підпалили, дірки поробили, почали горішніх викурювати, гадали — відкриються, а ті — у вікно. Старший — на паркан печінкою, а молодший із ногою вижив, потім свідчення дав…

— Авдотья Петрівна особисто сракою своєю здоровенною ламала унітази, от тобі хрест…

— Єрох, а Єрох…

— Чого тобі?

— А де мій пірох?

— От бовдур! Яйця підбери, по підлозі качаються!

— Бубоне, а правда, що тепер сірі прибутки в Торговельній закривають по колу через цілувальників?

— Нє-а. Через цілувальників тільки надбавки проходять, а сірі, як і раніше, криті піддячі роблять.

— От вражини! Жодною коцюбою їх не видовбаєш…

— Почекай, брате Охлопе, до осені. Усіх видовбаємо.

— Осень, осень, жгут корабли-и-и-и…[41] Молодий, ти де коловся?

— В «Навуходоносорі».

— Красиво. Особливо — низ, із драконами… Я теж хотів довкола шолома табун диких коней пустити, а колун перечити став: зруйнує композиційну рівновагу, мовляв.

— Правильно, брате. У тебе шолом дуже волохатий, а якщо виводити — зяяння вийде недоладне. На те зяяння тільки дві пики влізуть: Цветова та Зільбермана!

— А-ха-ха-ха! Оце потішив!

— Новий «Козлов» б’є краще, ніж «Дабл Ігл»: кладку в дві цеглини пробиває з ураженням на вильоті, а в них — у півтори. Зате віддача в нас солідніша.

— Ну й добре — зміцнюй десницю.

— Дай-но, брате Мокрий, мені кваску ковтнути.

— Ковтни Христа ради, брате Потико.

— Завели — відкуп, відкуп… Якого біса мені копати під відкупи? Там палицю не зрубаєш, а ґуль наб’єш…

— Оха-моха, не любить мене брат Єроха!

— Стукну в лоб, скандалісте!

— А чули, чому Государ Третю Трубу перекрив? «Шато Лафіт» знов у Двір не доставили гівнодави європейські: піввагона на рік — і то не набирається!

— А кому там тепер вино потрібне? Кіберпанки кумис п’ють!

Останнім, як завжди, сам Батя париться. Пропускають банщики широке тіло Батине через руки свої, підводять до нас. Підхоплюємо рідного:

— Доброго здоров’я помившись, Батю!

— Щоб у кісточки пішло!

— На здоров’я!

— У становий хребет!

— У кровотвір!

Пашить жаром Батине тіло:

— Ох, Пресвята… квасу!

Тягнуться до рідного чаші срібні:

— Випий, рідний!

Обводить Батя нас очима посоловілими, обирає:

— Воск!

Подає Воск чашу Баті. Зрозуміло, сьогодні діві у фаворі. Справедливо. Заробили.

Осушує Батя чашу квасу медвяного, відсапується, відригує.

Обводить нас очима. Завмираємо. Вичікує Батя, підморгує. І промовляє довгоочікуване.

— Ціпу-ціпу-ціпу!

Мерхне світло, висувається зі стіни мармурової рука сяюча зі жменею пігулок. І як ті, хто висповідався, стають до причастя, так до долоні осяйної стаємо ми в чергу покірну. Підходить кожен, бере свою пігулку, кладе в рот під язика, відходить. Підходжу і я.

Беру пігулку, на вигляд непоказну зовсім. Кладу в рот, а пальці вже тремтять, а коліна вже підгинаються, а серденько вже молотом неспокійним стукає, а кров уже в скроні ломиться, як опричники до садиби земської.

Накриває язик мій тріпотливий пігулку, наче хмара храм, що на пагорбі стоїть. Тане пігулка, солодко тане під язиком, у слині, що хлинула на неї, як та річка Йордань, коли навесні розливається. Калатає серце, перехоплює подих, холонуть кінчики пальців, краще очі бачать у напівмороці. І ось довгоочікуване: поштовх крові в прутень. Опускаю очі донизу. Бачу прутень мій, що кров’ю наливається. Піднімається прутень мій оновлений, із двома хрящовими вставками, із вістрям з гіперволокна, із рельєфними окантовками, із м’ясною хвилею, із рухомим татуюванням. Піднімається, наче хобот мамонта сибірського. А під прутнем хвацьким починають світитись вогнем багряним важкі яйця. І не тільки в мене. У всіх, хто від долоні сяючої причастився, яйця жевріють, як світлячки в трухлячках нічних на Івана Купала. Спалахують яйця опричні. І кожні — своїм світлом. У правого крила світло це з червоного в багряне перетікає, у лівого — від блакитного у фіолетове, а в молодняка — зелені вогники всіх відтінків. І тільки в Баті нашого яйця особливим вогнем сяють, вогнем, що від усіх наших відрізняється, — жовто-золоті яйця в Баті дорогого. У цьому — велика сила братерства опричного. У всіх опричних яйця оновлені китайськими лікарями вправними. Світло лине від яєць, що мужньої любові зажадали. Силу набирають від прутнів посталих. І доки світло це не згасло — живі ми, опричники.

Сплітаємося в обіймах братніх. Міцні руки міцні тіла обхоплюють. Цілуємо один одного в уста. Мовчки цілуємо, по-чоловічому, без бабських ніжностей. Цілуванням одне одного розпалюємо й вітаємо. Банщики між нами метушаться з горщиками глиняними, маззю китайською наповненими. Зачерпуємо мазі густої, ароматної, намазуємо собі прутні. Снують безсловесні банщики як тіні, бо не світиться в них нічого.

— Гойда! — вигукує Батя.

— Гойда-гойда! — вигукуємо ми.

Зводиться Батя першим. Наближає до себе Воска. Вставляє Воск у Батину сраку прутня свого. Крекче Батя від задоволення, шкірить у темряві зуби білі. Обнімає Воска Шелет, вставляє йому змазаний ріг свій. Охкає Воск утробно. Шелету Сірий заправляє, Сірому — Самося, Самосі — Балдохай, Балдохаю — Мокрий, Мокрому — Нечай, а вже Нечаю липку палю забити й моя черга настала. Обхоплюю брата півокрипого лівою рукою, а правою спрямовую прутня свого йому в сраку. Широка срака в Нечая.

