Роздуми про експеримент вiд травня 2000 року [Николай Михайлович Амосов] (fb2) читать постранично, страница - 2


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

справляється. Розумiю, що це легко говорити менi — знаючи — де небезпечно, де — нi. Неграмотному в медицинi без лiкаря не обiйтися i у полон до нього (iз витратами!) потрапити легко. Але якщо уже вiн скаже: «не небезпечно» — вiрте i не лiкуйтеся: лiкар скорiше перестрахується в лiкуваннi, чим заспокоїть.

Моє вiдношення до медицини не змiнилося. Хiрургiя — могутня, боятися її не потрiбно. Терапiю теж випробував на собi, як нiколи ранiш. Є могутнi лiки, але приблизно двi третини — тiльки психотерапiя. Поради — як розрiзняти — дати не можу — для цього потрiбно писати iншу книгу. Одне скажу — гарнi терапевти — рiдкiсть. Без спецiальних дослiджень — УЗД, рентген, аналiзи та iн. добре лiкувати неможливо. Але i робити все це по дрiбницях — не стоїть грошей. Що б вирiшити — знову потрiбний гарний лiкар. «Бiлi грабують, червонi — грабують, нiкуди селянину податися!»

Позицiя досвiдченого пацiєнта: розслабся i терпи! Для старих — узагалi немає проблем — випробував на собi те, що знав ранiш: Вмирати не страшно. Природа захищає психiку умираючого вiд страждань.

Самолiкуванням усе таки не зловживайте…

Мабуть, це й усе. Хвороб не бiйтеся: природа мiцна, якщо її не псувати. Медицина — коли нiкуди дiтися — теж достатньо сильна, допоможе i навiть — спасе.