Айзек Азімов

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Айзек Азімов (англ. Isaac Asimov; 2 січня 1920 — 2 квітня 1992) — американський письменник, професор біохімії Бостонського університету, популяризатор науки, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики.
Азімов народився (згідно з документами) 2 січня 1920 року в містечку Петровичі Мстиславського повіту Могильовської області, Білорусь (з 1929 Шумяцький район Смоленської області Росії) в єврейській родині. Його батьки були мірошниками за професією. Назвали його на честь покійного діда по матері. Всупереч пізнім твердженням Айзека Азімова, ніби первісним сімейним прізвищем було «Озімов», всі родичі, які лишилися в СРСР, носять прізвище «Азімов».
Як сам Азімов вказує в автобіографіях («In Memory Yet Green», «It's Been A Good Life»), його рідною і єдиною мовою в дитинстві був їдиш. З художньої літератури в ранні роки він ріс головним чином на оповіданнях Шолом-Алейхема. У 1923 батьки відвезли його до США, де оселилися в Брукліні й через кілька років відкрили кондитерську крамницю.
У 5 років Айзек Азімов пішов в школу (він мав би піти в школу з 6 років, але мати виправила його день народження на 7 вересня 1919 року, щоб віддати його в школу на рік раніше). Після закінчення десятого класу в 1935 році, 15-річний Азімов вступив до «Seth Low Junior College», але через рік цей коледж закрився. Азімов вступив на хімічний факультет Колумбійського університету у Нью-Йорку, де отримав 1939 року ступінь бакалавра (B. S.), а 1941 року — магістра (M. Sc.) з хімії і вступив в аспірантуру. Однак у 1942 році він виїхав до Філадельфії, щоб працювати хіміком на Філадельфійському суднобудівному заводі для армії. Разом з ним там же працював і інший письменник-фантаст Роберт Хайнлайн.
У лютому 1942 року, на День святого Валентина, Азімов зустрівся на «побаченні всліпу» з Гертрудою Блюгерман (англ. Gerthrude Blugerman). 26 липня вони одружилися. Від цього шлюбу народився син Девід (1951) і дочка Робін Джоен (англ. Robyn Joan) (1955).
З жовтня 1945 по липень 1946 Азімов служив в армії. Потім повернувся в Нью-Йорк і продовжив освіту. 1948 року закінчив аспірантуру, отримав ступінь PhD, і вступив в постдокторат як біохімік. 1949 року він влаштувався викладачем на медичний факультет Бостонського університету, де в грудні 1951 року став асистентом, в 1955 році — асоційованим професором. У 1958 університет перестав виплачувати йому зарплатню, але формально залишив на колишній посаді. До цього моменту доходи Азімова як письменника вже перевищували його університетську платню. У 1979 році йому було присвоєно звання повного професора.
1970 року Азімов розлучився з дружиною і майже одразу став жити з Джанет Опал Джеппсон (англ. Janet Opal Jeppson), з якою познайомився на бенкеті 1 травня 1959 року (до цього вони зустрічалися в 1956 року, коли він дав їй автограф. Азімов взагалі не запам'ятав ту зустріч, а Джеппсон визнала його неприємною людиною). Розлучення вступило в силу 16 листопада 1973 року, а 30 листопада Азімов і Джеппсон одружилися. Від цього шлюбу не було дітей.
Помер 6 квітня 1992 року від серцевої і ниркової недостатностей на тлі СНІДу, яким заразився при операції на серці в 1983.

Творчість
Як у науково-фантастичних, так і в науково-популярних творах Азімова проявився просвітницький дух прихильника розуму і знання, глибоко заклопотаного майбутнім людства. Багато вчених, що вивчають перспективи створення штучного інтелекту, визнають вплив його творів. Короткі оповідання про роботів склали збірник «Завершений робот» (The Complete Robot, 1982).
Найвідомішими є його книги про роботів, у тому числі «Я, робот» (1950), детективна серія «Сталеві печери» (1954), «Голе сонце» (1957), «Роботи ранкової зорі» (1983) та «Роботи та Імперія» (1985).
Серед інших науково-фантастичних творів Азімова виділяється «Трилогія про Заснування» (The Foundation Trilogy, 1964), що зображує занепад Галактичної Імперії. Романи, що продовжують цю трилогію, «Межа Заснування» (Foundation's Edge) та «Заснування і Земля» (Foundation and Earth), було опубліковано в 1982 та 1986.
Блискучим зразком науково-популярної літератури є «Путівник в науку розумної людини» (The Intelligent Man's Guide to Science, 1960) присвячений історії і популяризації природничих наук. В тому ж стилі написані книги «Неземні цивілізації» (Extraterrestrial Civilizations, 1979), «Досліджуючи Землю і Космос» (Exploring the Earth and the Cosmos, 1982) і «Всесвіт. Від Плоскої Землі до Квазару» (The Universe. From Flat Earth to Quasar,1966), «Кінець Вічності» (1955). Азімов також є автором детективів: «Подих смерті».