Вганяю прутня йому по самі яйця багряні. Нечай навіть не крекче: звик, опричник корінний. Обхоплюю його міцніше, притискаю до себе, лоскочу бородою. А вже до мене Бубон прилаштовується.

Відчуваю сракою тремтливу булаву його. Важка вона — без поштовху не влізе. Торкається Бубон, вганяє в мене товстоголового прутня свого. До самих кишок дістає махина його, стогін нутряний із мене вичавлюючи. Стогну у вухо Нечаеве. Бубон крекче в моє, руками молодецькими мене обхоплює. Не бачу того, хто вставляє йому, але за кректанням розумію — прутень гідний. Ну, та й нема серед нас негідних — усім китайці прутні обновили, зміцнили, облаштували. Є чим і один одному насолодити, і ворогів Росії покарати. Збирається, з’єднується гусінь опрична. Ухкають і крекчуть позаду мене. За законом братерства лівокрипі з правокрилими чергуються, а вже потім молодь прилаштовується. Так у Баті заведено. І слава Богу…

За зойками й бурмотінням розумію — молодих черга настала.

Підбадьорює Батя їх:

— Не бійсь, зелень!

Стараються молоді, рвуться один одному в сраки тугі. Допомагають їм банщики темні, спрямовують, підтримують. Отпередостанній молодий скрикнув, останній крекнув — і готова гусінь.

Склалася. Завмираємо.

— Гойда! — кричить Батя.

— Гойда-гойда! — гримимо у відповідь.

Зробив крок Батя. І за ним, за головою гусені рухаємось усі ми. Веде Батя нас у купіль. Простора вона, містка. Теплою водою наповнюється, замість крижаної.

— Гойда! Гойда! — кричимо, обнявшись, ногами перебираючи.

Ідемо за Батею. Ідемо. Ідемо. Ідемо гусеничним кроком. Світяться яйця наші, здригаються прутні в сраках.

— Гойда! Гойда!

Заходимо в купіль. Закипає вода бульками повітряними довкола нас. По яйця поринає Батя, по пояс, по груди. Входить уся гусінь опрична в купіль. І зупиняється.

Тепер — помовчати час. Напружились руки м’язисті, засопіли ніздрі молодецькі, закректали опричники. Солодкої роботи час настав. Підгортаємо один одного. Колишеться вода довкола нас, хвилями ходить, із купелі вихлюпується. І от уже підступило довгоочікуване: тремтіння по всій гусені прокочується.

І:

— Гойда-а-а-а-а-а-а-а!!!

Тремтить стеля склепінчаста. А в купелі — шторм дев’ятибальний.

— Гойда-а-а-а-а!!!

Горлаю у вухо Нечаеве, а Бубон у моє горлає:

— Гойда-а-а-а-а!!!

Господи, поможи нам не вмерти…


Невимовно. Тому що божественно.

На райське блаженство схоже лежання в м’яких лонгшезах-лежаках після опричного злягання. Світло ввімкнене, шампанське у відрах на підлозі, ялинове повітря, Другий концерт Рахманінова для фортепіано з оркестром. Батя наш після злягання любить російську класику послухати. Лежимо розслаблені. Згасають вогні в яйцях. П’ємо мовчки, дух переводимо.

Мудро, ох і мудро ж вигадав Батя з гусінню. До неї всі на пари розбивалися, через що вже тінь розбрату небезпечного на опричнину лягала. Тепер же парній насолоді край покладено. Разом працюємо, разом і насолоджуємось. А пігулки допомагають. І наймудріше те, що молодь опрична завжди у хвості гусені пхається.

Мудро це з двох причин: по-перше, місце своє молоді отримують в ієрархії опричній, по-друге, рух сімені відбувається від хвоста гусені до голови, що символізує вічний коловорот життя й відновлення братерства нашого. З одного боку, молодь старших поважає, з другого — підживляє. На тому й стоїмо. І слава Богу.

Приємно потягувати сичуаньське шампанське, відчуваючи, як всотується в стінки кишки прямої здорове опричне сім’я.

Здоров’я в нашому житті небезпечному — не останнє діло. Я про своє піклуюся: двічі на тиждень граю в городки, а потім плаваю, п’ю кленовий сік із тертою суницею, їм насіння папороті проросле, дихаю правильно. Та й інші опричні тіло своє зміцнюють.

Повідомляють Баті згори, що з’явився граф Урусов. Роздають банщики всім простирадла. Прикривши сором згаслий, лежимо.

Заходить із передбанника до нас граф. Простирадло на ньому як тога римська накинуте. Кремезний граф, білотілий, тонконогий.

Голова його велика, шия коротка. Обличчя, як завжди, похмуре.

Але вже щось нове на обличчі відомому цьому закарбувалося.

Поглядаємо мовчки на нього, ніби на привида: раніше бачити мужа цього доводилось нам тільки у фраках або ж у вишитих золотом каптанах.

— Доброго здоров’я, панове опричники, — каже граф своїм глухим голосом.

— Доброго здоров’я, графе, — відповідаємо врізнобій.

Мовчить Батя, лежачи. Знаходить його граф очима своїми невеселими:

— Здрастуй, Борисе Борисовичу.

І… низько кланяється.

Щелепи в нас відвисають. Це круто. Граф Урусов, найсильніший, найнедосяжніший, наймогутніший, низько кланяється Баті нашому. Так і хочеться давніх згадати: sic transit gloria mundi.

Зводиться Батя неквапом:

— Здоров будь, графе.

Кланяється у відповідь, схрещує на животі руки, мовчки поглядає на графа. На голову Батя наш вищий за Урусова.

— От, вирішив тебе відвідати, — порушує тишу граф. — Не заважатиму?

— Гостеві завжди раді, — мовить Батя. — Пара ще є.

— Я не великий любитель лазні. Розмова в мене до тебе термінова, зволікання не терпить. Усамітнимось?

— У мене, графе, від опричнини секретів нема, — спокійно Батя відповідає, знак банщикам подає. — Шампанського?

Похмуро граф губу нижню закопилює, на нас вовчими очима зиркаючи. Вовк і є. Тільки загнаний. Підносить їм Цао шампанського. Бере Батя келих вузький, випиває залпом, ставить на піднос, крекче, вуса витираючи. Урусов тільки пригублює, як цикуту.

— Слухаємо тебе, Андрію світ Володимировичу! — громогласно Батя мовить і на лежак свій знову опускається. — Та ти лягай, не соромся.

Сідає граф упоперек лежака, зчеплює пальці замком:

— Борисе Борисовичу, ти в курсі моєї ситуації?

— У курсі.

— В опалу потрапив я.

— Це бува, — киває Батя.

— На скільки — поки що не знаю. Але сподіваюся, що рано чи пізно пробачить мене Государ.

— Государ милостивий, — киває Батя.

— Діло в мене до тебе. Рахунки мої за наказом Государя заарештовані, торговельні й промислові володіння відчужені, але особисте майно залишив мені Государ.

— Слава Богу… — відригує Батя китайською вуглекислотою.

Дивиться граф на свої нігті пещені, торкає перстень з їжаком діамантовим: паузу витримує. Мовить:

— У Підмосков’ї в мене маєток, у Переяславському повіті й під Воронежем, у Дивногір’ї. Ну й будинок на П’ятницькій, ти там бував…

— Бував… — зітхає Батя.

— Так ось, Борисе Борисовичу. Будинок на ГГятницькій я опричнині віддаю.

Тиша. Мовчить Батя. Мовчить Урусов. Мовчимо й ми. Завмер Цао з відкупореною пляшкою сичуаньського в руці. Будинок Урусова на ГГятницькій… Це й будинком назвати соромно: палац!

Колони із шаруватого мармуру, дах зі скульптурами й вазами, ажурні ґрати, воротарі з алебардами, кам’яні леви… Усередині я не був, але здогадатися неважко, що там іще крутіше, ніж зовні.

Подейкують, у графа в приймальні підлога прозора, а під нею — акваріум з акулами. І всі акули — смугасті як тигри. Вишукано!

— Будинок на П’ятницькій, — примружується Батя. — За що такий багатий подарунок?

— Це не подарунок. Ми з тобою люди ділові. Я вам будинок, ви мені дах. Опала мине — ще додам. Не скривджу.

— Серйозна пропозиція, — примружується Батя, обводить нас поглядом. — Обговорити доведеться. Ну, хто?

Підводить руку Воск заповзятий.

— А дай-но я молодих послухаю, — зиркає Батя на молодь. — Га?

Підводить руку жвавий Потика:

— Дозволь, Батю!

— Кажи, Потико.

— Вибачай, Батю, але здається мені, що негоже нам мерців прикривати. Бо ж мертвому байдуже — чи є над ним дах, чи нема.

Та й не дах йому потрібен. А кришка.

Тиша в залі лазневій запанувала. Тиша гробова. Позеленіло обличчя графове. Прицмокує губами Батя:

— Отак от, графе. І зважай, це голос молодняка нашого. Розумієш, що про твою пропозицію корінні опричники скажуть?

Облизує граф губи побілілі:

— Послухай, Борисе. Ми з тобою не діти. Який мрець? Яка кришка? Ну, потрапив я Государеві під гарячу руку, але ж це не назавжди! Государ знає, скільки я зробив для Росії! Рік пройде — пробачить він мене! А ви з прибутком зостанетесь!

Морщить чоло Батя:

— Гадаєш, пробачить?

— Упевнений.

— Що, опричники, думаєте: пробачить Государ графа чи ні?

— Ні-і-і-і! — хором відповідаємо.

Розводить Батя руками кремезними:

— От бачиш?

— Слухай! — схоплюється граф. — Годі дурня клеїти! Мені не до жартів! Я майже все втратив! Але Богом присягаюсь — усе повернеться! Усе повернеться!

Зітхає Батя, встає, на Івана спираючись:

— Ти, графе, просто Йов. Усе повернеться… Нічого до тебе не повернеться. А знаєш чому? Бо ти пристрасть власну вище за державу поставив.

— Ти, Борисе, говори, та не заговорюйся!

— А я й не заговорююсь, — підходить Батя до графа. — Ти думаєш, через що на тебе Государ розізлився? Через те, що ти їть у вогні любиш? Через те, що дочку його соромиш? Ні. Не через це.

Ти державне майно палив. А отже, проти держави пішов. І проти Государя.

— Будинок Бобринської — її власність! До чого тут Государ?!

— А до того, капустяна ти голово, що всі ми — діти Государеві, і все майно наше йому належить! І вся країна — його! Чи ж тобі цього не знати? Нічого тебе життя не навчило, Андрію Володимировичу. Був ти зятем Государевим, а став бунтівником. Та й не просто бунтівником, а гадом. Падлом гнилим.

Люттю темною спалахують очі графові:

— Що?! Ах ти ж пес…

Вкладає Батя два пальці в рот, свистить. І як за командою молоді до графа кидаються, хапають.

— У купіль його! — наказує Батя.

Зривають опричники з графа простирадло, кидають у купіль.

Спливає граф, відпльовується:

— Відповісте, пси… відповісте…

Глядь — а в молодих у руках ножі з’являються. Оце ось новина. От тобі і ясний пень! Чому я не знав? Каюк графові? Відмашку дали?

Стають молоді з ножами по боках купелі.

— Гойда! — кричить Батя.

— Гойда-гойда! — кричать молоді.

— Гойда-гойда! — підхоплюють інші.

— Смерть ворогам Росії! — Батя вигукує.