Показывать:   Сортировать по:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице) (названия списком)

Количество книг по ролям: Автор - 40. ( 40 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 39 (15.95 Мб),  djvu книги - 1 (5.37 Мб)
Всего книг: 40. Объём всех книг: 21 Мб (22,352,426 байт)
Средний рейтинг 4.2Всего оценок - 5, средняя оценка книг автора - 4.2
Оценки: нечитаемо - 0, плохо - 0, неплохо - 1, хорошо - 2, отлично! - 2

Автор


Антология фантастики
Научная Фантастика  
- Колиска на орбіті. Збірка [на украинском] (пер. Євген Крижевич, ...) [на украинском (uk)] (а.с. Антология фантастики -1983) (и.с. Пригоди. Фантастика) 1.58 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Бібліотека "Всесвіту"
Социально-философская фантастика   Научная Фантастика  

ППФ (пригоди, подорожі, фантастика)
Научная Фантастика   Путешествия и география   Приключения  

Пригоди. Фантастика
Научная Фантастика  
- Я, робот (пер. Дмитро Грицюк) [на украинском (uk)] (а.с. Пригоди. Фантастика) 1.67 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Фундація

Научная Фантастика  

- А якщо… [на украинском (uk)] [windows-1251] 29 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика   Рассказ  

- Безсмертний бард (пер. Анатолій Пітик) [на украинском (uk)] 11 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Космическая фантастика  

- Великодушні грифи (пер. Анатолій Онишко) [на украинском (uk)] 59 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)
- Відчуття влади (пер. Людмила Бутенко) [на украинском (uk)] 37 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика  

- Всі клопоти світу (пер. Анатолій Онишко) [на украинском (uk)] 60 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика   Рассказ  

- Вставте виступ А в паз Б (пер. Анатолій Пітик, ...) [на украинском (uk)] 8 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Космическая фантастика  

- Глибини (пер. Віталій Радчук) [на украинском (uk)] 77 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика  

- День мисливців [на украинском (uk)] [windows-1251] 11 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Фантастика: прочее  

- Друга Фундація (пер. Євген Очеретяний) [на украинском (uk)] 569 Кб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Космическая фантастика  

- Зелені цяточки (пер. Юрій Якович Лісняк) [на украинском (uk)] 55 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика  

- Кінець Вічності (пер. Дмитро Грицюк) [на украинском (uk)] 787 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Публицистика  

- Людина й комп'ютер (пер. Вадим Хазін) [на украинском (uk)] 148 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Космическая фантастика  

- Межа Фундації (пер. Роман Клочко) [на украинском (uk)] 1.44 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Публицистика  

- Мої роботи [на украинском (uk)] [windows-1251] 8 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная литература  

Научная Фантастика  

- Останнє запитання (пер. Андрій Минко) [на украинском (uk)] 44 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)
- Пекельний вогонь [на украинском (uk)] 6 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Фантастика: прочее  

Детектив  

- Подих смерті [на украинском (uk)] (и.с. Зарубіжний детектив) 632 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика  

- Потворний хлопчик (пер. Анатолій Онишко) [на украинском (uk)] 154 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)
- Прізвище на «С» (пер. Анатолій Онишко) [на украинском (uk)] 58 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Космическая фантастика  

- Смертна ніч (пер. Анатолій Онишко) [на украинском (uk)] 93 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика  

- Сховище (пер. Олександр Берг, ...) [на украинском (uk)] 158 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)
- Усі гріхи світу [на украинском (uk)] [windows-1251] 36 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)
- Фах (пер. Андрій Минко) [на украинском (uk)] 213 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)
- Фундація та Земля (пер. Ната Гриценко) [на украинском (uk)] [Windows-1251] 988 Кб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Космическая фантастика  

- Юність (пер. Людмила Бутенко) [на украинском (uk)] 99 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)
- Я у Марспорті без Хільди (пер. Анатолій Онишко) [на украинском (uk)] 49 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика  

-  Я, робот   (пер. Дмитро Грицюк) [на украинском (uk)] 5.37 Мб скачать: (djvu) - (djvu+fbd)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика   Проза  
- Фундація (пер. Роман Клочко) [на украинском (uk)] (а.с. Фундація -1) 775 Кб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Фундація та Імперія (пер. Роман Клочко) [на украинском (uk)] (а.с. Фундація -2) 923 Кб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Друга фундація (пер. Роман Клочко) [на украинском (uk)] (а.с. Фундація -3) 869 Кб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.