— Смерть! Смерть! Смерть! — підхоплюємо. Підпливає граф до краю купелі, за мармур хапається. Але на іншому боці Комол рукою змахує: летить ніж блискавкою, графові в спину сутулу впивається по саме руків’я. Лютий крик граф видає. Змахує рукою Охлоп — летить його ніж, впивається прямо поруч із першим.

Кидають ножі свої Йолка й Авіла — і теж влучно, теж у спину голого графа. Горлає той, як і раніше, розлючено, обурено. Скільки злості накопичив, гад! Летять у нього ножі решти молодих. І всі в ціль влучають. Приловчились молоді ножі кидати. Ми, корінні, ножами воліємо по-близькому діяти.

Уже не горлає, а хрипить граф, у воді борсаючись. На міну морську схожий він.

— От тобі й — «усе повернеться»… — посміхається Батя, бере келих з підноса, відпиває.

Графовим тілом судома проходить, і завмирає він назавжди.

Життя і доля.

— Нагору його, — киває Батя банщикам. — Воду змінити.

Витягають труп Урусова банщики з купелі, знімають із нього золотий хрест натільний і славнозвісний перстень з їжаком, віддають Баті. Підкидає він те, що лишилось від графа могутнього, на руці:

— Ну ось: був і нема!

Виносять труп. Дає Батя хрестик золотий Свиридові:

— Віддаси завтра в храм наш.

Перстень з їжаком вдягає собі на мізинець:

— От і попарились. Нагору! Усі — нагору!


Пробив годинник підлоговий 2.30. Сидимо в кахельній вітальні. Залишив Батя на запівніч тільки п’ятьох: Потику, Воска, Балдохая, Єроху та мене. Після мокрого пробило Батю нашого на кокошу з горілочкою. Сидимо за круглим столом з червоного граніту. А на ньому — блюдо зі смужками білими, свічка, графин з горілкою. Гріє Єроха блюдо на свічці, підсушує кокошу знизу. Батя вже хороший. А коли йому хороше, він нам промови натхненні виголошує. Промов цих у Баті нашого дорогого три: про Государя, про матінку покійну й про віру християнську. Сьогодні на черзі — про віру:

— От ви, анохи мої світ-дорогі, гадаєте, заради чого Стіну будували, заради чого відгороджувались, заради чого паспорти закордонні палили, заради чого стани ввели, заради чого розумні машини на кирилицю переінакшили? Заради прибутку? Заради порядку? Заради спокою? Заради домострою? Заради будівництва великого й гарного? Заради будинків гарних? Заради чобіт сап’янових, щоб усі притупували та приплескували? Заради всього правильного, чесного, добротного, щоб усе в нас було, еге?

Заради моці державної, щоб вона була як прямо стовп із дерева тамаринду небесного? Щоб вона підпирала склепіння небесне із зірками, мать твою так, щоб зірки ті сяяли, вовки ви салаті, соломою напхані, щоб місяць світив, щоб вітер вам теплий у сраки дув-передув-незадув, еге? Щоб сракам вашим тепло було в підштаниках оксамитних? Щоб головам вашим затишно було під шапками соболиними, еге? Щоб жили не по брехні вовки-вовчари всі сапаті? Щоб бігали всі зграями, добре бігали, прямо, купно, пресвята, начальників слухались, хліб жали вчасно, годували брата свого, любили дружин своїх і дітей, еге?

Батя робить паузу, втягує в ніздрю свою добрий понюх кокоші білого й відразу ж запиває горілкою. Ми робимо те саме.

— Так ось, анохи мої світ-родимі, не для цього все. А для того, щоб зберегти віру Христову як скарб непорочний, еге? Бо тільки ми, православні, зберегли на землі церкву як Тіло Христове, церкву єдину, святу, соборну, апостольську й безгрішну, еге? Бо після Другого Нікейського собору правильно славимо Господа тільки ми, бо православні, бо право правильно славити Господа ніхто в нас не відібрав, еге? Бо не відійшли ми від соборності, від святих ікон, від Богородиці, від віри батьків, від Трійці Живоначальної, від Духа Святого, Господа, Животворящого, Який від Отця походить, Якому із Отцем і Сином поклоняємося і славимо, яким мовили пророки, еге? Бо відкинули ми все богоненавидне: і маніхейство, і монофелітство, і монофізитство, еге? Бо кому церква не мати, тому й Бог не батько, еге? Бо Бог за природою своєю вищий за всіляке розуміння, еге? Бо всі панотці правовірні — спадкоємці Петра, еге? Бо нема чистилища, а є тільки пекло та рай, еге? Бо людина народилася смертною й через те грішить, еге? Бо Бог є світло, еге? Бо Спаситель наш став людиною, щоб ми з вами, вовки сапаті, стали богами, еге? Ось тому й збудував Государ наш Стіну Велику, щоб відгородитись від смороду й невірства, від кіберпанків клятих, від содомітів, від католиків, від мелан холіків, від буддистів, від садистів, від сатаністів, від марксистів, від мегаонаністів, від фашистів, від плюралістів і атеїстів! Бо віра, вовки ви сапаті, — це вам не гаманець! Не каптан парчевий! Не дрюк дубовий! А що ж таке віра? А віра, анохи голосні мої, — це колодязь води джерельної, чистої, прозорої, тихої, непоказної, сильної та рясної! Зрозуміли? Чи повторити вам?

— Зрозуміли, Батю, — як завжди відповідаємо.

— А коли зрозуміли — слава Богу.

Хреститься Батя. Хрестимось і ми. Нюхаємо. Запиваємо. Крекчемо.

І раптом Єроха ображено ніздрею сопе.

— Чого ти? — повертається Батя до нього.

— Вибач, Батю, коли слово тобі всупереч скажу.

— Ну?

— Образливо мені.

— Чого тобі образливо, брате Єрохо?

— Що ти перстень дворянський на палець собі вдів.

Діло каже Єроха. Дивиться на нього Батя, примружившись.

Мовить голосно:

— Трохиме!

З’являється слуга Батин:

— Чого зволите, хазяїне?

— Сокиру!

— Слухаюсь.

Сидимо ми, перезираємось. А Батя на нас поглядає та й либу давить. Заходить Трохим із сокирою. Знімає Батя перстень з мізинця, кладе на стіл гранітний:

— Давай!

З півслова збагнув усе вірний Трохим: розмахується й обушком — по персню. Тільки бризки алмазні навсібіч.

— Ось так! — сміється Батя.

Сміємось і ми. Оце — Батя наш. За це любимо його, за це бережемо, за це вірність йому зберігаємо. А він пил алмазний зі столу здуває:

— Ну, чого роти пороззявляли? Нарізайте!

Клопочеться Потика біля кокоші, нарізає смуги. Хотів був спитати, чому графом молодь займалася, а ми, корінні, і не відали нічого. Не при справах ми, чи що? Довіру втрачаємо? Але — стримуюсь: по гарячих слідах краще не потикатися. Я вже потім до Баті знизу прилаштуюся.

І раптом Балдохай:

— Батю, а хто ж цього пасквіля склав?

— Філько-віршомаз.

— Хто такий?

— Здібний хлопець. Буде на нас працювати… — Схиляється Батя, всмоктує білу смуту через свою трубочку кістяну. — Він тут про Государя написав здорово. Хочете послухати? Ану, набери його, Трохиме.

Набирає Трохим номер, з’являється неподалік заспано-перелякана пика в окулярах.

— Дрихнеш? — перехиляє Батя чарку.

— Ну що ви, Борисе Борисовичу… — бурмоче віршомаз.

— Ану, прочитай нам присвяту Государеві.

Поправляє той окуляри, відкашлюється, декламує виразно:


А в эти дни на расстояньи
За древней каменной стеной
Живет не человек — деянье:
Поступок ростом с шар земной.
Судьба дала ему уделом
Предшествующего пробел.
Он — то, что снилось самым смелым,
Но до него никто не смел.
Но он остался человеком
И если, волку вперерез,
Пальнет зимой по лесосекам,
Ему, как всем, ответит лес.[42]

Цэюкае Батя кулаком по столу:

— Га? От сучий син! Вправно завернув, га?

Погоджуємось:

— Вправно.

— Добре, спи далі, Філько! — вимикає його Батя.

І раптом заводить басом:


Минуту горя, час трево-о-о-ги
Хочу делить с тобой всегда-а-аа!
Давай сверлить друг другу но-о-оги —
И в дальний путь на долгие года-а-а-а![43]

Сподівався я, що уникнемо сьогодні цього, що звалиться Батя раніше. Але неухильний командир наш: після кокоий з горілкою тягне його на свердління. Ну що ж — свердлити то й свердлити.

Не вперше. Трохим уже тут як тут: відкриває червоний короб, а в ньому, ніби револьвери, червоні дрилі лежать. У кожному дрилі — найтонше свердло з живородного алмазу. Думаю, згадав Батя про забаву гостру свою, коли перстень діамантовий перед ним розтрощено було. Роздає Трохим усім по дрилю.

— За моєю командою! — бурмоче Батя захмеліло-задубілий. — Раз, два, три!

Опускаємо дрилі під стіл, вмикаємо й намагаємося з першої спроби влучити в чиюсь ногу. Встромляти можна тільки раз. Якщо промахнувся — не ображайся. Влучаю, здається, Воскові, а мені, у ліву, мабуть, сам Батя впивається. Починається свердління:

— Гойда-гойда!

— Гойда-гойда!

— Дава, дава, дава!

Терпіти, терпіти, терпіти. Свердла крізь м’ясо, ніби крізь масло, проходять, у кістки впираються. Терпіти, терпіти, терпіти!

Терпимо, зубами скрегочемо, в обличчя один одному вдивляємось:

— Дава! Дава! Дава!

Терпимо, терпимо, терпимо. До мозку кісткового комарині свердла дістають. І не витримує першим Потика:

— А-а-а-а-а!

— Облом! — командує Батя.

Ламаємо свердла. Уламки в ногах наших лишаються. Програв Потика: морщачись і підвиваючи, хапається за коліно своє. Терпіння — ось чому молодим треба в нас, корінних, повчитися.

— Вахрушев! — кричить Батя.

З’являється мовчазний Петро Семенович, лікар опричнини, з двома помічниками. Виймають вони з наших ніг уламки свердел алмазних, тонких-тонких, трішки товщих за жіночу волосину, накладають пластирі, уводять ліки. Падає Батя на руки слуг, б’є їх по мармизах, горлає пісні, регоче, пердить. Потика як переможений віддає до казана опричного все, що в нього в гаманці — пару сотень папером і півсотні золотом.

— Кінець — ділу вінець! — реве Батя. — Візників!

Підхоплюють мене під руки слуги, виносять.


Везе мене додому на моєму «мерині» водій казенний. Напівлежу в напівдрімоті. Миготить Москва нічна. Вогні. Миготить Підмосков’я запівнічне. Ялини-дахи.

Дахи-ялини. Дахоялини, снігом припорошені. Добре з Москви суворої після дня робочого повноцінного в рідне Підмосков’я повертатись. А з Москвою прощатись. Тому що Москва — вона всій Росії голова. А в голові є мозок. Він під ніч утомлюється. І вві сні співає. І в співі цьому є рух: звуження, розтягнення. Напруга.

Амперів і вольтів кількість серйозна створює необхідний розмір.

Там лікарів енергетичних життєвий плин. Там миготіння атомних цеглин. Свистять і ряди викладають. Одна в одну влипають.

Влипають намертво на хвилини й години. Ось із цього і створена справжня людина. Будинки молекул із кладкою в три цеглини. А то й у чотири. Часом ширші — хто не йме віри? А часом у вісімдесят вісім. Зробимо згодом ми експертизу. І всі будинки за міцними парканами, усі з охороною, тварі крамольні, гниди самовільні, у гріху народжені, до страти засуджені. Киплять казани державні. Жир, жир, жир почилих у бозі крапає й ллється на морозі.

Жир людський, топкий, з казана чавунного, переповненого через край переливається, переливається, переливається, переливається. Ллється потік жиру безперервний. Застигає на морозі лютому.

Перламутром. Застигає, застигає, застигає, застигає скульптурою красивою. Прекрасною. Чудовою. Неповторною. Благоподобною.

Чарівною. Краса скульптури жирової божественна й невимовна.

Рожевий жир перламутровий, ніжний, прохолодний. Груди Государині відлито з жиру підданих її. Велетенські груди Государині нашої! Над нами вони в синяві нависають. Неозорі вони! Дотягтися до них, долетіти на китайському аероплані швидкокрилому, на ярому винищувачі ворогів наших, торкнутись губами, припасти, щокою притулитися, притулитися, примерзнути навіки, щоб не відірвали каліки, щоб ніхто не віддер від грудей, не віддер від грудей Государині, не віддер щипцями розпеченими, не відрізав ножем, не відколупав ломом, не відламав із кістками, кістки тріскочуть гучно, м’ясо, м’ясо лускається, м’ясо моє, м’ясо тлінне й марне, бідолашне м’ясо моє, бо якби схотів ти жертву, то дав би, а не м’ясо моє, що луснуло, слава тобі у високості небесній, слава на віки вічні тобі, мамо наша Жиру Білого!


— Хазяїне, батечку Андрію Даниловичу!

Розплющую очі. Нічник освітив обличчя Анастасії заплакане.

У руці в неї пляшечка з нашатирем. Тицяє мені в ніс. Відпихаю, морщуся, чхаю:

— Щоб тебе…

Дивиться на мене:

— Що ж ви таке із собою робите? Чому не бережете здоров’я своє?

Вовтужуся, а сил звестись нема. Згадую: щось вона мені погане зробила. Не можу згадати — що… Вимагаю:

— Пити!

Підносить ківш із білим квасом. Випиваю. Знеможено відкидаюсь на подушки. Тепер головне — виблювати. Блюю. Одразу легше стає:

— Котра година?

— О пів на п’яту.

— Ранку?

— Ранку, Андрію Даниловичу.

— Виходить, я ще не лягав?

— Вас без тями привезли.

— Де Федько?

— Тут я, Андрію Даниловичу.

Біля постелі з’являється похмура пика Федька.

— Дзвонив хтось?

— Ніхто не дзвонив.

— Що вдома діється?

— Нянька сиром отруїлась, рвало її жовчю. Танька проситься в середу до своїх на хрестини. У ванній знов голчастий душ підтікає, я вже послав по Мережі виклик. І треба б голову собачу затвердити на завтра, Андрію Даниловичу. А то цю ворони подзьобали. У мене дві є: кавказька вівчарка, свіжак, і бордоський дог, морожений, від «Білого холоду». Накажете принести?

— Завтра. Іди геть.

Федько зникає. Гасить Анастасія нічник, роздягається в темряві, хреститься, бурмоче молитву на сон прийдешній, лягає до мене під ковдру. Припадає теплим голим тілом, виймає з мочки вуха мого золотий дзвіночок, кладе на тумбочку:

— Полюбити вас ніжно дозволите?

— Завтра, — бурмочу, свинцеві повіки заплющуючи.

— Як скажете, пане мій… — зітхає вона мені у вухо, гладить чоло.

Щось вона мені все-таки зробила… не дуже хороше. Щось таємно… Що? Сказав же хтось сьогодні. А в кого я був? У Баті. У «добромольців». У Государині. У кого ще? Забув.

— Слухай, ти нічого не вкрала в мене?

— Господи… Що ж ви таке кажете, Андрію Даниловичу?! Господи! — схлипує.

— Насть, а в кого я був сьогодні?

— Звідкіль же мені знати? Мабуть, у якусь полюбовницю столичну сім’я пустили, тому й не люба я вам більше. От… наклеп зводите на чесну дівчину…

Схлипує.

Насилу рухаючи рукою свинцевою, обнімаю:

— Годі, дурепо, я справи державні вирішував, життям ризикував.

— Сто років прожити вам… — ображено бурмоче вона, схлипуючи в темряві.

Сто — не сто, а поживу ще. Поживемо, поживемо. Та й іншим дамо пожити. Життя гаряче, героїчне, державне. Відповідальне.

Треба служити справі великій. Треба жити сволоті на зло, Росії на радість… Коню мій білий, постривай… не тікай… куди ж ти, рідний… куди, білогривий… цукровий коню мій… живий, ох, живий… живі коні, живі люди… всі живі поки що… усі… уся опричнина… уся опричнина рідна. А поки жива опричнина, жива й Росія.

І слава Богу.



Примітки

1

«Гидка, як руки голяра» (рос.).

(обратно)

2

Ой, ти степ широкий, / Степ роздольний, / Широко ти, батечку, / Розпростерся. / Ой, та не степовий орел / Піднімається. / Ой, та то донський козак/ Розгуляється (рос.).

(обратно)

3

Ой, та не літай, орле, / Низько по землі, / Ой, та не гуляй, козаче, / Близько до берега! (Рос.)

(обратно)

4

Доброзичливий Анонім. «Перевертень на пожежі».

Шукають пожежники, / Шукає поліція, / Шукають священики / У нашій столиці, / Шукають давно, / Та не можуть знайти / Якогось графа / Років тридцяти. / Середнього зросту, / Задумливо-понурий, / Щільно обтягнутий / Він парою фрачною. / В персні / Діамантовий їжак у нього. / Більше не знають / Про нього нічого. / Багато хто з графів / Задумливо-понурі, / Стильно обтягнуті / Парою фрачною, / Люблять діамантів / Заманливий дим, — / Солодке життя / Чекає на них! / Хто ж це, / Звідки /1 що він за птаха — / Граф той, / Якого / Шукає столиця? / Що накоїв / Цей аристократ? / Ось що в салонах / Про нього говорять. / їхав / Якось / «Роллс-ройс» / по Москві — / із графом понурим, / схожим на сову: / Похмуро він мружився, понуро позіхаючи, / щось із Вагнера / наспівуючи. / Раптом граф побачив — / Навпроти / у вікні / Б’ється маркіза / В димі та полум'ї. / Багато зібралось / Роззяв на панелі. / Люди зловтішно / На полум’я дивились: / Дім родовий / Був охоплений вогнем — / Люди багаті / Жили ж бо у ньому! / Марно не гаючи / Й долі хвилини, / Кинувся граф / Із затишку «роллс-ройса» — / Понурому бидлу / Навперейми — / І по трубі / Водостічній / Поліз. / Третій поверх, / І четвертий, / І п’ятий… / Ось і останній / Пожежею охоплений. / Жалісний крик / Лунає та стогін — / Полум’я лизнуло / Виточнений балкон. / Блідо-гола, / У вікні, як на сцені, / Б’ється маркіза / У вигадливій піні / Сизого диму; /1 спалах вогню / Білі груди / Осяває її. / Граф підтягнувся / На долонях міцних /1 головою у скло / Щосили, / Стукнув з розмаху. / Скалок розліт / Мовчки вітав / Нижній народ. / Знову удар — / Здригається рама / Граф хрестовину / Руйнує уперто, / Лізе в вікно, / Розриваючи свій фрак. / Шепочуть роззяви: / — Безумець… дурень… / Ось і в вікні / Він з’явився. Розігнувся, / Обняв маркізу, / До манишки притис. / Дим чорно-сірий / Над ними клубочився, / Червоний вогонь / Язиками тремтів. / Стиснуті пальцями / Груди жіночі. / До ніжних губів / Граф зі стогоном припав. / Бачила чернь, / Побачили й люди: / Фалос жахливий / У димі повстав! / Бачили люди, / Що дивилися знизу, / Як, здригаючись, / Увійшов він у маркізу, / Як затремтіли, / Забились у вікні / Граф та вона, / Зникаючи в полум'ї! / Із димом змішується / Хмара пилюки — / Мчать пожежні / Автомобілі. / Чернь задкує, / «фараони» свистять, / Каски пожежників / На сонці блищать. / Мить — і розсипалися / Мідні каски. / Драбини тягнуться вгору. / Безстрашно / Хлопці в тефлоні — / Один за одним — / Лізуть по драбинах / У полум’я й дим. / Полум’я змінюється / на чадний дим, / жене насос / водний струмінь. / Старий лакей / Підбігає до пожежників: / «Панію, братці, врятуйте мою!» / «Ні, — відповідають / пожежники дружно, — / панії в домі не виявлено! / Все ми оглянули / Все обійшли, / Вашої маркізи — / Ніде не знайшли!» / Плаче лакей, / Рве обвислі баки, / Витріщаються люди / На чорний балкон… / Раптом лунає / Скавчання старого собаки, / Що переходить / У змучений стогін. / Усі озирнулися — / «Роллс-ройс», від’їжджаючи, / пса розчавив. / А в кабіні… промайнув / похмурий профіль. /1 тихо розтанув. / Тільки / Діамантовий їжак зблиснув! / Бидло завмерло / На мокрій панелі. / Люди «роллс-ройсу» / Навздогін дивились — / В далечінь від’їжджав / Дорогий лімузин / З шелестом ніжним / Хрусткої гуми… / Шукають пожежники, / Шукає поліція, / Шукають священики / В нашій столиці, / Шукають давно, /1 не можуть знайти / Якогось графа / Років тридцяти. / Ви, панове, в Малахітовій залі / Цього перевертня не зустрічали? (Рос.)

(обратно)

5

Чую голос із прекрасної далечі — / Ранковий голос у срібній росі. / Чую голос, і заманлива дорога / Крутить голову, як в дитинстві карусель. / Прекрасна далеч, не будь до мене жорстока, / Не будь до мене жорстока, жорстока не будь! / Від чистого джерела до прекрасної далечі, / До прекрасної далечі я починаю путь. / Чую голос із прекрасної далечі — / Він кличе мене в чудові краї. / Чую голос, голос питає суворо: / А сьогодні що для завтра зробив я? / Прекрасна далеч, не будь до мене жорстока, / Не будь до мене жорстока, жорстока не будь! / Від чистого джерела до прекрасної далечі, / До прекрасної далечі я починаю путь… (Рос.)

(обратно)

6

Ось тобі маєш! (Рос.)

(обратно)

7

Ми засувку перекрили — / Як звелів нам Государ. / Ну а недруги вирішили / Газ у нас смоктати, як у старі часи. / Ми їм «ні!» сказали разом, / Насторожили пильне око — / Насмоктався російського газу / Дармоїд «Європа-газ». / Та не вгамуються кіберпанки / Із змерзлої сторони — / Розгалуження, як поганки, / Виростають біля Стіни. / Нахабнішають щоразу… / Та затямте — можем ми / Вам піддати такого газу — / Задихнетеся зразу ви! (Рос.)

(обратно)

8

«Настав мій час!» (Рос.)

(обратно)

9

Лежали на нарах два рила — / Про минуле зітхали друзі. / Один був на прізвисько Бацила, / Другий був на прізвисько Чума (рос.).

(обратно)

10

I ось вся округа завила — / Дізналась про них Колима. / В сніги відірвав ся Бацила, / В мохи повернувся Чума… (Рос.)

(обратно)

11

Де пара граф — там і параграф! / Де правий суд — там і неправда! /1 не «пора, брате», а «пора брати», / Як ти по праву не виправданий! (Рос.)

(обратно)

12

Держава (кит.).

(обратно)

13

Як ти бігав, рухливий, веселий, / Як бентежив ліси та поля, / Як ходив на Рублівці до школи, / Шепотів як: «О, рідна земле!», / Як хотів бути чесним, стійким ти, / Як навчався свободі в птахів, / Яку відповідях був швидким і метким, / Як за коси ти смикав дівчат, / Як спортивним ти ріс і упертим, / Як хотів все найшвидше дізнатись, / Як любив свою тиху матусю, / Як виходив отця проводжати, / Як з хортами гасав по лугах, / Як уперше гербарій зібрав, / Як узимку хурделицю слухав, / Як весною взяв яхти штурвал, / Як робив ти повітряних зміїв, / Як навчався водить вертоліт, / Як скакав на Абреку слухнянім, / Як з отцем підіймав ти літак, / Як ти мову китайську засвоїв, / Як писав ієрогліф «гоцзя», / Як до тиру ти бігав уранці, / Як пірнав, не шкодуючи сил, / Как Росія в тобі відгукнулась, / Як прокинувся рідний твій край, / Як Природа з тобою старалась, /1 як час твій раптово настав… (Рос.)

(обратно)

14

«Мені однаково — страждати чи втішатись» (рос.).

(обратно)

15

Дівчина (кит.).

(обратно)

16

Злочин! (Ки т.)

(обратно)

17

Мудак (кит.).

(обратно)

18

Гунян — дівиця (кит.).

(обратно)

19

Хуй на рило! (Кит.)

(обратно)

20

бух бах бох — / ось вам Бог. / бих бух бах — / ось вам Бах. / піф паф пах — / ось вам Пах. /1 цього досить (рос.).

(обратно)

21

Зирк, дійшла Лисиця світ Патрикеївна, охтиш чи, ох, / До кремлівської до псарні присадкуватої, охтиш мені ох… / Із могутніх із колод складеної, охтиш чи. / Усі віконця на псарні манюсінькі, охтиш чи. / Усі ґратами міцними закриті, охтиш чи. / Двері всі там товсті-дубові, охтиш чи! / Усі замками пудовими замкнуті, любонька-голубонька моя… (Рос.)

(обратно)

22

А і як замки ті відімкнути-відкрити, мамечино моя? / Як ті двері дубові відімкнути-розчинити, бабечино моя? / Як у віконця ті пролізти-проповзти, засічино моя? / Як той зруб підрити-підкопати, овечино моя? (Рос.)

(обратно)

23

А й відхаркує Лисиця світ Патрикеївна, охтиш чи, / Золотий ключик та й із себе вибльовує, охтиш чи, / Відмикає ним замок пудовий із чорного заліза, охтиш чи, / Відчиняє двері дубові, охтиш чи мені ох, / Та й увіходить-пробирається до псарні до кремлівської, / До псів міцно сплячих, що в темряві лежать… (Рос.)

(обратно)

24

До псів, до псів, до псів! (Рос.)

(обратно)

25

До псів міцно сплячих, уві сні лежачих… / До псів пещених, добре відгодованих. / До псів худих, до псів молодих. / Скубе їх блядським скубанням! / Скубання їм робить, охтиш чи ох… / Ох, скубання робить паскудне… (Рос.)

(обратно)

26

Як прокинулися пси, охтиш чи, / Як оговталися пси, охтиш чи… (Рос.)

(обратно)

27

Як накинулись на Лисицю на Патрикеївну! / Як почали їть її в псарні тій! / У гівні собачому! / У кутку в смердючому! / А вона задоволена! / Ви ще піддайте! / Гарячіше та частіше! / Багато мені не буде! / Усіх вас заспокою! / Я на все готова! / Сорому не маю! / Усі мої пси! / Усі мої пси! / Усі мої пси! (Рос.)

(обратно)

28

Усі мої пси! (Рос.)

(обратно)

29

Туманом залиті поля, / Березу поранено. / Чорніє гола земля — / Весна не рання. / Березі розкровили бік — / Сокира щерблена. / По лезу стікає сік / Кличе до заутрені (рос.).

(обратно)

30

«Гоцзе» (Державний кордон) — китайська 4-D гра, що стала популярною в Новій Росії після славнозвісних подій листопада 2027 року.

(обратно)

31

Меч (кит.).

(обратно)

32

Розумниця (кит.).

(обратно)

33

Чудово (кит.).

(обратно)

34

Дурень! (Кит.)

(обратно)

35

Да будь я хоть негром преклонных годов, и то без унынья и лени, я русский бы выучил только за то, что им разговаривал Ленин (Хай буду я негром похилого віку, і то без зневіри і ліні, російську б я вивчив тільки за те, що нею говорив Ленін — рос.).

(обратно)

36

Хай буду євреєм похилого віку, /І то — без зневіри і гіркоти, / Німецьку б я вивчив тільки за те, / Що нею говорив Гітлер (рос., нім.).

(href=#r36>обратно)

37

Ти вдар-но мене / Товстою палицею по спині! / Палиця знатна! / Спина ватна! (Рос.)

(обратно)

38

Спілка імені Михаїла Архангела.

(обратно)

39

Заступництво (кит.).

(обратно)

40

Ай, чучу, ай, чучу! / Я горох молочу / На зло Європі / На опричній жопі! / Буде жопа біла / На великі діла! / Жопу салом змажем, / Європі покажем! (Рос.)

(обратно)

41

Осінь, осінь, палять кораблі-і-і-і… (Рос.)

(обратно)

42

А в ці дні на відстані / За давньою кам’яною стіною / Живе не людина — діяння: / Вчинок завбільшки з кулю земну. / Доля дала йому уділом / Минулого прогалину. / Він — те, що снилось найсміливішим, / Але до нього ніхто не наважувався. / Та він залишився людиною /1 якщо, вовку навперейми, / Стрільне узимку в лісосіці, / Йому, як всім, відкаже ліс (рос.).

(обратно)

43

Хвилину горя, мить триво-о-оги / Хочу ділити з тобою завжди-и-и! / Давай свердлити одне одному но-о-оги — / І в путь далеку на довгі роки-и-и-и! (Рос.)

(обратно)

Оглавление

  • Володимир Сорокін ДЕНЬ ОПРИЧНИКА Роман
  • *** Примечания ***